Tieteen pikku-uutisia

Nojatuolistrategi

Ylipäällikkö
Matomäen madonluvut Nakkilan kirkon vaiheilta.

Matematiikan edistysaskelet ylittävät usein korkealta maallikon ymmärryksen, mutta palkittu löytö on mahdollista kiteyttää koulusivistyksen suoman käsityskyvyn rajoissa. Se liittyy alkulukuihin. Alkuluku on luonnollinen luku, joka ei ole jaollinen muilla positiivisilla kokonaisluvuilla kuin yhdellä ja itsellään. Esimerkiksi 3 ja 5 ovat alkulukuja. Antiikin ajan kreikkalainen matemaatikko Eukleides todisti jo 300-luvulla eaa., että alkulukuja riittää äärettömästi.

”Ne kyllä harvenevat, mutta eivät lopu”, Matomäki sanoo.

Kaikki muut luvut ovat jaollisia alkuluvuilla eli ne voidaan kirjoittaa alkulukujen tulona, esimerkiksi

20=2x2x5 ja 21=3x7.

Jo hyvän aikaa sitten on osoitettu, että noin puolella kaikista luvuista on pariton määrä näitä alkutekijöitä ja puolella parillinen. Matomäki ja Radziwill todistivat, että lyhyilläkin lukuväleillä pätee sama jako.

Tulos ei kuulosta mullistavalta, mutta se on: Sastra-Ramanujan palkinnon perustelujen mukaan vallankumouksellinen ja New Horizons -palkintoraadin mukaan perustavanlaatuinen läpimurto.

https://www.hs.fi/tiede/art-2000005990565.html
 

Nojatuolistrategi

Ylipäällikkö
Hyviä uutisia valkohaista.

Valkohain perimä on avattu. Sen tarkka tuntemus voi avata syövän salaisuuksia ja auttaa selvittämään ihmisen ikääntymiseen liittyviä sairauksia, asiantuntijat uskovat. Perimän selvitys paljasti valkohaista mutaatioita, jotka suojaavat sitä syövältä ja muilta sairauksilta. Perimän avasivat tutkijat ja geneetikot Save Our Seas -säätiön tutkimuskeskus Sharkissa Floridassa. Artikkeli ilmestyi Yhdysvaltain tiedekatemian Pnas-julkaisussahttps://www.pnas.org/content/early/2019/02/13/1819778116.

Suuret valkohait ovat partioineet maailman meriä vähintään 16 miljoonan vuotta. Ne voivat elää 70-vuotiaiksi, kasvaa yli 10 metrin mittaan ja painaa yli kolme tonnia. Valkohai voi sukeltaa yli kilometrin syvyyteen.

”Löysimme valkohain geeneissä positiivista valintaa. Usea geeni vaikutti esimerkiksi hain haavojen paranemiseen”, sanoo eläintutkija Michael Stanhope https://www.hs.fi/haku/?query=michael+stanhopeCornellin University Collegesta Phys.Org -lehdellehttps://phys.org/news/2019-02-great-white-shark-genome-decoded.html. Hain dna on puolitoista kertaa isompi kuin ihmisen dna. Se tarkoittaa, että eläimen perimään on ehkä koodattu asioita, joita ihmisellä ei ole. Emme tiedä vielä kaikkea valkohain dna:sta. https://www.hs.fi/tiede/art-2000006008100.html
Tappajahai kuolee hitaasti.
 

Nojatuolistrategi

Ylipäällikkö
Miksi seepra sai raitansa?

Seepran mustavalkoinen raitakuvio sekoittaa paarman pasmat niin, että se ei onnistu laskeutumaan eläimen iholle. Tätä on uumoiltu ennenkin, mutta asia onnistuttiin todistamaan videoimalla hevosia ja seeproja, jotka puettiin erilaisiin valeasuihin.

Plos Onehttp://dx.doi.org/10.1371/journal.pone.0210831 -lehdessä julkaistun tutkimuksen takana on Kalifornian yliopiston professori Tim Carohttps://www.hs.fi/haku/?query=tim+caro, joka viitisen vuotta sitten esitti samaa selitystä seepran raidoille toisin perusteinhttps://www.hs.fi/tiede/art-2000002721236.html.

