Talvivaara

Talvivaaran on varmasti alettava käyttämään myös muita erotusmenetelmiä, kuin pelkkää bioliuotusta.
On se perin perseestä, että kun uutisoidaan Talvivaaran talousasiat, niin herkutellaan SIPILÄN olleen oikeassa Talvivaaran suhteen, että se tuottaa veronmaksajille sijoitukset takaisin. No tietenkin tuottaa takaisin sijoitukset, kun on vakuutuskuorilla saatu osuuksia laitoksesta, niin negaiivinen käyttökatekkin alkanee riittää johdolle maksettavien bonuksiin ja erikoispalkkioihin ja ympäristön uhkia väheksytään täysillä.

Uraani tulisi erottaa nyt tietysti laitoksella rikasteista erilleen. Uraani ei konsertoidu vesien kanssa, mutta kun nyt bioliuotuskasat alkaa väkevöitymään, niin uraanin suhteellinen osuus kasvaa ja vaarat konkretisoituu tätä kautta.
Mutta mikä taho on se, joka käyttää sitten rikasteen, vai yritetääänkö siitä "Yellow cake" skenaariota omin voimin? Tämä tuskin onnistuu, koska emme me tarvi voima-aseita, vaan sateenkariaseet, joilla sitten keskustellaan voitto sodista vihreiden heppujen kanssa, kun tilanne tulee päälle tulevaisuudessa....
Ei voi muuta, kuin todeta hämmentyneenä ihan perkeleesti, että miten kummassa meillä yhteiskunnassamme hyväksytään tällaista menoa.
Ajatelkaas tätä skenaariota: Valtio päätti ottaa haltuun pörssiyrityksen ja puuttui normaaliin kapitalistiseen kehityskulkuun perusteluna ympäristövahinkojen vakavuus ja kannattamattomuus liiketoiminnassa ja kun osakkeet "kuitattiin menneen talven lumiin" niin saatiin halutunkaltainen omistuspohja "yritykselle" ja nyt väännetään väkisin kannattavuutta kohdalleen, että luvut täsmää ja kukaan "väärinäänestävä" paikallinen pipertäjä ei saa sotkea isojen poikien temmelyskenttää vaikkapa ympäristökysymyksillä...
Väkeä viedään, kuin pässejä narussa ja porukka vaan nyökyttelee ympäriinsä, että on se Sipilä kova liikemiäs. Voi vittu. (ja ei ole muuten ikinä ollut yhtään osaketta tähän caseen liittyen).
 
Joku toimittaja voisi perehtyä siihen, että perustuuko Talvivaaran toiminta enää bioliuotukseen ollenkaan.

Talvivaarasta irtoaa tämän ketjun mukaan jo melkein mitä tahansa. Ihanko tosissaan bakteerit syövät mitä tahansa alkuainetta.

Väistämättä tulee mieleen Marie Curie, joka irroitti uraanimalmista Uraanin ohella myös muita alkuaineita, joista tunnetuin lienee Radium. Menetelmä, jota Curie käytti, oli rikkihappoliuotus.

Perustuuko Talvivaaran laaja kirjo erilaisia alkuaineita enemmän rikkihappoliuotukseen kuin bioliuotukseen. Joko kohta ilmoitetaan, että Talvivaarasta saadaan Radiumia, vai onko jo tavallaan ilmoitettu?

Mitä lisäarvoa toimittajat tähän kaivostoimintaan tuovat?

Kaivostuotanto pitää nähdä kokonaisuutena jossa raaka-aineen talteenotto on vain yksi osa kokonaisuutta. Paljon tärkeämpää on kehittää uusia menetelmiä jatkojalostukselle/-tuotannolle. Niistä saatava hyöty on monikymmenkertainen pelkkään raaka-aineprosessiin verrattuna.

