Thermobaariset aseet

Tietääkseni nuo eivät ole termobaarisia pommeja, vaan ihan normaaleja pommeja, joskin erittäin isoja. Ryssä sen sijaan kehitti vastineen MOAB:lle, joka vastasi 40 tonnin TNT latausta.

Pikkasen kun selvitteli netin maailmasta niin oikeassa taidat olla.

"The BLU-82 uses ammonium nitrate and aluminum (cf. ammonal).[2] The warhead contains 12,600 pounds (5,700 kg) of low-cost GSX slurry (ammonium nitrate, aluminum powder and polystyrene).
The Daisy Cutter has sometimes been incorrectly reported as a fuel-air explosive device (FAE). FAE devices consist of a flammable liquid and a dispersing mechanism, and take their oxidizers from the oxygen in the air. FAEs generally run between 500 and 2,000 pounds (225 and 900 kg). Making an FAE the size of a Daisy Cutter would be difficult because the correct uniform mixture of the flammable agent with the ambient air would be difficult to maintain if the agent were so widely dispersed"

Lähde wikipedia mutta eiköhän se ole tässä oikeassa.

Tämä taitaa olla vietnamin jälkeen ainut käytetty termobaarinen ilmasta maahan tyyppi yhdysvalloilla.

CBU-72 / BLU-73/B Fuel/Air Explosive (FAE)


During Desert Storm the Marine Corps dropped all 254 CBU-72s, primarily from A-6Es, against mine fields and personnel in trenches.

http://www.globalsecurity.org/military/systems/munitions/cbu-72.htm



Edit: video on uudemmasta mallista

Mutta ilmeisesti tätä on käytetty viimeiseksi.
BLU-118/B Thermobaric Weapon
http://www.globalsecurity.org/military/systems/munitions/blu-118.htm

"On 21 December 2001 Undersecretary of Defense for Acquisition Edward C. Aldridge officially announced that a small number of the weapons were being deployed to attack tunnels in Afghanistan"
 
Viimeksi muokattu:
Pistetääs nyt vielä yksi linkki yhdysvaltojen arsenaalista.

The American Military's Deadly Thermobaric Arsenal

"Russia has been using the devastating TOS-1 weapon against its foes in Syria, but the United States has also used its own thermobaric weapons against terrorists in Afghanistan and Iraq.

Since 2001, the United States has most recently used the BLU-118/B aircraft dropped thermobaric bomb, XM1060 40mm thermobaric grenade, Shoulder-Launched Multi Purpose Assault Weapon—Novel Explosive (SMAW-NE) and the AGM-114N Metal Augmented Charge (MAC) thermobaric Hellfire during the wars in Iraq and Afghanistan. In Afghanistan, particularly, the weapons proved to be ideal in rooting out Taliban and Al Qaeda fighters hiding in caves and tunnels. But the weapons have been singled out for criticism—even if they are perfectly legal—because of their effects"

http://nationalinterest.org/blog/the-buzz/the-american-militarys-deadly-thermobaric-arsenal-14505
 
Kertakäyttöinen DFR89 (35mm).
BNTu0go.png
 
Viimeksi muokattu:
Joo mutta mä meinasin TOS nyt.
Mä näin youtuupista videob pätkän kun irakilaiset ampuivat iso määrän TOS raketteja ISIS vastaan

Venäläisten termobaarisissa on yleensä vaihtoehtoammuksena 'napalmia' sisältävä versio. Siitäpä nimi liekinheitin ja entistä huonompi maine systeemille.

Toki käyttäjän kannalta epämiellyttävämpi juttu on, että kantomatka on lyhyt ja koko yläosa täynnä palavaa ainetta. Ei kovin kiva jos joku pääsee ampumaan takaisin, kuten tämä täälläkin pyörinyt video osoittaa :D

 
Venäläisten termobaarisissa on yleensä vaihtoehtoammuksena 'napalmia' sisältävä versio. Siitäpä nimi liekinheitin ja entistä huonompi maine systeemille.

Toki käyttäjän kannalta epämiellyttävämpi juttu on, että kantomatka on lyhyt ja koko yläosa täynnä palavaa ainetta. Ei kovin kiva jos joku pääsee ampumaan takaisin, kuten tämä täälläkin pyörinyt video osoittaa :D

:D Voi kauhea! Kyllä pamahti ! Varmasti kaikki joka oli 100m sen lähellä sai vammoja.
 