Silloin hän vertaili hevoseläinten elinoloja eri puolilla planeettaa ja analysoi, mikä teki juuri seeprojen elinympäristöstä erityisen tukalan. Vastaus olivat purevat hyönteiset.

Testatakseen päättelynsä pitävyyttä käytännössä Caro teki nyt ryhmineen joukon kokeita. Tutkijat videoivat paarmojen käytöstä hevosten ja seeprojen läheisyydessä. Videoilla paarmat lähestyivät hevosia ja seeproja yhtä innokkaasti, mutta maalin lähestyessä niiden lentokuviot muuttuivat. Hevosen saavutettuaan paarma tyypillisesti laskeutui sen iholle. Seepran läheisyydessä näytti siltä kuin hyönteisen lennonohjaus olisi seonnut.

”Kun ne lähestyvät seeproja, ne tapaavat lentää ohi tai törmätä eläimeen”, sanoo Caro yliopiston tiedotteessahttps://www.eurekalert.org/emb_releases/2019-02/uoc--hzs021419.php.
https://www.hs.fi/tiede/art-2000006008052.html

Paarman silmä viiraa.
 

Fremen

Respected Leader

Sardaukar

Greatest Leader
BAN

Nojatuolistrategi

Ylipäällikkö
Rodunjalostaja?

Tuoreen tutkimuksen mukaan kiinalaisen biofyysikko He Jiankuin kiistanalaisilla geenikokeilla voi olla koehenkilöiden kannalta yllättäviä seurauksia.

Kalifornian yliopiston neurobiologi Alcino J. Silvan mukaan Lululle ja Nanalle tehdyt muutokset voivat parantaa tyttöjen muistia ja oppimista. Kaksoset luotiin kokeessa, jossa hedelmöitettyjen alkoiden CCR5-geenin molemmat kopiot korvattiin sen lyhyemmällä delta 32 -muodolla. Tarkoituksena oli antaa tytöille lähes täydellinen vastustuskyky HIV:iä vastaan. Uuden tutkimuksen mukaan CCR5-geenin poistaminen vaikuttaa lisäävän hiirien älykkyyttä. Se myös tehostaa ihmisaivojen toipumista aivoinfarktien jälkeen ja on mahdollisesti yhteydessä parempaan koulumenestykseen.

– Vastaus on kyllä, eli koe vaikutti heidän aivoihinsa, Silva toteaa MIT Technology Review -julkaisulle.

Hän huomauttaa, että muutoksen tarkkoja vaikutuksia kaksosille on silti hyvin vaikea ennustaa.

– Sen vuoksi koetta ei olisi pitänyt tehdä, Silva sanoo.

Geenimuunneltujen alkioiden ei ole aiemmin annettu kasvaa lapsiksi asti. Asian paljastuttua He Jiankuin koe tuomittiin laajasti myös Kiinasssa ja hänen toimistaan käynnistettiin tutkinta.

Villeimmissä spekulaatioissa geenimuuntelun on arveltu kärjistyvän bioteknologiseksi asevarustelukierteeksi Yhdysvaltain ja Kiinan välillä.

– Olisiko mahdollista, että jossain vaiheessa tulevaisuudessa voimme lisätä väestön keskimääräistä älykkyysosamäärää? En olisi tutkija, jos sanoisin että ei ole, Alcino J. Silva pohtii.
https://www.verkkouutiset.fi/kiinan-geenimuunnelluilla-kaksosilla-voi-olla-erikoiskykyja/
 

Nojatuolistrategi

Ylipäällikkö
Norsukalan kärsä ja sähkötysaisti.

Trooppisen Afrikan joissa ja järvissä soivat serenadit, joita eivät välitä ääniaallot vaan sähkövirta. Niitä laulaa pari sataa lajia norsukaloja. Ne eivät näytä järin älykkäiltä, mutta niiden päässä piilevät kalamaailman suurimmat aivot.

