Tieteen pikku-uutisia

Maakuntien miehet ja heimosoturit.

Suomalaiset ovat tuoreen tutkimuksen mukaan identiteetiltään hyvin samankaltaisia.

Suomalaisten identiteetit rakentuvat lähipiirin, harrastusten, suomalaisuuden, äidinkielen, koulutuksen ja työn ympärille. Nämä tekijät ovat tärkeitä yli 80 prosentille suomalaisista, todetaan Ville Pitkäsen ja Jussi Westisen tuoreessa tutkimuksessa Sittenkin samanlaisia?.

https://www.verkkouutiset.fi/oma-maakunta-ja-heimo-ovat-tarkeita-monelle-suomalaiselle/
 
Manan majalle.

Tutkijat ratkaisivat Rooman valtakunnan ajan ”helvetin portin” mysteerin
Kaksi tuhatta vuotta sitten antiikin ajan turistit saapuivat sankoin joukoin hämmästelemään kreikkalaisroomalaista temppeliä Hierapolisissa, nykyisen Turkin Pamukkalen alueella. Temppeli oli rakennettu lähelle luolan suuaukkoa, jonka uskottiin olevan portti manalaan.

Turistit seurasivat hämmästellen, kuinka eläimet linnuista härkiin lankesivat kuolleina maahan mentyään sisään portista. Luolaa kutsuttiin nimellä ”Plutonium”, manalan jumalan Pluton mukaan. Luolan uskottiin hönkäisevän ”kuoleman henkäyksen”, joka surmasi kaikki luolaa lähestyvät, paitsi pyhät papit, jotka johdattivat eläimet uhrattaviksi.

Roomalainen kirjailija ja luonnontutkija Plinius vanhempihttps://www.is.fi/haku/?query=plinius+vanhempi (23–90 jaa) kutsui ilmiöitä ”Kharonin viemäriksi”, myyttisen manalan lautturin mukaan. Kharon vei kuolleiden sielut Akheronjoen tai Styksin yli Haadeksen valtakuntaan.

https://www.is.fi/tiede/art-2000005622973.html?utm_campaign=tf-IS&utm_term=6&utm_source=tf-other
 
Manan majalle.

Tähän liittyen:

Mites palstan kotikemistit, pystyykö kaupan hiilihappojäällä eli hiilidioksidilla tappamaan myyriä? Ennen näihin kotikonstikaasutuksiin on käytetty kalsiumkarbidia joka veteen reagoidessaan muodostaa asetyleeniä joka tukehduttaa nämä vitsaukset tunneleihinsa. Aloin joskus pohdiskelemaan, että nykyäänhän tätä kuivajäätä voi ostaa ja siitähän vapautuu juurikin CO2:ta?
 
Tähän liittyen:

Mites palstan kotikemistit, pystyykö kaupan hiilihappojäällä eli hiilidioksidilla tappamaan myyriä? Ennen näihin kotikonstikaasutuksiin on käytetty kalsiumkarbidia joka veteen reagoidessaan muodostaa asetyleeniä joka tukehduttaa nämä vitsaukset tunneleihinsa. Aloin joskus pohdiskelemaan, että nykyäänhän tätä kuivajäätä voi ostaa ja siitähän vapautuu juurikin CO2:ta?

Hiilimonoksidia (häkää) polttomoottorin pakoputkesta koloon: auto, mopo, ruohonleikkuri yms.

Loukkuna voi toimia maahan kaivettu ja puolilleen vedellä täytetty saavi, jonka pinnalla kelluu syöttinä siemeniä tms.

Mutta muista pystyttää varoituskyltti kontiaisille (”maamyyrä”), etteivät rauhoitettuina lankea loukkuun. Vesimyyrät voi huoletta hukuttaa.
 
Aprillia?

Maanmittauslaitos on koostanut laserkeilaamalla maanpinnan korkeusmallin, joka kattaa lähes koko Suomen kahden metrin ruutukoolla. Sitä voi tutkia maksutta.

