Thermobaariset aseet

Passi

Ylipäällikkö
Tietääkseni nuo eivät ole termobaarisia pommeja, vaan ihan normaaleja pommeja, joskin erittäin isoja. Ryssä sen sijaan kehitti vastineen MOAB:lle, joka vastasi 40 tonnin TNT latausta.
Pikkasen kun selvitteli netin maailmasta niin oikeassa taidat olla.

"The BLU-82 uses ammonium nitrate and aluminum (cf. ammonal).[2] The warhead contains 12,600 pounds (5,700 kg) of low-cost GSX slurry (ammonium nitrate, aluminum powder and polystyrene).
The Daisy Cutter has sometimes been incorrectly reported as a fuel-air explosive device (FAE). FAE devices consist of a flammable liquid and a dispersing mechanism, and take their oxidizers from the oxygen in the air. FAEs generally run between 500 and 2,000 pounds (225 and 900 kg). Making an FAE the size of a Daisy Cutter would be difficult because the correct uniform mixture of the flammable agent with the ambient air would be difficult to maintain if the agent were so widely dispersed"

Lähde wikipedia mutta eiköhän se ole tässä oikeassa.

Tämä taitaa olla vietnamin jälkeen ainut käytetty termobaarinen ilmasta maahan tyyppi yhdysvalloilla.

CBU-72 / BLU-73/B Fuel/Air Explosive (FAE)


During Desert Storm the Marine Corps dropped all 254 CBU-72s, primarily from A-6Es, against mine fields and personnel in trenches.

http://www.globalsecurity.org/military/systems/munitions/cbu-72.htmEdit: video on uudemmasta mallista

Mutta ilmeisesti tätä on käytetty viimeiseksi.
BLU-118/B Thermobaric Weapon
http://www.globalsecurity.org/military/systems/munitions/blu-118.htm

"On 21 December 2001 Undersecretary of Defense for Acquisition Edward C. Aldridge officially announced that a small number of the weapons were being deployed to attack tunnels in Afghanistan"
 
Viimeksi muokattu:

Passi

Ylipäällikkö
Pistetääs nyt vielä yksi linkki yhdysvaltojen arsenaalista.

The American Military's Deadly Thermobaric Arsenal

"Russia has been using the devastating TOS-1 weapon against its foes in Syria, but the United States has also used its own thermobaric weapons against terrorists in Afghanistan and Iraq.

Since 2001, the United States has most recently used the BLU-118/B aircraft dropped thermobaric bomb, XM1060 40mm thermobaric grenade, Shoulder-Launched Multi Purpose Assault Weapon—Novel Explosive (SMAW-NE) and the AGM-114N Metal Augmented Charge (MAC) thermobaric Hellfire during the wars in Iraq and Afghanistan. In Afghanistan, particularly, the weapons proved to be ideal in rooting out Taliban and Al Qaeda fighters hiding in caves and tunnels. But the weapons have been singled out for criticism—even if they are perfectly legal—because of their effects"

http://nationalinterest.org/blog/the-buzz/the-american-militarys-deadly-thermobaric-arsenal-14505
 

proileri

Eversti
Joo mutta mä meinasin TOS nyt.
Mä näin youtuupista videob pätkän kun irakilaiset ampuivat iso määrän TOS raketteja ISIS vastaan
Venäläisten termobaarisissa on yleensä vaihtoehtoammuksena 'napalmia' sisältävä versio. Siitäpä nimi liekinheitin ja entistä huonompi maine systeemille.

Toki käyttäjän kannalta epämiellyttävämpi juttu on, että kantomatka on lyhyt ja koko yläosa täynnä palavaa ainetta. Ei kovin kiva jos joku pääsee ampumaan takaisin, kuten tämä täälläkin pyörinyt video osoittaa :D

 

Soldierblue

Ylipäällikkö
Venäläisten termobaarisissa on yleensä vaihtoehtoammuksena 'napalmia' sisältävä versio. Siitäpä nimi liekinheitin ja entistä huonompi maine systeemille.