On vaikea kuvitella, millaista kokemusta sähköaisti tuottaa. Tietokirjailija Carl Zimmer https://www.hs.fi/haku/?query=carl+zimmeron verrannut sitä tunto-, lämpö- ja kuuloaistin yhdistelmään. Kala aistii sähköä koko kehollaan kuten me kosketusta. Lisäksi kalat tunnistavat pieniä eroja sähkövirtojen frekvenssissä samoin kuin me äänenkorkeuksia. Sähköaisti tekee norsukaloista pelottavia saalistajia. Niiltä ei voi piiloutua, sillä ne aistivat elävien olentojen lihasten ja hermoston tuottamat heikot sähkökentät. Onneksi useimmat norsukalat saalistavat vain hyönteisiä ja matoja.

Kullakin norsukalalajilla on lajityypillinen sähkösykäys, joka toistuu aina samanlaisena. Sen määrää kalan sähköelinten fysiologia. Norsukalat voivat päästellä näitä sykäyksiä erilaisina sarjoina – eripituisina, kiihtyvinä tai laskevina. Se on kuin kieli, jossa on vain yksi tavu, kullakin norsukalalajilla erilainen.

Norsukalat elävät sameissa vesissä, ja niillä on sähkön ohella vähän keinoja tunnistaa omanlajisensa kumppani. Mutaatiot, jotka tuottavat muutoksia sähkösykäyksen laadussa, estävät helposti pariutumisen ja saavat aikaan uuden lajin syntymisen. Norsukalat ovatkin lajiutuneet räjähdysmäisesti. Esimerkiksi Gabonin viidakkojoissa elää rinnakkain tusinankin verran Paramormyrops-suvun nuijakaloja, joiden sähkösykäykset ovat kehittyneet nopeasti eri suuntiin.

Current Biology -lehdessä https://pdfs.semanticscholar.org/d686/6729f01dd7f6a66209692d2f6c6d4fcb3056.pdfjoulukuussa 2018 julkaistu yhdysvaltalainen tutkimus katsoi norsukalojen aivoja tarkemmin. Niiden yksi osa, pikkuaivot, on paisunut valtavaksi poimuttuneeksi massaksi, joka peittää muut aivojen osat alleen, raportoi Washingtonin yliopiston tutkija Kimberley Sukhum https://www.hs.fi/haku/?query=kimberley+sukhumtovereineen.

Yksi harvoista paikoista, joissa norsukalojen käyttäytymistä on mahdollista tarkkailla luonnossa, on kirkasvetinen Malawijärvi. Järvessä sukeltaneet yhdysvaltalaiset tutkijat raportoivathttp://:%20https://royalsocietypublishing.org/doi/pdf/10.1098/rspb.2005.3101, että kookkaat pitkänorsukalat saalistavat päivästä toiseen samojen lajitoverien kanssa. Tiivis ryhmä koordinoi liikkeitään sähkösykäysten avulla. https://www.hs.fi/tiede/art-2000006014288.html
 

Nojatuolistrategi

Ylipäällikkö
A. F. Airokalat asialla.

11. maaliskuuta 2011 Japanissa tapahtui tuhoisa maanjäristys. Noin 19 000 ihmistä sai surmansa järistyksen ja sitä seuranneen tsunamin seurauksena. Fukushiman ydinvoimala tuhoutui, kun sen jäähdytysjärjestelmä petti.

Ennen maanjäristystä Japanin rannikolle alkoi ilmestyä harvinaisia airokaloja. Jopa yli 10-metriseksi kasvavat kalat elävät normaalisti 200 - 1 000 metrin syvyydessä. Nyt näitä kaloja on taas ilmestynyt rannoille ja kalastajien pyydyksiin. Monet pitävät sitä merkkinä siitä, että kohta rytisee, isosti.

Japaniksi kalan nimi on ryugu no tsukai, merenjumalan palatsin sanansaattaja. Vanhan uskomuksen mukaan airokalat nousevat pintaan ennen vedenalaisia maanjäristyksiä ja tsunameja. Selkeää tutkimusnäyttöä tästä ei ole. Yhden teorian mukaan airokalat saattavat aistia maan magneettikentän muutoksia, jotka ovat seurausta mannerlaattojen liikkeistä ennen maanjäristystä.

