Turkin hyökkäys Syyriaan

Eräs

Korpraali
1000 tai viisi miestä, lippu on laskettu ja kotkan varjo on poistunut. Katsomme asiaa erilaisten silmälasien läpi, mutta sen nyt tietää kaikki, että Trumpin maine meni, USAn vaikutusvalta alueella laski, luotto kumppanina meni ja Venäjän kanssa toisinpäin. Sitä voi varmaan katsella suunnasta, jota en tunne.
Mutta maailma on ihmeellinen ja aika näyttää mikä tämänkin lopullinen vaikutus tulee olemaan.
Trumpilla vaan alkaa hyvät neuvonantajat loppumaan, mutta ainahan voi Jarodlta kysäistä.
Eipä nyt intoilla :) Trumpin maine meni minkä suhteen? Eikös hän ole kunnostautunut jo aiemmin melkoisena twitter-äkkikäännösten tekijänä. Se mitä Turkki tekee ei tarkoita, että USA tekee. Tarkkaan ottaen Trump vain ilmoitti, Turkey will soon be moving forward with its long-planned operation into Northern Syria. The United States Armed Forces will not support or be involved in the operation, and United States forces, having defeated the ISIS territorial “Caliphate,” will no longer be in the immediate area.

Sikäli ehkä Erdogan oikeasti teki hyökkäyksensä yllättäen sekä jenkit ja Venäjän, lupia sen enempää kysymättä. Jos näin, niin mielenkiintoista seurata miten tilanne kehittyy.

Kyllä, USA:n vaikutusvalta laski alueella eli tarkkaan ottaen Syyrian kurdialueilla. Lieneekö se sitten kuinka merkittävää muille kuin alueella oleville jää nähtäväksi.

No joo, siinä mielessä luotto amerikkalaisiin kumppanina heikentyi, että joukkojen pois vetäminen Syyrian kurdialueilta tai ainakin osasta sitä voidaan nähdä Syyrian kurdien pettämisenä. Toisaalta sen voi halutessaan nähdä myös kumppanin toiveiden toteuttamiselta ja kumppanuuden vahvistamiselta. Turkki on USA:n Nato-kumppani ja pitkäaikainen liittolainen ihan virallisestikin. Jenkkien tilanne oli hankala kahden kumppanin välissä. Nyt valittiin se Natokumppani. Ja aika näyttää jätetäänkö Syyrian kurdejakaan täysin.

Myös Syyrian kurdit olivat tietysti tietoisia tilanteesta ja varmasti olivat jollain tavoin varautuneet tähän. Ainakin hyvin nopeasti löytyi sopu Assadin kanssa tilanteen tullen.

Mitä tulee Venäjään, niin enpä olisi niin varma, että meni toisin päin. No sikäli näyttää nyt siltä, että Venäjä on valinnut ainakin julkisuudessa pysyvänsä Assadin tukena. Sikäli luotto kumppanina kasvoi. Toisaalta se taitaa olla varsin alhaalla jo valmiiksi, joten nousun varaa on. Kuten paikallinen toteaa Afrinissa Venäjä petti meidät. Nyt Yhdysvallat pettää meidät niin taitaa muisti olla kovin lyhyt, jos Venäjää alueella pitää sen luotettavampana kumppanina.

Toki Venäjän vaikutusvalta Syyrian kurdialueella kasvoi. Toisaalta kenties Turkin suuntaan heikentyi. Erdogan kun saattoi olettaa, ettei Venäjä tulisi väliin. No, aika näyttää tämänkin. Se on ainakin selvää, että nyt Turkin ja Syyrian skisma on yhä enemmän Putininkin ongelma. Kovasti Putin pyrkii välittäjäksi samaan tapaan kuin Itä-Ukrainassa. Siinä on vain se uskottavuusongelma, että Venäjä on molemmissa se toinen osapuoli konfliktissa.
 

Merten sheriffi

Greatest Leader
Lahjoittaja
Raskaita kuljetuksia Syyriaan.
 

miikkaj

Eversti
No eikös Turkkia ainakin syytetty ainakin ISIS-öljyn ostamisesta, silloin kun kalifatti oli vielä voimissaan? Eli isisin pumppaamaa öljyä valloittamiltaan lähteiltä.