Keskeistä tässä tapauksessa on mielestäni se että:
A) talvivaarasta on löydetty monenlaisia mineraaleja..ennen kaikkea sellaisia joita tarvitaan tuöevaisuudessa ns. hi-tech tuotteiden ja ratkaisujen myötä.
B) niiden rikastamiseen on Talvivaarassa kehitetty uusia aikaisempaa (taloudellisesti)kilpailukykyisempiä tapoja/ratkaisuja
C) malmivaroja riittää kymmeniksi (sadoiksi?) vuosiksi tulevaisuuteen
D) pelkästään kaivostoiminta työllistää satoja työntekijöitä (välillisesti vielä paljon enemmän)
E) kaivostoiminta on (ymmärrettävien)alkuhankaluuksien jälkeen kääntymässä pysyvästi kannattavaksi liiketoiminnaksi
F) lukuisten mineraalien jatkojalostus tarjoaa tilaisuuden kehittää Suomessa uutta hi-tech tutkimusta (yliopistot, korkeakoulut) tuotekehitystä ja teollisia/tuotannollisia ratkaisuja..Siis ei tyydytä pelkästään raaka-aineen tuotantoon vaan jalostusarvon lisäämiseen.
G) malmivarantojen määrä ja laatu tarjoaa mahdollisuuden vuosikymmeniä kestävään tuotantoon Suomessa. Työllistää suomalaisia tieteestä/tutkimuksesta perustuotantoon jne.
H) luo omalla tavallaan perustaa ja mahdollisuuksia uusille vastaaville kehitys/tuotantoprojekteille tulevina vuosikymmeninä.

Tuotannon käyntiin saaminen ja nostaminen kannattavaksi on ollut suuri projekti. Huomioiden uuden ainutlaatuisen saantomenetelmän kehityksen ja käyttöönoton tämä on ymmärrettävää. Tehokkaalla ja kilpailijoihin nähden ainutlaatuisella tuotantotekniikalla on ratkaiseva merkitys kaivoksen tuotannolle/kannattavuudelle koko elinkaaren aikana.

Kaivoksesta aiheutuvien ympäristöhaittojen vähentäminen/poistaminen on rinnakkainen prosessi tuotannon käyttöönotolle. Tähänkin löytyy varmasti hyvät ratkaisut jotka kaikki osapuolet voivat hyväksyä.

Kaiken kaikkiaan tässä Talvivaaran kokonaisuudessa ollaan aivan alkuvaiheissa. Siitä on mahdollista kehittää Suomelle/suomalaisille uutta teollista/tuotannollista elinkeinoa pitkälle tulevaisuuteen. Kysymys on oikeastaan vain siitä ymmärtääkö suomalainen yhteiskunta näitä mahdollisuuksia ja halutaanko meillä jättäytyä pelkäksi raaka-aineen toimittajaksi, mikä tarkoittaisi että suurin osa hyödyistä (taloudellisista, teknillisistä jne.) toteutetaan muualla.

Tai pahimmassa tapauksessa jätetään koko Talvivaaran tarjoama mahdollisuus käyttämättä.

P.S. Mietitäänpä hieman Suomen tuotantotalouden rakenteita..
Suomen tuotantotalouden tärkein tukijalka puunjalostus/metsäteollisuus:
- siinä on tehty pitkään perustuotantoa..mutta viime vuosikymmeninä suomalaiset yritykset ovat kehittäneet monipuolista uusia tuotteita ja tuotantoa..(erilaiset biotehtaat, metsäkoneet, kokonaisten paperitehtaiden valmistus jne.)
- kaikkiaan metsäsektori, sen oheistuotannot työllistää valtavan määrän suomalaisia..ja välillisesti paljon lisää.
Metalliteollisuus:
- nousi sotakorvausteollisuuden myötä merkittäväksi vientialaksi.
- hyödynnettiin omaa kaivannaisteollisuutta (rautakaivokset, rautaruukki jne,)
- nykyään metalliteollisuus (hissit, logistiikkakoneet, laivat, moottorit jne.) on suuri ja paljon työllistävä toimiala.

Muuta..
Meinattiin saada Suomi maailman kärkiosaajaksi myös telecom-mobiililaitteissa/ohjelmissa jne.
- tämä mahdollisuus tyrittiin, Nokia ei osannut ja kilpailijat ymmärsivät paremmin koko teollisuuden ja sen kaupallisen merkityksen.
- Nokia osaltaan myös tuhosi (suoraan ja välillisesti) kaiken muun suomalaisen kilpailevan/rinnakkaisen tuote-, tuotannon kehityksen alalta.