Toinen mahdollinen selitys voisi olla se, että ennen maanjäristystä liikahdukset maankuoressa aiheuttavat veden virtaukseen muutoksia.

– Liikahdukset voivat kääntää virtauksia ja työntää kaloja pohjasta pintaan, sanoo Uozussa sijaitsevan akvaarion johtaja ja kalatutkija Kazusa Saiba CNN:lle.

https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/a2ab0a5e-785b-4414-a742-52ee90483a91?utm_campaign=kiintea_iltalehti_uutisboksi_201808&utm_medium=almainternal&utm_source=kauppalehti.fi
Melakalojen toista tulemista odotellessa tutkin teenlehtiä ja kahvinporoja.
 

Nojatuolistrategi

Ylipäällikkö
Jääpala.

Maailmassa on noin 30 000 kalalajia, ja Etelämeren kylmissä vesissä elävät jääkalat (Channichthyidae) ovat niistä varmasti oudoimmasta päästä.

Ahvenkaloihin kuuluvilla jääkaloilla ei ole suomuja ja niiden luut ovat niin ohuet, että kalan aivot voi nähdä kallon läpi. Erikoisinta on niiden veri: se on täysin kirkasta ja sisältää pakkasnesteen lailla toimivia proteiineja.

Jääkala joutuu selviämään alle nolla-asteisessa vedessä, joten sen elimistö on kehittynyt tuottamaan glykoproteiineja, jotka estävät vaarallisten jääkiteiden muodostumista.
Suolainen merivesi jäätyy vasta noin 2 pakkasasteessa, joten kylmimpien vesien eläimet uiskentelevat pakastimessa.

Jääkalat ovat ainoita selkärankaisia, joiden veressä ei ole lainkaan hemoglobiinia, siksi veri on kirkasta. Hemoglobiiniproteiini kuljettaa happea ja sen sisältämä rauta saa veren punertamaan. Ilman hemoglobiinia hapen kuljetus on kuitenkin tehotonta ja jääkalan veri pystyy sitomaan vain kymmenesosan siitä hapesta, mitä muut kalat.

Vastineeksi jääkalan sydän on kehittynyt isommaksi ja sen suonissa virtaa moninkertaisesti enemmän verta kuin muilla kaloilla.
Kansainvälinen tutkijaryhmä on nyt penkonut jääkalan geeniperimää ja verrannut sitä sukulaiskaloihin selvittääkseen, miten nämä erikoiset ominaisuudet ovat oikein kehittyneet. Tutkimuksen julkaisi Nature Ecology & Evolutionhttps://www.nature.com/articles/s41559-019-0812-7.

Kylmässä vedessä on runsaasti happea ja punainen veri sitoisi happea ilman muuta paremmin, mutta se muuttuu kylmässä sydämelle raskaammaksi pumpata ja on altis jäätymiselle. Kirkas veri taas ei jäädy, mutta sen hapenkuljetuskyky on onneton.

Niinpä kala kehitti periaatteessa hoitokeinon anemiaan, kuten tutkimuksessa mukana ollut kehitysbiologi John Postlethwait https://www.hs.fi/haku/?query=john+postlethwaitOregonin yliopistosta kuvaa The New York Timesissahttps://www.nytimes.com/2019/02/28/science/antarctic-blackfin-icefish-genome.html.

Kala menetti hemoglobiinin verestään ja jääkalan kidukset kasvoivat kokoa. Hiljalleen kala menetti myös suomunsa, jolloin se pystyi imemään vedestä happea myös nahkansa läpi. Kalan verisuonisto kehittyi ja laajeni ja sydän kasvoi lopulta nelinkertaiseksi punaverisiin sukulaislajeihin verrattuna.

Sen elimistöön kehittyi vedessä kelluvia rasvoja ja luut ohenivat, mikä paransi kalan kelluvuutta ja auttoi sitä nousemaan kylmästä pohjasta ylempiin kerroksiin, jossa ravinnoksi liikeni krilliäyriäisiä.

