Tieteen pikku-uutisia

Syövän ja juovan immuunihoito.

Aivokasvaimiin immuunihoito on tehonnut tähän asti heikosti. Syy on siinä, että elimistö suojaa aivoja tarkasti – jopa omalta puolustusjärjestelmältään.

Tutkijat ovat nyt keksineet, miten elimistön omat tappajasolut saadaan tuhoamaan kasvaimia aivoissakin. Yhdysvaltalaisen Yalen yliopiston ryhmän sekä akatemiaprofessori Kari Alitalonhttps://www.hs.fi/haku/?query=kari+alitalon ja tutkijalääkäri Salli Antilanhttps://www.hs.fi/haku/?query=salli+antilan raportti on juuri julkaistu Nature-tiedelehdessähttps://www.nature.com/articles/s41586-019-1912-x.

Jotta tappajasoluiksi kutsutut T-solut eivät tuhoaisi taudinaiheuttajien ja muiden vieraiden ohessa omia soluja, immuunijärjestelmässä on jarrumekanismi.

Syöpäkasvaimen solut ovat elimistön omia soluja. Vaikka puolustusjärjestelmä tunnistaa syöpäsolut viallisiksi, se myös hillitsee T-soluja vahingoittamasta niitä. Immuunihoitojen yksi tärkeä muoto on tämän jarrun poistaminen.

Se on tehonnut hyvin melanoomaan, pahamaineiseen ihosyöpään, joka syntyy, kun auringon säteily vioittaa ihon pigmenttisoluja.

https://www.hs.fi/tiede/art-2000006373701.html
 
Kolmen kappaleen ongelman 333 vuotta.

Kolme kappaletta. Vain kolme isoa kappaletta, jotka liikkuvat. Laske, kuinka ne vaikuttavat toistensa liikeratoihin. Tämähän on kuin ylioppilaskokeen tehtävä! Siltä tuntuu äkkiseltään. Radat ja kappaleiden massat vain kaavaan. Ei onnistu. Kaavaa ei ole.

Kolmen kappaleen ongelma on vaivannut matemaatikkoja yli 333 vuotta. Ongelman esitti jo vuonna 1687 itse Isaac Newtonhttps://www.hs.fi/haku/?query=isaac+newton (1642–1727). Hän sentään keksi itse painovoimalait, jotka vaikuttavat kaikkialla, ja koko liikeopin. Kahden kappaleen kanssa Newton pärjäsi. Kolmen kappaleen edessä hän nosti kädet pystyyn. Newton ei kyennyt laskemaan tarkasti, miten Kuun painovoima vaikutti Maan ja Auringon liikkeisiin. Tälle vuosituhannelle tultaessa oli selvää, ettei ratkaisua ole. Tietokoneetkin jäivät joskus raksuttamaan ikuisesti kappaleiden liikeratoja. Syy on se, että kolmen kappaleen järjestelmä muuttuu melko pian kaoottiseksi. Jos kappaleet liikkuvat kaukana painovoiman keskipisteestä, koko järjestelmä hajoaa helposti.

Melkoisen yllätyksen tarjosi siksi joulukuussa 2019 matemaatikko Philip Breenhttps://www.hs.fi/haku/?query=philip+breen Edinburghin yliopistosta. Hänen mukaansa kolmen kappaleen ongelma on ratkaistu. Breenin ryhmä ratkaisi kappaleiden liikkeet uuden koneoppivan tietokoneohjelman avulla. Se toimii kuin neuroverkko. Tekoäly laskee kappaleiden ratoja jopa sata miljoonaa kertaa nopeammin kuin aiemmin. Käytännössä ratkaisu löytyy heti, muttei mielivaltaisille kappaleille. Alkuehdot ovat rajatut.


1579151089569.png

Kolmen kappaleen laskelmia käytetään myös lähiavaruudessa Lagrangen pisteiden laskemiseenhttps://fi.wikipedia.org/wiki/Lagrangen_piste. Niihin lähetty kohde pysyy avaruudessa lähes paikallaan.
Pisteeseen L2 viedään maaliskuussa 2021 suurin, kallein ja kaunein avaruusteleskooppi, nimeltään James Webb. Sen rata on tietenkin jo laskettu. Se odottaa jo lähtölaskentaa.

https://www.hs.fi/tiede/art-2000006372629.html
 
Aivoton rotta.

Tutkijat yllättyivät: Koe-eläinten joukossa oli aivoton rotta, joka eli kuitenkin normaalisti

Kalloon kertynyt neste oli tuhonnut rotan aivokudoksen lähes kokonaan.

