Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Talvivaatetusta

Viestiketju osiossa 'Vaatteet ja varusteet' , aloittaja Pruuno, 25.09.2016.

 1. Vääpeli

  Vääpeli Kenraali

  Liittynyt:
  22.11.2012
  Viestejä:
  2,684
  Tykkäykset:
  4,998
  Pisteet:
  636
  Hmmm M05 pakkas tai lumikuvioidut hanskat...
   
  crane tykkäsi tästä.
 2. Victor Charlie

  Victor Charlie Kapteeni Lahjoittaja

  Liittynyt:
  30.04.2010
  Viestejä:
  634
  Tykkäykset:
  618
  Pisteet:
  76
  Ei tietenkään koko ajan päällä pidettäväksi, mutta taukotakkina kyllä. Verrattuna 05 pakkastakkiin, jonka mukaan ottaminen on koon ja painon puolesta mahdotonta monessakin tehtävässä, tuollaisen kevyen takin voi ottaa mukaan ja pitää paikallaan ollessa maastotakin alla, mikäli haluaa varjella takkiaan esim. kipinöiltä tai muulta mekaaniselta kulutukselta. Varmasti käytössä lyhyikäisempi, kuin järeämmin tehdyt, mutta isältä pojalle kestävä liian painava tai tilaa vievä taukotakki ei ole sekään kenttäkelpoinen.
   
  Rajajääkäri tykkäsi tästä.
 3. Mainos 4. samip

  samip Kapteeni

  Liittynyt:
  10.12.2012
  Viestejä:
  620
  Tykkäykset:
  419
  Pisteet:
  76
  Tietenkin tehtävä sanelee varustuksen. Millaista tehtävää ajattelit esimerkiksi?
   
 5. koponen

  koponen Kenraali Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  19.04.2010
  Viestejä:
  2,555
  Tykkäykset:
  839
  Pisteet:
  636
  Kiitos tarjouksesta, mutta haen nyt ei-camo-kuosia. Firman puolesta on kyllä varustusta ryynäyshommiin, mutta tämä tulee siviilikäyttöön, ja kaikissa maissa / tilanteissa camovarusteissa kuljeskelu ei oikein käy.
   
 6. Victor Charlie

  Victor Charlie Kapteeni Lahjoittaja

  Liittynyt:
  30.04.2010
  Viestejä:
  634
  Tykkäykset:
  618
  Pisteet:
  76
  Mitä tahansa tehtävää, missä joutuu toimimaan pitkiä aikoja erillään ajoneuvosta jalkaisin ja kannossa on muutakin, kuin henk koht varusteet. Tuttu tilanne monestakin harjoituksesta. Heitetään autolla paikkaan x ja hojotetaan siellä y tuntia väijyssä kunnes tulee käsky siirtyä jalkaisin z sataa metriä paikkaan ö asap, missä väijyssä hojottaminen hikisenä taas jatkuu. Välillä tapellaan ja juostaan hiki päässä ja sitten pitää taas olla hiljaa paikallaan. Pakkastakki 05 pakattuna pallokasivitoseen ei minusta nyt ole mikään optimaalinen varustus liikkumisen kannalta, vaikka toki tässä on osansa aivan rehellisellä kermaperseilylläkin...
   
  Stagideus ja setämies tykkäsivät tästä.
 7. Rauhantekijä

  Rauhantekijä Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  25.01.2015
  Viestejä:
  4,328
  Tykkäykset:
  6,743
  Pisteet:
  1,286
  Saman tyyppistä tavaraa löytyy vähemmän arvostetuilla merkeillä ihan autotarvike- ja rakennusvaateliikeistä. Itse pidän aina talvella pilkkihaalarit auton kontissa siltä varalta jos jotain sattuu ja matka katkeaa. Haalarit löyty Motonetistä hintaan 50,- ja on tarkoitukseensa riittävät.

  Noh, itse haen vaatteita googlen kuvahaun kautta. En aina oikeen edes tiedä mikä on oike sana mutta muutaman kerran kun siellä availee tavoitteen mukaisia kuvia, niin pikkuhiljaa täsmentyy se oikea hakusanakin.
  Housuhaalaria löytyy laskettelukamoista yms... Gookkelin kanssa aikaa kuluu hieman enemmän, mutta eipähän tarvii heti maksa 300,- minkä Härkkilän vaatteista joudut maksamaan.
  Eräs ratkaisu on ostaa ne vyötärökorkeuden toppahousut ja laittaa niihin nipistimillä olevat leveät henkselit - silläkin pääsee.


