Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Tiesitkö tämän Cooperin testistä?

Viestiketju osiossa 'Liikunta ja sotilasurheilu' , aloittaja Tvälups, 06.06.2013.

 1. Fremen

  Fremen Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  13.06.2014
  Viestejä:
  3,637
  Tykkäykset:
  7,212
  Pisteet:
  1,286

  Pitaa taysin paikkansa... meilla kilpailijoilla (suunnistus, juoksu, thai- /potkunyrkkeily jne.) oli lahinna kyse kisasta 3600/ 3700/ 3800... valilla... jossa se oli 6:nnen ratakierroksen jalkeen vaan tehon nostoa ja menoa ja kipukynnyksen testaamista, ringi toisensa jalkeen... ilman kirittajaa. 4000 oli maali ja mahdoton sellainen, siihen ei suomalainen amatoori pysty, piste.
  Emmeka pystyneet.
   
  Sarek1 tykkäsi tästä.
 2. Fremen

  Fremen Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  13.06.2014
  Viestejä:
  3,637
  Tykkäykset:
  7,212
  Pisteet:
  1,286
  ...
   
 3. Mainos 4. Jyrsae

  Jyrsae Alikersantti

  Liittynyt:
  02.05.2015
  Viestejä:
  66
  Tykkäykset:
  82
  Pisteet:
  6
  Jalkavamman takia juoksupaitsiossa lueskelen tässä iltaisin juoksuvalmentaja Jack Danielsin (!) kirjaa Daniels' Running Formula.

  Herran omien tutkimusten mukaan ihmiset juoksevat 11 minuutin mittaisen kilpamatkan tismalleen 100% hapenottokyvystä käyttäen ja sitä pidemmillä sitten matkaan kuluva aika ja prosenttiosuus käytetystä maksimaalisesta hapenottokyvystä (taloudellisuudella säädettynä) ennustavat kilpailutuloksia hyvin.

  Menneisyyden yksiköitä käyttävässä maassahan käytetään laajalti 1,5 mailin (~2400m) versiota samasta juoksutestistä, jolloin allekirjoittaneen juoksunopeudella loppuajaksi tulisi 10-11. Kai tähän suomalaiseen toteutukseen on lisätty se viimeinen tuskan minuutti ihan vittuillakseen. Sinänsä ihan fiksua, että 12 minuuttia on se 12 kaikille, eikä kuten tuossa 1,5-mailisessa, joka suosii niitä jotka jaksaa pinkoa sen alle 11 minuuttiin, koska silloin voivat käyttää yli 100% hapenottokyvystä suoritukseen.

  Juoksutekniikasta itselleni kadenssi eli askeltaajuus auttoi merkittävään valaistumiseen ja järkevöitti nopean juoksun taloudellisuutta. Jos nopeasti juoksu tuntuu jotenkin oudolta, kannattaa varmistaa että juoksee nopeasti ja vähän hitaammin 160-185 askelta minuutissa. Sieltä löytyy se taloudellinen juoksutyyli ja sen ulkopuolella on lähinnä luonnonoikkuja ja huonoa juoksutyyliä.
   
  Fremen tykkäsi tästä.
 5. Tetra

  Tetra Ylipäällikkö BAN Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  07.01.2013
  Viestejä:
  5,009
  Tykkäykset:
  5,187
  Pisteet:
  1,286
  Patrick Makau, joka vielä pari vuotta sitten piti maratonin maailmanennätystä hallussaan, juoksi maratonin (eli 42,195 km, ellei joku tiedä) keskivauhdilla jolla olisi cooperissa saatu tulokseksi 4095 m. Kova sälli. Miten tämä liittyy aiheeseen, eipä hirveästi mutta halusin jakaa tämän mielenkiintoisen tiedon.
   
  Bushmaster ja Rajajääkäri tykkäsivät tästä.
 6. miheikki

  miheikki Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  20.04.2010
  Viestejä:
  5,630
  Tykkäykset:
  6,904
  Pisteet:
  1,286
  Onko kiitettävä pudotettu 3000 metristä 2900 m:n. Mulla oli paras tulos 2960m, jäi pillumagneetti saamatta.

  [​IMG]
  Varusmiehet umpisurkeassa Cooper-kunnossa – Testaa, miten itse pärjäät ikäisiisi verrattuna
  Testissä verrataan tuloksia omaan ikäryhmääsi Puolustusvoimien kuntotestaajan käsikirjan avulla. Tarkempia tuloksia voit käydä katsomassa tämän linkin takaa.
  Huomaathan, että tuloksia on hieman pyöristetty testin luettavuuden helpottamiseksi.
   