Sen piti olla rutiininomainen tutkimus rottien ikääntymisestä. Bostonissa sijaitsevan Northeastern -yliopiston https://news.northeastern.edu/2020/01/22/this-rat-that-had-no-brain-it-somehow-lived-a-normal-life/psykologian professori Craig Ferrishttps://www.hs.fi/haku/?query=craig+ferris oli tilannut kasvattamosta ryhmän kaksivuotiaita rottia, joiden elämää ja ikääntymisen aiheuttamia hermoston muutoksia seurattaisiin laboratoriossa.

Tutkimus sai uuden suunnan, kun ryhmä otti alustavat aivokuvat koe-eläimistä.

”Havaitsin tietokoneen ruudulta, että tässähän on rotta, jolla ei ole aivoja ollenkaan”, Ferris kertoo yliopiston tiedotteessa.

Rotta R222 oli elänyt kaksi vuotta, vaikkei sillä ollut juuri lainkaan normaalia, toimivaa aivokudosta. Kaksivuotias rotta on jo vanha, ihmisen vuosiin suhteutettuna 70-vuotias.

https://www.hs.fi/tiede/art-2000006386513.html

Mikä tässä on niin ihmeellistä? Kyllä niitä riittää ihan elävässä elämässä. En nyt nimeä ketään, ettei mene vihapuheeksi. Kalloon kertynyt neste on sanomattakin selvä.
 
"Kolmen kappaleen ongelma"
Tuo on kyllä niin hauska aivojumppa (ensivilkaisulla järjetön) että joskus pitänee syventyä siihen.
 
Punainen lanka.

Aalto-yliopiston, brasilialaisen São Paulon yliopiston ja kanadalaisen Brittiläisen Kolumbian yliopiston tutkijat onnistuivat selättämään haasteen yhdistämällä merilevästä saatavaa kumimaista alginaattia ravunkuoren kitiiniin ja kehräämällä yhdistelmän vahvaksi ja joustavaksi langaksi.

– Halusimme luoda biomateriaalin, jossa yhdistyisivät kitiinin ja alginaatin parhaat puolet, Aalto-yliopiston professori Orlando Rojas sanoo.

Valmistusta varten tutkijat muokkasivat sinirapujen kierrätetyistä kuorista saamaansa kitiiniä niin, että se sai positiivisen sähkövarauksen, ja pilkkoivat sen nanomittaisiksi hiukkasiksi. Koska alginaattimolekyylit ovat luonnostaan negatiivisesti varautuneita, ne vetävät puoleensa positiivisesti varautuneita kitiinihiukkasia.

Kun nämä komponentit tuodaan kosketuksiin, alginaatti alkaa kiertyä kitiinihiukkasten ympärille ja muodostaa säikeitä, jotka asettuvat yhdensuuntaisiksi, kun lankaa vedetään ylöspäin.

https://www.verkkouutiset.fi/superlankaa-merilevasta-ja-ravunkuoresta/
 
Myrkyllinen apina.

Kaakkois-Aasiassa elävä hidaslori on maailman ainoa myrkyllinen kädellinen. Tämän puoliapinan kainaloissa on rauhaset, joita eläin nuoleskelee uhattuna. Kainalon erittämästä töhnästä syntyy syljen kanssa kaksiosainen myrkky. Niinpä hidaslorin purema voi pahimmillaan tappaa.

Lorin myrkyssä on samankaltaista batrakotoksiinia kuin nuolimyrkkysammakoissa. Lisäksi eläin erittää samaa allergisoivaa proteiinia kuin kissat. Lorin purema ei ole yhtä myrkyllinen kuin vaarallisen käärmeen purema, mutta voi aiheuttaa hengenvaarallisen allergisen reaktion.

Eri kielissä lori on hidas, kömpelö tai pelle. Kyllä nyt apinaa solvataan! Lori tulee vanhan hollannin klovnia tarkoittavasta sanasta loeris, ehkä naamakuvion takia.

https://www.hs.fi/tiede/art-2000006391728.html

Mikä tässä on nyt niin ihmeellistä...
 