Tietyssä mielessä kala on kehittynyt taaksepäin. Se on menettänyt monia niistä ominaisuuksista, jotka sen edeltäjissä ja muissa kaloissa ovat ilman muuta hyödyllisiä. Evoluutioteorian kehittäjä Charles Darwin https://www.hs.fi/haku/?query=charles+darwinkutsui tällaisia eläimiä muinaisen elämän raunioiksi.

https://www.hs.fi/tiede/art-2000006024581.html
 

Bwana

Majuri
Meduusa jolla on katoileva persreikä.

https://www.newscientist.com/article/2195656-animal-with-an-anus-that-comes-and-goes-could-reveal-how-ours-evolved/

But when Tamm studied the warty comb jelly (Mnemiopsis leidyi), he could not find its anus. Only when the animals are actually defecating does a tiny opening appear – and it disappears again straight afterwards.

“It is not visible when the animal is not pooping,” says Tamm. “There’s no trace under the microscope. It’s invisible to me.”
Kvanttiteoreetikko-linnunradankäsikirjailija sisälläni miettii, että tuo anus siis ilmaantuu vain kadotakseen taas. Ja koska sitä ei löydy edes mikroskoopilla, tuon ilmaantumisen ja katoamisen välillä se voi siis olla kvanttiteorian periaatteiden mukaan missä tahansa maailmankaikkeuden koordinaatissa. Selittänee useiden poliitikkojen mielenliikkeitä.
 

Nojatuolistrategi

Ylipäällikkö
Ionimoottori ja ilmastonmuutos.

Ryhmän sähkölentokoneenhttp://news.mit.edu/2018/first-ionic-wind-plane-no-moving-parts-1121 ionimoottori toimii ilman yhtäkään liikkuvaa osaa. Se on hentoinen pienoismalli, mutta toiminnan periaate on jännittävä.

Siipien etureunassa on ohuita metallilankoja. Takana on isoja siipilevyjä. Langan ja levyn välille kytketään korkea 40 000 voltin jännite. Ohuesta langasta purkautuu elektroneja, jotka kiitävät levyjä kohti. Matkalla ne iskevät ilman typpimolekyyleistä irti lisää elektroneja. Syntyy elektronivyöry, joka työntää neutraaleja ilmamolekyylejä taaksepäin. Laite toimii kuin suihkumoottori, mutta syöksee savukaasun sijasta ilmaa. Pienoismallin siipien kärkiväli on viisi metriä. Se lensi viime vuonna instituutin urheiluhallissa yhdeksän sekuntia.

Koelaite muistutti ulkonaisesti hieman Wrightin veljesten rakentamaa lentokonetta, joka lensi ensimmäisenä ilmaa raskaampana lentolaitteena kaksitoista sekuntia vuonna 1903.
Kolmas keino edistää ekologista ilmailua on siirtyä hiilineutraaliin eli uusiutuvaan polttoaineeseen. Se kuulostaa yksinkertaiselta, mutta hinta, saatavuus ja valtava tarve asettavat rajoja. Ilmailu ja öljyteollisuus ovat jättimäisiä liikealoja, jotka muuttuvat hitaasti. ”Tällä hetkellä ilmailu käyttää polttoaineita 300 miljoonaa tonnia vuosittain. Se on valtava määrä, jota ei pystytä helposti korvaamaan vähäpäästöisillä polttoaineilla”, kuvailee kehityspäällikkö Virpi Krögerhttps://www.hs.fi/haku/?query=virpi+kroger Nesteen Aviation Solutions -yksiköstä. Vertailun vuoksi: Neste on kertonut nostavansa uusiutuvan lentopolttoaineen vuosittaisen tuotannon yhteen miljoonaan tonniin vuodesta 2022 lähtien. Se on vain prosentin osia polttoaineen tarpeesta.

https://www.hs.fi/tiede/art-2000006032467.html

Nyt ei ole liikaa liikkuvia osia.
 

ctg

Greatest Leader
Bacteria could help scientists mine rare-earth elements, a critical component in modern electronic devices, from the chemical waste produced from the process of manufacturing fertilizers.

