Turkissa vallankaappaus

Minusta suomalaisesta näkökulmasta katsottaessa myös unohtuu helposti, että asevoimilla Turkissa laillinen oikeus puuttua siviilihallintoon, jos sen mielestä perustuslakia on loukattu. Tietysti jos kaappauksen takana ei ole asevoimien ylintä johtoa vaan everstejä, kaappausyritykseltä voi sitä kautta katsoa puuttuvan legitimiteetti. Toisaalta Erdoganin AKP-puoluetta on laajalti syytetty vaalivilpistä, joten senkin hallinnon laillisuuden voi asettaa perustellusti kyseenalaiseksi.

:solthum::salut:
 
Erdoganin pysyminen vallassa ja kaappausyrityksen epäonnistuminen ovat mielestäni todella huonoja uutisia Euroopalle. Erdogan on islamisti ja vallankaappausyritys osa turkkilaista poliittista perintöä, jossa armeija ottaa vallan siivotakseen hallinnosta islamistit. Tämä on vasta toinen puolessa tusinassa tapauksessa 50 vuoden aikana kun vallankaappaus epäonnistuu (edellinen oli 2010, veretön ja kumoukselliset pidätettiin) ja se tarkoittaa väistämättä Turkin etenevää islamisoitumista. Etenevä islamisoituminen on siis sekä kaappauksen epäonnistumisen syy että kiihtyvä kehityskulku kaappauksen takia ja sen jälkeen. Erdogan itse sanoi kameroille yöllä, että se on allahin lahja Turkille. Hän tarkoitti sitä, että pääsee nyt siivoamaan loputkin sekulaariset kemalilaiset asevoimista.

Näkisin mahdollisena, että Erdogan perustaa puolueensa rähinäjengin Osmanlı Ocakların ympärille ”vastaisen varalle” virallisemman puolisotilaallisen organisaation Iranin Pasdaranin tai SS:n tapaan, josta tulee vastavoima armeijalle uusien kaappaushankkeiden varalle ja muidenkin poliittisten vastustajien kurmottamiseen. Erdogan teki itse asiassa ensimmäiset puhdistukset armeijassa jo viime vuonna vaihtaessaan asevoimien komentajan, maavoimien komentajan ja ilmavoimien komentajan sekä noin 150 muuta upseeria puoluettaan tukeviin. Tällä hetkellä olevien tietojen mukaan kaappauksen järjestämiseen jäi enää everstejä, koska virassa olevat kenraalit ovat jo sitkeästi Erdoganin taskussa.

Mikäli huhuissa Erdoganin Daesh-myönteisyydestä ja sen öljykaupan järjestelemisestä pitävät paikkansa, tarkoittaa hänen hallintonsa jatkuminen todennäköisesti lisää tukea Irakin pohjoisosissa kurdeja vastaan taisteleville sisseille/terroristeille. Pakolaisvirta Turkin kautta Eurooppaan tuskin ainakaan vähenee jos Erdoganin vallassa pysyminen johtaa laajempaan vastarintaan Turkissa. Erdogania vielä islamistisempien terroristien iskujen lisäksi saattaa syttyä kemalistien aloittama sissisota. Kun vielä PKK lasketaan mukaan, alkaa Turkin poliittinen voimakartta näyttää yhtä sekalaiselta tilkkutäkiltä kuin Syyriassa, taistelujen tai attentaattien intensiteetti vaan on ollut ainakin toistaiseksi paljon heikompi.

Minusta suomalaisesta näkökulmasta katsottaessa myös unohtuu helposti, että asevoimilla on Turkissa laillinen oikeus puuttua siviilihallintoon, jos sen mielestä perustuslakia on loukattu. Tietysti jos kaappauksen takana ei ole asevoimien ylintä johtoa vaan everstejä, kaappausyritykseltä voi sitä kautta katsoa puuttuvan legitimiteetti. Toisaalta Erdoganin AKP-puoluetta on laajalti syytetty vaalivilpistä, joten senkin hallinnon laillisuuden voi asettaa perustellusti kyseenalaiseksi.

Juuri näin. Ihan tarpeeksi ei kaappajien arvoista ja asenteista tiedä, mutta jos se oli islamistiseksi tyranniksi muuttuvan herran syrjäyttäminen vapauden ja demokratian tieltä, niin sitten oikeutettua.
Nyt seuraa kummia. Erdo tulee tekemään puhdistuksen.

Yhtä vahva vaihtoehto on että Erdo on itse kaappauksen takana. Onhan se ollut näkyvissä että mies on diktatuuriin päin kallellaan ja kokoajan kiristää. Nyt sai oikein syyn.
 