Lupaavia uutisia allergikoille: pähkinäallergialääke sai luvan Yhdysvalloissa
Jukka Lukkari5.2.2020 13:36Lääketieteen erikoisalat
Yhdysvaltojen elintarvike- ja lääkevirasto FDA on myöntänyt luvan pähkinäallergiaan tarkoitetulle lääkkeelle.
14be9824-75fb-5678-a3c1-ad357c91d522

Ei kaikille. Tässäkin annoksessa on pähkinää. Mika Remes
@


Kalifornialaisen Aimmune Therapeutics- yrityksen kehittämä lääke on kliinisissä kokeissa osoittautunut tehokkaaksi pähkinäallergiasta kärsiville lapsille.
Yhdysvalloissa arvioidaan jopa miljoonan lapsen olevan allerginen pähkinälle. Jo hyvin pienikin määrä voi aiheuttaa vakavia reaktioita, jopa kuoleman.
Yleisimmät allergiaa aiheuttavat pähkinät ovat hasselpähkinä ja saksanpähkinä.

Palforzia-lääke ei ole ongelmaton, sillä sivuvaikutuksena voi esiintyä muun muassa hengenahdistusta.

...sivuvaikutuksena voi esiintyä muun muassa hengenahdistusta.


Kuulostaa lupaavalta, eikö? Suo siellä, vetelä täällä.
 
Myrkyllinen apina.



Mikä tässä on nyt niin ihmeellistä...
No mikäpä. Voisi onnistua monelta laiskalta ihmiseltäkin.
Joidenkin otuksen suu on niin täynnä myrkkyjä, että pelkkä purema voi johtaa kuolemaan. Tulee mieleen gilahirviö ja elokuvan Sierra Madren aarre loppukohtaus.
 
Lepakkoluola ja zoonoottiset virushypyt.

Wuhanin virologian instituutin tutkijat löysivät vuonna 2004 lepakoiden asuttaman luolan Yunnanin maakunnasta. Lepakoista otetuissa näytteissä havaittiin satoja viruskantoja, jotka olivat läheistä sukua vuosituhannen alussa levinneeseen SARS-koronavirukseen.

Luolan tarkka sijainti on pidetty tarkoin varjeltuna salaisuutena. Tutkimusta johtaneen Shi Zhenglin mukaan yksi viruskannoista on lähes identtinen nykyisen pandemian aiheuttaneen koronaviruksen kanssa. Hevosenkenkäyökön jätöksistä otetun näytteen perusteella geneettinen samankaltaisuus on 96-prosenttista. Lepakoiden tutkimusta jatkanut Shi varoitti jo vuosia sitten lepakoissa piilevien virusten pandemiauhasta. SARS-CoV-2:n loikka ihmisiin tapahtui mahdollisesti ilman aiemmin nähtyä välivaihetta: SARS tarttui ihmisiin sivettikissojen ja MERS kamelien kautta.

News.com.au-uutissivuston mukaan Shi Zhenglin luolatutkimukset jouduttiin myöhemmin lopettamaan rahoituksen puutteen vuoksi. Hän arvioi jo vuonna 2005 lepakoiden toimivan zoonoottisten virusten ”varastoina”.

Viime viikkoina Wuhanin virologian instituutti on joutunut vastaamaan syytöksiin, joiden mukaan koronavirus olisi mahdollisesti päässyt leviämään laboratoriosta käsin. Shi Zhengli on kiistänyt epäilyt jyrkästi.

https://www.verkkouutiset.fi/lepakkoluolan-lahelta-loydettiin-koronan-sairastaneita/#c2ee9493

Epäilykset kohdistuvat Gotham Cityyn.
 
The Daily Beast ja käsidesin annostelu.

Korona lisääntyykin kurkussa, vasta-aineet yllättävän hitaita
Tuoreen saksalaistutkimuksen mukaan immuunijärjestelmän tuottamat vasta-aineet eivät tuhoa koronavirusta yhtä äkillisesti kuin monissa muissa sairauksissa. Virus on vaikeasti tavoitettava, ovela, sitkeä ja saattaa vältellä tavanomaisia rokotteita.

Korona alkaa tutkimuksen mukaan lisääntyä kurkussa, ei keuhkoissa. Potilaiden nielusta löydetyt virusmäärät olivat korkeita jo aivan taudin alkuvaiheessa, minkä uskotaan vauhdittaneen koronaviruksen leviämistä oireettomien tai vähäoireisten henkilöiden kautta. Taudin myöhemmässä vaiheessa virus lisääntyy SARS:n tapaan pääosin keuhkoissa.

Tartunnan toisella viikolla alkavaa vasta-ainetuotantoa seuraa virusmäärien ”hidas mutta tasainen” väheneminen. The Daily Beastin haastatteleman professori David Ostrovin mukaan havainto muistuttaa tietyiltä osin HIV:n toimintaa.

https://www.verkkouutiset.fi/vasta-aineet-tuhoavat-koronan-yllattavan-hitaasti/#c2ee9493

Vasta-ainetta kurkkuseen.
 