Yksi Talvivaara ei vielä tarkoita kokonaista uuden teollisuudenalan esiinnousua, mutta se on eräänlainen uusi/uuden tekniikan mahdollinen kehityshanke. Siitä saattaa nousta jotain sellaista jossa ainutlaatuinen tuotantotekniikka luo edellytykset saada etumatkaa ja kasvaa uudenlaiseksi "Outokummuksi". Jos kaikki menee hyvin niin koko uusien mineraalien tuotekehitys/tuotanto voi nousta suureksi suomalaiseksi toimialaksi.

Toivotaan ettei Talvivaara jää samanlaiseksi "yhdeksi pääskyksi" kuten, ikävä kyllä, kävi Nokian kännyköille.
 
Viimeksi muokattu:
Touko oli ihan pihalla. Sellaisia nykyvihreät nyt vain ovat. Eivät ymmärrä luonnosta mutta liki kaikesta luonnottomuudesta kyllä ja paljon.

Samaa mieltä oli häkämies kun näitä uraanilupia viimeksi käsiteltiin.

Valtioneuvosto on myöntänyt kaivosyhtiö Talvivaaralle luvan uraanin talteenottoon Sotkamon kaivoksesta saatavasta malmista. Tätä perustellaan myös ympäristösyin

– Kyse on Talvivaaran prosessissa nykyisinkin kulkevan uraanin talteenotosta. Ympäristöviranomaisten mukaan tämä vähentää uraanin aiheuttamia ympäristövaikutuksia verrattuna siihen, että lupaa ei olisi annettu, sanoo elinkeinoministeri Jyri Häkämies tiedotteessa.

– Samalla mahdollistetaan vuositasolla noin 40 miljoonan euron arvosta uutta liiketoimintaa, joka tukee hyvinvointia ja työpaikkoja erityisesti Pohjois-Suomessa, Häkämies sanoo.


Ympäristöministeriön lausunnon mukaan uraanin talteenotto Talvivaarassa on ympäristön kannalta tarkoituksenmukaista, kun uraanin määrä kipsisakka-altaassa putoaa noin kymmeneen prosenttiin nykyisestä.


Nykyisin osa Talvivaaran uraanista päätyy tuotettavan nikkelin mukana Norilsk Nickel Harjavallan nikkelitehtaaseen, jolle Säteilyturvakeskus myönsi keväällä 2010 luvan ottaa uraania talteen enintään kymmenen tonnia vuodessa. Myös tämä Harjavallassa talteenotettu Talvivaaran uraani voidaan nyt käsitellä Talvivaaran talteenottolaitoksessa.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001744558.html?page=showSingleNews&newsID=201224335
 
Katsomissuositus, tänään. Pikkuinen korruptioelokuva.

Jättiläinen
★★★★ Tositapahtumat innoittivat ohjaaja Aleksi Salmenperää ja käsikirjoittaja Pekko Pesosta kotimaiseen harvinaisuuteen: kriittiseen asialinjan korruptiojännäriin. Kainuuseen puuhataan uuden polven nikkelikaivosta. Joonas Saartamo on nuori ympäristövirkamies, joka kiskaistaan kaltevalle pinnalle. Jani Volanen loistaa kaivosmogulina. Peter Franzén on esimies, joka tuntee maan hämärät tavat. Ensiesitys. (Suomi 2016)

TV1 sunnuntai 25.2. klo 21.00

 
Siitä piti alun perinkin tulla uraanikaivos. Siinä se koko juttu on.

Kaivoksen osti Pekka Perä eurolla. Nyt siihen on mennyt vuodesta 2003 jo kaksi miljardia. Kivahan se tietysti on, että Norilsk Nickel saa uraania. Ainahan sille venäläisillä käyttöä on.

