Heti ollaan lietsomassa tappiomielialaa. Hyi-hyi
Eipä sillä, meikäläinen meinasi kasvattaa melko ison kyrvän otsaan ensi alkuun. Muuten ihan hyvä mutta kun en taivu niin paljoa että saisin sen työnnettyä omaan perseeseen... Eiku, väärä foorumi.
No koitetaan nyt kuitenkin:
Tuosta Ameriikkalaisten patruunan kulutuksesta vielä pari juttua.
-Ameriikkalaisilla konekiväärit ovat varsin merkittävässä tulitukiroolissa ja KK:t sodassa kuin sodassa (myös Jatko- ja Talvisodassa) ovat vastuussa valtaosasta kulutetuista kiväärinpatruunoista. Samoin tuossa Munakukkulan taistelussa.
Joskus luin Afganistanissa palvelleen birtti-JV:n patruunan kulutusta mission aikana ja patruunoita kului hurjasti. Tosin häviävän pieni osa siitä oli 5,56mm, pääasiassa 7,62x51mm KK:lla ammuttuna sekä myöskin 12,7mm KK:n patruunaa muistaaksnei enemmän kuin 5,56mm. Miksi? Koska Ajoneuvot tulittivat paljon, pääasissa vastauksena vihollisen tulenavaukseen saattuetta vastaan. A-matkat pitkiä,koska vastarinta käytännössä avasi tulen liian kaukaa jotta kummankaan osapuolen taistelu olisi ollut tehoksta.
Irakissa tilanne on ollut osin toinen ja heillähänä 5,56mm patruunat uhkasi loppua kesken vastarintavaiheen jossakin vaiheessa ja mitä olen siellä palvelleilta sotilailta kuullut niin esim huoltosaattuetta tukemaan lähtiessä miehille on jaetta 3 tuliannosta patruunaa ja käytännössä yksittäinen tulenavaus saattuetta vastaan on tarkoittanut sitä että lähes kaikki on ammuttu pois. Sanoi että harvoin saattue tuli tukikohtaan niin että a-tarviketta olisi ollut paljoa jäljellä. Noita on siis somotettu ajoneuvon kyydistä käytännössä summanmutikassa jotakin kohti. Todennäköisesti tällöinkin M249 SAW:it (eli KvKK) ovat kuluttaneet valtaosan 5,56mm patruunoista.
-Koulutus. Joka liittyy osaltaan tuohon ylläolevaan. Taustaa sen verran että 2ms aikana SLA Marshall teki tutkimuksen jonka mukaan häviävän pieni prosentti edes avasi tulen kohti vihollista (varmasti olette jossakin yhteydessä tästä lukeneet, juttu on niin usein lainattu). Ongelma tuossa on se että MISSÄÄN Marsallin aineistossa ei ole todisteita että hän olisi tutkinut tätä asiaa, se ei tarkoita että hän olisi ollut välttämättä kauheasti väärässä mutta kovinkaan isona todisteena hänen väitettään en ottaisi. No häntä kuitenkin kuunneltiin ja koulutusta kehitettiin Vietnamin sotaan asti niin että
jokainen mies automatisoitiin ampumaan viholliskontaktissa. Eli käytännössä jos et tiedä mitä teet niin ammu, ja ammu saatanasti.
Joka tapauksessa: eli ideana on avata heti hurja tuli jonka on tarkoitus lamaannuttaa vihollinen ja voittaa tilaisuus omilla vastatoimille. Etenkin näin on ollut vasta koulutettujen joukkojen kanssa, kokeneemmat ovat sitten alkaneet enemmän säästellä a-tarvikkeen kulutustaan. Pari esimerkkiä:
*Vietnamissa vasta koulutettu joukko saapui maahan ja sai asemat. Ensimmäisenä yönä joku (tod-näk. villisika) astui hälyytyslankaan ja koko tukikohta käytti melkein kaikki ammuksensa. Kokeneemmat osasivat jo vältellä tätä taipumusta, toki kun tulta tarvittiin niin sitä osatiin käyttää.
