Tuo koeasetelma, mihin viittaat, on ollut sairaalaympäristössä. Hydroksiklorokiini + azithromysiini -combon tehoa on kehuttu jos sitä saa aikaisessa vaiheessa, vielä kotona yskiessään / vinkuessaan. Ja koeryhmä on nimenomaan sellainen, jossa kuolemanriski on suuri, mutta että ollaan vielä kotona eikä jo sairaalassa. Sanoo Harvey A Risch.
https://academic.oup.com/aje/article/doi/10.1093/aje/kwaa093/5847586
Abstract
More than 1.6 million Americans have been infected with SARS-CoV-2 and >10 times that number carry antibodies to it. High-risk patients presenting with progressing symptomatic disease have only hospitalization treatment with its high mortality. An outpatient treatment that prevents hospitalization is desperately needed. Two candidate medications have been widely discussed: remdesivir, and hydroxychloroquine+azithromycin. Remdesivir has shown mild effectiveness in hospitalized inpatients, but no trials have been registered in outpatients. Hydroxychloroquine+azithromycin has been widely misrepresented in both clinical reports and public media, and outpatient trials results are not expected until September. Early outpatient illness is very different than later hospitalized florid disease and the treatments differ. Evidence about use of hydroxychloroquine alone, or of hydroxychloroquine+azithromycin in inpatients, is irrelevant concerning efficacy of the pair in early high-risk outpatient disease. Five studies, including two controlled clinical trials, have demonstrated significant major outpatient treatment efficacy. Hydroxychloroquine+azithromycin has been used as standard-of-care in more than 300,000 older adults with multicomorbidities, with estimated proportion diagnosed with cardiac arrhythmias attributable to the medications 47/100,000 users, of which estimated mortality is <20%, 9/100,000 users, compared to the 10,000 Americans now dying each week. These medications need to be widely available and promoted immediately for physicians to prescribe.
Käsittääkseni useimmat antiviraalit ovat parhaimmillaan tartunnan aikaisessa vaiheessa joten jos hydroksiklorokiinilla on jotain tehoa niin se toimii parhaiten tartunnan ensimmäisten päivien aikana tai ennalta ehkäisyyn. Ongelmana Covid-19:ta kanssa on se kuten hyvin tiedät, että tauti on yleensä oireeton 1-5 vrk:n aikana joten suurin osa antiviraaleista on myöhässä kun oireet alkavat. Iso osa tartunnoista on tuossa vaiheessa joko voitettu yleispuolustuksella tai adaptiivisella puolustuksella joten lääkityksestä ei ole suurta apua näissä tapauksissa. Sairaalahoitoon joutuneilla (joilla virus on vielä voimissaan) hydroksiklorokiinilla ei ole ollut suurtakaan vaikutusta. Sytokiinimyrskyyn viruksen jo taltuttua hydroksiklorokiinilla ei ole vaikutusta.
Remdesivir on alentanut näissä tapauksissa virusmääriä joten se on tähän asti ainoa lääke joka on osoittanut edes jonkinlaista vaikutusta testeissä. Lupaavimmat avut tautiin tulevat varmaan joko monoklonaalisten vasta-aineiden tai rokotteiden suunnalta.