Umts-kaupoissa ostettiin tyhjää ilmaa. Sitten myytiin ainoat kannattavat malmikaivokset norjalaisille. Sähköverkosta ulkomaiset toimijat ovat rahastaneet paljon yli myyntihinnan - suomalaisilta. TV:n lähetysverkosta rahastetaan suomalaisilta parissa vuodessa se, mitä sen myynnistä valtio sai.

Jurppi jaksaa kehua tätä Suomen valtion kaupallista osaamista. Minä olen skeptisempi. Minusta 15 vuodessa ei ole opittu mitään. Toki toivon parasta näiltä "ihmeiltä".
 
Siitä piti alun perinkin tulla uraanikaivos. Siinä se koko juttu on.

Kaivoksen osti Pekka Perä eurolla. Nyt siihen on mennyt vuodesta 2003 jo kaksi miljardia. Kivahan se tietysti on, että Norilsk Nickel saa uraania. Ainahan sille venäläisillä käyttöä on.

Umts-kaupoissa ostettiin tyhjää ilmaa. Sitten myytiin ainoat kannattavat malmikaivokset norjalaisille. Sähköverkosta ulkomaiset toimijat ovat rahastaneet paljon yli myyntihinnan - suomalaisilta. TV:n lähetysverkosta rahastetaan suomalaisilta parissa vuodessa se, mitä sen myynnistä valtio sai.

Jurppi jaksaa kehua tätä Suomen valtion kaupallista osaamista. Minä olen skeptisempi. Minusta 15 vuodessa ei ole opittu mitään. Toki toivon parasta näiltä "ihmeiltä".
Se on se eräs puolue jonka eturyhmät tykkäävät luonnonvarojen myymisestä pilkkahinnalla, veronmaksajien kantaessa vastuun ympäristön pilaantumisesta. Samoin kuin monopolien myymisestä yksityisille toimijoille ja sen mahdollistamisesta, että yksityiset pääsevät SOTEn mukana kirjaimellisesti veronmaksajien taskuun kaivelemaan setelit pois.
 
Siitä piti alun perinkin tulla uraanikaivos. Siinä se koko juttu on.

Kaivoksen osti Pekka Perä eurolla. Nyt siihen on mennyt vuodesta 2003 jo kaksi miljardia. Kivahan se tietysti on, että Norilsk Nickel saa uraania. Ainahan sille venäläisillä käyttöä on.

Umts-kaupoissa ostettiin tyhjää ilmaa. Sitten myytiin ainoat kannattavat malmikaivokset norjalaisille. Sähköverkosta ulkomaiset toimijat ovat rahastaneet paljon yli myyntihinnan - suomalaisilta. TV:n lähetysverkosta rahastetaan suomalaisilta parissa vuodessa se, mitä sen myynnistä valtio sai.

Jurppi jaksaa kehua tätä Suomen valtion kaupallista osaamista. Minä olen skeptisempi. Minusta 15 vuodessa ei ole opittu mitään. Toki toivon parasta näiltä "ihmeiltä".


Joo ei. Sitä uraania on tuolla turhan vähän jotta sen takia erityisesti kannattaisi mitään kaivosta avata, helpommallakin saa. Osaksi tuo Talvivaaran köyhän monimetallimalmin hyödyntäminen perustui "toivotaan, toivotaan" -menetelmälle. Osaksi kusetukselle. Suunniteltu rikastusmenetelmä ei koekäytöissä ennen kaivoksen avaamista toiminut tuottavasti, mutta painettiin siitä huolimatta eteenpäin. Osa asiaan liittyvistä henkilöistä meni uskolla, osa laski voivansa siivuttaa joka tapauksessa omaan ja sukulaisten taskuun ennen kuin paska osuu tuulettimeen, muutamilla oli paikallisen pisneksen tukeminen ja aluepolitiikka tärkeimpänä mielessä. Sitten insinöörimäisesti keskityttiin vaan siihen yhteen kiinnostuksen kohteeseen ja jätettiin infra eli saostusaltaat jne. huonolle hoidolle ja suunnittelulle. Ihan aitoa ryssimistä vaan ja kotimaisin voimin.
 