Ryssä sen sijaan kehitti vastineen MOAB:lle, joka vastasi 40 tonnin TNT latausta.
Tämä taitaa löytyä lempinimellä DOAB (daddy of...). Tällaisen postattavan linkin löysin kun en halunnut Russia Today eli naapurin virallisen probagandakanavat juttua jakaa varsinkaan tänne. :(
Tuosta pitäisi löytyä video pommista ilman suristimiensa suuruudesta pakahtuvaa kansallistunnelatinkia taustalla
..
 
Noista länsimaiden thermobaaristen käytöstä olen ainakin yhden kuva nähnyt jonka väitettiin olleen Balkanilta Naton ilmaiskujen jälkeen otettu missä oli polttovaikutuksen jäljiltä about pelkät lonkkanivelen pallot ja ämpärillinen muuta jämää ihmisestä jonka päälle oli ilmeisesti termiittiä tullut. Kuva julkaistiin aikanaan toki enemmän propagandamielessä toimijoiden mustaamiseksi mutta kovin aidon oloiselta tuo näytti. Siellä kuitenkin syyttivät ilmasta maahan polttovaikutteisena käytetyn termiittiä.
 
Termobaarisen voi tehdä mistä tahansa hapettavasta aineesta ja sit räjähteestä. Puhdashappi + TNT, Aerosolit... eli vaikutus on et räjähtäessä vaikuttava aine kaasuuntuu ja leviää laajalle, kun se detonoi (ei mielellään pala, vaan stoichiometrinen on kohdallaan detonoinin takia) niin se aiheuttaa todella kovan paineaallon luokkaa pikkuatomipommi. Auto yms urheilua ja virittelyä tietävät tietää et mikään ei kestä nakutusta. Ja mikä paineaaltoa seuraa, eli tyhjiö ja varsinkin termobaarisissa tämä korostuu, kun ne polttaa kaiken hapen sen hapettimen takia. Eli jos ylipaine ei tapa, niin alipaine ja hapen puute tappaa.
Siinä on hetkellinen polttovaikutus, mut se on eriasia kuin räjäytettäisiin bensaa, maakaasua, napalmia yms mikä palamalla aiheuttaisi saman mutta lievemmän vaikutuksen. Vertaa elokuvien bensaräjähdys vs oikea sotilasräjähde paineaalto.
Voi ja varmasti sisältää asiavirheitä, mutta eiköhän tän tarkkuus riitä. :)
 
Pölyräjähdys on se alkuperäinen 'termobaarinen' pommi :) Palavaa pölyä leijuu esim. viljasiilossa, josta muodostuu sopiva seos palavaa ainetta + happea. Siihen sitten sopiva kipinä niin pölyhituset syttyvät räjähdysmäisesti ja poks.

Rupesin nyt miettimään että onko termobaarinen räjähde periaatteessa mallia hienojakoista jauhemaista räjähdysainetta, joka ensin pölläytetään ilmaan pikkupaukulla ja sitten sytytetään kipinälähteellä. Ehkäpä.
 
Rupesin nyt miettimään että onko termobaarinen räjähde periaatteessa mallia hienojakoista jauhemaista räjähdysainetta, joka ensin pölläytetään ilmaan pikkupaukulla ja sitten sytytetään kipinälähteellä. Ehkäpä.
Periaatteessa. Venäläisten termobaariset raketit on rakennettu siten, että niissä on välittömästi laukeava aerosolisäiliö, joka pölläyttää ilman täyteen helposti syttyvää ja palaessaan voimakkaasti kaasuuntuvaa aerosolia, ja viivästettyä laukaisua käyttävä räjähdyspanos, joka sytyttää ympäri tilaa levinneen aerosolin.
 

Suomen Sotilas

Spo139s750e hlr553sht ·

Ajankohtaisuuden vuoksi vain tilaajille tarkoitettu artikkeli nyt vapaasti kaikkien luettavissa hetken aikaa!
Venäjä on tuonut Ukrainan taistelukentille poikkeavan paine- ja polttovaikutteisen asejärjestelmän, jonka käytön useat eri järjestöt ovat tuominneet epäinhimillisenä sen aiheuttamien vaikeiden monivammojen vuoksi. Monesti ensiapu- ja hoitotoimenpiteet eivät auta.
Asia on noussut tiedotusvälineisiin niin ulko- kuin kotimaassakin. Siksi Suomen Sotilas jakaa tarkkaa tietoa asejärjestelmästä kaikille.