Turkki on myös kai ollut suhteellisen passiivinen isisin vastaisissa toimissa. Jotain syytöksiä Turkin ensimmäisen invaasion yhteydessä esitettiin, että isisin taistelijat vain käänsivät takkinsa, laittoivat fsa:n laput hihaan ja jatkoivat liittolaisina. Kurdeilta jos kysyy, niin turkki = isis, näin Anter Yasa on ainakin mesonnut twitterissä viime päivät.

En nyt ota kantaa syytöksien paikkansa pitävyyteen, mutta on niitä ilmaan heitelty. Vaan kyllähän Turkki tuntuu olevan enemmän huolissaan kurdeista kuin oli isisistä rajoillaan.
Tässä yhteydessä voisi taas viittaa noin viiden vuoden takaisiin Iranin syytöksiin siitä, että ISIS on israel-amerikkalaispumppu suunniteltu luomaan epävakautta alueelle, ja käsittääkseni vasta tämän jälkeen vuotivat John McCainin veljeilykuvat tulevan ISIS:n johtohahmojen kanssa. Täten, voisi olettaa että ostajia samaiselle öljylle voi löytyä Israelista, jota vastaan ISIS ei ole harjoittanut minkäänlaista aggressiota, vaikka ideologioiden erojen takia voisi olettaa päinvastaista.
 

KIM

Eversti
Okei, siis Assad ei hyökkää Turkkiin vaan Venäjä? No miksi ihmeessä Putin hyökkäisi Erdoganin kimppuun? Ei Venäjä kuuna päivänä haasta suoraan Natoa tai jos niin tekee, niin tietää omankin loppunsa tulleen. Toivottavasti ei siis tule niin epätoivoiseksi. Tai näin minä sen näen. Ei Putin voi hyökätä niin, että jää savuava ase kädessään siitä kiinni. Toisekseen tuskin Putinin intresseissä on saada Turkista verivihollista.

Sinänsä näinhän voi käydä; Erdogan etenee yhä syvemmälle Syyriaan ja Assad (sisältäen nyt myös Syyrian kurdit) iskee vastaan vaikkapa itsemurhaiskulla Ankaraan. Tai kai heillä ohjuksiakin on. Mutta jos Assadin motiiviksi voidaan katsoa Turkin hyökkäys, niin uskoisin Natomaillakin olevan liikkumavaraa tulkinnassaan miten tähän iskuun reagoi. Samoin kaikilla suht vapaan lehdistön vaikutuspiirissä elävillä on tieto tilanteesta; siitä että Turkki oli se joka hyökkäsi. Näin propganda-arvo Naton epäröinnistä ei ole kovin suuri.
Tuo nyt oli vaan yksi mahdollinen skenaario niiden n. viidensadan lisäksi joita täällä on jo esitetty.
 

jokuvaan

Ylipäällikkö
ISIS:n synty oli Assadin ja Iranin ohjailema mestariteos, jota opetetaan vielä pitkään West Pointissa. Tästä syystä Venäjän trolleilla on ollut alusta lähtien ohjeistus vihjata ISIS:n olevan USA:n ja Israelin salajuoni.
 

Leaderwolf

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
Täten, voisi olettaa että ostajia samaiselle öljylle voi löytyä Israelista, jota vastaan ISIS ei ole harjoittanut minkäänlaista aggressiota, vaikka ideologioiden erojen takia voisi olettaa päinvastaista.
Israel ei pelleile kenenkään kanssa. Se ei lähetä pientä komppaniaa näyttämään lippua johonkin ja toivo että se riittää. Se ei hoida asioita vähän eteenpäin. Jos heität heitä kivellä, he tulevat voimalla ja jauhavat telojensa alla sinut jauhoiksi koko perheesi mukana.

ISIS ei todellakaan ole niin tyhmä järjestönä että olisi aloittanut matsia Israelia vastaan, sotiessaan yhä monen muunkin toimijan kanssa.
 