Joo ei. Sitä uraania on tuolla turhan vähän jotta sen takia erityisesti kannattaisi mitään kaivosta avata, helpommallakin saa.

Siis mitä?

Uraanin luontainen pitoisuus tuolla on noin 20 mg/kg.

Arvioitu uraanivaranto on kaivoksella ylivoimaisesti Suomen suurin. Viimeisimmän arvion teki vuonna 2012 Talvivaaran Kaivososakeyhtiö. Yhtiö arvioi uraanimääräksi 22 000 tonnia uraania. Seuraavat uraanivarannot Suomessa ovat 1 000 tonnin luokkaa. (Lähde: Geologian tutkimuskeskus)

Kaivosyhtiö Talvivaara arvioi pörssitiedotteessaan samana vuonna 2012 uraanin tuotantomääräksi 350–500 tonnia, riippuen louhittavasta malmimäärästä. (Lähde: Talvivaaran Kaivososakeyhtiö Oyj, pörssitiedote 1.3.2012)

Talvivaara arvioi "Uraani talteen" -esityksessään 350 tonnin uraanimäärän mahdollistavan Suomen lähes omavaraiseksi uraanin osalta. (Lähde: Talvivaara Mining Company Plc, v. 2010)

Kaivosalueella on muuten lähes valmis mutta käyttämätön Talvivaara Oyj:n rakentama uraanin talteenottolaitos. (Lähde: Terrafame Oy)...
 
Siis mitä?

Uraanin luontainen pitoisuus tuolla on noin 20 mg/kg.

Joka on noin 10x taustatason yläpuolella. Uraanimalmiksi siitä ei ole koskaan ollut. Vielä yksi dekadi pitäisi saada pitoisuuteen, jotta se alkaisi kiinnostaa, mutta sittenkin olisi aika köyhää vielä.

Arvioitu uraanivaranto on kaivoksella ylivoimaisesti Suomen suurin. Viimeisimmän arvion teki vuonna 2012 Talvivaaran Kaivososakeyhtiö. Yhtiö arvioi uraanimääräksi 22 000 tonnia uraania. Seuraavat uraanivarannot Suomessa ovat 1 000 tonnin luokkaa. (Lähde: Geologian tutkimuskeskus)

Suuruus perustuu valtavaan volyymiin hyvin heikoilla pitoisuuksilla. Ja on yhtiön oma optimistinen arvio. Muuallakin on vastaavia esiintymiä, mutta ei niistäkään malmeiksi ole eikä niitä ole edes kirjattu potentiaalisiksi varannoiksi. Sitten on esiintymiä, joista ei asianosaiset huutele.

Kaivosyhtiö Talvivaara arvioi pörssitiedotteessaan samana vuonna 2012 uraanin tuotantomääräksi 350–500 tonnia, riippuen louhittavasta malmimäärästä. (Lähde: Talvivaaran Kaivososakeyhtiö Oyj, pörssitiedote 1.3.2012)
Talvivaara arvioi "Uraani talteen" -esityksessään 350 tonnin uraanimäärän mahdollistavan Suomen lähes omavaraiseksi uraanin osalta. (Lähde: Talvivaara Mining Company Plc, v. 2010)

Yhtiö on antanut pörssitiedotteissaan aina positiivisempaa kuvaa kuin todellisuus on. Yhtiö on jossain ilmoittanut uraanipitoisuudeksi noin 30ppm. Olen nähnyt myös luotettavan tahon arvion 17ppm. Ero näissäkin on huomattava kun arvioidaan sitä, mikä tulisi olemaan toteutuma.

Kaivosalueella on muuten lähes valmis mutta käyttämätön Talvivaara Oyj:n rakentama uraanin talteenottolaitos. (Lähde: Terrafame Oy)...

Kannatan ehdottomasti uraanin talteenottoa. Jos sen voi taloudellisesti hyödyntää, niin aina paranee. Nykyisillä hinnoilla se ei kuitenkaan tuota mitään mainittavaa eikä tulevaisuuskaan näytä siltä, että uraanin hinta taivaisiin nousisi. Osa nykyisistä ydinvoiman käyttäjistäkin pyrkii siitä eroon joko ideologisista tai muista syistä.
Uraanin talteenoton tärkein asia on toistaiseksi se, että se ei jää heitteille nyt kun se on maan pinnalle nostettu. Helpottaa kaivoksen jälkihoitoa ja rikastusjätteen käyttömahdollisuuksia on enemmän.
 