  .
   
  Honcho ja koponen tykkäsivät tästä.
 8. samip

  samip Kapteeni

  Liittynyt:
  10.12.2012
  Viestejä:
  620
  Tykkäykset:
  419
  Pisteet:
  76
  Eli ilmeisesti miellät untuvatakin välikerroksena, jos meinaat sitä käyttää taistelu- ja suojavarustuksen alla (maastopuku, varusteliivi, suojaliivi). Mielestäni m05 väliasu ajaa täysin saman asian paljon paremmin.
   
  Stagideus tykkäsi tästä.
 9. Victor Charlie

  Victor Charlie Kapteeni Lahjoittaja

  Liittynyt:
  30.04.2010
  Viestejä:
  634
  Tykkäykset:
  618
  Pisteet:
  76
  Enpä. Kirjoitin, että sen VOI laittaa allekin, mikäli haluaa suojata takkiaan, mutta tietenkin päälimmäisenä pitäminen on helpoin tapa. Tauolla enimmät tstvarusteet yleensä pyritään riisumaan, riippuen toki tilanteesta.

  M05 väliasu taas ei toimi päällimmäisenä kerroksena juuri lainkaan, koska se ei pidä tuulta, se ei ole yhtä lämmin eikä myöskään mahdu yhtä pieneen tilaan.

  Olen kyllä tetsaillut useamman harjoituksen ilman pakkastakkia, käyttäen taukovaatteena joko omia fleecepuseroita tai joskus tuota intin väliasua, ja tämä on selkeä parannus niihin verrattuna.

  Edit. Lisäksi, käsittääkseni naparetkeilijät ja vuorikiipeilijät myös pukevat untuvatakin kuoritakin alle silloin, kun on oikein jeesuksen kylmä.
   
  Viimeksi muokattu: 10.11.2016
  Stagideus tykkäsi tästä.
 10. samip

  samip Kapteeni

  Liittynyt:
  10.12.2012
  Viestejä:
  620
  Tykkäykset:
  419
  Pisteet:
  76
  Eli on OK loistaa pimeässä mielestäsi. Kulunvalvontapaikalla (väijyssä) tällä loistamisella kyllä tuskin on isompaa haittaa.
  Tätä jo pidän suurempana ongelmana siellä (väijyssä).
  Toimii todella rajallisesti, mutta jo nimi viittaa siihen että se on tarkoitettu aivan muuhun. Lämmin on aika tapauskohtaista, mutta aika kylmä saa olla että alusasut, väliasu, lumipuku, sirpale-/varusteliivi yhdistelmällä tulee kylmä edes "väijyssä" seisoessa. Jos untuvatakin pukee varusteiden alle, niin se painuu kasaan ja ei ole enään lämmin. "Tilan puute" m05 väliasun takki (kokoa L) mahtuu m05 yleistasku pieneen (tilavuus 2 litraa). 2 litraa on aika vähän päivärepussa (2,5-line tai 3rd-line).

  Nyt puhut taukovaatteesta ja aikaisemmassa puhuit vaatteesta mitä pidetään väijyssä päällä.

  (tapaus 1.) Jos aktiivisuus laskee huomattavasti n. 15 minuutiksi (marssi- tai ruokatauko) ja on tarvetta lisä eristykselle eli taukovaatteelle. Niin untuvatakki voi olla jollain kelillä ihan ok juttu, koska tällöin on järkevää riisua raskaammat varusteet (tst-liivi, sirpa ja reppu) pois ja mukavuutta voi lisätä taukovaatteille.

  (tapaus 2.) Aktiivisuus laskee huomattavasti yli tunniksi (väijy-vuoro tai vastaava passiivinen tehtävä) ja on tarvetta lisä "eristykselle" oman toimintakuntonsa säilyttämiseksi. Niin on järkevämpi pukea vaatteet suoja- ja taisteluvarusteiden (tetsari, sirpa, lumipuku, sade/kalvopuku) alle. Tälläisessä käytössä untuvatakki ei varmasti toimi paremmin, kuin merinovillainen väliasu joka siirtää kosteutta, lämmittää märkänä ja kuivaa suhteellisen helposti.

  (tapaus 3.) Olet hoitannut tehtäväsi ja aktiivisuus laskee yli tunniksi. Hakeudu suoja-asemaan ja mene makuupussiin nukkumaan.