VENÄLÄINEN LÄPIMURTOASE​

2.02.2022

Kirjoittaja Jarmo Sinkkonen
Viimevuotinen Suomen Sotilaan lehtiartikkeli, joka on kiinnostava juuri tässä maailmantilanteessa. Kyseessä on vähemmän tunnettu venäläinen asejärjestelmä, josta kannattaa olla tietoinen. Asejärjestelmä soveltuu erityisen hyvin kenttälinnoitettuja, juoksuhautoja ja avoimia tuliasemia ja suojakoloja hyödyntävän, maastoon pureutuneen puolustajan tuhoamiseen. Yhtälailla aseella on suuri tuhovaikutus rakennetulla alueella. Ukrainalaiset joukot toimivat juuri tällaisissa linnoitteissa Itä-Ukrainan taistelualueella.

TOS-1 ja sen variantit ovat raketinheitinpanssarivaunuja, joita kutsutaan harhauttavasti monesti liekinheitinjärjestelmäksi, venäjänkielisen nimensä vuoksi. ”тяжёлая огнемётная система, TOC” merkitsee raskasta liekinheitinjärjestelmää. Kyseessä on voimakkaaseen poltto- ja painevaikutukseen perustuva termobaarinen räjähde. Latauksen räjähtäessä syntyy suuri liekkipilvi ja sen tavanomaisia räjähdysaineita pidempi paloaika tuottaa erittäin voimakkaan paineiskun polttovaikutuksen lisäksi. Järjestelmä luo tykistötuleen nähden toisenlaisen, vaarallisen uhkan erityisesti avonaisille, linnoitetuille asemille ja tukikohdille. Artikkelissa esitellään TOS-raketinheitinperhettä, selvitetään aseen vaikutusta maalissa ja sivutaan muita venäläisiä volymetrisiä aseita.

Volymetristen, paine- ja polttovaikutukseen perustuvien aerosoli- ja termobaaristen aseiden kehittelyn historia alkoi aerosoliaseen osalta jo toisen maailmansodan aikana Saksan Luftwaffessa. Aerosoliräjähteitä käytettiin Vietnamin sodassa mm. viidakon raivaamiseen helikoptereiden laskeutumisen mahdollistamiseksi, myöhemmin kehitettiin miinanraivaukseen sopivia järjestelmiä. Onpa kehitystyötä tehty Suomessakin 1970- ja 1980-lukujen taitteessa.

Termobaaristen aseiden kehitystyö on ollut erityisen laajaa Neuvostoliitossa ja Venäjällä tuottaen aseita aina lentopommeista ja raketeista singon ampumatarvikkeisiin saakka.n
tos-vaunu-piirros2.jpg

TOS-1 Buratino – Pinokkio​


TOS-1 -raketinheitinjärjestelmän kehittäminen alkoi 1970-luvulla Neuvostoliitossa. Järjestelmää käytettiin taistelutehtäviin ensimmäistä kertaa Afganistanin sodassa 1980-luvun loppupuolella, edelleen Tsetseniassa 1990-luvulla ja nyt myös TOS-1A -versiota muun muassa Nagorno-Karabaghissa, ISIS:n vastaisessa taistelussa ja Ukrainan kriisissä.

Buratino oli T-72A taistelupanssarivaunun alustalle asennettu 30-putkinen 220 mm:n raketinheitin. Pääampumatarvikeena oli MO.1.01.04 termobaarinen raketti, jonka ampumaetäisyys oli vain kolmisen kilometriä. Lyhyt ampumaetäisyys johtui siitä, että noin 2/3 raketin pituudesta on itse taistelukärkeä, hyötykuormaa.

Taistelupanssarivaunualusta olikin perusteltu ratkaisu, koska kalustoa joudutaan käyttämään välittömästi etulinjan tuntumassa. Rakettikasetti vaunun päällä kestää kiväärikaliperisten luotien osumat sekä kranaatinsirpaleiden iskut. Samoin panssarivaunualusta takasi jotakuinkin saman liikkuvuuden kuin tuettavat panssarijoukot. Latausajoneuvo oli toteutettu Suomessakin aiemmin käytössä olleen KrAZ-255 raskaan maastokuorma-auton pohjalle. TOS-1 -kalusto on korvautunut TOS-1A –versiolla ja alkuperäistä Buratinoa ei liene valmistettu kovin paljon.
tos-1-ja-iskemat.jpg

TOS-1A, Solntsepyok – Auringonpaahde​


Buratinon seuraaja, TOS-1A Solntsepyok on kehitysversio edeltäjästään. Sen rakettikasetti on ”vain” 24 putkinen, sillä uusi MO.101.04M -raketti on painavampi (paino 217 kg) ja pidempi rakettimoottorin suuremman koon vuoksi. Näin ampumaetäisyyttä on saatu pidenettyä kuuteen kilometriin. Joidenkin tietojen mukaan uusimmat rakettiversiot mahdollistaisivat ammunnan 10 kilometrin etäisyydelle.