Kannatan ehdottomasti uraanin talteenottoa. Jos sen voi taloudellisesti hyödyntää, niin aina paranee. Nykyisillä hinnoilla se ei kuitenkaan tuota mitään mainittavaa eikä tulevaisuuskaan näytä siltä, että uraanin hinta taivaisiin nousisi. Osa nykyisistä ydinvoiman käyttäjistäkin pyrkii siitä eroon joko ideologisista tai muista syistä.
Uraanin talteenoton tärkein asia on toistaiseksi se, että se ei jää heitteille nyt kun se on maan pinnalle nostettu. Helpottaa kaivoksen jälkihoitoa ja rikastusjätteen käyttömahdollisuuksia on enemmän.

Mitä sieltä sitten kannattaa kerätä? Nikkelin hinta on nyt kalleimillaan, ja silti kaivos on joka vuosi 30-40 miljoonaa miinuksella. Ei se ainakaan nikkelillä pärjää eikä sinkillä.

Helvetin kallis työllisyysprojekti, ellei sillä ole jokin muu tarkoitus. Fennovoiman voimalakin tulee käymään kaiketi uraanilla?
 
Mitä sieltä sitten kannattaa kerätä? Nikkelin hinta on nyt kalleimillaan, ja silti kaivos on joka vuosi 30-40 miljoonaa miinuksella. Ei se ainakaan nikkelillä pärjää eikä sinkillä.

Helvetin kallis työllisyysprojekti, ellei sillä ole jokin muu tarkoitus. Fennovoiman voimalakin tulee käymään kaiketi uraanilla?

Rikastuskokeet eivät koskaan toimineet toivotulla tavalla. Silti homma puhallettiin käyntiin ja isot rahat saatiin liikkeelle puheilla ja paperille laitetuilla numeroilla. Siinä moni ehti ihan mukavan tuoton saamaan ennenkuin ketjukirje katkesi. Ei tämä kovin monimutkainen ole. Tuossa vaan oli sekaisin idealisteja, huijareita ja laissez-faire -ukkoja. Kuka lopulta oli mitäkin, ja missä vaiheessa, on sitten toinen juttu. Perä ehkä itse oli enemmän idealisti ainakin alussa, ehkä.
 
Mitäs mieltä tästä olette?

https://www.tekniikkatalous.fi/tekn...asta-tulee-erittain-kannattava-yritys-6702305

Tuon mukaan rikastusmenetelmä on saatu toimimaan mm. murskekokoa pienentämällä ja kassavirtakin kääntyy positiiviseksi vuoden loppuun mennessä.

Itse en ole muutamaan vuoteen seurannut tätä, joten ei omaa kommenttia.

Kun katsoo kura-kuoppaan jo upotettua rahan määrää ja ympäristöongelmien hintalappua, niin ei tästä erittäin kannattavaa projektia saa enää millään. Taitaa maalailla taivaanrantaa kaveri ihan viran puolesta.

Olen "hieman" skeptinen Talvivaaran kanssa.
 
@Vaakon kanssa juurikin samaa mieltä noista ympäristö ongelmista. Jos ne täytyisi hoitaa kassasta niin firma olisi kanttuvei... Toki suomalaiseen tapaan täällä annetaan jos ei ilmaiseksi niin naurettavaa summaa vastaan maaperän aarteita pois. Kaivoslaki on vuodelta käpy ja käytönnössä yksi maailman löperöimmistä. Ympäristö haitat maksaa veronmaksajat. Mikäs se on täällä toimia.
 
Mitäs mieltä tästä olette?

https://www.tekniikkatalous.fi/tekn...asta-tulee-erittain-kannattava-yritys-6702305

Tuon mukaan rikastusmenetelmä on saatu toimimaan mm. murskekokoa pienentämällä ja kassavirtakin kääntyy positiiviseksi vuoden loppuun mennessä.

