Nainen sepitti tarinan 15-vuotiaana tehdystä abortista ja hyväksikäytöstä - yritti tahrata lehden maineen
The Washington Post on paljastanut hävyttömän yrityksen maineensa tahraamiseksi.
- Tarinan lapsena kokemastaan hyväksikäytöstä sepittänyt nainen paljastui huijariksi.
- Takana oli pyrkimys loata Washington Postin maine ja mahdollisesti auttaa hyväksikäytöistä syytettyä senaattiin pyrkivää Roy Moorea.
- Viikkoja kestäneen huijausyrityksen takana oli vääristeltyjä ja salakuvattuja videoita julkaiseva Project Veritas.
Video: Valemedian johtaja väisti kysymykset pieleen menneestä salaoperaatiostaan.
Yhdysvaltalainen nainen yritti huijata maineikasta Washington Post -lehteä keksityllä tarinalla. Nainen pyrki vakuuttamaan toimittajat siitä, että entinen tuomari
Roy Moore olisi saanut hänet raskaaksi, kun nainen oli vasta 15-vuotias ja Moore noin 45-vuotias.
Jaime Phillips -nimellä WP:n paljastusjutussa esiintyvä nainen otti lehteen yhteyttä vain tunteja sen jälkeen, kun lehti oli julkaissut artikkelin, jossa muuan
Leigh Corfman kertoi joutuneensa Mooren seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi 14-vuotiaana.
Moore pyrkii senaattiin Alabamasta republikaanien ehdokkaana. Kymmenkunta naista on syyttänyt häntä jonkinasteisesta hyväksikäytöstä.
Palaneen käryä
Phillips alkoi punoa valetarinaansa lähestymällä Washington Postia aluksi varoen.
- Roy Moore Alabamassa... Saatan tietää jotain, mutta haluan pysyä turvassa. Miten me teemme tämän? nainen kirjoitti ensimmäisessä sähköpostissaan.
Lehti kiinnostui tarinasta. Toimittajat vaihtoivat Phillipsin kanssa useita viestejä ja haastattelivat häntä viime viikkojen aikana. Samalla lehti teki tavanomaista faktan- ja taustantarkistusta.
Phillips väitti tavanneensa Mooren vuonna 1992 ja aloittaneensa seksisuhteen hänen kanssaan.
- Tiesin, että se on väärin, mutta en välittänyt, Phillips sanoi.
Hän väitti myös tulleensa raskaaksi, ja että Moore taivutteli hänet tekemään abortin, joka väitetysti suoritettiin naapuriosavaltio Mississippissä.
Nykyisin 41-vuotiaan Phillipsin tarina alkoi kuitenkin epäilyttää. Naisen väitteissä oli yksityiskohtia, jotka eivät sopineet yhteen. Hän esimerkiksi väitti asuneensa Alabamassa vain yhden kesän, mutta hänen suuntanumeronsa on Alabaman. Lisäksi lehden taustatutkija löysi verkosta sivun, jolla Jaime Phillips -niminen henkilö kertoi saaneensa töitä "konservatiivisesta medialiikkeestä, joka taistelee liberaalin valtamedian valheita ja huijauksia vastaan".
WP:n
Stephanie McCrummen otti sivusta printin mukaansa seuraavaan haastatteluun. Ravintolassa viime keskiviikkona käydyssä tapaamisessa Phillips jäi nololla tavalla kiinni, kun hän yritti sepittää hätävalheita. Washington Postin videotoimittajat tallensivat koko keskustelun viereisestä pöydästä. Haastattelun tehnyt McCrummen kertoi videoinnista samalla, kun hän esitti ensimmäisen kysymyksensä.
McCrummen yritti saada Phillipsin selittämään, mikä hänen tarinansa takana oli, mutta nainen kieltäytyi toistuvasti ja poistui parikymmenminuuttisen keskustelun päätteeksi.
Takana Project Veritas
Maanantaiaamuna Washington Post seurasi Phillipsiä, kun hän lähti kotoaan. Nainen ajoi Project Veritasin New Yorkin toimistolle. Kyseessä on konservatiiviaktivisti
James O’Keefen järjestö, joka on aiemmin käyttänyt arveluttavia keinoja ja pyrkinyt mustamaalaaman demokraattipoliitikkoja sekä mediaa.
Project Veritasin toimintatapoihin kuuluu kuvata keskusteluja salaa ja julkaista niistä rajusti editoituja videoita netissä. Järjestön edustajat esiintyvät valehenkilöllisyyksien tai keksittyjen taustatarinoiden turvin. Se haki maaliskuussa "toimittajia". Työnhakuilmoituksessa mainittiin, että tehtävään valitun henkilön pitää esimerkiksi osata työssään käyttää piilotettuja tallennusvälineitä ja opetella ulkoa "rooliinsa" sopiva taustatarina.
Phillipsin lopulta narauttanut verkkojulkaisu oli tehty toukokuun lopulla.
O'Keefe ei suostunut vastaamaan Washington Postin kysymyksiin siitä, työskenteleekö Phillips hänelle. Hän ei myöskään vastannut, tekeekö hän töitä Mooren kampanjatiimin, Mooren kampanjan tukijan ja Breitbart-oikeistojulkaisun johtajan
Stephen Bannonin tai republikaanistrategien kanssa.
Phillips pyysi toimittajia useita kertoja viime viikkojen aikana vahvistamaan, että häviäähän Moore vaalit, jos hänen tarinansa tulee julki. Tarkoitus oli ilmeisesti saada Washington Post näyttämään puolueelliselta valeuutislähteeltä, mistä muun muassa presidentti
Donald Trump on sitä syyttänyt. Tähänkään ansaan Washington Postin toimittajat eivät langenneet. Alun perin jutun parissa työskennellyt
Beth Reinhard tyytyi vain toteamaan, ettei hän voi ennustaa jutun vaikutuksia.
Washington Postin mukaan netissä on lisäksi esitetty viime viikkoina valheellisia väitteitä, että lehti olisi pyrkinyt rahaa vastaan saamaan naisia syyttämään Moorea hyväksikäytöistä. Mikäli Phillipsin tarina olisi julkaistu totena, hän olisi voinut vielä lisäksi valehdella saaneensa lehdeltä rahaa valehtelusta.
Arvosteluryöppy "omilta"
Konservatiiviseksi mielletty media on pitkälti tyrmännyt O'Keefen toimet ja haukkunut hänet lyttyyn. The American Conservative kehotti konservatiivilahjoittajia lopettamaan Project Veritasin tukemisen. Samaa sanoi National Review, jonka mukaan O'Keefe tekee toiminnallaan karhunpalveluksen republikaaneille ja konservatiiveille.
Project Veritas ei ole kommentoinut Washington Postin väitteitä, vaan on pyrkinyt lähtemään Twitterissä hyökkäykseen "Washington Postin salaista agendaa" vastaan - ja epäonnistunut siinä.
- Roomalaisessa mytologiassa Veritas oli totuuden jumalatar. Miten hyvin voit palvella totuutta valehtelemalla? Ja miten palvelet totuutta, kun kieltäydyt edes puhumasta omista virheistäsi?, National Review'n
Jim Gerathy kirjoitti.