Maidan
Respected Leader
Osaako kuka sanoa mitä ihmen projekti se on?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Osaako kuka sanoa mitä ihmen projekti se on?
In brief
The goal of the EPFL Blue Brain Project is to build biologically detailed digital reconstructions and simulations of the rodent, and ultimately the human brain.
The supercomputer-based reconstructions and simulations built by the project offer a radically new approach for understanding the multilevel structure and function of the brain.
The project’s novel research strategy exploits interdependencies in the experimental data to obtain dense maps of the brain, without measuring every detail of its multiple levels of organization (molecules, cells, micro-circuits, brain regions, the whole brain).
This strategy allows the project to build digital reconstructions (computer models) of the brain at an unprecedented level of biological detail.
Supercomputer-based simulation of their behavior turns understanding the brain into a tractable problem, providing a new tool to study the complex interactions within different levels of brain organization and to investigate the cross-level links leading from genes to cognition.
Siis muuten kuin sivuilta löytyvin sanankääntein?
Luin että projektia todettu ihan turhaaksi, mutta EUn veronmaksajien miljardien maksaviksi.vuodesta 2009 touhunnut aikasemmin nimellä Human Brain Projekt ei johtanut paljon mihinkäänEli yrittävät rakentaa tietokoneversion aivoista.
Onhan se näinkin, jostain on aloitettava. Aivot ovat niin mielenkiintoinen osa ihmisessä että jotkut tuli kärsimättömiksi, 750 tiedemiestä totesi massivisen projektin hyödyttömäksi. Ymmärsin että se projektin osa joka vastasi tekoaivojen rakentamista loppui, mutta jatkavat tutkimusta aivojen sairauksista, kognitiivisten toimintojen tutkimista yms."Edes jyrsijän aivoja" on ehkä hieman vähättelevästi sanottu. Minkä tahansa nisäkkään aivojen mallintaminen on nykytekniikalla ihan helkkarin vaativa projekti ja jostain on lähdettävä liikkeelle.
Miksi geeniteknologiassa selvitettiin ensin banaanikärpäsen genomi, sitten vasta lähdettiin vaativampien kohteiden kimppuun? Puuhun kiivetään tyvestä.
Isaac Newton oli vuoden ruttokaranteenissa ja mullisti sinä aikana luonnontieteet:
https://www.hs.fi/mielipide/art-2000006525125.html
Mitä sinä olet saanut tänä keväänä aikaan? Isaac Newton oli vuoden ruttokaranteenissa ja mullisti sinä aikana luonnontieteet
Omena putosi puusta Woolsthorpen kartanon pihalla Englannissa loppukesästä 1666. Tuolloin Englannissa riehui rutto. Arvioidaan, että puolentoista vuoden aikana kauheaan kulkutautiin kuoli maassa noin 200 000 ihmistä. Se on paljon, kun asukkaita oli viisi miljoonaa. Niinpä myös Cambridgen yliopisto oli keskeyttänyt opetuksen. Lahjakas 23-vuotias aloitteleva tiedemies oli vetäytynyt lapsuudenkotiinsa eristykseen.
Newton kehitteli ajatuksiaan ja loi painovoima- ja liikelakiensa periaatteet. Karanteenissa Newton kehitti myös optiikan teoriansa keskeiset ideat. Prisman avulla hän keksi, että valkoinen valo koostuu sateenkaaren väreistä. Ihmevuotensa aikana hän mullisti myös matematiikan. Hän sai ideat, joiden perusteella hän kehitti myöhemmin differentiaali- ja integraalilaskennan.
https://www.hs.fi/mielipide/art-2000006525125.html
Teknologian
tutkimuskeskus VTT tiedotti keskiviikkona saaneensa 20,7 miljoonan euron rahoituksen Suomen ensimmäisen kvanttitietokoneen hankintaan. Hankinnalla on tarkoitus mahdollistaa aivan uuden teollisuudenalan syntyminen suomeen, kertoo tiedotteessa elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk). Hankittava kvanttitietokone on tulossa sekä yritysten että korkeakoulujen käyttöön. Tiedotteen mukaan hankkeen suunnittelussa on ollut vahvasti mukana Aalto-yliopisto.
Suurlaskentatehoprojekteja on Suomessa ollut jo ennestään, sillä tämän vuoden lopulla, kiitos EU:n, Kajaanissa alkaa raksuttaa toden teolla supertietokone LUMI. Sen on noin kymmenen kertaa tehokkaampi kuin Euroopan edellinen tehokkain tietokone.
