Tieteen pikku-uutisia

Teräsmies

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
Solar power is on the rise. You can see the evidence on rooftops and in the desert, where utility-scale solar plants are popping up. The picture is not all rosy, but if the recent past is any indication, solar power is going to help lead the transition to a carbon-free future, and it might do it faster than we all expected.

Elon Musk and Tesla promised solar roof tiles in 2016, but the industry might not need an upgrade as its grown significantly with the solar panels currently available. You can see the evidence both on individual rooftops and in the utility-scale solar plants increasingly popping up in deserts across the country.

In the United States, of all about 30% of the new power capacity added to the grid in 2018 was from solar. But the picture is not all rosy. Solar power (and sunshine) is intermittent and the price of lithium ion batteries, one of the most popular current storage solutions, is still relatively high.

These are real problems that the industry needs to tackle if solar is going to reach its potential. However, if the recent past is any indication, solar power is going to help lead the transition to a carbon-free future, and it might do it faster than we all expected.
 

Fremen

Ylipäällikkö
No niin! Vanha kunnon kaukosäätimen flippaus-mysteeri on vihdoin selitetty tavalla, jonka Fremenkin kykenee sisäistämään... suosittelen tämän katsomista kaikille, joita tämä ilmiö on pänninyt viimeiset 30 vuotta.

 

Nojatuolistrategi

Ylipäällikkö
Uusi Ski Resort.

Kuussa lumitykki – ampuu lunta toisiin kuihin
Enceladuksen vesisuihkujen jälkiä on havaittu kahdella muulla Saturnuksen kuulla.

Saturnuksen kuudenneksi suurimman kuun Enceladuksen on havaittu vaikuttavan myös muiden kiertolaisten olosuhteisiin. Tutkijoiden mukaan kuun pinnalla toimivat lähteet sinkoavat vettä niin korkealle, että osa lumeksi muuttuneesta nesteestä ajautuu avaruuteen. Suuri määrä ”lumitykin” materiaalista päätyy Mimas- ja Tethys-kuille, joiden pinta on muuttunut aiempaa heijastavammaksi. Tutkimus pohjautuu Yhdysvaltain ja Euroopan avaruusjärjestöjen Cassini-Huygens-luotaimen tutkahavaintoihin.

– Äärimmäinen kirkkaus edellyttää ainakin parinkymmenen senttimetrin lumipeitettä, tohtori Alice Le Gall sanoo Universal-Sci-sivuston mukaan.

Le Gallin mukaan aineisto edellyttää vielä jatkotutkimusta, tutkaheijastus on liian voimakas vain tiiviin lumipeitteen aiheuttamaksi. Saturnuksen sisempien kuiden pinnalla voi olla esimerkiksi erikoisia jäämuotoja tai muita toistaiseksi tuntemattomia geologisia piirteitä.

– Toistaiseksi meillä ei ole tähän lopullista vastausta, Alice Le Gall jatkaa.
https://www.verkkouutiset.fi/saturnuksen-kuun-tykki-ampuu-lunta-muiden-kiertolaisten-pinnalle/
 

Nojatuolistrategi

Ylipäällikkö
Rotuoppia.

Maailman tulevaisuus on ”sekarotuinen”, jolloin se on myös terveempi ja pystyvämpi. Parinsadan vuoden kuluttua emme katsele toisiamme eri ”rotujen” edustajina. Koko käsite joutaa romukoppaan.
Näin kirjoitti vihreiden poliitikko ja tilastotieteilijä Osmo Soininvaara https://www.hs.fi/haku/?query=osmo+soininvaarabloginsa keskusteluosiossahttps://www.soininvaara.fi/2019/07/22/liberaalin-demokratian-ja-avarakatseisuuden-tuho/ elokuussa. Soininvaara vastasi nimimerkille MML viestiketjussa, joka koski Euroopan poliittista tulevaisuutta.

”Ei ole yhtä geeniä, joka erottaisi ihmisrotuja toisistaan, ei edes yhtä emäsparia”, Jenan julistukseksi nimetty lausuma toteaa.

