Nimenomaan, pala sieltä ja toinen täältä. Kyllä Erdogan on Putinin Krimin koukkauksen opiskellut ja todennäköisesti saanut pari hyvää vinkkiäkin KGB-mieheltä, miten homma hoidetaan. Tätä "pakolais- ja kurdiongelmaa" on hyvä käyttää sekä sisä- että ulkopolitiikan pelimerkkinä. Pakolais"vivun" käyttö EU:ta kohtaan on täsmälleen sama tekniikka kuin mitä Venäjä harjoitteli mm. Suomea ja Norjaa vastaan muutama vuosi sitten. Toisen suvereenin valtion alueelle tunkeutuminen yllättäen ja epätietoisuutta sekä epäröintiä aiheuttaen on myös ihan Ukraina-operaatioon verrattava toimenpide. Käytetään eteen tullut tilaisuus hyväksi (ei toki kuitenkaan valmistelematta). Seurataan muiden toimijoiden reaktioita ja mukautetaan toimintaa siten, kuin on tarpeen. Jos länsimainen yhteisö tai muut alueen toimijat eivät reagoi liian voimakkaasti vastaan tai reagoivat siten kuin Erdogan haluaa, lyödään lisää löylyä kiukaalle. Krim on de facto nyt Venäjän aluetta, ja niin voi pian olla puolet Syyriaakin Turkin (toisen puolen ollessa enemmän tai vähemmän Venäjän vaikutuspiirissä).
Joka tapauksessa etupiirijako (Syyrian - ellei isommankin alueen jako) on tehty Erdoganin ja Putinin kesken. Se, että Turkki on Nato-maa, ei tässä ole Erdoganille este, vaan päinvastoin turvaa hänen selustaansa liki joka suuntaan...
Sikäli olen samaa mieltä, että voipi olla samanlaisia ajatusmaailmoja Putinilla ja Erdoganilla. Sellaisia, joita minun on vaikea ymmärtää
Kun en oikein näe mitä niin erinomaista Putin on saavuttanut Krimin ja Itä-Ukrainan valtaamisellaan. Tosiaan palasen maata, mutta mihin hintaan? Lyhyellä tähtäimellä hän sai kansansuosion eli pysyi vallassa. Nyt kun aikaa on kulunut, niin vain haitat ovat jääneet jäljelle; nuo maapläntit vievät rahaa ja resursseja muualta, joidenkin laskelmien mukaan hintalappu on 500mrd! Siitä summasta Putin olisi saanut ison siivun itselleen. Nyt puolestaan rahaa vain palaa ja eläkerahastot tyhjenee eli eläkkeitä pitää leikata ja sinne on haihtunut kansansuosio. Joku voisi avata sitä onko sotilaallisestikaan Krimillä nykysodankäynnissä millainen merkitys. Sai sentään laivastotukikohdan pidettyä itsellään ja voi sen vuoksi ylpeillä kahdella vierekkäisellä tukikohdallaan Mustallamerellä. Öljyä ja kaasua Krimin edustalla kyllä on, mutta löytyykö maasta tietotaitoa sen saamiseen ylös merenpohjasta, kun teknologiaa ei niin vain saa ulkomailta pakotteiden vuoksi.
Sikäli Erdoganin projekti näyttää kyllä samalta. Lyhyellä tähtäimellä kansansuosio on taattu. Mutta kun pöly laskeutuu, niin on vain ongelmat jäljellä; miten voi perääntyä, kun koko arvovallallaan ja voimansa tunnossa on mennyt "heimoveljille elintilaa raivaamaan"? Käsiin jää kaistale puoliaavikkoa, jolla ei pitkään aikaan ole elinmahdollisuuksia itsekseen vaan tarvitsee jatkuvan rahavirran. Lisäksi uudenkin rajan takana on vihamielistä porukkaa; Syyrian kurdit Assadin joukkojen kanssa. On siinä turvavyöhykkeen omassakin rauhassa ylläpitämistä, kun paikka on täynnä jihadistiporukoita, jotka janoavat kostoa rajantakaisille joukoille.
Ja kun taisi jäädä Putininkin kanssa sopimus tekemättä etteivät tulisi jenkkien tilalle suuren sotaretken voittokulkua pilaamaan. Miten sinne nyt menee, kun joutuu listimään venäläisiäkin? Joutuuko tässä hattu kourassa matkaamaan Moskovaan lupia kyselemään? Jos Putinsetä vähän neuvoisi. Jospa antaa anteeksi erehdyksen kuten sen hävittäjänkin. Voipi olla hankalanpaa Putinin kanssa neuvotella kuin Trumpin. Etenkin kun laittoi Venäjän melkoisen kusiseen rakoon yllätyshyökkäyksellään.
Ja perhana, kun nyt jenkitkin sai oivan tilaisuuden ja oikein hyvän syyn latoa pakotteet niskaan. Tulipa siihenkin suuntaan uhottua ohjuksia Putinilta hankkimalla ja Gulenin luovutusta vaatimalla. Ei tuo talous ole näyttänyt muutenkaan kovin hyvältä ja alkaa nuo alamaiset olemaan jo levottomia. Pitäisiköhän palauttaa maapläntti Assadille ja ohjukset Putinille, että pääsisi talous kasvamaan? Vai jos sittenkin käskisi vaan keskuspankin painamaan jokaiselle turkkilaiselle miljardin?
No ainahan sitä voi ajaa pakolaiset Eurooppaan. Olivatpahan hekin kumman yksituumaisia tuomitessaan maapläntin hankinnan. Mikseivät olleet yhtään näin yksituumaisia tuomitsemaan vallankaappausyritystä? Valta. Niin, sitä vielä on..