Fremen
Greatest Leader
Kyllä ja ei - eli olet tavallaan oikeassa Eli selvennän vähän:
Cooper mittaa ennenkaikkea testattavan maksimaalista hapenottokykyä. Juoksutekniikalla puolestaan on merkittävä vaikutus siihen, kuinka paljon milläkin vauhdilla sitä happea kuluu, eli siis juoksun taloudellisuuteen. Tarkoittaa siis sitä, että henkilö X kuluttaa happea juoksutekniikallaan juoksuvauhdilla 2700m/12min vaikkapa 45ml/kg/min. Henkilö Y kuluttaa samalla vauhdilla happea 38ml/kg/min, koska hänen taloudellisuutensa on parempi, johon siis juoksutekniikalla on iso vaikutus. Näinollen henkilön Y Cooper-tulos on parempi, vaikka kummankin maksimaalinen hapenottokyky olisi täsmälleen sama.
Sitten se asian "mutta"... Cooper-testin yleisesti käytetty asteikko on mitoitettu ei-urheilijoiden massatestin tarpeisiin. Eli eri tulosten haarukka on melko väljä ja toisaalta tulosrajat ovat yläpäänkin osalta maltillisen alhaiset, jolla pyritään osaltaan eliminoimaan juoksutekniikan vaikutusta. Näinollen Cooper-testi toimii edelleen aikalailla hyvin massatestinä sellaisten henkilöiden kohdalla, jotka eivät ole kilpaurheiljoita ja kilpaurheilijoidenkin kohdalla heillä, joiden lajisuoritukseen ei kuulu juoksu (kestävyysjuoksutyyppisenä).
Mitä sitten tulee Cooperin toimivuuteen kestävyysominaisuuksien mittarina, niin monista väitteistä ja uskomuksista huolimattatesti kyllä korreloi varsin hyvin koko kestävyyssuorituskykyisyyden skaalassa. En lähde tässä perustelemaan tarkemmin (se on täällä foorumilla tehty vuosien mittaan useampaankin kertaan), mutta lyhyesti sanottuna saavuttaakseen korkean maksimaalisen hapenottokyvyn ( = hyvän Cooper-tuloksen) on henkilöllä oltava muutkin kestävyyssuorituskyvyn edellytykset kunnossa - koska jos eivät ole, ei voi saavuttaa sitä korkeata maksimaalista hapenottokykyäkään.
Juoksutekniikasta ja Cooper-tuloksesta vielä sen verran, että tosiasiallisesti tekniikka korostuu vasta kun aletaan hipomaan noin 4000m tulosta. Sille tasolle pääsee käytännössä jokainen, jonka hapenottokyky on riittävä, siitä yli päästäkseen on hallittava myös juoksutekniikka.
Esimerkki: huippuhiihtäjät juoksevat yleisesti tuohon 4000m tuntumaan - saman tason juoksijat juoksevat 600-800m enemmän - syy on jo tuo aiemmin mainittu juoksun taloudellisuus, joka siis on riippuvainen suuresti juoksutekniikasta.
Eli: juoksutekniikkaansa parantamalla kuka tahansa voi parantaa Cooper-tulostaan suhteellisen paljonkin - JOS juoksutekniikka on lähtökohdaltaan todella huono. Jos taas tekniikka on kohtalainen, ei tekniikalla enää juurikaan pysty parantamaan tulostaan..tai pystyy, mutta sitten sen vaatima työ on jo niin suuri, että se helposti syö muita ominaisuuksia = ei maksa vaivaa.
Helpoin tapa parantaa Cooper-tulostaan on pudottaa painoa. Coopertulos kun mittaa hapenottokykyä ml/KG/min..ja kun tuo "kg" pienenee, suurenee "ml" - ja juoksutulos paranee. Nyrkkisääntönä - joka myös toimii - on pidetty 1kg painosta pois ja tulos paranee prosentin.
No, tottahan sitten on tietysti niinkin että kun sen kilon pudottaa lisäämässä juoksuharjoitteluaan, niin se parantaa myös sitä taloudellisuutta ja muita kestävyyssuorituskyvyn edellytyksiä ja sen myötä tuloskin paranee.
No joo, siinä vähän Cooper-pohdintaa
Pitaa taysin paikkansa... meilla kilpailijoilla (suunnistus, juoksu, thai- /potkunyrkkeily jne.) oli lahinna kyse kisasta 3600/ 3700/ 3800... valilla... jossa se oli 6:nnen ratakierroksen jalkeen vaan tehon nostoa ja menoa ja kipukynnyksen testaamista, ringi toisensa jalkeen... ilman kirittajaa. 4000 oli maali ja mahdoton sellainen, siihen ei suomalainen amatoori pysty, piste.
Emmeka pystyneet.