Ampumaetäisyys vaikuttaa ammunnan hajontaan, mutta lähteissä mainittu 200 m x 400 m antaa suuruusluokkaa rakettisalvon tehokkaasta vaikutusalueesta. Toisissa lähteissä mainitaan 100% tuhoalueen olevan kooltaan 100 m x 200 m. Ja tietenkin ampumaetäisyys vaikuttaa hajontaan. Samoin mikäli raketit ammutaan pienellä korotuskulmalla ja maali on metsämaastossa, pituushajonta kasvaa osan raketeista räjähtäessä puuston latvoissa aiemmin, osan myöhemmin.

Julkisessa kuvamateriaalissa – ja mikä on toki normaalia raketinheitinten käytölle – maaleja tulitetaan useammalla raketinheittimellä samanaikaisesti. Tällöin hajonta ja siten tuhoalue on mainittuja arvoja suurempi.

Taistelun tukemisen jatkuvuuden takaamiseksi on edullista ampua vain osa kasetin raketeista yhtä maalia kohti useammalla heittimellä, jolloin saavutetaan haluttu vaikutus maalissa, mutta raketinheitinpatteri voi seurata hyökkäyksen mukana valmiina seuraavaan tulitehtävään ilman uudelleenlatausta ja tuliyksikkö pystyy jatkamaan tulitoimintaansa, vaikka joku yksikön heittimistä vaurioituisikin.

Rakettikasetista voidaan ampua raketteja pareittain tulen tiheyden kasvattamiseksi. “Täyslaidalliseen” kuluu aikaa lyhimmillään kuusi sekuntia. Raketin kärjessä on herkkä iskusytytin, joka laukaisee taistelukärjen. Meikäläisessä maastossa kyseessä olisi käytännössä osittain latvaräjähdykset puustossa. Rakettivalikoimassa on toisena vaihtoehtona myös sytytys- ja polttovaikutukseen optimoitu taistelukärki tulipalojen aikaansaamiseksi.

Raketinheitinvaunussa on itsenäisen toiminnan mahdollistavat ampuma-arvolaskin ja tähtäin-laseretäisyysmittari-yhdistelmä. Se, kuinka hyvin miehistö voi toimia peitteisessä maastossa tai pimeällä itsenäisesti, ei eri lähteistä selviä, mutta kalustoa käytetään mitä todennäköisimmin useimmiten tulenjohtajan johtamana. Venäjän puolustusministeriön sivuilta löytyy myös maininta TOS-tulenkäytöstä lennokkia hyödyntäen sekä tulen johtamiseen että tulitoiminnan jälkeiseen vaikutuksen arviointiin.
NBCProtectionExercise2019-05-1024x683.jpg

Vaunussa on omasuojasavunheittimet ja venäläiselle panssarikalustolle tyypillinen pakoputkien kautta tapahtuva savutusmenetelmä, jolloin polttonestettä, dieselöljyä, ruiskutetaan kuuman pakosarjan päälle. Tällöin muodostuu paksu, valkoinen savupilvi.

Kolmihenkinen miehistö on varustettu AKS-74 rynnäkkökiväärillä, RPKS-74 kevyellä konekiväärillä sekä kertasingoin ja käsikranaatein lähitaistelutilanteita varten.

Vaunu on CBRN-suojattu ja siinä on puskulevy vaunun pikalinnoittamista varten. Vaunun ajajalla on pimeänäkölaitteet. Ammuntaa varten vaunun takaosassa on hydrauliset tukijalat alustan vakauttamiseksi. Uusimmat TOS-1A -versiot on toteutettu T-90 taistelupanssarivaunualustalle.
TZM-piirros.jpg

Latausajoneuvo TZM-T on niinikään toteutettu taistelupanssarivaunualustalle, hyvän suojan ja liikkuvuuden takaamiseksi. Latausajoneuvo kuljettaa kerralla 24 rakettia eli yhden täytön TOS-1A heitinvaunulle. Latausajoneuvon miehistövahvuus on raketinheittimen miehistön tapaan kolme henkeä.