A team of chemists from the academic and industry laboratories across the US studied how rare-earth elements (REEs) could be mined from phosphogypsum (PG), the powdery substance is formed as a byproduct when phosphate rocks are used to make fertilizer.

REEs, as the name suggests, are difficult to find and mine but are vital for the manufacture of screens for TVs, smartphones, computers and laptops, among other things. America, for one, has to buy its supplies from other countries, including China, which has somewhat of a stranglehold on the industry. Breaking away from that reliance would be a relief for nations keen to not rely so heavily on the Middle Kingdom.

But now they can be extracted from somewhere closer to home, the researchers believe. In a paper published this week in the Journal of Chemical Thermodynamics, they describe a method of extracting the materials from PG waste using chemicals naturally produced by a strand of bacteria known as gluconobacter oxydans.

The bacteria dwells in environments rich in sugar and can be naturally found in apples and pears, where they cause the fruit to rot. They produce organic acids such as gluconic acid that can dissolve REEs into a solution so they can be extracted and purified, using bacteria to draw out metals from waste by producing a compound soluble in liquid, a technique known as bioleaching.

"With bioleaching, we are using an organic acid that is less harmful to the environment," said Yoshiko Fujita, co-author of the paper and a researcher at the Idaho National Laboratory.

It is estimated that the US mined 28 million tons of phosphate in 2017. The researchers reckon millions and tons of PG waste are scattered around the US, particularly in Idaho and Florida. About 126,000 tons of rare-earth oxides are produced worldwide, and 100,000 tons of REEs are produced and locked up in PG waste every year.

There are obstacles to using PG, however. First of all, it’s classified as waste material so it might be difficult to obtain under certain regulatory rules. Also, it’s mildly radioactive since it contains low deposits of uranium and thorium.

Despite this, the researchers are determined to nab REEs and hope to test their methods on using PG waste from chemical plants producing phosphoric acid.

"I think there's such a vast reserve there," said David Reed.

"At some point, push comes to shove and we're going to have to look at PG as a viable resource. If something happens to the flow of REE material, these PG sources are significant.
https://www.theregister.co.uk/2019/03/15/rareearth_element_mining/

Miten paljon meillä on sitä kierrätyselektroniikka mihin tätä voisi käyttää hyväkseen sadakseen takaisin niitä harvinaisia mineraaleja?
 

Nojatuolistrategi

Ylipäällikkö
Kuningas-Rex.

Läntisestä Kanadasta vuonna 1991 löydetty dinosaurus Tyrannosaurus rex on lajissaan kaikkien aikojen suurin, kertoo uutistoimisto Reuters.

Paleontologit eli esihistoriallisen elämän tutkijat ovat rekonstruoineet Tyrannosauruksen luurankoa nyt jo lähes kaksi vuosikymmentä, ja he kertoivat tuloksistaan perjantaina. Hirmulisko kulkee nimellä Scotty. Tutkijat antoivat nimen sen perusteella, että he nauttivat aikanaan skottilaista viskiä dinosauruslöydöksen kunniaksi.

Albertan yliopiston tutkijaryhmä kertoi, että Scotty oli 13-metrinen ja painoi todennäköisesti yli 8 800 kiloa. Näin se olisi ollut suurempi kuin yksikään aiemmin löydetty lihansyöjädinosaurus.

”Tämä on rexien rex”, sanoi tutkijaryhmän johtaja Scott Personshttps://www.hs.fi/haku/?query=scott+persons Reutersin mukaan.

”Tyrannosaurusten koko vaihtelee merkittävästi. Jotkut yksilöt olivat solakampia kuin toiset, toiset jykevämpiä. Scotty on esimerkki jykevämmän sorttisesta.”

Scottyn ainutlaatuisuus ei rajoitu sen kokoon.

”Scotty on vanhin tunnettu Tyrannosaurus rex”, Persons sanoi. Se eli yli kolmekymppiseksi.

"Tyrannosaurusten mittapuulla se eli poikkeuksellisen pitkään. Ja se oli väkivaltainen”, Persons sanoi.

