Tulisiko Alkot olla auki myös sunnuntaisin?

Itse olen kerran vuosia sitten tilannut yhden paketin Saksasta. Tuolloin toimi hyvin; taisi olla niin että tilasin postiin koska kotiinkuljetus olisi ollut kalliimpaa. Sittemmin ulkomailta tilaamiseen tuli rajoituksia jotka myöhemmin todettin laittomiksi, ja homman pitäisi toimia taas. En ole kuitenkaan kokeillut.
Kannattaa kokeilla, toimii ihan hyvin
 
Suomalaisten ongelmia aiheuttava alkoholinkäyttö on olennainen syy Suomen rajoittavalle alkoholipolitiikalle. Ongelmien osasyy voi löytyä geeneistä.

Suomalainen alkoholipolitiikka on olennainen syy alkoholinkäytölle. 1800-luvun loppuvuosina Suomi oli sangen raitis maa. Se loppui kieltolakiin ja sitä kautta pimeän viinan aggressiiviseen trokaamiseen. Tällä hetkellä alkoholipolitiikka on liberaaleinta koskaan, ja alkoholinkäytön trendi siitä huolimatta tai ehkä juuri sen vuoksi tasaisesti laskeva. Itseäni se ei yllätä, sillä yhteiskunnan pakonomainen suhtautuminen alkoholiin on ihan omiaan aiheuttamaan yksilöiden pakonomaista suhdetta siihen.
 
Alkoholipolitiikka sinänsä ei pahemmin muuttuisi vaikka viiniä myytäisiin kaupassa tai jos sitä saisi tilata ulkomailta ongelmitta. Alkon myydyimmät artikkelit top 3 ovat kirkkaita viinoja. Viinien myynti olisi luvanvaraista, myyntiaika luultavasti rajoitettu kuten oluissa nyt, päihtyneille myyntiä ei sallittaisi, samaa vastuullisuutta korostavaa kuin se Alkonkin tekemänä on ja ikärajoitukset olisivat samat. Kyse on lopulta melko pienistä nyansseista. Ei suinkaan Suomen alkoholipolitiikan romuttamisesta tai vastuuttomasta alkoholin myymisestä - eihän haitallisia tupakkatuotteitakaan myydä valtion "TUPA" -tupakkaliikkeissä ja silti tupakointi on vähentynyt ja Suomen tupakkapolitiikkaa voidaan pitää onnistuneena. Ei tässä yhtälössä Alkoa välttämättä tarvita mihinkään.
 
tupla
 
Juuri Alkon pitäminen kiinni sunnuntaisin on sitä turhaa mikromanagerointia, jolla ei ole vaikutusta alkoholin kokonaiskulutukseen. Siitä voitaisiin luopua vallan helposti ilman merkittäviä haittoja, mutta palvelutaso paranisi. Siksi se on kannatettavaa.

Mitä taas tulee kannabikseen, niin totta helkkarissa se tulisi vapauttaa ja panna verolle. Tämä on kuitenkin Alkon sunnuntaiaukioloa koskeva ketju, joten pysytään asiassa.
Ovatko asiantuntijat ottaneet kantaa Alkon sunnuntaiaukioloon? THL lienee oikea taho arvioimaan asiaa; heiltä varmasti löytyy ekspertiisiä sunnuntaiaukiolon seurauksien ennustamiseen. Mikäli asia koetaan tärkeäksi, hallitus voi pyytää THL:ltä selvityksen asiasta.
 
Kai tuo oli sarkastinen repliikki?

Edellinen ennustus kun olikin niin oikeaan osuva:poop:
 
Suomalaisten ongelmia aiheuttava alkoholinkäyttö on olennainen syy Suomen rajoittavalle alkoholipolitiikalle. Ongelmien osasyy voi löytyä geeneistä.

Ei vaan alkoholipolitiikka on olennainen syy suomalaisten juomatavoille, mitä tapahtui kun lonkero ja nelonen vapautui?
Vai yritätkö vihjata että 300 vuotinen sopeutumattomuus johtuukin geeneistä?

Alkon myymälöiden sijoittelu vääristää päivittäiskaupan kilpailua, Alkon pitäisi perustaa myymälä jokaiseen kauppaan jos kauppias niin haluaa.
 
En ole perehtynyt THL:n ennustemalleihin, mutta useat muutkin tekijät kuin alkoholipolitiikka voi vaikuttaa asiaan. Sipilän hallitus tosiaan liberalisoi päihdepolitiikkaa THL:n vastustuksesta huolimatta. Tämä oli rohkea teko Sipilän hallitukselta. Nykyinen hallitus ei näytä olevan liberalisoimassa päihdepolitiikkaa. Olisi kuitenkin hyvä tietää, mitä mieltä THL on Alkon sunnuntaiaukiolosta.

THL:n asiantuntijoiden näkemykset huumausaineiden käyttörangaistuksien poistamisen suhteen ovat hyviä. Onkohan THL:ssä henkilökunnan ammattitaidossa eroa riippuen siitä, keskittyvätkö he alkoholiin vai huumausaineisiin?
 
THL:n asiantuntijoiden näkemykset huumausaineiden käyttörangaistuksien poistamisen suhteen ovat hyviä. Onkohan THL:ssä henkilökunnan ammattitaidossa eroa riippuen siitä, keskittyvätkö he alkoholiin vai huumausaineisiin?