”Ihmisten jakaminen rotuihin oli ja on ennen kaikkea sosiaalinen ja poliittinen luokittelu.”

Geenejä katsomalla ei siis ole mahdollista vetää rajaa esimerkiksi ”valkoisen” tai ”mustan” ihmisen välille. Noin 85 prosenttia ihmisten välisistä eroavaisuuksista selittyy puhtaasti yksilöiden välisillä eroilla. Noin 5–10 prosenttia on kansojen välistä. Tämä selittää esimerkiksi sen, miksi suomalaiset sietävät laktoosia keskimäärin paremmin kuin keskieurooppalaiset. Lisäksi eroavaisuuksista noin 5–10 prosenttia selittyy eri mannerten ihmispopulaatioiden välisillä – siis roduiksi vanhastaan sanotuilla – eroilla.

Mutta miksi sitten olympialaisten sadan metrin loppukilpailussa lähtöviivalla on usein länsiafrikkalaisen näköistä väkeä? Tai kestävyysjuoksussa itäafrikkalaisten?”Siinä puhutaan poikkeusyksilöistä. Maailman parhailla juoksijoilla täytyy olla kohdallaan jokseenkin kaikki vaikuttavat geneettiset tekijät. Silloin on todennäköistä, että he tulevat sieltä, missä näiden tekijöiden yleisyys on väestössä suurin”, Salmela toteaa.
Oikeusgenetiikan dosentti Jukka Palohttps://www.hs.fi/haku/?query=jukka+palo teki Helsingin Sanomien pyynnöstä yksinkertaistetun analyysin.

Siinä Palo pyrki mallintamaan, millaisella muuttoliikkeellä maailman populaatiot sekoittuisivat 200 vuoden eli 6–8 sukupolven aikana. Yksinkertaistettu mallinnus tarkasteli sekoittumista Y-kromosomin kautta.

”Lopputulos oli, että tarvittavan muuttoliikkeen määrä oli älytön. Ehkä joka viidennen ihmisen pitäisi vaihtaa mannerta. Lisäksi tarvitaan asennemuutos: alkuperä ei saisi vaikuttaa parinmuodostukseen lainkaan”, Palo sanoo. Toinen voisi ydinsodan kaltainen vaihtoehto. Siinä ihmiskunnasta jäisi rippeet johonkin osaan maapalloa.

Käytännössä muuttoliike maiden välillä on kokonaisuuden kannalta edelleen pientä. Ihmiskunnasta noin 3,5 prosenttia asuu kotimaansa ulkopuolella, kertoo Suomen siirtolaisuusinstituutin tutkimusjohtaja Elli Heikkilähttps://www.hs.fi/haku/?query=elli+heikkila. Kotimaansa ulkopuolella asuvistakin moni elää naapurimaissa.

Vuonna 2100 Afrikan väkiluku on väestöennusteiden mukaan yli 4 miljardia, samoin Aasian. Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa arvioidaan elävän yhteensä hieman yli miljardi ihmistä, Etelä-Amerikassa ja Karibialla noin 700 miljoonaa.

Euroopan väestö ikääntyy vauhdilla, ja Suomessa syntyvyys vähenee nopeasti. Mitä tämä tarkoittaa ihmiskunnalle 200 vuoden päästä? Ovatko pellavapäiset härmäläiset kadonneet geenikartalta?

Aiheesta on vain arveluja, mutta Salmela ei usko katoamiseen kokonaan.

”Luultavasti kaikkein äärimmäisimmät meidän geeniemme ilmentymät – kaikkein vaaleahiuksisimmat ja sinisilmäisimmät ihmiset – käyvät harvinaisemmiksi.”

”Jos katsotaan Suomea sata vuotta sitten, tämä oli kehitysmaa. Esimerkiksi imeväiskuolleisuus oli noin 10 prosenttia ja elinajanodote noin 50 vuotta. Sittemmin meistä on tullut maailman vauraimpia valtioita, vaikka geenit ovat ihan samoja”, Salmela sanoo.

https://www.hs.fi/tiede/art-2000006257780.html
 

Nojatuolistrategi

Ylipäällikkö
Ja sitten sienestämään.