Itse en ole muutamaan vuoteen seurannut tätä, joten ei omaa kommenttia.

Kassavirta on ollut puheissa kääntymässä positiiviseksi nyt jo kymmenen vuoden ajan. Yleensä se on aina kääntymässä positiiviseksi, kun tulee päätettäväksi, pitääkö antaa lisää rahaa kaivoksen pyörittämiseen.

Olen todella iloinen, jos se sitten kerran tapahtuu. Mutta pikkuisen on mennyt popkornia odotellessa.
 
Mitäs mieltä tästä olette?

https://www.tekniikkatalous.fi/tekn...asta-tulee-erittain-kannattava-yritys-6702305

Tuon mukaan rikastusmenetelmä on saatu toimimaan mm. murskekokoa pienentämällä ja kassavirtakin kääntyy positiiviseksi vuoden loppuun mennessä.

Itse en ole muutamaan vuoteen seurannut tätä, joten ei omaa kommenttia.

Printtilehdessä oli nyt (saattoi olla parikin viikkoa vanha lehti) parin asiantuntijan laaja kirjoitus, joiden mukaan rikastusmenetelmä ei voi toimia :)
Sen verran painavan tuntuista sanaa, että yhtiön kommentti nähtäneen lähiviikkoina.
 
Tässä hieman viimevuoden aikaisesta kehityksestä:
Terrafamen liikevaihto yli kaksinkertaistui vuonna 2017 – Käyttökate positiivinen
https://www.terrafame.fi/ajankohtai...stui-vuonna-2017-kayttokate-positiivinen.html

Katsotaan nyt kaikessa rauhassa miten tuotanto ja metallien maailmanmarkkinahinnat kehittyvät jatkossa. Eihän tuo nyt ihan toivottomaltakaan näytä.

Sekin on syytä huomioida että kaivostoiminta on kustannuksiltaan huomattavan etupainotteista. Terrafamen (entinen Talvivaara) osalta suurimmat investoinnit lienee jo tehty. Jää nähtäväksi miten tuotanto ja tuottavuus kehittyy jatkossa. Kaivoksen elinkaari on vielä alussa. Seuraavat viisikymmentä vuotta näyttänee kuinka kannattavaksi kaivoksen liiketoiminta lopulta muodostuu.
 
Lisää kaivosuutisia.

https://www.tekniikkatalous.fi/tekn...otanto-alkaa-ensi-vuoden-alkupuolella-6712089

Printtiversiossa oli myös juttua Viiankiaavan esiintymästä, tällä hetkellä Anglo American harkitsee 3-4 kilometrin mittaisen tunnelin rakentamista muutaman sata metriä maan alle, jolloin siis Natura alueeseen ei suoranaisesti ole tarvetta koskea. Louhinta suoritettaisiin Natura-alueen alapuolella ja louhintajäte täytettäisiin samoihin tunneleihin.

Ao. kuvio on hiukan vastaava kuin mitä Petsamon tarunhohtoisessa kaivoksessa käytettiin. Malmin puhkeama oli lähellä Kaulatunturin huippua karussa ja vaikeassa avotunturiympäristössä, minkä takia kaivoskylä rakennettiin tunturin alle ja pari-kolme kilometriä pitkä viistotunneli porattiin tunturin huipulle.

Lapissa on aika pirusti noita varauksia/hankkeita nyt. Hermostuttavaa kaikkien luonnonystävien kannalta.
 
Talvivaaran kaivostoiminta alkaa pikkuhiljaa tasaantumaan..
IL 2.5.2019 Terrafame tuplasi liikevaihtonsa, liikevoitto plussalle - ”liiketoiminta oli kannattavaa”
Vuoden 2018 ensimmäinen neljännes oli Terrafamen mukaan viides peräkkäinen kvartaali, jolloin Talvivaaran metallitehdas teki ennätykset päätuotteiden tuotannossa.
  • Hyvän kehityksen taustalla lisääntynyt tuotanto ja nousevat hinnat.
  • Talvivaarassa tuotettiin 6 421 tonnia nikkeliä tammi-maaliskuussa.
  • Tammi-maaliskuussa Talvivaarassa tuotettiin Nikkeliä 6 421 tonnia (4 787) ja sinkkiä 15 008 (9 791) tonnia.