Tai ehkä joku siellä lukee ja ymmärtää YK:n / WHO:n ja muiden instanssien raportteja ja suosituksia...
 
Alkon pitäisi perustaa myymälä jokaiseen kauppaan jos kauppias niin haluaa.
Käytännössä tämä tarkoittaisi Alkon myyntimonopolin purkamista. Ei ole mitään mieltä pitää kahtalaista järjestelmää. Mielestäni vaihtoehdot ovat: Nykyinen malli joka perustuu terveydenhoito-ammattilaisten ja poliitikkojen yhteiseen päätökseen... tai vapaaksi kaikki alkoholi ja Alkot kiinni. Tilalle tulisi ehkä jonkinlainen "valtion valvontaelin" joka koostuu entisistä alkolaisista (?) .

Tottahan sekin on, että aina suomalainen jollain aineella sekoittaa päänsä. Kysymys on vain siitä että huolehtiiko valtio kansalaisistaan vai annetaanko vetää vapaasti?
.
 
Palataan sapatin kunniaksi ehtoollisviiniin.

Kun Valamon luostari tarvitsee Valamon luostarin kirkkoviiniä, täytyy tilaus tehdä Alkosta. Alko puolestaan tilaa viinin Valamon luostarilta, joka toimittaa tekemänsä kirkkoviinin Alkon keskusvarastolle. Sieltä viini toimitetaan Valamon luostaria lähimpänä sijaitsevaan Alkoon, josta Valamon luostarin henkilökunta voi noutaa itse itseltään tilaamansa Valamon luostarin kirkkoviinin. Kenen hyvinvointia tällainen lainsäätäjän ohjaama Kummeli-sketsi mahtaa parantaa?

Etämyynti on sallittua kaikille, paitsi suomalaiselle yrittäjälle
Suomalainen kuluttaja voi tilata esimerkiksi espanjalaisen pienpanimon, italialaisen viinitilan tai saksalaisen viinatehtaan tuotteet suoraan kotiin haluamastaan ulkomaisesta verkkokaupasta. Mutta suomalaiset pienpanimot tai ravintolat eivät saa etämyydä tai toimittaa alkoholituotteitaan kotimaisille asiakkailleen.

Tuttuna poikkeuksena sääntöön on tietysti oma näennäismonopoliyhtiömme Alko, jonka verkkokaupasta voi etätilata alkoholia mille tahansa sen lukuisista noutopisteistä. Kirjavaan noutopisteiden joukkoon kuuluu mm. erilaiset kukkakaupat, kylpylä, kirjakauppa, kodinkonekauppa, matkatoimisto ja muut yritykset, joiden mahdollisuuksia laajentaa liiketoimintaansa alkoholin vähittäiskaupan puolelle Alkon lobbauskoneisto on vastustanut jo vuosikymmeniä.

https://www.libera.fi/2020/06/23/suomen-alkoholipolitiikka-kansallisurheiluna-kieltaminen/#comments
 
Mitä sitten? Ei ole mikään ongelma hankkia käsivarastoa kotiin jos se alko on niin kaukana ja ei olekaan marketin vieressä. Itse toimin tällä periaatteella vaikka alko ja market on samassa talossa.
Vain hölmö menee alkoon joka pullon erikseen hakemaan. Ei niin mitään järkeä.
Se oli vasta-argumentti sille että joidenkin kauppojen vieressä on Alko. Samoin tuo "ostakaa varastoon ja ennakoikaa" on käsitelty. Ruokakaupat ovat vapaasti auki, ja jopa 24h aukiololle on niin paljon kysyntää että jopa supermarketteja kannattaa pitää auki 24/7.

Mielestäni tavoite olisi että ruokakaupoista saisi vähintään viinejä, ja lopulta myös väkeviä, enkä näe syytä miksi Alko ei voisi olla auki myös sunnuntaisin.
 
Sanonpa taas että ruoka on välttämätön mutta alkoholi ei. En näe ongelmana että vahvaa alkoholia ei saa joka päivä ostaa.
Minä en näe ongelmana että saisi. Ennakoinnista tässä on puhuttu ja sillä perusteltu sunnuntain kiinnioloa.

Mielestäni pitäisi perustella, miksi sitä alkoholia ei saa ostaa jonain tiettynä päivänä, eikä niin että pitäisi perustella, miksi pitäisi saada. Jos ihmiset haluavat ostaa alkoholia (esim viiniä) samalla kertaa kun käyvät muutenkin kaupassa, tai vaikka jos tulee fiilis että nyt haluaisin armanjakkia vaikka on sunnuntai, niin mielestäni olisi nykyaikaa että sitä voisi ostaa. Samalla tavalla kuin on nykyaikaa että ruokaa voi ostaa kaikkina päivinä, vaikka ilmankin pärjää kun ennakoi; ei tarvitse mennä montaa vuotta taaksepäin niin tämä olikin tilanne.
 
Koska en osaa toisten puolesta puhua niin kerron vain oman mielipiteen. Ja mun puolesta voisi Alko lopettaa eikä viinaa eikä viiniä saisi mistään ostaa, ei haittaa minua. Minulle riittää olut. Se vähäinen määrä viinaa mitä vuosittain juon voin olla juomattakin. 20 vuotta sitten olisin kyllä ollut ihan eri mieltä.
 
Back
Top