Ensin alkavat vatsavaivat, oksentelu ja ripuli. Heti perässä tulee kuume ja tunnottomuus. Tuntien tai päivien jälkeen iho alkaa irrota käsistä ja jaloista. Lopulta maksa ja munuaiset pettävät. Aivot kutistuvat, puhe ja liikkuminen vaikeutuvat – ja lopulta koittaa kuolema.

Näin voi käydä, jos käsittelee väärin tai erehtyy syömään vaarallista tulikorallisientä, joka löydettiin australialaisesta sademetsästä. Löytö oli yllätys, sillä eliön luultiin levinneen lähinnä Japanissa ja Etelä-Koreassa.

”Tämä on ainoa tutkijoiden tuntemasta sadasta myrkyllisestä sienestä, joka voi välittää myrkkyjä ihon läpi”, kertoi tutkija Matt Barret https://www.hs.fi/haku/?query=matt+barretaustralialaisesta James Cookin yliopistosta.

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n haastattelemahttps://www.bbc.com/news/world-australia-49916119 Barret arvioi, että tuulet ovat tuoneet sienen itiöt muista maanosista Australiaan tuhansia vuosia sitten.

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006262911.html
Eliö tappaa.
 

Nojatuolistrategi

Ylipäällikkö
Suomen sairain kunta on Rautavaara.

Pähkinänsaaren rauhan raja jakaa edelleen suomalaisia sairauksien määrässä.

1570612677434.png


Erot suomalaisten terveydessä maan itä- ja länsiosissa ovat niin suuret, että Suomessa voidaan jopa sanoa elävän kaksi eri kansaa. Taustalla vaikuttaa osittain se, että eri puolilla asuvat suomalaiset todella ovat perimältään erilaisia.

–  Tietyillä mittareilla ero on samanlainen kuin Pohjois- ja Etelä-Euroopan välillä. Tuoreessa selvityksessä eron itä- ja länsisuomalaisten välillä todettiin olevan suurempi kuin brittien ja saksalaisten välillä, sanoo THL:n väestögenetiikan tutkija Jukka Palo.https://www.is.fi/haku/?query=jukka+palo.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos julkaisi kesäkuussa sairastavuusindeksinsä, joka kuvaa kuntien ja alueiden väestön sairastavuutta suhteessa koko maan tasoon. Indeksissä tarkastellut sairausryhmät ovat syöpä, sepelvaltimotauti, aivoverisuonisairaudet, tuki- ja liikuntaelinsairaudet, mielenterveyden ongelmat, tapaturmat ja dementia.

Indeksin mukaan terveimmät suomalaiset asuvat Ahvenanmaalla sekä Etelä- ja Länsi-Suomen rannikkokunnissa. Tilastojen valossa ylivoimaisesti tervein paikka on pikkuinen Sottunga Ahvenanmaalla, ja kärkikymmenikön kunnista peräti yhdeksän sijaitsee samassa maakunnassa.

THL:n indeksin valossa Suomen sairain paikka on Pohjois-Savossa sijaitseva Rautavaara ja toisena sen eteläpuolella sijaitseva Kaavi.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006266502.html?utm_campaign=tf-IS&utm_term=2&utm_source=tf-other
Terveimmät ahvenanmaalaiset asuvat Sottungassa. Kumpikin?
 

VanhaPate

Eversti
Tulevaisuuden naamiointia eli näkymättömyysviitta tai oikeammin näkymättömyyslevy tai plexi.

Hyperstealth patent pending Quantum Stealth (Invisibility Cloak)
9 minute Promotional Video

Hyperstealth Invisibility Cloak 9 Minute Promotional Video shows the ability of the material to make a target completely invisible across more than just the visible spectrum. It does not explain in depth why or how it works, that can be seen in our Technical Video available at www.hyperstealth.com

4307D68F-A26D-4C56-9071-1CA7001F4D22.jpeg


Edit: No eipä tietenkään voi näyttää upotettuna mutta Vimeossa näkyy sekä tuolla firman nettisivulla.
 
Viimeksi muokattu:
Top