  Samat piirit käyttävät myös untuvamakuupussia, mutta sotilas puolella niitä ei käytetä edes siellä missä raha ei ole ongelma.

  Ja tietenkin Etelä-Suomen ilmasto on ihan verrattavissa napa-alueisiin (poikkeuksena PVn ampumaharjoitusalueet etenkin rosoharju, missä ei tuule ikinä ja aurinko paistaa aina.)
   
 11. VUps

  VUps Majuri

  Liittynyt:
  08.09.2013
  Viestejä:
  1,402
  Tykkäykset:
  1,312
  Pisteet:
  156
  Itselleni tämän kikan opetti alokasaikainen kouluttajani. Hyvä menetelmä kosteuden vähentämiseen päivän aikana. Yleensähän sanomalehtisuikaleet saa huopakumpparista vaihtaa jo muutaman tunnin päästä kuiviin.
   
 12. Victor Charlie

  Victor Charlie Kapteeni Lahjoittaja

  Liittynyt:
  30.04.2010
  Viestejä:
  634
  Tykkäykset:
  618
  Pisteet:
  76
  Kysymys oli 05 pakkastakin korvaamisesta kevyemmällä untuvatakilla, ei makuupussien, väliasujen ja kalsarien raahaamisesta mukana aina ja kaikkialle, tai kaikkien tehtävien suorittamisesta niin lähellä suoja-asemaa/ajoneuvoa, että jatkuva vaatetuksen säätäminen olisi mahdollista.

  Pv:lla ei ole erikseen vartio-, väijy-, paikallaanseisoskelu- ja taukovaatetta, vaan pakkastakki, jota noin yleisesti käytetään taukovaatteena ja silloin, kun lämpöä tuottavasta liikkeestä siirrytään paikkallaan oleskeluun, oli sitten kyse tauosta tai vaikka vartiossa seisoskelusta. Tarkoitus on että pikkurepussa kulkee mukana YKSI vaatekappale, jolla saadaan lisättyä toimintakykyä ja mukavuutta ilman, että taistelija muuttuu sen takia pelkäksi kuormajuhdaksi. Takin pukeminen maastopuvun alle on aina tapauskohtaista. Kaikissa tehtävissä ei koko aikaa olla täydessä tst- ja suojavarustuksessa, yleensä takkia tarvitaankin vasta, kun liivit on riisuttu. Vaatteen lisääminen tst- ja suojaliivin alle on myöskin harkittava tarkkaan. Jos tilanne muuttuu esim. vartioimisesta taisteluksi, ei vaatteiden vähentäminen varusteiden alta ole mahdollista, vaan lämpökuorma kasvaa nopeasti sietämättömäksi. Päällimmäiseksi laitetun takin voi sen sijaan heivata nopeastikin. Ja korostan vielä, että en ole missään vaiheessa väittänyt, että takki puettaisiin maastopuvun JA tst + suojavarusteiden alle. Takin voi pukea maastopuvun alle silloin, kun em. varusteet on riisuttu, vaikka nyt ruokaillessa tai majoitusta pystyttäessä. NIR-näkyvyys on tietenkin ongelma.
   
  Fremen, Stagideus ja setämies tykkäsivät tästä.
 13. samip

  samip Kapteeni

  Liittynyt:
  10.12.2012
  Viestejä:
  620
  Tykkäykset:
  419
  Pisteet:
  76
  Ja vastaus kysymykseen on, että untuvatakilla ei pysty korvaamaan m05 pakkastakkia.
   
 14. Mainos 15. crane

  crane Eversti

  Liittynyt:
  02.05.2011
  Viestejä:
  1,990
  Tykkäykset:
  1,298
  Pisteet:
  316
  Aika suoraviivaistettu vastaus ilman perusteluja. Miksi ei voi korvata?
   
 16. samip

  samip Kapteeni

  Liittynyt:
  10.12.2012
  Viestejä:
  620
  Tykkäykset:
  419
  Pisteet:
  76
  Aikaisemmissa viesteissä asiaa jo perustelin. Untuvatakki ei ole läheskään yhtä kenttäkelpoinen, kuin m05 pakkastakki.

  Tarviiko kenttäkelvottomuus vielä perustella?
   