Raketinheittimen lataus tapahtuu ajamalla heitin- ja latausvaunun perät vastakkain, jolloin vaunujen takakannet tarjoavat riittävän työskentelytilan miehistöille. Koska henkilöstö ja ladattavat raketit ovat ilman mitään suojaa, latauspaikka on valittava huolella taistelutilanne huomioiden. Lataaminen tapahtuu nostamalla kukin raketti vuorollaan latausajoneuvon nosturilla lataussillan (latauksen tukikehikko) päälle ja siitä miesvoimin työntämällä laukaisuputkeen.

TOS-1A –kalustoa on käytössä mm. Algeriassa, Azetbaizanissa, Armeniassa, Kazakstanissa, Irakissa, Saudi-Arabiassa ja Syyriassa.
NBCProtectionExercise2019-16-1024x683.jpg

TOS-2 Tosochka – Shokki​


Koronapandemian vuoksi myöhäistetyssä voitonpäivän paraatissa Moskovassa 24. kesäkuuta 2020 esiintyi ensimmäistä kertaa julkisuudessa perheen nuorin jälkeläinen, nyt 18 putkinen raketinheitin kuusiakselisen maastokuorma-auton, Ural-63706-0120, kannella. Ajoneuvossa on kiväärikaliperisilta luodeilta ja sirpaleilta suojaava panssaroitu hytti miehistön suojana ja ilmeisesti samantasoinen suojaus itse rakettikasetille.

Samoin kuin edeltäjissään, ajoneuvoon kuuluu itsenäisen tulitoiminnan mahdollistava tulenkäytön tekniikka sekä inertiasuunnistusjärjestelmä.
tos2-1024x683.jpg

Vanhat konstit eivät tepsi?

Massiivinen tykistötuli on kansakuntamme muistissa edellisistä sodista. Suojaa tarjosivat poterot, juoksuhaudat, suojakatteet ja korsut. Tykistötulen vaikutusta voidaankin vähentää merkittävästi linnoittamalla. Konekaivuu ja valmisosat nopeuttavat suojan rakentamista.

Volymetristen aseiden painevaikutukselta, olipa ase raketinheitin tai lentopommi, edellämainitut rakenteet eivät tarjoa läheskään samalla tavoin suojaa. Painevaikutus tunkeutuu kaikkialle ja volymetristen aseiden painevaikutus on tavanomaista tykistötulen painevaikutusta suurempi. Paine vaikuttaa laajemmalla alueella ja pidemmästä vaikutusajasta johtuen sen tuhovaikutus on suurempi sekä aiheuttaa vakavampia vammoja. Paine tunkeutuu poteroihin, juoksuhautoihin ja suojakoloihin vaikuttaen myös siellä, missä linnoitteen rakenteet muutoin suojaisivat taistelijoita tavanomaiselta epäsuoralta tulelta.

Rakennetulla alueella painevaikutus sortaa rakennuksia. Rakennusten sisätiloissa painevaikutus ei pääse purkautumaan vapaasti, jolloin vaikutus henkilöstöön on ulkoilmassa oleviin verrattuna dramattisesti rajumpi.

Aseen polttovaikutusta taistelijan suojavarusteet tietenkin vaimentavat.

NBCProtectionExercise2019-20-1024x683.jpg

Vakavat monivammat​


Rakettien tehokkaalla vaikutusalueella riittämättömästi suojautuneet taistelijat saavat surmansa välittömästi. Vaikutuksen reuna-alueilla paineisku aiheuttaa monivammoja, jotka ovat tämäntyyppisten aseiden vakavimpia seurauksia hoidon ja toipumisen kannalta. Kova paineisku vaurioittaa keuhkoja, sydäntä ja verisuonistoa, korvia, vatsaonteloa elimineen ja keskushermostoa. Monivammat syntyvät paineen aiheuttaman shokkiaallon kulkiessa elimistön läpi. Erityisen vaurioalttiita ovat kudosten rajapinnat, joissa on ilmaonteloloita: keuhkot, vatsa ja suolisto.

