Heippa,
Aloin tässä jälleen miettiä viimeistä kymmentä vuotta USA:n kehityksessä. Vuoden 2008 vaaleissa, Obaman äänesti valtaan se hiljainen enemmistö, joka toivoi muutosta ja parempia oloja lähinnä itselleen siinä arkipäivän elämässä. Keskiluokka ja pienituloiset, syrjityiksi itsensä kokeneet. Vallassa oleva presidentti, joka ei ole pahemmin mokannut äänestetään jatkokaudelle ja niin kävi myös Obamalle 2012.
2016 vaaleissa asetelman piti olla sama. Mikään aikaisempi ei kuitenkaan toteutunut, ei demokraateille eikä republikaaneille. Loppujen lopuksi Clintonin kannatus tuli alueilta, joille USA:n varallisuus on keskittynyt. Tuo ei riittänyt alkuunkaan voittoon. Trumpia äänesti se kansanryhmä, joka edelleen etsii parempaa itselleen. Myös ne maahanmuuttajataustaiset vähemmistöt, jotka eivät halunneet enää lisää maahanmuuttajia USA:han vaan parempaa itselleen, kannattivat Trump:ia. Trump, republikaanien ehdokas, avoimesti oli perinteisiä puolueensa arvoja vastaan. Ei vapaakauppaa, lisää keskusjohtoista valtaa ja nyt myös talouselämän ohjaukseen. Trumpin koneisto hyvin älykkäästi osasi hyödyntää uutta viestintää ihmisille ohi mediatalojen. Koneistolta oli taitava oivallus käyttää röyhkeästi hyväkseen niitä algoritmeja, joilla Twitter, Facebook, Instagram ja muut näyttävät lainauksia ja miten niistä saa kuvan, mitä minun kaveripiirini ja minun kaltaiseni ajattelevat ja tukevat.
Tuossa on kyllä miettimistä, miten oikeastaan kumpikin USA:n puolueesta voi nähdä tilanteen maassa noin pahasti väärin. Jokin tässä ajassa on muuttunut, johon perinteinen edustuksellinen demokratia ei pysty enää mukautumaan. Eikä kyseessä ole pelkästään USA. Samaa on näkyvissä myös Euroopassa. EU:n kriisi, Brexit, Ranskan vaalit. Äänet Espanjasta ja Italiasta. Jopa Suomessa taannoinen perussuomalaisten raju nousu. Kaikki pointtaa siihen samaan suuntaan, että valtaväestön prioriteeteissa suhtautuminen puolueisiin ja koko edustukselliseen demokratiaan muuttuu.
Elämme kyllä todella mielenkiintoisia aikoja. Monta tutkimusta tullaan vielä tästä aiheesta tekemään. Seuraavat populistit mahdollisesti ovat vieläkin röyhkeämpiä mitä nykyiset. Mielenkiinnolla kyllä seuraan, tulevatko yhteiskunnat läntisessä maailmassa jotenkin rajoittamaan niitä sosiaalisen median tehokkaiksi osoittautuneita kanavia, joilla populistit saavat äänelleen vakuuttavan painon. Rajoittamaan ainoastaan sen takia, että yhteiskuntarauha saadaan säilymään.
Simpauttaja