 17. Spadekessu

  Spadekessu Luutnantti

  Liittynyt:
  07.02.2015
  Viestejä:
  302
  Tykkäykset:
  609
  Pisteet:
  36
  Koska olen itsekin näitä juttuja pohtinut, niin tässä toinen näkemys asiasta:

  M05 pakkastakki
  -On tarkoitettu toimimaan päällimäisenä vaatekerroksena sotiessa
  -Kestää rymyämistä
  --Vahva kuorikangas kestää kulutusta
  --Keinokuitueristeet eivät mene vituiksi kosteudesta
  -Muotoilu ja yksityiskohdat palvelevat ylläolevaa (ehkä vähän huonosti, mutta silti)

  Untuvatakki (ainakin useimmiten)
  -On tarkoitettu päällimäiseksi vaatekerrokseksi kivalla Trangia-kahvitauolla tai välikerrokseksi neonvihreän Fjellun kelmutakin alle
  -Ei kestä rymyämistä
  --Kankaat ovat useimmiten erittäin kevyitä ja heikkoja
  --Untuva menee vituiksi kosteudesta
  -Muotoilu ja yksityiskohdat palvelevat kevyttä sivilistikäyttöä.

  Nämä ovat yksinkertaisesti niin tyystin eri juttuihin tarkoitettuja ja suunniteltuja, että eivät todellakaan palvele täydellisesti ristiin käytettynä.

  Mutta, kevyt, keinokuitueristeinen, vähän vahvemmalla mutta silti pakkastakin kangasta kevyemmällä ja kosteutta kestävällä kuorikankaalla tehty lämpötakki voisi tietyissä tilanteissa korvata pakkastakin varsin hyvin. Esim. Carinthian MIG, joskin se painaa aika kirjaimellisestikin vaakakupissa enemmän raskaan pakkastakin puolelle.
   
  samip tykkäsi tästä.
 18. Herman30

  Herman30 Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  08.10.2013
  Viestejä:
  5,273
  Tykkäykset:
  8,000
  Pisteet:
  1,286
  Ehdottaisin V-lekalle ensi talveksi oman version Kifarun Woobie Expressistä. Se on poncho jossa täytteennä Climashield, päällyskangas jotain ohutta ripstoppia. Woobie Expressin saa tungettua n. 5 litran kokoiseen sivutaskuun, ehkä jopa hiukan pienempäänkin ja se on mitoitettu että alle mahtuu sotilas + taisteluvarustus. V-lekan versio voisi olla pakkasmaastokuvio kankaasta.

  Woobie Express:

  [​IMG]

   
 19. proileri

  proileri Majuri

  Liittynyt:
  08.05.2015
  Viestejä:
  1,063
  Tykkäykset:
  1,476
  Pisteet:
  156
  Tuli mieleen, että kun talvella hikoilee niin saisi melkein olla jonkinlainen yhdistelmä mallia mahdollisimman hengittävä toppakerros ja sen päällä kuorivaatteena jokin sadeviitan kaltainen alta avoin systeemi, joka blokkaisi pahimman tuulen ja tuiskun yms. mutta päästäisi alta kosteutta haihtumaan.

  Toki jollakin kainalovetskareilla voi osittain tätä säädellä. Sekin voisi olla yksi vaihtoehto, että on sekä kuoritakissa että toppakerroksessa molemmissa isot kainalovetskarit, millä voi reippaassa liikkeessä avata väliasuun asti kainalot ja tuulettaa jos oikein lämmin tulee. Itse havainnut kuoritakeissa oikein näppäriksi kyseiset.
   
  Fremen tykkäsi tästä.
 20. Herman30

  Herman30 Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  08.10.2013
  Viestejä:
  5,273
  Tykkäykset:
  8,000
  Pisteet:
  1,286
  Kuvailit juuri tuon yllä laittamani climashield-topatun ponchon.
   
 21. swanson

  swanson Alokas

  Liittynyt:
  01.05.2016
  Viestejä:
  1
  Tykkäykset:
  0
  Pisteet:
  0
 22. proileri

  proileri Majuri

  Liittynyt:
  08.05.2015
  Viestejä:
  1,063
  Tykkäykset:
  1,476
  Pisteet:
  156
  Myyvät äkkiä pois kun tietävät että naapurikauppa suunnittelee M05-versiota :D Mutta eiköhän tuo perinteikäs sissitakki toimi senkin jälkeen, varsinkin jos joku haluaa käännettävän.
   

Jaa tämä sivu