Merten sheriffi

Greatest Leader
Lahjoittaja
ISIS:n synty oli Assadin ja Iranin ohjailema mestariteos, jota opetetaan vielä pitkään West Pointissa. Tästä syystä Venäjän trolleilla on ollut alusta lähtien ohjeistus vihjata ISIS:n olevan USA:n ja Israelin salajuoni.
Jotain lähteitä tuolle, että Isis Assadin ja Iranin tuote? Ilman todisteita yhtä todennäköistä kuin Zeta Reticuli planeetan ”harmaiden” hybridioperaatiolta maan kamaralla.
Edit: mun teoria se, että Saddamin jälkeen Irak oli kaaoksessa ja entiset upseerit perustivat järjestön.
 

miheikki

Respected Leader
Lahjoittaja
Jotain lähteitä tuolle, että Isis Assadin ja Iranin tuote? Ilman todisteita yhtä todennäköistä kuin Zeta Reticuli planeetan ”harmaiden” hybridioperaatiolta maan kamaralla.
Edit: mun teoria se, että Saddamin jälkeen Irak oli kaaoksessa ja entiset upseerit perustivat järjestön.
Eiköhän tuo ole yleisin teoria.

 

miikkaj

Eversti
Eiköhän tuo ole yleisin teoria.

Samasta rööristä löytyy myös...

https://www.independent.co.uk/voices/hillary-clinton-wikileaks-email-isis-saudi-arabia-qatar-us-allies-funding-barack-obama-knew-all-a7362071.html

It is not as if Hillary Clinton as Secretary of State and the US foreign policy establishment in general did not know what was happening. An earlier WikiLeaks release of a State Department cable sent under her name in December 2009 states that “Saudi Arabia remains a critical financial support base for al-Qaeda, the Taliban, LeT [Lashkar-e-Taiba in Pakistan].” But Saudi complicity with these movements never became a central political issue in the US. Why not?

The answer is that the US did not think it was in its interests to cut its traditional Sunni allies loose and put a great deal of resources into making sure that this did not happen. They brought on side compliant journalists, academics and politicians willing to give overt or covert support to Saudi positions.
 

totuuskomissio

Kersantti
 

Gyllis1

Ylipäällikkö
Trump tietää, että fanaattisimmat hänen faninsa ovat juurikin suomalaisia joten minkäänlaista Suomen myymistä tuskin tulee tapahtumaan. Suomella ja suomalaisilla on paikka hänen sydämessään. Keep America great!
Huojentava tieto, eihän tässä sitten ole hätää.

Syyriassa varmaan useammassakin Kurdi-torpassa harmitellaan että jäi MAGA-lippis tilaamatta.
 

Merten sheriffi

Greatest Leader
Lahjoittaja
Huojentava tieto, eihän tässä sitten ole hätää.

Syyriassa varmaan useammassakin Kurdi-torpassa harmitellaan että jäi MAGA-lippis tilaamatta.
Tuolla päin maailman kolkkaa ihmiset ja heimot ovat lännelle pelkkää pelinappulaa ja turvallisuusriskiä. Vain omat intressit merkkaavat. Ei siis auta, vaikka olisi mikä Trump fanituote yllä.
 

aj77

Respected Leader
Vielä hullummaksi menee jos Venäjä vaatii 30km:n turva-alueen 5-10kilometriin Tai että Turkille ei sallita pysyvää oleskelua Syyriassa. Tuohan sotii kaikkea sitä vastaan mitä Erdo on hurraaville massoille luvannut. Entä jo ennestään Turkin hallussa olevat alueet toisaalla Syyriassa. Ellei ole teatteria tyhmän lännen harhauttamiseksi, niin aika kovaa kieltä täytyy Putinin puhua jos Erdo noinkin perääntyisi
 

Raakku

Kapteeni
Aika isolla riskillä sulttaani tuntuu pelaavan. Jonkinlaisessa käsityksessä ollut, että ollut hyvinkin myötämielinen ISIS monellakkin lailla. Proxy joukotkin varmaan ovat aika pitkälle ISIS jäsenistä,kannattajista tai muista ääriryhmistä koottua? En näe Turkilla olevan paljoakaan voitettavaa vaikka saisivatkin jonkinlaisen vyöhykkeen valloitettua Syyrian alueelta. Mitä tekevät nämä proxy joukot, kun heitä ei enää tarvita? Tuodaan turkin armeija turvaamaan vyöhykkeen rajaa? Jotta nämä proxyt ja kenties pakolla sinne siirretyt pakolaiset pysyvät siellä? Varmaankin proxyilta loppuisi kiitollisuus ja saattaisivat kääntyä entistä isäntäänsä vastaan itse Turkkiin tehdyillä terrori-iskuilla.

