Kohuttu Trump-raportti oli huonosti varjeltu salaisuus – eikä Venäjän vakoilussa ole mitään uutta
Entinen brittiagentti paljastui raskauttavien Trump-tietojen kirjoittajaksi. Häntä pidetään luotettavana tutkijana.
Milla Valtanen AMERIKKA 12.1.2017 17:22
Kohuttu tiedusteluraportti Donald Trumpin kiusallisesta menneisyydestä tuli kenties yllätyksenä suurelle yleisölle, mutta Washingtonissa se oli
surkeasti varjeltu salaisuus.
Julkisuuteen vuotanutta raporttia alettiin valmistella jo vuoden 2015 syyskuussa.
Yhdysvaltain presidentinvaalien loppumetreillä lukuisat toimittajat eri uutisorganisaatioista tiesivät jo salaiseksi tarkoitetuista tiedostoista. Raportin tiedot pysyivät poissa julkisuudesta näinkin pitkään lähinnä siksi, ettei kenenkään onnistunut varmistaa niiden todenperäisyyttä.
Tilanne muuttui tällä viikolla, kun Yhdysvaltain tiedustelupalvelut CIA ja NSA sekä liittovaltion poliisi FBI liittivät varmistamattomat tiedostot raporttiinsa Venäjän kyberhyökkäyksistä maan presidentinvaaleissa.
Keskiviikkona 11. tammikuuta Trump myönsi ensimmäistä kertaa, että Venäjä oli tietomurtojen takana. Hän kuitenkin kiisti Venäjän osallisuuden presidentinvaalivoitossaan.
Skandaalinmakuista tiedusteluraporttia
Trump luonnehti natsityyliseksi sairaiden ihmisten tehtailemaksi panetteluksi.
Raportin tietojen luotettavuus on herättänyt runsaasti keskustelua ja niiden julkaisu kritiikkiä. Silti raportti on heikentänyt Trumpin jo ennestään kireitä välejä Yhdysvaltain tiedustelupalveluihin ja heittänyt pitkän varjon tulevan hallinnon ylle.
Suomen Kuvalehti kertoo, mitä kohuraportista ja Trumpin Venäjä-suhteista on syytä nyt tietää.
1. Salainen agentti on Christopher Steele
Toistaiseksi raportin todistamattomat väitteet ovat peräisin Britannian tiedustelupalvelun entiseltä agentilta Christopher Steeleltä, joka sai viime kesänä tehtäväkseen selvittää Trumpin yhteyksiä Venäjälle.
Steeleä pidetään luotettavana tutkijana. 1990-luvulla hän työskenteli Britannian tiedustelupalvelun M16 agenttina Moskovassa.
M16 on tuttu myös elokuvamaailmasta, sillä samannimisen tiedusteluorganisaation leivissä työskentelee Ian Flemmingin luoma agentti
007, James Bond.
Erottuaan M16:sta tosielämän salainen agentti Christopher Steele perusti Orbis Business Intelligence -yhtiön, joka tuottaa analyysipalveluita lähinnä yksityisille yrityksille.
Steelellä on erinomainen maine amerikkalaisten ja brittiläisten kollegojensa keskuudessa. Hän on työskennellyt myös FBI:n palveluksessa kansainvälisen jalkapalloliitto FIFAn lahjusskandaalin tutkinnassa.
STEELE sai Trumpia ja Venäjää koskevan toimeksiantonsa Trumpin republikaanivastustajan palkkaamalta Fusion GPS -yritykseltä, joka kokoaa asiakkailleen laajoja tietokantoja.
Fusion GPS kokosi nimettömänä pysyneen lahjoittajan toiveesta raporttia Trumpin aiemmista skandaaleista ja heikkouksista.
Republikaanilahjoittaja sulki rahahanat, kun Trumpista tuli puolueen virallinen presidenttiehdokas, mutta vastaehdokas Hillary Clintonin tukijat jatkoivat projektin tukemista.
Kun Venäjän tekemä tietomurto demokraattipuolueen sähköposteihin tuli kesäkuussa ilmi, Fusion GPS palkkasi avukseen Steelen.
Entisenä vakoojana Steele ei voinut itse matkustaa raporttia varten Moskovaan. Siksi hän käytti apunaan vanhoja verkostojaan ja paikallisia tietolähteitä. Steele kirjoitti havaintonsa lukuisiin muistioihin, joita hän toimitti kesäkuusta 2016 aina joulukuuhun saakka toimeksiantajalleen Fusion GPS:lle.