1522571554876.png

Vielä poikkeuksellisempaa on, että laserkeilausdata ja siihen perustuva maanpinnan korkeusmalli ovat olleet jo vuodesta 2012 avointa dataa eli maksutta kenen tahansa käytettävissä. Korkeusmallin visualisointi on katseltavissa myös verkossa Maanmittauslaitoksen Karttapaikka-palvelussahttps://asiointi.maanmittauslaitos.fi/karttapaikka/.

Ennen uppoamista syvemmälle aiheeseen lienee paikallaan varoittaa, että karttojen selailu voi koukuttaa pahasti. Sirkiä kertoo viettäneensä tapaamistamme edeltävänä päivänä viisi tuntia seuraten tietokoneensa ruudulta Salpalinjan juoksuhautoja läpi Itä-Suomen.

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005625499.html
 
Etana, etana, näytä sarves!

Elettiin vuotta 2010, kun australialainen, 19-vuotias Sam Ballardhttps://www.is.fi/haku/?query=sam+ballard päätti hieman juhlia ystäviensä kanssa. Mukana oli hänen paras kaverinsa Jimmy Galvinhttps://www.is.fi/haku/?query=jimmy+galvin.

Miehet istuivat nautiskelemassa viiniä takapihan terassilla, kun Sam huomasi maassa etanan.

– Istuskelimme siinä, ja halusimme yrittää viettää illan aikuisten tapaan. Sitten se etana ryömi esiin, Jimmy muistelee.
Sam ihmetteli etanaa, ja vitsaili haluavansa syödä sen.

– Sam vain kysyi yhtäkkiä, että pitäisikö minun syödä se? Ja bang, niin hän teki. Niin se tapahtui, Jimmy kertoo.

Nuori mies nappasi etanan maasta ja söi sen.https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005629255.html?utm_campaign=tf-IS&utm_term=2&utm_source=tf-other

Darwin-palkinto (engl. Darwin Awards) on yhdysvaltalaisen tieteilijän Wendy Northcuttin keksimä, luonnontieteilijän ja evoluutioteorian isän Charles Darwinin mukaan nimetty internetissä myönnettävä ironinen palkinto. Se myönnetään Homo sapiens -lajin yksilölle, joka on poistanut perimänsä lajin geenipoolista "erityisen typerällä tavalla" ja parantanut näin ihmislajin pitkäaikaisia selviytymismahdollisuuksia. Perimänsä voi poistaa geenipoolista esimerkiksi kuolemalla tai steriloimalla itsensä. Mikäli tapahtuman aikana kuolee viattomia sivullisia (joiden perimä geenipoolissa olisi mahdollisesti ollut hyödyksi), palkintoehdokas hylätään. Kaupunkilegendojen päätymistä palkituiksi pyritään välttämään.[1] https://fi.wikipedia.org/wiki/Darwin-palkinto

Darwin-palkintoehdokas?
 
Kommunismi tappaa.

Kommunismi on tappanut yhtä paljon kuin tuberkuloosi ja tupakka
Maailman viisi merkittävintä tappajaa viime vuosisadalla olivat listan mukaan (kuolleiden määrä):

1. Sydän- ja verisuonitaudit 1 246 000 000
2. Syöpä 534 000 000
3. Hengitysteiden tulehdukset 485 000 000
4. Isorokko 400 000 000
5. Lapsikuolleisuus 320 000 000

https://www.verkkouutiset.fi/kommunismi-on-tappanut-yhta-paljon-kuin-tuberkuloosi-ja-tupakka/
 
  • Tykkää
Reactions: PSS
Kalaliskojuttuja.

1523435468380.png

Tutkijat uskovat, että kalalisko saattaa olla suurin koskaan maapallolla elänyt eläinlaji. Kalaliskon arvioidaan olleen jopa yli 25 metrin pituinen, kertoo Popular Mechanicsin artikkelihttps://www.popularmechanics.com/science/animals/a19733248/marine-fossil-largest-creature-ever/. On kuitenkin mahdollista, että lisko on ollut todellisuudessa vieläkin suurempi.