Hopealuoti.

Uuteen hopeapolymeeriteknologiaan perustuva käsidesivaahto, puree superbakteereihin ja alustavien tutkimusten mukaan myös koronaviruksiin. Teknologia on patentoitu yli 140 maahan.

Kun Nollan käsidesivaahtoa levitetään kädelle, hopeaionit tunkeutuvat virusten ja bakteerien rakenteeseen ja tuhoavat ne. Skotlantilainen BluTest Laboratoriosin tutkimuksissa on yrityksen mukaan vahvistunut, että tuote tehoaa kaikkia koronaviruksia vastaan, mukaan lukien uutena koronaviruksena tunnettuun Sars Cov 2:een. Testeissä Nollan käsidesivaahdolle myönnettiin EN14476-standardi, mikä tarkoittaa sen tehoavan koronan lisäksi tehokkaasti muihinkin vaipallisiin viruksiin. Tällaisia viruksia ovat muun muassa Hepatiitti C ja B, Ebolaa aiheuttava Filoviridae Flavivirus, tuhkarokko, rabies sekä HIV.

Toistaiseksi Nolla Antimicrobial Oy on maailman ainoa hopeapolymeeriin perustuvien biosidituotteiden valmistaja. Niemisen mukaan tähän saakka liikevaihto on ollut pientä, mutta jo tänä vuonna se voi nousta useampiin miljooniin euroihin. Työntekijöitäkin tarvitaan. Tällä hetkellä päivittäin on töissä vajaa parikymmentä henkilöä ja lisää tarvitaan kymmenkunta.

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/skotlantilaislaboratorio-vahvisti-suomalaisen-kasidesivaahdon-tehon-tappaa-myos-koronaviruksia/a413184b-210a-4991-b15b-d68d07ff8ddb
 
Spinosaurus iskee: okaliskon hampaat ovat pian piikkinä saharauskun lihassa.

1588661916242.png

Sahara on kuivaa autiomaata, mutta dinosaurusten aikaan se oli jokien halkoma paratiisi, joka pursusi elämää.

Se oli ehkä myös maapallon vaarallisin paikka. Saharan alueella näyttää olleen suhteessa enemmän suuria lihansyöjädinosauruksia ja muita petoja kuin missään muualla. Niille riitti ruokaa vehreillä savanneilla ja mangrovesuistoilla. Kasvinsyöjäliskojen jäänteitä alueelta on löydetty vain vähän. https://www.hs.fi/tiede/art-2000006496465.html

Kadonneiden kasvinsyöjäliskojen arvoitus on selvitetty.
 
Vasara ja kvanttitietokone.

tutkimuskeskus VTT ilmoittaa tavoitteekseen hankkia itselleen Suomen ensimmäisen kvanttitietokoneen. Keskuksen tavoitteena on hankkeen myötä olla maailman johtavia toimijoita kvanttiteknologioissa.

”Tulevaisuudessa kvanttitietokone voi mahdollistaa esimerkiksi virusten ja lääkeaineiden tarkan mallinnuksen tai uusien materiaalien suunnittelun, joka on mahdotonta perinteisillä menetelmillä”, VTT:n toimitusjohtaja Antti Vasara kertoo tiedotteessa.

Hanke kestää vuosia ja jakautuu kolmeen vaiheeseen, VTT kertoo. Ensimmäisessä vaiheessa tavoitteena on luoda vähintään viiden kubitin kvanttitietokone. VTT arvioi hankkeen kokonaiskustannukseksi 20–25 miljoonaa euroa.

https://www.hs.fi/teknologia/art-2000006505283.html
 
Hirmuliskojen perilliset.

1589783568366.png

Linnut, pienet hippiäisetkin, ovat kirjaimellisesti dinosauruksia. Ne kuuluvat Maniraptorien eli petokäsien ryhmään, joka selvisi asteroidin törmäyksestä 66 miljoonaa vuotta sitten.

Etelä-Amerikassa dinosaurusten aika jatkui toisellakin tapaa. Kun suuret maapedot kuolivat sukupuuttoon, niiden paikan ottivat hirmulinnut. Hirmulinnut olivat strutsin kokoisia petoja, joiden nokka oli kuin kirves. Ne olisivat jaksaneet juosta henkilöauton kiinni ja iskeä ihmisenkin kuoliaaksi https://www.hs.fi/blogi/viikonelain/art-2000006509497.html
 
Back
Top