Kolmessa vuodessa demokratiaa vaatineesta aktivistista Isisin itsemurhapommittajaksi – mitä tapahtui Ahmedille?
Terroristijärjestö Isis on tarjonnut näköaloja viime vuosina monille turhautuneille nuorille arabeille.
Julkaistu: 8.4. 11:24
Wall Street Journal kertoo vuonna 2011 Kairon Tahririn aukiolla mielenosoittajien etujoukoissa seisoneesta perheenisästä terroristiksi muuttuneen miehen tarinan.
Elettiin vuoden 2011 alkua. Tunisian vallankumouksesta alkunsa saaneen arabikevään tuulet olivat alkaneet puhaltaa myös Egyptissä, jossa kymmenet tuhannet ihmiset kokoontuivat Kairon Tahririn aukiolle osoittamaan mieltään korruptoitunutta hallintoa vastaan.
Mielenosoittajien etujoukoissa seisoi myös 32-vuotias
Ahmed Darrawi, idealistinen kolmen pienen lapsen isä, joka muiden lailla vaati kotimaahansa demokraattisia uudistuksia.
Mielenosoitusten alkua seuranneiden kuukausien aikana Darrawi nähtiin usein televisiossa hahmottelemassa uudistuksia, joita vaadittiin toteutettavaksi Egyptin brutaalina ja korruptoituneena pidetyissä poliisivoimissa. Darrawilla oli asiasta omakohtaista kokemusta, sillä hän oli aiemmin työskennellyt poliisivoimissa lyhyen aikaa.
Kuva Tahririn aukion mielenosoituksista tammikuulta 2011. (KUVA: © Asmaa Waguih / Reuters)
Darrawi oli kuitenkin lopettanut työnsä sen jälkeen, kun oli joutunut todistamaan lähietäisyydeltä poliisin harjoittamaa korruptiota ja kidutusta.
Syksyllä seuranneissa vaaleissa Darrawi pyrki Egyptin parlamenttiin itsenäisenä ehdokkaana. Vaalimainoksissa harmaassa puvussa hymyillyt mies vaati maaltaan arvokkuutta ja turvallisuutta.
Vain kolme vuotta myöhemmin Darrawi kuitenkin räjäytti itsensä Irakissa taisteltuaan ennen sitä uskollisena sotilaana terroristijärjestö Isisin riveissä.
Ekstaasin jälkeen koitti paluu turhautumiseen
Kuinka keskiluokkaisessa perheessä kasvaneesta, toiveikkaasta ja periaatteellisesta nuoresta miehestä saattoi tulla näin lyhyessä ajassa kylmäverinen itsemurhapommittaja?
Tätä kysymystä pohtii
Wall Street Journalissa julkaistussa artikkelissaan
New York Timesin entinen Beirutin-toimiston päällikkö
Robert F. Worth.
Worthin mukaan kysymystä on vaikea pohtia erillään arabimaailman laajemmasta kehityksestä viiden viime vuoden kuluessa. Sinä aikana suuressa osassa arabimaailmaa on siirrytty suvaitsevaisuusjulistuksista, kansalaisidealismista ja väkivallattomuudesta Isisin harjoittamiin julmuuksiin ja massamurhiin.
Yllä oleva kuvasarja Ahmed Darrawista levisi sosiaalisessa mediassa hänen kuolemansa jälkeen vuonna 2014. Kuvan voit katsoa myös täältä.Siirtymän ymmärtäminen voi tuntua mahdottomalta, mutta Darrawille ja monille muille hänen kaltaisilleen nuorille arabeille ajatus ei ole yhtä outo. He kun kasvoivat aikuisiksi monin paikoin vailla tulevaisuuden näkymiä, kansanryhmien välisen kaunan sekä päivittäisten nöyryytysten keskellä.Arabikevään synnyttämän hetkellisen ekstaasin jälkeen heille koitti taas paluu samaan turhautumiseen, ehkä jopa entistä tuskallisempaan sellaiseen.
– Jos se tapahtui hänelle, se voi tapahtua kenelle tahansa, kertoo eräs Darrawin rinnalla Tahririn aukiolla mieltään osoittaneista ystävistä.
Vajosi lähes katatoniseen tilaan
Syksyllä 2011 Darrawi tuhlasi suurimman osan säästöistään vaalikampanjaansa. Parlamentin ovet eivät auenneet, mutta mies ei lannistunut. Hän jatkoi toimintaansa aktivistina.
Seuraavana vuonna tapahtunut presidentti
Hosni Mubarakin kaataminen teki tilaa Egyptin poliittisten leirien keskinäiselle kamppailulle. Darrawi ei tukenut nousussa olevaa islamistista liikettä Muslimiveljeskuntaa, jonka edustaja
Mohammed Mursi voitti presidentinvaalit.
Hän kun näki Muslimiveljeskunnan lähinnä väsyneiden vanhojen miesten laumana.
