EU siis on demokraattisempi ja vapaan markkinatalouden esikuva verrattuna Yhdysvaltoihin? Missäs se olikaan kun komissaareja saa äänestää?
Yhdysvallat tulee säilymään erittäin keskeisessä roolissa globaali-taloudessa myös tulevaisuudessa..EU on kuitenkin pikkuhiljaa hivuttautunut suuremmaksi. Lähinnä siksi että EU:n kuluttajamarkkinat ovat suuremmat (= suurempi määrä varsin nopeasti vaurastuvaa väestöä). Näin tulee olemaan jatkossakin sillä erityisesti Itä-Euroopan uuden jäsenmaat tulevat kasvattamaan keskimääräistä nopeammin hyvinvointiaan. Brexit ei merkitse tässä yhteydessä mitään sillä he tulevat erosta huolimatta pysymään Euroopan sisämarkkinoilla.
Yhdysvalloilla on lisäksi muutamia uhkakuvia vaikkapa EU:n jäsenmaihin verrattuna.
- mahdollisen protektionismin lisääntyminen (jopa mahdollinen irtaantuminen NAFTAsta ja APEC'ista)
- väestön ja kuluttajamarkkinoiden polarisoituminen ( vauraan väestön suhteellinen väheneminen ja pienituloisten/köyhien määrän lisääntyminen)
- mahdollisesti myös sotilaallisten konfliktien lisääntyminen ja USA:n juuttuminen niihin (ohjaa talouden resursseja väärään/huonoon suuntaan)
Kiinan rasitteena tulee pidemmällä tähtäimellä olemaan kommunistinen hallintojärjestelmä. Toki muitakin uhkuvia löytyy..
- väestön suuri taloudellinen polarisaatio paljon köyhiä ja toisaalta koko ajan lisääntyvä määrä vauraampaa teollisuusväestöä. Kiinan talouden nopea kasvuvauhti on yhteiskunnallisesti riskialtis tilanteissa jossa talous mahdollisesti rupeaa sakkaamaan.
- kommunistien diktatuurihallinto saattaa ajautua vaikeuksiin nousevan opposition kanssa (vastaavia kuin Hongkongissa jne.)
- Aasiassa on lisäksi nousemassa suuria kilpailevia talouksia..Intia, Bangladesh, Indonesia, Malesia, Filippiinit jne. jotka eivät todennäköisesti hyväksy kiinalaisten hallintoa tai johtoasemaa.
Tottakai on selvää että Kiina ja muut Aasian väestörikkaat valtiot tulevat kasvattamaan taloudellista merkitystään. Samoin kuin Afrikka ja Etelä-Amerikan suuret valtiot.
Kaikista näistä huolimatta on selvää että EU tulee olemaan keskeisimpänä maailmantalouden johtajana tulevaisuudessa. Hyvin todennäköisesti myös yhdessä USA:n, Kanadan, Japanin sekä Australian kanssa. Todennäköisesti myös monien muiden vapaata markkinataloutta ja demokraattista hallintoa kannattavien valtioiden kanssa.
Mutta kuten sanottu, saa vapaasti olla erimieltä.. Mielellään toki kuulisin perusteluita jos joku kuvittelee että korruptoituneet diktatuurit nousevat tulevaisuudessa maailman ylivertaisiksi talousmahdeiksi.