Kollegojensa mukaan Steele oli hyvin tietoinen siitä, että Venäjältä saattaisi levitä virheellisiä tietoja. Hän toimitti raporttinsa myös Britannian tiedustelupalvelulle, koska oli huolissaan siitä, mitä oli saanut tietää Trumpista, eikä halunnut arkaluonteisten löydösten päätyvän vain tämän poliittisten vastustajien käsiin.
Joulukuussa republikaanien entinen presidenttiehdokas John McCain toimitti raportin Yhdysvaltain tiedustelupalveluille. McCain kuuluu puolueen sisällä Trumpin vastustajiin. Hän ei suostunut tukemaan Trumpia vaaleissa.
Mediatietojen mukaan Steele painui maan alle sen jälkeen, kun kävi selväksi että hänen nimensä tulee esiin tapauksen yhteydessä.
2. Venäjä kiistää kaiken – mutta vakoilu ei ole Putinille uutta
Venäjän hallituksen tiedottaja on
kiistänyt Venäjän keränneen Trumpista vahingollista tietoa. Presidentti Vladimir Putinin tiedottajan mukaan julkisuuteen vuotanut tiedusteluraportti on
täyttä huijausta eikä Venäjä harrasta kyseenalaisten tietojen keräämistä.
Vahingoittavan materiaalin,
kompromatin, kerääminen ulottaa kuitenkin juurensa aina Neuvostoliiton ajoille. Sitä harrasti eritoten KGB, jossa Putin ja monet hänen läheisistä liittolaisistaan aloittelivat uraansa.
Yksi vahingoittavan materiaalin muoto ovat olleet seksuaalista toimintaa taltioineet videot. Niillä neuvostoaikana kaadettiin muun muassa Boris Jeltsiniinkohdistuneita korruptioepäilyjä tutkinut yleinen syyttäjä. Sen jälkeen lukuisat oppositiopoliitikot saivat vastaansa julkisuuteen vuotaneita seksivideoita.
Myös Trumpin ja Venäjän suhteesta kootussa muistiossa kuvillaan videota, jolle on tallennettu tulevan presidentin ja kiinteistömogulin kohtaamisia prostituoitujen kanssa moskovalaisessa luksushotellissa.
VENÄJÄN harjoittaman tiedonkeruun pitkät juuret eivät tietenkään todista, että Trumpista kootun tiedusteluraportin väitteet olisivat totta.
Venäjä ei välttämättä tarvitse edes ohjailla Trumpia, sillä Yhdysvaltain seuraava ulkoministeri Rex Tillerson
tulee tunnetusti hyvin toimeen Venäjän presidentin kanssa.
Tillerson
ei selventänyt henkilökohtaista suhdettaan Putiniin, kun hän oli yhdeksän tuntia senaatin kuultavana Washingtonissa 11. tammikuuta. Senaattori Marco Rubio yritti tuloksetta saada Tillersonin kutsumaan Putinia sotarikolliseksi.
Tillerson ei ottanut selkeää kantaa Venäjän uusiin pakotteisiin. Joidenkin tulkintojen mukaan hän jopa valehteli yhtiönsä lobbauksesta nykypakotteiden purkamiseksi.
TRUMP on ollut avoin
Venäjä-myönteisyydestään. Hän on esittänyt julkisuudessa ylistäviä lausuntoja Putinista ja kiistänyt viime päiviin saakka Venäjän sekaantumisen presidentinvaaleihin.
Vuoden 2016 vaalikampanjan aikana Trump kyseenalaisti, pitääkö Yhdysvaltojen sitoutua puolustamaan Nato-liittolaisiaan Venäjää vastaan.
Trump on myös esimerkiksi ylistänyt Venäjän toimia Syyrian sisällissodassa ja kieltäytynyt kritisoimasta Putinia toimittajien tappamisesta tai Ukrainan miehittämisestä.
3. Trump on skandaaleille teflonia
Osa kohutun tiedusteluraportin väitteistä kuvailee maanpetokseksi luokiteltavia tekoja. Niitä ovat esimerkiksi väitteet Clintoniin ja demokraatteihin kohdistuneiden tietomurtojen ohjailuista.
Trumpiin on kuitenkin kohdistunut enemmän ja vähemmän vakavia syytöksiä ennenkin.
Edes
jatkuva valehtelu, neljä konkurssia tai laittomat liiketoimet eivät estäneet hänen valintaansa Yhdysvaltain presidentiksi.
Eivätkä niin tehneet myöskään Trumpin omistamissa kiinteistöissä harjoitettu syrjintä, seksuaalirikollisuus, 15-vuotiaiden tyttöjen tirkistely tai mafiasuhteet.