Jos taas sotaa jatketaan kurdeja vastaan puhdistuksen keinoilla niin luultavasti kansainvälinen mielipide kääntyy Turkin taloutta vastaan. Jos taas sotaa jatketaan Assadiakin vastaan niin Venäjä joutunee aika mielenkiintoiseen välikäteen. Ellei sitten näillä ole sovittuja askelmerkkejä kuinka edetään.

Onkohan tämän sotaretken tai vyöhykkeen tarkoituksena sulttaanin oman vallan pönkitys kotimaassaan? Tappioitahan on tainnut jo tullakin sisäpolitiikassa. USA luultavasti ymmärtävät jättää rauhaan. Voisi tulla äkkiä lähtö natosta ja erilaisten sanktioiden kirjo jolla heidän talous sakkaa?
 

miikkaj

Eversti
Aika isolla riskillä sulttaani tuntuu pelaavan. Jonkinlaisessa käsityksessä ollut, että ollut hyvinkin myötämielinen ISIS monellakkin lailla. Proxy joukotkin varmaan ovat aika pitkälle ISIS jäsenistä,kannattajista tai muista ääriryhmistä koottua? En näe Turkilla olevan paljoakaan voitettavaa vaikka saisivatkin jonkinlaisen vyöhykkeen valloitettua Syyrian alueelta. Mitä tekevät nämä proxy joukot, kun heitä ei enää tarvita? Tuodaan turkin armeija turvaamaan vyöhykkeen rajaa? Jotta nämä proxyt ja kenties pakolla sinne siirretyt pakolaiset pysyvät siellä? Varmaankin proxyilta loppuisi kiitollisuus ja saattaisivat kääntyä entistä isäntäänsä vastaan itse Turkkiin tehdyillä terrori-iskuilla.

Jos taas sotaa jatketaan kurdeja vastaan puhdistuksen keinoilla niin luultavasti kansainvälinen mielipide kääntyy Turkin taloutta vastaan. Jos taas sotaa jatketaan Assadiakin vastaan niin Venäjä joutunee aika mielenkiintoiseen välikäteen. Ellei sitten näillä ole sovittuja askelmerkkejä kuinka edetään.

Onkohan tämän sotaretken tai vyöhykkeen tarkoituksena sulttaanin oman vallan pönkitys kotimaassaan? Tappioitahan on tainnut jo tullakin sisäpolitiikassa. USA luultavasti ymmärtävät jättää rauhaan. Voisi tulla äkkiä lähtö natosta ja erilaisten sanktioiden kirjo jolla heidän talous sakkaa?
Nämä proxyt ovat tulevaisuuden ISIS:ksiä ja Al-Qaida:ja. Tietynlaista whack-a-molea.
 

Hilan lukko

Majuri
Parin päivän sisällä tullee julki Valkoisen talon uusi tilannekatsaus ja suunnitelma, jonka Trump lukee TV:ssä. Hän kehuu kaikkia, erityisesti gurdeja. Sanoo, että näin oli tarkoituskin käydä ja tästä on hyvä jatkaa rauhan tiellä. Haukkuu euroopan, paitsi Britannian, kun se ei kauaa kuulu EU:hun. Sanoo, että hänen puheensa viimeksi ymmärrettiin väärin, hyvin väärin, huonoa. God bless America.
 

KIM

Eversti
Trump sanonut juuri, että kurdien PKK pahempi kuin Isis. PKK:ta tuntematta sanoisin että nyt taisi sulla sammakko suusta.
Isisläisiä tuntematta voin olettaa Trumpin olevan pöljempi kuin kenenkään edeltäjänsä.
Olen saunonut PKK aktivistien kanssa useana vuonna ja muuallakin kuin yleisissä uimahalleissa. Vaikka kerroin heille omasta uskostani niin pääni keikkuu edelleen omien hartioideni välissä. Isisläisten kanssa ei huvittaisi saunoa.
 
Top