Kuva Tahririn aukiolta helmikuulta 2011.(KUVA: © Goran Tomasevic / Reuters)
Vuoden 2012 loppuun mennessä Egypti näytti olevan luisumassa kohti sisällissotaa. Darrawia tilanne vaivasi. Hän masentui ja kertoi veljelleen, että vallankumous oli nyt ohi.
Kun armeija kaatoi vaaleilla valitun islamistipresidentin seuraavana kesänä, Darrawi vajosi ystäviensä mukaan lähes katatoniseen tilaan.
Heinäkuussa hän katosi.
”Jumala on ainoa voima ja tarkoitus, joka voi yhdistää nämä ihmiset”
Muutamaa kuukautta myöhemmin Darrawi julkaisi Twitter-tilillään Syyrian luoteisosissa kuvatun videon, jolla tusinan verran taistelijoita istui leirinuotiolla laulaen aseiden äänten kauniista kaiusta erämaassa.
Videon kuvanneesta Darrawista oli tullut pienen kapinallisprikaatin, ”Kalifaatin leijonien”, komentaja Syyriassa. Tässä vaiheessa prikaati oli juuri vannonut lojaaliuttaan Islamilaiseksi valtioksi itseään kutsuvalle Isis-terroristijärjestölle.
Mielenosoittaja lauloi hallituksen vastaisia lauluja Tahririn aukiolla helmikuussa 2011.(KUVA: © Dylan Martinez / Reuters)
Tässä vaiheessa Darrawi oli jo harras jihadisti, joka usein vertasi Isisin yhtenäisyyttä kotimaansa Egyptin jakautuneisuuteen.
– Kerran kun istuimme päivälliselle, huomasin, että joukossamme oli ainakin 18:a eri kansallisuutta. Jumala on ainoa voima ja tarkoitus, joka voi yhdistää kaikki nämä ihmiset ja luoda harmoniaa heidän keskuuteensa, Darrawi kirjoitti Twitterissä.
Samoihin aikoihin ulkomaisten taistelijoiden virta oli muuttamassa Syyrian konfliktia ja muokkaamassa Isistä yhdeksi maailmanhistorian voimakkaimmista terroristiryhmistä.
”En todellakaan ole hullu”
Twitterissä Darrawi usein mainitsi, kuinka häntä ei niinkään inspiroinut taistelu, vaan lupaus ideaalista yhteiskunnasta. Hän hehkutti, kuinka taistelijat olivat tekemässä uudelle sukupolvelle todeksi vanhaa unelmaa kalifaatista.
Worthin mukaan vaikuttaa siltä, että Darrawi valutti Isisin perustamaan kalifaattiin ne toiveet, joita hän oli alun perin elätellyt parantuneesta ja yhdistyneestä Egyptistä.
Darrawin twiitit sisälsivät jatkuvaa puhetta kuolemasta ja taistelusta. Välillä niiden sekaan ilmestyi kuitenkin ristiriitaisia välähdyksiä hänen entisestä elämästään. Mies muun muassa kertoi kaipaavansa pieniä lapsiaan, mikä Worthin mukaan saattaa vihjata heidän hylkäämiseensä liittyvistä syyllisyydentunteista.
– En todellakaan ole hullu, Darrawi twiittasi kerran, ikään kuin vastatakseen kuvitellulle äänelle menneisyydestä.
Tahririn aukio heinäkuussa 2011.(KUVA: © Asmaa Waguih / Reuters)
Viimeinen twiittinsä Darrawi julkaisi maaliskuussa 2014. Kaksi kuukautta myöhemmin hänen veljensä sai nimettömän puhelun itseään pyhäksi soturiksi kutsuneelta mieheltä.
Abu Mouaz al-Masri -nimeä käyttäneen Darrawin kerrottiin räjäyttäneen itsensä. Myöhemmin seuranneessa sähköpostissa kerrottiin, että itsemurhapommi-isku oli tapahtunut Irakissa.
Kun veli vastasi viestiin kysyäkseen lisää yksityiskohtia tapahtumista ja pyytääkseen kuolintodistusta, hänelle vastattiin, että sellaisia ei ole.
Kuohunta jatkuu
Nyt, kaksi vuotta myöhemmin, arabimaailman kuohunta jatkuu edelleen. Useimmat heistä, jotka lauloivat demokratian ja arvokkuuden perään Tahririn aukiolla vuonna 2011, eivät tunne sympatiaa Isisin barbaarista toimintaa kohtaan.
Jotkut entisistä mielenosoittajista ovat nyt vankilassa, toiset taas ovat paenneet Välimeren yli Eurooppaan. Jotkut ovat jopa epätoivoissaan surmanneet itsensä.
Isis-taistelijoita järjestön julkaisemalta videolta otetussa kuvassa.
Kourallinen entisiä demokratia-aktivisteja puolestaan jatkaa nyt unelmansa toteuttamista kultissa, joka lupaa parantaa rikkoontuneen maailman.
Worthin aiheesta kirjoittama kirja
A Rage for Order: The Middle East in Turmoil, From Tahrir Square to ISIS julkaistaan myöhemmin tässä kuussa.
Anna Nuutinen
http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-2000001154496.html