Toistaiseksi maailman kaikkien aikojen suurimpana eläimenä on pidetty sinivalasta, joiden tiedetään kasvavan jopa 30-metrisiksi.

https://www.hs.fi/tiede/art-2000005637186.html
 
Kondensaattorit tiivistivät kondensaatin.

Aalto-yliopiston tutkijat ovat luoneet Bosen–Einsteinin kondensaatin, joka koostuu valosta ja metallin elektroneista.

Se on ensimmäinen laatuaan maailmassa, kertoo Aalto-yliopiston tiedote. Tuloksen julkaisi arvostettu tiedelehti Nature Physicshttps://www.nature.com/articles/s41567-018-0109-9.

Keksinnöllä on ehkä sovelluksia esimerkiksi tulevaisuuden tietokoneissa, joista se voi tehdä huippunopeita.

Aiemmin kondensaatti on saatu tehtyä alkaliatomien kaasuista. Se toteutettiin vuonna 1995. Saavutus palkittiin fysiikan Nobelilla vuonna 2001.

Viime vuosisadan alkupuolella fyysikot Albert Einsteinhttps://www.hs.fi/haku/?query=albert+einstein ja Satyendra Nath Bose https://www.hs.fi/haku/?query=satyendra+nath+boseennustivat, että iso määrä hiukkasia saataisiin käyttäytymään kuin ne olisivat kuin yksi ainoa hiukkanen. Ilmiötä alettiin kutsua Bosen–Einsteinin kondensaatiksi.

Sekä Bosen–Einsteinin kondensaatti että laser tuottavat kirkkaan valonsäteen, mutta niiden valon koherenssi eli valon yhtenäisyys on erilaista, kertoo Aalto-yliopiston tiedote.

Tätä valon ”yhtenäisyyttä” voi säätää eri sovellusten tarpeisiin. Kondensaatista voi myös ehkä tehdä hyvin pieniä ja herkkiä antureita.

https://www.hs.fi/tiede/art-2000005645499.html
 
Lääketieteellinen tutkimuskeskus: potilasdataa terveydenhoitoon.

Yhdysvaltalainen monialayhtiö General Electric ja sveitsiläinen bioteknologiajätti Roche suunnittelevat yhteisen tutkimuskeskuksen perustamista. Keskus perustetaan joko Suomeen tai Israeliin, kertovat israelilaisen CTech-teknologiauutissivuston haastattelemat lähteet.

GE Healtcare ja Roche tiedottivat tammikuussa aloittavansa pitkäaikaisen yhteistyön kehittääkseen ja markkinoidakseen digitaalista järjestelmää sairaaloiden käyttöön. Järjestelmä yhdistäisi potilaiden tilaa monitoroivista laitteista kertyvää dataa sekä laboratorionäytteiden tuloksia ja tukisi lääkäreitä kliinisten päätösten tekemisessä.

Israelin hallitus kertoi maaliskuussa maan investoivan miljardi shekeliä eli 230 miljoonaa euroa potilastietojen digitalisoimiseen. Tiedoista on tarkoitus koota tietokanta, jota voidaan hyödyntää tutkimuksessa ja lääkekehityksessä.

Suomessa bioteknologia-alan merkittävimpiä uutisia viime aikoina on ollut FinnGen-tutkimushanke, jonka tavoitteena on kerätä 500 000 suomalaisen genomitiedot ja hyödyntää tietoja sairauksien ymmärtämiseen ja lääkekehitykseen.

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/israelilaissivusto-ge-ja-roche-suunnittelevat-uutta-tutkimuskeskusta--vaihtoehdot-sijainniksi-suomi-ja-israel/igWB9tZ2

Suuret shekelit vai ei?
 
Isot aivosolut.

Ihmisen älykkyys on monimutkainen kokonaisuus, jota ei ymmärretä vielä lainkaan hyvin. Tiedetään, että älykkyyteen vaikuttavat lukuisat ympäristötekijät ja geenit, mutta lopputulos on lukemattomien asioiden summa.

Nyt hollantilaistutkijat ovat havainneet, että yksi älykkyyteen vaikuttava tekijä saattaa olla aivosolujen koko.