Yhdysvaltoja huolestuttavat Kiinan massiiviset harppaukset alalla. Kiina oli neljä vuotta sitten ensimmäinen taho, joka laukaisi kvanttitiedesatelliitin. Sata miljoonaa dollaria maksaneella satelliitilla on tarkoitus testailla kvanttiviestintää. Vuonna 2017 Kiina yhdisti Pekingin ja Shanghain 2 000 kilometriä pitkällä kvanttitietoverkolla, jota ainakin mainostetaan mahdottomana hakkeroitavana. Kiinan ylimmässä valtiojohdossa pidetään kvanttiherruuden saavuttamista kriittisenä, joka voi vetää suurvaltojen voimasuhteet aivan uusiksi.
Joka kolmas
eurooppalainen on saanut perimäänsä neandertalinihmiseltä geenimuunnoksen, joka lisää hedelmällisyyttä. Se vähentää verenvuotoja raskauden alkuvaiheissa ja estää keskenmenoja.
Tiedot tutkimukseen koottiin brittiläisistä biopankeista. Aineistossa oli 244 000 naisten geenitietoja. Iso otos paljasti, että melkein joka kolmas eurooppalainen nainen on perinyt progesteronireseptorin. Naisista noin 29 prosentilla oli yksi kopio neandertalilaiselta ja kolmella prosentilla kaksi kappaletta.
Geneettiset selvitykset viittaavat vahvasti siihen, että anatomialtaan nykyajan ihmiset risteytyivät neandertalilaisten kanssa useaan otteeseen ihmisen esihistorian aikana. Sitä jäi merkkejä nykyihmisen perimään. Muiden kuin syntyperäisten afrikkalaisten soluissa on noin 1–2 prosenttia neandertalilaisten dna:ta.
Ei muuta voi sanoa kuin...
Anteeksi rumat sanavalintani, mutta hyi helevetti, jos tämä sallitaan. Sääliksi käy sitten niitä ihmisiä, joille isi on äiti ja äiti on isi. Ei edes molempia sukupuolia biologisina vanhempina. Jotenkin tuntuu niin väärältä. Samaten, jos tällaisen älyttömyyden jäljiltä tehdyt lapset saavat perinnöllisiä sairauksia tästä ultimaattisesta sukurutsasta. Sympatiat ovat niiden puolesta, jotka voivat tämän kohtalon kärsiväksi joutua.
Kummalla olisi vahvemmat kädet, Tyrannosaurus rexillä vai oikein vahvalla ihmisellä?
Tyrannosaurus rexillä ja sen sukulaislajeilla oli kyllä hyvin pienet eturaajat suhteessa niiden ruumiin kokoon. Raajat olivat itse asiassa suurin piirtein yhtä suuret kuin ihmisen kädet, mutta kokoonsa nähden hyvin vankkaa luuta. Kun tutkijat ovat selvittäneet raajojen rakennetta ja erityisesti lihasten kiinnittymiskohtia, niiden voima on tullut selväksi.
Tyrannosauruksen eturaajojen lihaksisto ei ollut surkastunut, vaan päinvastoin hyvin vahva. Hauislihas oli 3,5 kertaa keskivertoihmisen vastaavaa lihasta voimakkaampi. Tutkijoiden laskelmien mukaan Tyrannosaurus olisi voinut nostaa jopa 250 kilon kahvakuulaa vastaavan painon vain liikuttamalla toisen raajan kyynärvartta. Tähän ei ihminen pysty. Myös sen eturaajojen puristusvoima oli ihmisen käsiä voimakkaampi.
Helpoin ratkaisematon pulma: Koululainenkin ymmärtää tämän yksinkertaisen väittämän, mutta edes huippumatemaatikot eivät ole pystyneet todistamaan sitä. Osaatko sinä ratkaista Collatzin konjektuurin?
Keksi päästäsi mikä tahansa positiivinen kokonaisluku.
• Jos se on parillinen, jaa se kahdella.
• Jos se on pariton, kerro se kolmella ja lisää yksi.
Tällä tavalla saat uuden luvun. Toista edellinen vaihe tälle uudelle luvulle. Jatka tätä niin kauan kunnes päädyt lukuun 1.
Ongelma on lukujonon viimeinen luku 1. Voitko olla varma siitä että mikä tahansa ensimmäisenä valitsemasi luku päätyy yllä kuvatun prosessin tuloksena lopulta lukuun 1?
Metsähallituksen Luontopalvelut keräsi viime kesänä raakkunäytteitä Lapin Inarista. Yksi raakuista eli jokihelmisimpukoista osoittautui todella vanhaksi, peräti 208-vuotiaaksi.
– Voin sanoa vakavalla rintaäänellä, että siellä on vanhempiakin, Erkinaro paljastaa.
– Pohjois-Ruotsista löydettiin vähän yli 280-vuotias raakku tämän vuosituhannen alussa.
On ne nuo jokihelmisimpukat pitkäikäisiä.
Mielestäni serkkujen kanssa ei pitäisi lisääntyä.