 7. tiedotusosasto

  tiedotusosasto Majuri

  Liittynyt:
  21.05.2016
  Viestejä:
  1,462
  Tykkäykset:
  2,655
  Pisteet:
  156
  Coopertestistä pitäisi luopua. http://ruotuvaki.fi/kolumni/-/asset_publisher/cooper-jattaa-paljon-kertomatta

  Olosuhteet ja jopa matkan mittaus on armeijassamme mitä sattuu. Aika olisi jo siirtyä urheiluseurojen käyttämään piip-testiin sisätiloissa ja vakioida olosuhteet. Testausta myös hapenoton suhteen kannattaisi lisäksi kehittää tässäkin tapauksessa lajinomaiseen suuntaan eli huomioida mm jalkaväen mukanaan kannettava varustus ja testattavan ikä sekä maastovaatimukset. Tällä olisi hyvä täydentää piip-testiä.

  Nykyiset cooperit ovat osa juosten kustu (väsyneenä, ravinnotta, jäisellä radalla, väärin mitattuna jne) ja osa vedetty tartanilla - niin vertaa niitä sitten.
   
 8. Jyrsae

  Jyrsae Alikersantti

  Liittynyt:
  02.05.2015
  Viestejä:
  66
  Tykkäykset:
  82
  Pisteet:
  6
  Sinänsä piipparitestissä on myös vissi pointti. Se tosin olettaa urheiluhallien ja sisäpelikenkien yleisen saatavuuden, mikä varusmieskoulutuksessa on tietysti selviö. Kenttäarmeijalle ei ehkä niinkään.

  Jenkeillä hommaa on ajateltu vielä toimintavarmemmin, siellä kun juostaan kiinteä etäisyys ajanotolla ja etäisyys on valittu siten, että siihen menee se noin 12 minuuttia. Kengätkin on standardoitu maihareiksi. Jos kesken Irakin valtauksen sitten pitää nopeasti mitata kenttäkelpoisuus, koska edellisestä mittauksesta on riittävän kauan niin järjestely on helppo: mittausryhmä mittaa lähtöpisteestä tietä pitkin kääntöpaikan sijainnin, ajanottaja jää yhdistetylle lähtö- ja maaliviivalle ja homma on saletti. Aikoja voidaan justeerata olosuhteiden, kuten helteen tai pakkasen johdosta.

  Jos sivutetaan se, että kenttäkelpoisuuden mittaaminen kentällä on vähän tyhmä idea, niin jenkeillä on vissi idea: kaikki juoksutestit ovat pohjimmiltaan vain mittareita henkilön suorituskyvystä. Ne antavat jotain osviittaa suoritumisesta taistelussa fysiikan puolesta, mutta eivät sen enempää. Ei voida sanoa, että jos Möttönen juoksee 2830 ja Muppanen 2790 metriä niin Möttönen on selkeästi parempi taistelija. Toisaalta voidaan sanoa, että noin 2800 metriä juoksevilla on paremmat edellytykset pärjätä taistelutehtävissä kuin vaikkapa 2600 tai 2400 metriä juoksevilla.

  Cooperin 12 minuuttia on muuten valittu juuri siksi, että se oli juuri ja juuri riittävän pitkä mittaamaan hapenottokykyä, mutta riittävän lyhyt että ravitsemustilanteella, väsymyksellä ym. on mahdollisimman pieni vaikutus tulokseen. Juoksin itse Cooperin pari vuotta sitten kahden päivän tiedusteluharjoituksen päätteeksi. Pari yötä sissiteltassa koiranunta ja päivät rinkka selässä saivat kohtuullisen kyrvän lähiöiden kasvatin otsaan ja lihasjumeja ym. Melko hyvä tieto oli cooper-kunnosta muista juoksujuitusta ja vaikutus lopputulokseen oli arviolta noin -50m. Rohkenen väittää, että piipparitestissä olisi ollut merkittävämpi vaikutus.
   
  Fremen tykkäsi tästä.
 9. letkuspede

  letkuspede Majuri

  Liittynyt:
  18.12.2014
  Viestejä:
  1,161
  Tykkäykset:
  1,289
  Pisteet:
  156
  Testatkaa cooperia muuallakin kuin vain radalla ympyrää juosten ja vaihdelkaa reittiä ja alustaa ..asfaltilla, hiekalla, pururadalla. Kokeilkaa myös eri kellon aikoina. Hermosto on virkeimmillään aamupäivästä levon jälkeen, myös sää saattaa vaikuttaa tulokseen mielialan kautta, hyvin kevyessä sateessa on melko happirikasta sekä hyvä fiilis juosta, jos vertaa vaikkapa auringon paahteeseen :)
   
  Fremen tykkäsi tästä.

Jaa tämä sivu