Näyttää vähän siltä, että Erdogan on valmistellut ns. vastatoimet vallankaappausyritykselle huolellisesti etukäteen, koska miten olisi muuten selitettävissä esim. oikeuslaitoksen ”puhdistus” poliittisista vastustajista vielä samana päivänä kun kaappausyritys on vasta kaatumassa:
Daily Sabah kirjoitti:
Supreme Board of Judges and Prosecutors HSYK lays off 2,745 judges

Turkey's top judicial body HSYK lays off 2,745 judges following extraordinary meeting.
 
Se mikä näissä perusteluissa menee ristiin todellisuuden kanssa on demokratian puolustaminen. Vallankaappaus oli selkeästi demokratian vastainen toimenpide.

Toisaalta taas Turkissa demokratia ei tarkoita laajoja kansalaisvapauksia.

Vaikka länsimaissa demokratia ja kansalaisoikeudet nähdään yhteenkuuluvina niin turkin tapaus on hyvä esimerkki siitä että asiat eivät todellakaan ole samoja.
 
Auttaako piiskan antaminen asiaan, kun jengi on jo valmiiksi antautunut?

Jep, ja merkittävä osa heistä vielä jotain varusmiehiä joilla ei ollut edes ajatusta taistella ihmisiä vastaan. Jos tuo rivistö olisi tyhjentänyt aseidensa lippaat plus ajoneuvon raskaalla konetykillä/konekiväärillä väkijoukkoon niin sillalle olisi varmaan tullut hyvin hiljaista. Kun tuosta piiskaajamulkkua ja muita nöyryyttäjiä katsoo niin käy ilkeä ajatus mielessä että olisivat antaneet palaa.

Turkin EU-jäsenyyden kertoimia pitänee nyt laskea kompleksilukuja käyttäen. Ja vielä ei olla nähty edes Sulttaanin kostotoimia joissa menee syylliset ja syyttömätkin samalla, kun kerran tilaisuus tarjoutui. Perkele, kyllä harmittaa turkkilaisten puolesta.
 
Pahimmillaan Turkilla on edessään Iranin tie.
Radikaali islamistihallinto voisi vahvistaa Turkin asemaa muslimimaiden keskuudessa, vaikka suhteet länteen viilenisivät.

Viimeistä sunnien kalifaattia johdettiin Turkista, ja heillä oli hallussaan Mekka ja Medina. Islamismi on nousussa kaikkialla, mutta maallistuneena Turkki ei herätä vastakaikua. Shariaan palannut Turkki sen sijaan saattaisi saada takaisin osan kalifaatin sädekehästä ja onnistua kasaamaan jonkinlaisen koalition. Muslimeille valtiot eivät muutenkaan merkitse niin paljoa kuin länkkäreille, sen sijaan heillä on umma.

Kaukaa haettua, mutta kuitenkin. Suuri osa Lähi-Itää on joko kaaoksessa tai kaaoksen partaalla, ja jotain uutta siitä syntyy. Maallistuneiden, demokratiaa kannattavien voitto ei ole mitenkään varmaa, vaikka lännessä tämä tuntuu olevan perusoletus.

Erdoganin salamurha olisi ollut armeijalle ehkä verettömin keino jarruttaa islamisoitumista. Jos se olisi johtanut kaaokseen, armeijan "väliintulo" olisi otettu paremmin vastaan.
 
Ilmankos EU:ta kiinnostaa Erdoganin kanssa hegaaminen.. .? On ilmeisesti saman tyylistä arvomaailmaa...? :rolleyes:

”Ihmisten tulisi äänestää niitä, jotka kunnioittavat demokratiaa, lainmukaisuutta ja jotka tulevat hyvin toimeen ihmisten kanssa. Kehotus äänestää jotain puoluetta olisi loukkaus kansalaisten älykkyyttä kohtaan”,
Gülen totesi tuolloin BBC:lle.


Tätä miestä Erdoğan syyttää Turkin vallankaappausyrityksestä

http://www.hs.fi/ulkomaat/a1468635391159?jako=0207e7c7f04d4fbe7d477f40674f1e54
 
Näyttää vähän siltä, että Erdogan on valmistellut ns. vastatoimet vallankaappausyritykselle huolellisesti etukäteen, koska miten olisi muuten selitettävissä esim. oikeuslaitoksen ”puhdistus” poliittisista vastustajista vielä samana päivänä kun kaappausyritys on vasta kaatumassa:
Selitettävissä niin, että kyse ei ole "vallankaappauksen vastatoimilistasta", vaan listasta vastustajia. Nyt Erdo-setä käyttää tilaisuuden hyväkseen ja puhdistaa opposition pois häiritsemästä. Sinänsä häiritsevää, että Erdoganin puoli ylipäätään ylläpitää mitään nimilistoja.
 
