BBC: Ulkomaalaiset Isis-taistelijat lähtivät muiden mukana Raqqasta, liittouma inttää päinvastaista - ”veljet menivät Ranskaan tekemään iskuja”
Tänään klo 15:41 (muokattu klo 15:52)
BBC:n mukaan Isisin ”pääkaupungista” päästettiin pakoon kymmeniä vierastaistelijoita, toisin kuin liittouma väittää.
Syyrian Raqqasta päästettiin lähtemään satoja Isis-taistelijoita, heidän joukossaan useita kymmeniä ulkomaalaisia, Britannian yleisradioyhtiö BBC paljastaa. Tähän asti sekä kaupungin valtauksesta vastannut länsiliittouman tukema kapinallisjoukko SDF että liittouma ovat väittäneet, että vain syyrialaiset taistelijat päästettiin poistumaan osana evakuointisopimusta.
SDF:n edustaja sanoi lokakuun puolivälissä, että Raqqasta lähti 275 Isis-taistelijaa perheineen ja heidän lisäkseen yli 3 000 siviiliä "ihmiskilviksi". USA:n johtaman liittouman tiedottaja, eversti Ryan Dillon puolestaan vakuutti, ettei vierastaistelijoiden anneta poistua kaupungista ja että lähtijät ovat pelkästään paikallisia.
Evakuointisopimus neuvoteltiin paikallisviranomaisten ja Isisin välillä, kun Raqqa oli luhistumisen partaalla.
BBC:lle puhuneet paikalliset rekkakuskit ja muut lähteet kertovat toisenlaisen tarinan.
- Me veimme noin 4 000 ihmistä naiset ja lapset mukaan lukien. Kun saavuimme Raqqaan, luulimme, että meidän piti poimia 200 ihmistä. Otin yksin ajoneuvooni 112 ihmistä, yksi kuljettaja sanoo.
Toisen kuljettajan mukaan evakuointisaattue oli 6-7 kilometriä pitkä. Siinä oli 50 rekkaa, 13 bussia ja yli 100 Isisin omaa ajoneuvoa. Sopimuksista huolimatta moni lähtijöistä oli vierastaistelijoita, ja Isis otti, sopimuksesta huolimatta, mukaansa kaiken aseistuksensa ja ammuksensa. Rekoista kymmenen kuljetti pelkkiä aseita ulos kaupungista.
"Matka helvettiin"
Dillon ja USA:n puolustusministeri James Mattis ovat vakuuttaneet, ettei ulkomaalaisia päästetä lähtemään aseidensa kanssa. He tulevat joko kädet ylhäällä tai jalat edellä. BBC:n lähteiden mukaan tämä ei pitänyt paikkaansa.
- Ulkomaalaisia oli valtava määrä. Ranskasta, Turkista, Azerbaidzanista, Pakistanista, Jemenistä, Saudeista, Kiinasta, Tunisiasta, Egyptistä, yksi kuljettaja luetteli.
Muut kuskit luettelivat lisäksi muita kansallisuuksia.
Kuljettajat suostuivat puhumaan toimittajille, sillä he ovat vihaisia. Heille luvattiin tuhansien dollarien palkkio työstä, jonka piti kestää korkeintaan puoli päivää ja joka piti pitää salassa. Tosiasiassa he ajoivat kolme päivää aina Al-Bukamalaiin Irakin rajalle peläten samalla henkensä edestä. Monen ajoneuvo kärsi matkalla mittavia vaurioita.
- Se oli matka helvettiin ja takaisin, ainoa nimellään esiintyvä kuljettaja Abu Fawzi sanoo.
Hänen mukaansa SDF:n piti saattaa heitä, mutta kuljettajat menivät kaupunkiin yksin. Kaupungissa he saivat lastata kyytiinsä pommivöihin sonnustautuneita taistelijoita.
- He ansoittivat rekkamme. Jos jokin olisi mennyt pieleen, he olisivat räjäyttäneet koko saattueen. Jopa lapsilla ja naisilla oli itsemurhavyöt, Fawzi sanoo BBC:lle.
Fawzin mukaan jokaisen kuljettajan mukana oli 3-4 ulkomaalaista taistelijaa. Hänen mukaansa he löivät häntä ja nimittelivät häntä siaksi ja vääräuskoiseksi. Haukkuminen kesti koko matkan ajan. Taistelijat syyttivät kuljettajia siitä, että heidät ajettiin ulos Raqqasta.
- He sanoivat, että kertokaa kun jälleenrakennatte Raqqan - me tulemme takaisin.
- He olivat uhmakkaita eivätkä välittäneet.
Mieluummin kuolleena
Dillon myöntää nyt BBC:n painostuksen alla, että Raqqasta poistui 250 Isis-taistelijaa ja 3 500 heidän perheenjäsentään.
Tätä tietoa länsimaissa ei katsota hyvällä. Terroristien kanssa virallinen linja on ollut, ettei vierastaistelijoita haluta takaisin kotiin. Useat ministerit ja kenraalit eri maista ovat sanoneet, että mieluiten heidät saa tappaa. Vangitseminen on vasta kakkosvaihtoehto.
Dillon sysääkin vastuun tilanteesta paikallisille.
- Tämä on strategiamme ytimessä, paikallisten johtajien "toimesta, kanssa ja kautta". Syyrialaiset tekevät päätökset. He taistelevat ja kuolevat, he saavat tehdä päätökset koskien operaatioita, Dillon selittää BBC:lle.
