http://www.hs.fi/paivanlehti/25112016/a1479968204336#
USA:n puolustusministeriksi povattu James Mattis tuntee Suomen ja Raatteen tien – Amiraali Kaskeala: ”Hän on kyllä kaikkea muuta kuin hullu koira”
USA:n puolustusministeriksi ehdolla oleva James Mattis on vieraanvarainen ja lukenut mies, joka tuntee filosofiaa ja sotahistoriaa ”Thermopylaista Raatteen tielle”, kuvailee Suomen puolustusvoimien entinen komentaja Juhani Kaskeala.
Kari Huhta
Helsingin Sanomat
MIKE SEGAR / Reuters
Suomen puolustusvoimien entinen komentaja, amiraali
Juhani Kaskeala suorastaan innostuu, kun hän ryhtyy kuvailemaan yhdysvaltalaista kenraalia
James Mattisia.
Mattis, 66, on eläkkeellä oleva Yhdysvaltain merijalkaväen neljän tähden kenraali eli täysi kenraali. Hänet on julkisuudessa nostettu suosikiksi Yhdysvaltain uuden hallituksen puolustusministeriveikkailuissa.
”Parasta on se, että hän ymmärtää Suomen aseman, ymmärtää historiaa. Ja hän ymmärtää takuuvarmasti liittouman merkityksen Yhdysvalloille”, Kaskeala kuvailee entistä kollegaansa.
Sekä Kaskeala että puolustusvoimien nykyinen komentaja kenraali
Jarmo Lindberg tapasivat Mattisin Suomessa ja Yhdysvalloissa vuonna 2008. Heidän vaikutelmansa amerikkalaiskenraalista ovat yhteneväiset.
”Mattis on perehtynyt erittäin syvästi historiaan, eikä vain sotahistoriaan”, sanoo Lindberg.
Sotahistoriallakin on merkitystä. Merijalkaväen upseereiden koulutuksessa Suomen talvisota on Lindbergin mukaan tärkeä esimerkki pärjäämisestä alivoimalla.
Vahvimmaksi ehdokkaaksi Yhdysvaltain puolustusministerin paikalle Mattis nousi sunnuntaina, kun
Donald Trump ylisti hänen pätevyyttään vuolaasti.
Mattisin mahdollista ministerinimitystä on kehuttu sillä perusteella, että hän on sitoutunut hyvin vahvasti Yhdysvaltain yhteistyöhön liittolaismaiden kanssa.
Arvostelijat ovat muistuttaneet, että puolustusministerin paikalle on yleensä valittu siviili asevoimien poliittisen kontrollin varmistamiseksi.
Suomalaisille Mattis tuli tutuksi hankkeissa, joissa oli kyse nimenomaan siviilien ja sotilaiden yhteistyöstä.
”Hän arvostaa Suomen kokonaisturvallisuuden konseptia”, kertoo Kaskeala. Kokonaisturvallisuus kattaa sekä siviili- että sotilasuhat.
Artikkeliin liittyvät
Kaskeala ja Lindberg tapasivat Mattisin kun hän oli Yhdysvaltain aselajien esikunnan ja Naton transformaatioesikunnan komentajana Norfolkissa Virginian osavaltiossa.
Suomi osallistui Norfolkissa vuonna 2008 monikansallisiin harjoituksiin, joissa tuotiin yhteen sotilaat, poliisit ja useat siviilitoimijat.
”Tultiin vähän tutuiksikin”, sanoo Kaskeala.
Mattisin kotona vieraana ollut Kaskeala kuvailee yhdysvaltalaiskenraalia vieraanvaraiseksi, fiksuksi ja lukeneeksi mieheksi, joka tuntee filosofiaa ja sotahistoriaa ”Thermopylaista Raatteen tielle”.
Mattis kävi yhteistyön merkeissä myös Suomessa ja osallistui juhannuksen alla 2008 Finlandia talossa järjestettyyn kriisihallintakonferenssiin.
”Hän arvosti tavattomasti Suomen puolustusta ja meidän systeemiämme”, Kaskeala kertoo
Vahvimmin Mattisin maine on kuitenkin kiinni sotilasurassa.
”Ole kohtelias ja ole ammattimainen, mutta varaudu tappamaan kaikki vastaantulijat”, hän opasti sotilaitaan Irakin sodassa vuoden 2003 jälkeen.
Mattis on varsinainen sitaattikone, joka ammentaa viittauksia kuninkaan puheesta sotilailleen
William Shakespearen näytelmästä Henrik V.
Mattisilla on vankka näyttö sotilaiden johtamisesta. Hän on ollut mukana jokaisessa Yhdysvaltain sodassa siitä lähtien, kun hän everstiluutnanttina komensi merijalkaväen pataljoonaa Persianlahden sodassa 1990–1991.
Viimeisinä palveluvuosinaan Mattis komensi esikuntaa, joka vastaa Yhdysvaltain asevoimista Lähi-idässä ja Keski-Aasiassa.
Kaskeala antaa Mattisille kunniaa opista, jonka mukaan sotia kapinallisia ja aseistettuja ryhmiä vastaan ei voiteta aseilla vaan yhteyksillä väestöön.
Mutta mistä tulee Mattisin lisänimi Mad Dog, hullu koira?
”En tiedä, mutta hän on kyllä kaikkea muuta kuin hullu koira”, Kaskeala sanoo.