Oli aiemmin puhetta siitä saksalaislääkärin tekemästi kirjasta ja kas, löytyihän se komeroista. Hans Killianin teos "Voittojen varjossa". Otin uusluentaan pitkän tauon jälkeen ja suosittelen. Kirja on saksalaisen lääkintäkapteenin kaiketi dokumentti kenttä-sotilassairaaloiden todellisuudesta 2.Ms:n ajalta.
Sitä voisi äkkiä luulouskotella, että saksalaisten kenttäsairaalat olivat tiptop, mutta kyllä ne olivat kaukana siitä eritoten Salamasotakaudella. Sodanjohto teki uskomattomia linjauksia koskien haavoittuneiden hoitamista. Tätäkin lukiessa ei voi ihmetellä, miksi intti ei ole vieläkään ihan hiton himmeen suokkarikamaa Saksassa. Tuskin kaikki tympeys saksalaisyleisössä on kehittynyt kommonistimärätyksen takia. Kyllä sen tympäytyneisyyden takana ovat kokemukset sotien ajoilta, joista on varmasti Saksassa kirjoitettu varsin estoitta sodan jälkeen.
Kenttägeneraattorit, sotasairaalavalot, röntgenkoneet ja monet muut laitteet oli luokiteltu -vähemmän tärkeiksi- ja joutuivat huoltojonon hännille. Sulfiidijauheen käyttöä ei hyväksytty, preussilaislääkintäkenraalit pitivät sitä kirurgiavastaisena temppuna, lopulta se mutkien kautta hyväksytettiin. Ranskan sotasaalisvarastoista koskien lääkintämateriaalia näyttäisi olleen korvaamatonta hyötyä. Samoin besorkattiin NLn sairaalat ym. ja puna-armeijan huoltolaitokset, joista löytyikin mm. Saksassa valmistettuja ja sieltä myytyjä kaluja. Kipsijauheet saatiin käsittääkseni tyystin NLn vallatulta alueelta.
Soitin eilen ystävälleni KM ja kysyin oliko totta, että Stalingradissa haavoittuneita sidottiin pravdan sivuilla samaan aikaan, kun sikäläinen huoltolaitos istui jämerästi sidetarvikevaraston päällä kieltäytyen luovuttamasta kamoja kentälle jonkun ohjesäännön vastaisesti. Ja hän on sitä mieltä, että näin juuri oli.
Saksalainen perusteellinen järjestelmällisyys voi ehkä olla monta kertaa myös idioottimaisuuteen yltävää byrokratiaa.
No, ehkäpä tuo kirja on kommonistinen ja sodanvastaisuudessaan siis turhake.