*Vietnamista tämäkin: Erikoisjoukkopartio kohtasi vihollisen tuliylläkön. Joukon suoraa koulutuskeskusesta tullut mies avasi välittömän tulen vihollisen sijaintia kohti, muu joukko käski hänen jättä ampumiset ampumatta ja seurata perässä kun he lähtivät VÄLITTÖMÄÄN koukkukseen vihollisen sivustaan.
*Modernimpana esimerkkinä Battle Of Wanat, Talebanit hyökkäsivät maahanlaskujoukkojen tukikohtaan. Taistelukertomusten mukaan sama homma on tapatunut täälläkin, eräskin sotilas ampui M4:llä 12 lippaallista 30 minuuttiin ja M4 "leipoi itsensä kiinni" (liian kuuma häiriön poistoon). Samoin kävi useammalle M249 SAW:lle. Käytännössä siis ammuttiin nopeassa tahdissa tulta tukikohdan etumaastoon jotta pidettäisiin vihollinen alhaalla.
Uuno Tarkki antaa omassa kirjassaan Taistelu Viipurista saman tyyppisen kuvauksen suomalaisten sotilaiden tyypillisestä taistelutavasta, eli nopeita tähtäämättömiä ja parhammillaan tähystämättömiä laukauksia kohti vihollista. Etenkin kun he itse olivat vihollisen tarkan tulen alla, jolle he eivät asemien huonon sijainnin ja tarjoaman puuttellisen näkösuojan vuoksi kyenneet tekemään mitään (kun pään nosti niin se oli siluettimaali taivasta vasten etumaastoon soluttautuneilla vihollisen sotilaille). Toki tuolloin KK:t olivat hiljaa koska etumaastossa majailevat T-34 Sotkat avasivat heti välittömän tulen KK-pesäkkeitä vastaan koska KK:ta ei ihan heti vaihdeta asemasta toiseen.
-
Ampumakoulutus Ameriikkalaisille sotilaille ei ole annettu pitkään aikaan meikäläisten tyyppistä kasahierontaa vaan heillä usein on ilmoitettu ainoastaan että 'osuma' tai 'ei-osuma'. Myöskin taisteluammunta tyyppisten ampumakoulutusten rooli on ollut suuri, on painotettu ampumataitoa useille etäisyyksille ja nopeutta reaktiiviseen maaliin. Ameriikalaisen sotilaan ymmärrys ammunnan perusteista on ilmeisesti ollut kohtuu kehno kun mahdollisimman koulutuksen alusta on lähdetty panostamaan taisteluammunnan perusteisiin. Pitäisi löytää sopiva keskitie noiden välille, kasahierontaa ja taisteluammuntojen tyyppistä ammuntaa.
Esim tuossa on juuri se ongelma että kun ammunnan perusteita esim lentoratojen muodossa ei tarjota niin janttereilla ei ole mitään ymmärrystä siitä millainen se luodin lentorata onkaan... Tästä syystä ameriikkalainen jalkaväki (ei välttämättä USMC) on ollut kuitenkin aika tehoton pitkän matkan ampuja vaikka kalusto sen jossakin määrin sallisikin. Tämmöistä olen lukenut eräästä ameriikkalaisten sotilaiden ampumataitoa koskevasta tutkimuksesta. Esim vielä 1900-luvun alussa US Armeija ammutti jonnekin 1000 metriin asti normaalilla palveluskiväärillä
Vietnamin sodassa oikeasti koulutettiin sitä spray-and-pray tekniikkaa jota moni luulee hollywoodin omaksi keksinnöksi. Tai siis tekniikan idena oli suunnata tulta osumien mukaan kohti maalia koska sen arvioitiin olevan viidakko-olosuhteissa tehokkain/nopein tapa saada osuma maaliin.
Että tämöinen oksennus tällä kertaa.