Kyllä, se nostaa kustannuksia. Kustannukset maksavat kuluttajat korkeammissa hinnoissa. Siitä muodostuu kokonaisuudessaan hyvinvointitappio. Se heikentää Yhdysvaltain taloutta.
Se on jännä tuo näkökulma. Jos yrityksenä palkkaan kiinalaisen Suomessa 1e päivä rakentamaan suomalaisille vaikka kahvinkeittimiä, niin siellä on kohta jonossa selittämässä virkamiehestä lähtien mustaruutiin asti, että kuinka näin ei voi tehdä, ja kuinka se tuhoaa suomalaisen yhteiskunnan. Lopulta minut tuomitaan oikeudessa, ja uutisissa vatvotaan kuinka inhoittava ihminen.
Kun sen saman kahvinkeittimen tuotannon siirtää Kiinaan, pois silmistä, ja viskaa pellolle suomalaiset työntekijät, niin yhtäkkiä nämä samat tahot ovatkin tyytyväisiä. Mukaan vedetään selitykseksi globalisaatio ja avoimet rajat tms., vaikka nuo selitykset eivät varsinaisesti sitä itsessään vaatisi.
Jos se 1e kiinalainen parantaa elinoloja länsimaissa, niin miksei sitä kiinalaista voisi palkata samalla hinnalla Suomeen? No tietenkin siksi, ettei Suomen yhteiskunta sitä kestä, kun "1e kiinalainen"- ilmiö lähtee käyntiin muussakin tuotannossa.
Lopputulos on kuitenkin sama: Suomen yhteiskunta näivettyy ja on lopulta vaarassa luhistua, kun tämän markkina-alueen työntekijöiden työpanosta ei enää tarvita samalla tavalla.
Jos se kiinalainen kahvinkeitinvalmistaja haluaa myydä romunsa Euroopan Unionin markkina-alueella ilman rangaistustulleja, niin se pystyy aina valmistamaan romunsa Euroopassa. Näinhän tekee saksalaiset autofirmat nyt Yhdysvalloissa ja amerikkalaiset autofirmat aikaisemmin Kiinassa..
Kiinalla oli näihin vuosiin asti 25% rangaistustulli amerikkalaisille autoille. Jostain syystä viimeiset parikymmentä vuotta unohtui itkeä siitä, kuinka kiinalaiset kuluttajat ovat nyt pulassa, kun noin kovat tullit. Ei itketty, mutta kovasti kehuttiin sitä, että kuinka kiinalaiset ovat rikastuneet.
Trump vasta on ottamassa nyt askelia siihen suuntaan. Ei vielä voi näkyäkään mitään. Pörssit ovat kuitenkin laskeneet kaksi päivää näiden tuoreiden päätösten takia. Pörssi laskee siksi, että pörssi ymmärtää, että taloudessa menee tulevaisuudessa heikommin.
Jaa näinkö se nyt on... pari sivua aikaisemmin kehuttiin, että indeksisijoittaminen on varma juttu.
Edit: T-paitoja on jo vuosia ommeltu Kiinassakin osittain robotin avulla. Liekö vain yksi-kaksi saumaa, jos sitäkään, mikä ommellaan käsin. Voi hyvinkin olla, että t-paidat ommellaan täysin robotin avulla.
Keskeinen kysymys ei siis ole erityisesti nämä alhaisen jalostusasteen tuotteet, vaan se, että miten saadaan pidettyä mahdollisimman moni kansalainen työssä. 90-luvulta ollaan noudatettu ideologiaa, joka puskee halpatyövoiman käyttöä mahdollisimman tehokkaasti. Siinä kohti mennään metsään.
Halpatyövoiman käyttöä ei pidä puskea mahdollisimman tehokkaasti, vaan sopivasti, ettei länsimaat tuhoa itse itseänsä.
Edit2: Tuo T-paita on huono vertaus myös siksi, että koska kyseessä on alhaisen jalostusasteen tuote, niin ne eivät vaikuta Suomen talouteen ja toisaalta nykyistä yhteiskuntaa ei pyöritetä t-paitojen valmistuksella. Sen paidan tuotannosta oli hallituksen helppo luopua, mutta kaikesta ei tietenkään voida luopua: EU:n terästullit ovat siitä seurausta.
Ongelma on tosiaan vain se, että halpatyövoiman käyttöä on aktiivisesti puskettu alhaisen jalostusasteen tuotteiden suunnalta. Ja jos joku kotimainen firma on yrittänyt kotimaisella työvoimalla kilpailla, niin se on jo sulkenut toimintansa tai siirtänyt pakon sanelemana tuotansa.
Korkeamman jalastusasteen tuotteet on turvattu, koska länsimaiden romahdus olisi edessä välittömästi. Korkean jalostusasteen tuotteet ovat olleet myös turvassa siksi, että kiinalainen tuotanto ei ole pystynyt samaan, mutta kiinalaiset ovat ottamassa kiinni.
Halusimme sitä tai emme, mutta Trumpimainen talouspolitiikka on tulossa ihan vain siksi, että esim Kiina ottaa vauhdilla kiinni teknologiassa, mutta on siitä huolimatta edelleen halpatyövoimaa hyväksikäyttävä maa.