Luurangosta on löytynyt lukuisia merkkejä, jotka todistavat yhteenotoista muiden eläinten kanssa.

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006045508.html
 

Nojatuolistrategi

Ylipäällikkö
Etruskien arvoitus ei ratkennut.

Etruskit ovat lähtöisin Toscanan alueelta noin 900-luvulta eaa., eikä heistä ole säilynyt paljonkaan kirjallisia dokumentteja. Hiljalleen viimeisetkin etruskikaupungit jäivät Rooman imperiumin jalkoihin noin 100-luvulla eaa.

Nyt arkeologit sanovat, että Korsikalta löytynyt hauta saattaa paljastaa uusia yksityiskohtia etruskiyhteisön vakiintuneesta elämästä Korsikalla ja sen hitaasta tuhosta.

”Se on puuttuva rengas, joka auttaa meitä kokoamaan yhteen etruskien hautajaismenoja, mutta se myös vahvistaa hypoteesia, että ennen roomalaisten valloitusta Aleria oli Tyrrhenanmeren kauttakulkupaikka, jossa sekoittuivat etruskien, karthagolaisten ja fokaialaisten intressit”, selittää hankkeen pääkuraattori Franck Leandrihttps://www.hs.fi/haku/?query=franck+leandri.
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006050447.html
 

Nojatuolistrategi

Ylipäällikkö
Pykäläpoimu.

Pitkään ajateltiin, että ihmisen aivot eivät enää uusiudu aikuisiällä. Kun aivot ovat kehittyneet, uusia soluja ei enää syntyisi. Useissa tutkimuksissa on kuitenkin havaittu, että aivot uusiutuvat, joidenkin tutkimusten mukaan jopa pitkälle eläkeikään.

Uusi tutkimus Nature Medicinehttps://www.nature.com/articles/s41591-019-0375-9 -tiedelehdessä saattaa olla toistaiseksi vakuuttavin osoitus aivojen uusiutumiskyvystä. Madridin autonomisen yliopiston neurotieteilijät, molekyylibiologit ja neuropatologit havaitsivat 58 kuolleen ihmisen aivokudoksesta, että uusia aivosoluja oli muodostunut hippokampuksessa joka ikisellä tutkitulla – mukaan lukien Alzheimer-potilaat. Vastasyntyneitä hermosoluja löydettiin jopa 97-vuotiaana kuolleen naisen aivokudoksesta. Aivosolujen syntyä havaittiin pykäläpoimuksi kutsutussa hippokampuksen osassa.

Aivosoluja syntyy läpi elämän, mutta niiden muodostuminen vähenee iän myötä. Nyt tutkituista nuorin oli kuollut 43-vuotiaana. Tutkijat havaitsivat uusia aivosoluja syntyneen hänen aivoihinsa noin 42 000 kappaletta kuutiomillimetriä kohden. 70-vuotiailla tutkituilla solujen syntytahti oli vähentynyt noin 30 000 soluun kuutiomillimetrissä aivokudosta. Lukua voi suhteuttaa siihen, että ihmisen aivoissa on arviolta sata miljardia aivosolua.

Uudessa tutkimuksessa ryhmä käytti hyvin tuoreita kudosnäytteitä, joista hermosolujen muodostuminen kävi ilmiselväksi. Solujen alut havaittiin myös mikroskoopilla. Ne olivat sileitä ja pulleita, eikä niistä versonut vielä juurikaan haaroja. https://www.hs.fi/tiede/art-2000006050179.html
 

Nojatuolistrategi

Ylipäällikkö
Suolaluolamiehet ja Lootin vaimo.

Israeli researchers say they have discovered the world's longest salt cave
The 10km (6.2 miles) of passages and chambers inside Malham Cave, overlooking the Dead Sea, were mapped out over two years.

The desert site was near where, according to the Bible, Lot's wife was turned into a pillar of salt.

Rain is expected to lengthen Malham further over time, the researchers said.

https://www.bbc.com/news/world-middle-east-47731943

https://fi.wikipedia.org/wiki/Suolapatsas
 

Sardaukar

Greatest Leader
BAN
Top