Amsterdamin vapaan yliopiston tutkijat saivat aivokudosnäytteitä 35 ihmiseltä, jotka olivat menossa aivoleikkaukseen joko kasvaimen poistoa tai vakavan epilepsian hoitoa varten. Leikkauksen yhteydessä poistettiin ja otettiin talteen pieni pala aivojen ohimolohkoa, joka säätelee esimerkiksi näkö- ja kuulohavaintojen tulkintaa. Ennen leikkausta koehenkilöt suorittivat tavanomaisen älykkyystestin.

Kun ryhmä sitten tutki henkilöiden aivokudosta, se havaitsi, että testissä korkeampaan älykkyysosamäärään yltäneillä oli huomattavasti isommat aivosolut kuin huonomman tuloksen saaneilla. Heidän aivosoluissaan oli myös enemmän dendriittejä eli tuojahaarakkeita, jotka yhdistävät hermosoluja toisiinsa. Isommat solut ja useammat piuhat auttaisivat soluja viestimään tehokkaammin, ryhmä uumoilee.

Tutkijat testasivat myös, miten nämä solut johtavat sähköä. He johtivat soluihin virtaa ja huomasivat, että sekä isot että pienemmät aivosolut selviytyivät hyvin matalista taajuuksista. Mutta kun taajuutta nostettiin, pienemmät aivosolut alkoivat väsyä. Isompien solujen toiminta ei sen sijaan hidastunut.

Aivosolujen toimintaa tarkastelevan tietokonemallin perusteella tutkijat arvelevat, että fiksumpien ihmisten aivoissa signaalit yksinkertaisesti kulkevat nopeammin. Tämä kävisi yksiin sen kanssa, että älykkäillä ihmisillä näyttää olevan hieman paremmat reaktioajat, vaikka refleksien ja älykkyyden yhteys on vielä epäselvä.

Kyse on vasta alustavasta havainnosta, ja tutkimus on vielä esijulkaisuvaiheessa. Se on luettavissa bioRxiv -palvelustahttps://www.biorxiv.org/content/early/2018/04/06/296343.

https://www.hs.fi/tiede/art-2000005664783.html

Ja pitkät piuhat.
 
Sukututkimustulos.

Tekoäly kävi läpi miljoonia suomalaisia – Yllättävä havainto: Yhteiskunta jämähti 150 vuodeksi tiukkaan luokkajakoon
Väitöstutkija Eric Malmin tutkimuksessa vahvistui muun muassa se, että luokkajaon vaikutus puolisonvalintaan Suomessa oli miltei muuttumaton vuosina 1735–1885. AncestryAI hyödyntää yhteensä viisi miljoonaa syntymätietoa ja 3,3 miljoonaa kuolintietoa, jotka ovat peräisin Suomen sukututkimusseuran HisKi-aineistosta vuosilta 1648–1918.

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/247755-tekoaly-kavi-lapi-miljoonia-suomalaisia-yllattava-havainto-yhteiskunta-jamahti-150

Sääty-yhteiskunnassa vallitsi luokkajako. Yllättävää.
 
Aprillia?

Maanmittauslaitos on koostanut laserkeilaamalla maanpinnan korkeusmallin, joka kattaa lähes koko Suomen kahden metrin ruutukoolla. Sitä voi tutkia maksutta.

Katso liite: 20617
Voisivat niillä tarkastuskäynneillä skannata myös alueet itärajan takaa. Sen jälkeen ohjuksemme voisivat navigoida matalalla lentäen maanpinnan mukaan.
 
Minulla on kyllä melko hyvä hajuaisti. Ilmeisesti harjaantunut parinkymmenen vuoden olosta keittiössä.
Äitien päivänä oltiin vanhemmilla kylässä, istuttiin olohuoneessa kun äiti kokkaili. Välillä tuli paistetun lihan ja sitruunan tuoksu joten veikkailin viininleikettä. Mutta sitten tuli myös kypsän kalan tuoksu keittiöstä joka hämmensi veikkausta. Ruoka olikin sitten lohta uunissa ja paistettuja possunpihvejä. Ja sitruunaviipaleita.
 
Back
Top