Dillon väittää silti yhä, että ulkomaalaisia pääsi pakoon vain neljä ja heidät kaikki on vangittu. SDF sanoi aiemmin, että vierastaistelijat jäivät taistelemaan kuolemaansa saakka. Sekin lienee osin totta. Moni Raqqaa puolustanut Isisin jäsen oli taisteluiden veteraaneja, joiden hartain toive oli joko voitto tai kuolema taistelukentällä.
Massaevakuoinnilla hyvin linnoitettu kaupunki saatiin vallattua pienemmillä siviilitappioilla ja SDF:n taistelijoiden henkiä säästyi.
"Isis maksaa velkansa"
BBC:n jutusta käy ilmi, että paikallisilla oli hyvääkin sanottavaa taistelijoista.
Matkan varrella saattue pysähtyi Shaninen kylässä ja vieraili kauppias Mahmoudin liikkessä. Mahmoudin mukaan SDF:n edustajat olivat varoittaneet kyläläisiä etukäteen, että Isisin saattue on tulossa ja kehottaneet poistumaan.
Mahmoud ei kuitenkaan halunnut menettää hyvää bisnestilaisuutta. Isisin jäsenet tyhjensivätkin hänen kauppansa käytännössä kaikesta ja maksoivat kiltisi ostoksensa. Aseet jätettiin kaupan ulkopuolelle. Ainoastaan kolme taistelijaa aiheutti ongelmia, sillä he pitivät miehen myymiä savukkeita kiellettyinä ja tuhosivat laatikot. Muut kuitenkin laittoivat kolmikon ojennukseen.
- He eivät varastaneet mitään, eivät yhtään mitään, Mahmoud sanoi BBC:lle.
Rekkakuskit vahvistivat kauppiaan tarinan. Kun kyse oli rahasta, Isis maksoi velkansa.
- He saattoivat olla murhanhimoisia psykopaatteja, mutta he olivat aina korrekteja rahan kanssa, Abu Fawzi sanoi hymyillen.
Aseet piiloon, taistelijat rajan yli
Fawzin matka päättyi kylään Markadan ja Al-Suwarin väliselle tielle. Hänen rekkansa oli täynnä ammuksia, ja Isis piilotti ne kylään. Palattuaan takaisin SDF kysyi Fawzilta, minne lasti päätyi.
- Näytimme heille sijainnin kartalta, ja he merkitsivät sen, että setä Trump voi pommittaa sitä myöhemmin, Fawzi kertoi.
BBC on puhunut myös salakuljettajille, jotka ovat kertoneet vieneensä Isisin jäseniä perheineen rajan yli Turkkiin.
"Kalifaatin" sortuminen on hyväksi heidän liiketoimilleen.
- Parin viime viikon aikana monet Raqqasta poistuneet perheet ovat halunneet päästä Turkkiin. Yksin tällä viikolla olen valvonut 20 perheen salakuljetusta, salakuljettaja Imad kertoo.
Hän velottaa 600 USA:n dollaria henkilöltä ja vähintään 1 500 dollaria perheeltä. Imadin mukaan valtaosa hänen asiakkaistaan oli ulkomaalaisia, vaikka joukossa oli myös syyrialaisia.
- Jotkut puhuivat ranskaa, toiset englantia ja muut jotain vieraita kieliä.
Kaikkien kohdalla pako ei onnistunut. Yksi kiinnijääneistä on BBC:n mukaan Isisin tiedustelujohtaja Abu Musab Huthaifa, "Raqqan pahamaineismpia hahmoja". Hän oli mukana evakuointisaattueessa.
Huthaifan salakuljettaja petti hänet. Nyt hän on vankilassa Turkin ja Syyrian rajalla.
- Jäimme omillemme keskelle SDF:n alueita. Siitä eteenpäin hajaannuimme, ja jokainen vastasi itsestään, Huthaifa sanoo BBC:lle.
Toinen salakuljettajien käyttämä reitti johti BBC:n mukaan Raqqasta länteen Idlibiin, joka on muiden kapinallisten kuin SDF:n tai kurdijoukko YPG:n hallussa. Moni ulkomaalainen Isis-taistelija on paennut tuohon suuntaan. Salakuljettajat veloittavat matkasta 4 000 dollaria taistelijalta tai 20 000 dollaria suurelta perheeltä.
Idlibissä BBC tapasi nuoren ranskalaisen, joka sanoi haluavansa jäädä sinne. Osa hänen kavereistaan kuitenkin palasi kotimaahansa.
- Ryhmässämme oli joitakin ranskalaisia veljiä, jotka lähtivät Ranskaan tehdäkseen iskuja, joita sanottaisiin tilinteon hetkeksi, mies kertoo.
Isisin kalifaatti on käytännössä murskattu Syyriassa, mutta BBC:n lähteiden perusteella liittouma ei ole onnistunut toisessa tavoitteessaan: vierastaistelijoiden tappamisessa.
Ajatushautomo Soufan Center julkaisi lokakuun lopussa raportin, jonka mukaan ainakin 5 600 vierastaistelijaa on palannut kotimaihinsa. Raportti jaotteli palaavat vierastaistelijat viiteen ryhmään, joista osaa pidetään toisia vaarallisempina. Raportin mukaan Irakin Mosulista takavarikoitujen dokumenttien mukaan 173 henkilöä oli koulutettu nimenomaan palaamaan kotiin ja tekemään terrori-iskuja.