Tieteen pikku-uutisia

Kaski ja Koski Kainuun nälkämailla.

Kajaanin kohoaa jouluun 2020 mennessä huippunopea supertietokone. Sen nimeksi tulee ehkä Lumi. Se on Euroopan ja koko maailman tehokkaimpia. Uusi supertietokone on noin kymmenen kertaa tehokkaampi kuin Euroopan tehokkain supertietokone nyt.
Kajaani ja Suomi saivat sen sijoituspaikan EU:n niin sanotussa EuroHPC-haussa. Lumi palvelee Kajaanista yleiseurooppalaista tietokonelaskentaa. Suomalainen tutkimus saa kuitenkin laskenta-ajasta 24 prosenttia. Hakua varten muodostettiin kahdeksan eurooppalaisen maan yhteenliittymä. Kajaani oli sen edustaja ja oli haussa ylivertainen. Kajaanin etuina olivat esimerkiksi turvallisuus, halpa vesivoimasta saatava sähkö, viileä ilmasto ja sen myötä loistava ekotehokkuus. Alueella on tuskin lainkaan sähkökatkoja. Yksi ainoa lyhyt kahden minuutin sähkökatko on alueella koettu 36 viime vuoden aikana.
Samanlaiset supertietokoneet rakennetaan myös Espanjan Barcelonaan ja Italian Bolognaan. EU rahoittaa myös viittä muuta pienempää datakeskusta. Kaikki kahdeksan datakeskusta voivat verkottua keskenään. EU sijoittaa lähiaikoina uusiin supertietokoneisiin 1,4 miljardia euroa. Kajaani saa potista nyt noin 207 miljoonaa euroa. Puolet rahasta tulee Suomen johtamasta yhteenliittymästä. Suomen osuus on 50 miljoona euroa.
Vuosina 2022–2026 EU:n on tarkoitus hankkia maailman nopeimpiin kuuluva uusi supertietokone, joka perustuu kokonaan eurooppalaiseen tekniikkaan.

Pacman liikahtaa.
 
Top