Keuhkorakkuloiden ja keuhkoputkien repeämät aiheuttavat nestevuotoa keuhkoihin. Tämä voi johtaa keuhkojen täyttymiseen verellä ja kudosnesteillä. Sydämessä ja sepelvaltimoissa saattaa olla sisäisiä verenvuotoja samoin kuin vatsaontelossa. Korvavammat aiheuttavat kuuroutta ja tasapainoelinvauriot huimausta tai tasapainon täydellisen menettämisen. Keskushermoston keskeisin vamma on aivovaltimoiden kaasuembolia, kaasukuplien muodostuminen aivojen suonistoon, jolloin verenkierto tukkeutuu. Vakavat silmävauriot ovat myös mahdollisia.

Termobaaristen aseiden käyttö aiheuttaa linnoitetuissa asemissa välittömästi suuren haavoittuneiden määrän, johon lääkintähuolto ei ehkä pysty vastaamaan. Lisäksi kuivana kesäaikana välittömät maastopalot iskualueella ovat paljon tavanomaista epäsuoran tulen iskua voimakkaampia, joka vaikeuttaa pelastustoimia. Termobaaristen aseiden käyttö voi myös aiheuttaa tavanomaista enemmän pelkoa ja paniikkia, “tärähtäneitä”.
1024px-NBCProtectionExercise2019-03.jpg

Vaatimuksia maavoimien taistelulle​


TOS-raketinheitinjärjestelmä asettaa haasteen avonaisille linnoitteille, joiden antama suoja on vain osa siitä, mitä vastaavat linnoitteet tarjoavat tavanomaista epäsuoraa tulta vastaan. Hajauttamista lisäämällä linnoitteiden sijoittelussa saadaan suojaa termobaarista asetta vastaan, mutta laaja hajauttaminen voi myös heikentää pesäkkeiden ja tukikohtien torjunnan tehoa ja niiden kykyä tukea toistensa taistelua.

Monet muutkin suojautumisen keinot ovat käytettävissä. Salaaminen ja harhauttaminen ovat keskeisinä keinovalikoimassa. Salaaminen on kuitenkin vaikeutunut lennokkien ja droonien tultua peruskalustoksi taistelukentällä. Toisaalta niiden tiedustelukapasiteetti korostaa entisestään harhauttamisen merkitystä ja tiedustelun kyllästämistä valelaittein ja –toiminnoin.

Operatiivisessä tulenkäytössä ja sissitoiminnassa voidaan TOS-kalusto latausajoneuvoineen priorisoida korkealle maalien tärkeysjärjestystä määritettäessä. Tuhoutunut raketinheitin ei ole vaaraksi enää kellekään.

Todennäköisesti raketti-iskun painevaikutus on niin voimakas, että se raivaa paikallisesti sulutteitamme. Aerosolipommiahan on käytetty myös raivaustehtäviin. Kuitenkin vaikutus on hyvin paikallinen ja ilmeisen vähäinen koko sulutteen torjunta-arvoon. Sulutteiden eri osathan levittäytyvät laajalle alueelle.

NBCProtectionExercise2019-18-1024x683.jpg

Näin naapurissa​



Venäjällä TOS-raketinheitinkalusto on sijoitettu jostain syystä suojelurykmenttien kalustoksi. Yhtenä meidän naapureistamme on 6. armeijan 6. suojelurykmentti Valkjärvellä (Сапёрное, Sapjornoe), Karjalan kannaksella. Matkaa meille heitinkaluston kotivaruskunnasta on noin 80 kilometriä. Rykmentti on varustettu TOS-1A yksiköllä, jossa on tiettävästi kolme raketinheitinvaunua latausajoneuvoineen. Osa tämän artikkelin kuvituksesta on kyseisen rykmentin harjoituksesta vuodelta 2019. Kuvien maastosta päätellen on mahdollista, että ampumaharjoitus on pidetty Perkjärven ampuma-alueella, jossa tunnetut Suomen puolustuslaitoksen tykistöleiritkin pidettiin aikoinaan.


NBCProtectionExercise2019-23-1024x683.jpg

Eipä säikähdetä!​


TOS-perheen raketinheittimet eivät ole ihmeaseita, joille ei mahdeta mitään. Aseiden määrä on myöskin rajallinen lähialueillamme nykyisessä ryhmityksessään. Kuitenkin asejärjestelmä ja sen vaikutus on tunnettava ja se on osattava ottaa huomioon tarvittavassa laajuudessa omaa toimintaamme suunnitteltaessa.
 
Back
Top