Kasvanut tuotanto näkyi liikevaihdossa. Terrafamen liikevaihto yli kaksinkertaistui viime vuoden vastaavan ajan 41,3 miljoonasta eurosta 85,7 miljoonaan euroon.
Käyttökate oli 9,8 miljoonaa euroa (-18,4). Käyttökate ilman keskeneräisen tuotannon (KET) arvonmuutosta oli 1,6 miljoonaa euroa (-33,3). Liikevoittoa kertyi 2,4 miljoonaa euroa, kun vuosi sitten liiketappio oli 22,5 miljoonaa euroa.


Keskeneräisen tuotannon arvo oli 146,2 miljoonaa euroa (65,0).

- Päätuotteidemme nikkelin ja sinkin maailmanmarkkinahinnat olivat ensimmäisellä vuosineljänneksellä edellistä neljännestä korkeammalla tasolla. Edelliseen vuosineljännekseen verrattuna nikkelin keskihinta maailmanmarkkinoilla nousi dollareissa 14,6 % ja euroissa 9,8 %. Vastaavasti sinkin keskihinta dollareissa nousi 5,7 % ja euroissa 1,3 %. Myös kuparin ja koboltin hinnat kehittyivät myönteisesti, Terrafamen toimitusjohtaja Joni Lukkaroinen sanoo yhtiön osavuosikatsauksessa.

Suuri työllistäjä
Lukkaroisen mukaan tammi-maaliskuu oli jo kolmas kvartaali peräkkäin, kun Terrafamen liiketoiminta oli kannattavaa.
- Erityisen iloinen olen siitä, että käyttökate oli positiivinen kvartaalin jokaisena kuukautena ja käyttökate ilman keskeneräisen tuotannon muutosta nousi positiiviseksi. Myös liikevaihtomme kehittyi hyvin. Lukkaroisen mukaan yhtiön kaavailemat akkukemikaalitehtaan selvitys- ja suunnittelutyöt ovat edenneet aikataulussa samoin kuin hankkeeseen liittyvien lupaprosessien valmistelu.
- Sähköajoneuvojen akuissa hyödynnettävien nikkeli- ja kobolttisulfaattien lisäksi tuottaisimme uudella tehtaalla ammoniumsulfaattia, jota käytetään mm. lannoitteena. Terrafamen mukaan se jatkaa tuotannon ylösajoa, toiminnan vakiinnuttamista sekä kannattavuuden parantamista. yhtiön palveluksessa oli maaliskuun 2018 lopussa 634 henkilöä. Lisäksi kaivosalueella työskenteli tammi-maaliskuussa säännöllisesti noin 70 kumppaniyritystä ja näissä 631 henkilöä.
Terrafame osti elokuussa 2015 Talvivaara Sotkamo Oy:n liiketoiminnan ja omaisuuserät Talvivaara Sotkamo Oy:n konkurssipesältä.
Terrafame Oy:n suurimmat omistajat ovat Suomen valtion kokonaan omistama erityistehtäväyhtiö Terrafame Group Oy (84,2 %), Galena Asset Management S.A. (15,5 %) sekä Sampo Oyj (0,1 %).

Kaivos pyörii vasta elinkaarensa alkutaipaleita joten jää tulevien vuosikymmenien myötä nähtäväksi kuinka asiat kehittyvät tulevaisuudessa.

Helposti myös unohdetaan kaivosteollisuuden merkitys yhteiskunnalle ja erityisesti alueellisesti. Talvivaara työllistää suoraan likimain 1300 henkilöä. Tämän lisäksi tulevat kerrannaisvaikutukset, joiden myötä kaivoksen työllistävä vaikutus on useita tuhansia työpaikkoja Itä-Suomen ja Kainuun seutukunnille.
 
Back
Top