Juu nuo jutut pitää paikkansa niitä on aika monelta suunnalta tullut vastaan. Käsitääkseni ameriikkalainen sotilaskoulutus sodan aikana oli aika pintapuolista. Alokasaika kesti 3 kk ja tuon jälkeen kaveri käsittääkseni toimitettiin rintamalle, toki siinä välissä pitkät laivamatkat ja siirto rintamalle, mutta tuona aikana ei paljoa pysty harjoittelemaan.
Mitä noita sodan aikana havaittiin ja sodan jälkeen tieteellisemmin testattiin niin yksi vyösyöttöinen konekivääri vastasi 3 kpl BAR:je. Eli kivääriryhmä joutui käytännössä haalimaan BAR:ja yli jakovahvuuden. Kyse ei ole niinkään siitä että mikä oli saksalaisten tulivoima vaan mikä koettiin oman tulivoiman kannalta riittäväksi. Näyttää olevan että kyseessä ei ole kilpavarustelu vihollisen kanssa siitä kummalla on enemmän tulivoimaa vaan onko sitä riittävästi annettua tehtävää varten. Käytännössä kun kaikissa tutkimuksissa todettiin että liika tulivoima oli omaa toimintaa vastaan (liikkuvuus ja lähitaistelukyky heikkenee) ja tuohon suuntaan on kehityskulut olleet koko länsimaisessa maailmassa, Suomi sinnikkäänä sissinä sinnitteli mutta tällläkin herran perseet taipui kv-paineen edessä. PRKL
. Tämä uusin suomalainen alueellinen JV-ryhmänkin kokoonpano on noiden tutkimusten valossa liian raskaasti aseistettu, ainakin hyökkääväksi joukoksi. Toki kuten tälläkin on moneen otteeseen väitelty niin tosiaan sen ryhmän päätoiminta tapa ei ole tuhota vihollista omalla tulella ja liikkeellä. Lähinnä kai naulita vihollinen omalla tulella paikoilleen ja antaa korohärön hoitaa hommat.
Mielenkiintoinen kysymys onkin että miksi näin. Varmaan tuossa joku ajatus on taustalla, ehkä ajatus siitä että JV-ryhmän liikettä ei tarvita enää niin paljoa vihollisen tuhoamiseksi.
Takaisin tuohon itse aiheeseen mikä on riittävää ja mikä ei JV-ryhmän hyökkäyksen kannalta:
Kun noita testailtiin JV-ryhmän aseistusta tutkittaessa niin muistaakseni koko 11 miehen ryhmän kiväärituli, olipa kyseessä M1 tai M14 myöhemmin, riitti vastaamaan yhtä vyösyöttäistä konekivääriä aluemaalimaiseen maaliin... Yhtään vähäisempi ei riittänyt ja siis tuo tarkoitti sitä että koko ryhmä vain ampui, ei liikkunut ollekkaan (tai sitten hyödynsi walking fire-tekniikkaa eli kävellessä ammuttiin, tutkimus ei aiheesta maininut mitään). Siis kun puhuttiin hyökkäävän jalkaväen kyvystä lamaannuttaa puolustavan vihollisen ryhmitys.
Tehokkain yhdistelmä tuommoisella 11 miehen ryhmällä oli 2 konekivääriä ja loput kiväärimiehiä. Tai sitten yksi konekivääri ja yksi kranaattilaukaisin, jot etenkin Vietnamin sodan aikana testattiin.
Esim 80-luvulta asti pitkään käytetty 9 miehen ryhmä on liian raskaasti aseistettu kun sillä on kaksi konekivääriä ja kaksi kranaattilaukaisinta, vielä kun ryhmä harvoin oli määrävahuudessa vaan yleensä 2 miestä on rivistä pois. Tuohan oli joten kuten hyvä varustus, joskin lievästi raskaanlainen, 11 miehiselle ryhmälle mille sitä alunperin suunniteltiin, mutta kun rekrytointi ongelmat palautti suunnittelijat maanpinnalle niin ryhmän kokoa pienennettiin... Parhain esimerkki "lievästä" ylivarustamisesta oli mekanisoitu JV-ryhmä jossa oli 6 miestä ja sama aseistus... Kun mukaan lyötiin 1-2 sinkoa niin ryhmästä löytyi tasan yksi tehokkaaseen lähitaisteluun kykenevä kiväärimies, nimittäin ryhmänjohtaja... Toki sillekin on epäilemättä tullut lisää tavaraa kantoon KK:den patruunoiden muodossa