Toki käyttäjän kannalta epämiellyttävämpi juttu on, että kantomatka on lyhyt ja koko yläosa täynnä palavaa ainetta. Ei kovin kiva jos joku pääsee ampumaan takaisin, kuten tämä täälläkin pyörinyt video osoittaa :D

:D Voi kauhea! Kyllä pamahti ! Varmasti kaikki joka oli 100m sen lähellä sai vammoja.
 

MeriTJ

Kenraali
Ryssä sen sijaan kehitti vastineen MOAB:lle, joka vastasi 40 tonnin TNT latausta.
Tämä taitaa löytyä lempinimellä DOAB (daddy of...). Tällaisen postattavan linkin löysin kun en halunnut Russia Today eli naapurin virallisen probagandakanavat juttua jakaa varsinkaan tänne. :(
Tuosta pitäisi löytyä video pommista ilman suristimiensa suuruudesta pakahtuvaa kansallistunnelatinkia taustalla
..
 

MeriTJ

Kenraali
Noista länsimaiden thermobaaristen käytöstä olen ainakin yhden kuva nähnyt jonka väitettiin olleen Balkanilta Naton ilmaiskujen jälkeen otettu missä oli polttovaikutuksen jäljiltä about pelkät lonkkanivelen pallot ja ämpärillinen muuta jämää ihmisestä jonka päälle oli ilmeisesti termiittiä tullut. Kuva julkaistiin aikanaan toki enemmän propagandamielessä toimijoiden mustaamiseksi mutta kovin aidon oloiselta tuo näytti. Siellä kuitenkin syyttivät ilmasta maahan polttovaikutteisena käytetyn termiittiä.
 

Vääpeli

Respected Leader
Termobaarisen voi tehdä mistä tahansa hapettavasta aineesta ja sit räjähteestä. Puhdashappi + TNT, Aerosolit... eli vaikutus on et räjähtäessä vaikuttava aine kaasuuntuu ja leviää laajalle, kun se detonoi (ei mielellään pala, vaan stoichiometrinen on kohdallaan detonoinin takia) niin se aiheuttaa todella kovan paineaallon luokkaa pikkuatomipommi. Auto yms urheilua ja virittelyä tietävät tietää et mikään ei kestä nakutusta. Ja mikä paineaaltoa seuraa, eli tyhjiö ja varsinkin termobaarisissa tämä korostuu, kun ne polttaa kaiken hapen sen hapettimen takia. Eli jos ylipaine ei tapa, niin alipaine ja hapen puute tappaa.
Siinä on hetkellinen polttovaikutus, mut se on eriasia kuin räjäytettäisiin bensaa, maakaasua, napalmia yms mikä palamalla aiheuttaisi saman mutta lievemmän vaikutuksen. Vertaa elokuvien bensaräjähdys vs oikea sotilasräjähde paineaalto.
Voi ja varmasti sisältää asiavirheitä, mutta eiköhän tän tarkkuus riitä. :)
 

proileri

Eversti
Pölyräjähdys on se alkuperäinen 'termobaarinen' pommi :) Palavaa pölyä leijuu esim. viljasiilossa, josta muodostuu sopiva seos palavaa ainetta + happea. Siihen sitten sopiva kipinä niin pölyhituset syttyvät räjähdysmäisesti ja poks.

Rupesin nyt miettimään että onko termobaarinen räjähde periaatteessa mallia hienojakoista jauhemaista räjähdysainetta, joka ensin pölläytetään ilmaan pikkupaukulla ja sitten sytytetään kipinälähteellä. Ehkäpä.
 

J0h1F

Kenraali
Rupesin nyt miettimään että onko termobaarinen räjähde periaatteessa mallia hienojakoista jauhemaista räjähdysainetta, joka ensin pölläytetään ilmaan pikkupaukulla ja sitten sytytetään kipinälähteellä. Ehkäpä.
Periaatteessa. Venäläisten termobaariset raketit on rakennettu siten, että niissä on välittömästi laukeava aerosolisäiliö, joka pölläyttää ilman täyteen helposti syttyvää ja palaessaan voimakkaasti kaasuuntuvaa aerosolia, ja viivästettyä laukaisua käyttävä räjähdyspanos, joka sytyttää ympäri tilaa levinneen aerosolin.
 
Top