Viimeksi muokattu:
Vallankaappaus oli selkeästi demokratian vastainen toimenpide.
Minusta noin voi väittää vain jos vallassa oleva hallinto on valittu vapailla ja rehellisilä vaaleilla. Jos hallinto on saanut asemansa vaalivilpillä, silloin sen kaataminen on demokratiaa tukeva toimenpide. Turkin armeijan vallankaappaukset ovat aikaisemmin aina johtaneet uusiin vaaleihin, joita on arvosteltu vähemmän kuin siviilihallinnon järjestämiä.

Makuasiaksi ja tulkintakysymykseksi jää, kuinka vilpilliset vaalit ovat vielä demokraattisemmat kuin vallankaappaus. 2014 pressanvaalien ehdokasasettelu ja kampanjointi olivat ETYKin raportin mukaan epäreiluja, mutta vaalivilpistä äänestyspäivänä jäi hyvin vähän todisteita juuri ETYK:n tarkkailijoiden käteen. Raportista:
The misuse of administrative resources and the lack of a clear distinction between key institutional events and campaign activities granted [Erdogan] an undue advantage and [was] at odds with paragraph 5.4 of the 1990 OSCE Copenhagen Document and the Report on the Misuse of Administrative Resources during Electoral Processes by the Council of Europe’s Commission for Democracy through Law (Venice Commission).
- -
Despite a previous OSCE/ODIHR recommendation and the Venice Commission Code of Good Practice in Electoral Matters, the law does not provide for SBE meetings and those of lower electoral boards to be open to observers and the media, and some regulations and many decisions were not publicly available, thereby reducing the transparency of the election administration’s work. Some regulations of the SBE resulted in it overstepping its regulation-making authority and conflict with the legislation.
- -
However, the deprivation of voting rights of active conscripts, cadets and prisoners who have committed intentional crimes, regardless of the severity of the crime committed, is at odds with the principle of universal suffrage and a recent ruling of the European Court of Human Rights.
- -
Citizen observers were not accredited at a national level; nevertheless, ballot box committees allowed observation on election day on an ad hoc basis. Legal provisions regulating the accreditation and activity of party observers remain insufficient.

Huomaa erityisesti miten armeijalta oli viety äänioikeus vaaleissa ja miten varsinaisesta vaalivilpistä oli vaikea saada todisteita, koska tarkkailu oli tehty hyvin vaikeaksi.
 
Jos tuo rivistö olisi tyhjentänyt aseidensa lippaat plus ajoneuvon raskaalla konetykillä/konekiväärillä väkijoukkoon niin sillalle olisi varmaan tullut hyvin hiljaista.

Käsittääkseni he ampuivat varoituslaukauksia, mutta eivät halunneet ampua siviilejä. Ylimmän valtion henkilöiden haltuunotto taikka teloittaminen olisi aukaissut ovia kohti sisällisotaa. Sitä he eivät halunneet. Joten kuten korsumajuri sen sanoi erdoganin eliminointi olisi auttanut heidän asiaa.
 
Ei liity varsinaisesti aiheeseen, mutta tuli haettua ja luettua vanhoja uutisia. Ei ole jutut kymmenessä vuodessa muuttunut. Miksi YLE on päivittänyt 7 vuotta vanhaa uutista?

Ulkomaat 14.7.2005 klo 17:28 | päivitetty 23.5.2012 klo 16:27
Rehn aloittaisi Turkin EU-jäsenyysneuvottelut suunnitellusti
EU:n laajentumiskomissaari Olli Rehn puolustaa Turkin jäsenyysneuvotteluiden aloittamista aikataulussa.


Rehn pohti toimittajatapaamisessa Helsingissä, että Lontoon pommi-iskuja ei pidä käyttää syynä sulkea ovia islamilaisilta mailta.

Turkille annettujen lupausten pettäminen lietsoisi Rehnin mielestä myös lisää lännen vastaisuutta islamilaisessa maailmassa.

- EU:n pitää voida tarjota Turkille uskottava jäsenyystavoite, jotta Turkilla olisi riittävä kannustin toteuttaa uudistuksia. Meidän on turha vaatia Turkilta muutoksia, ellei takana ole EU:n uskottava tarjous Turkille liittyä jäseneksi, Rehn sanoi.

Rehn katsoo, että mm. Ranskassa ja Saksassa esiin nousseet Turkin vastaiset kannanotot kertovat EU:n sisäisistä ongelmista.

EU:n on määrä aloittaa jäsenyysneuvottelut Turkin kanssa lokakuun alussa.

Lähteet:

TV-uutiset, STT
http://yle.fi/uutiset/rehn_aloittaisi_turkin_eu-jasenyysneuvottelut_suunnitellusti/5217699
 
Luulenpa, että "demokratian puolustajia" kustiin silmään.

Se fregatti on nyt ilmeisesti seurattava pieni yksityiskohta. Yrittääkö sekin jonnekin?
 
Nato
NATO’s chief says all alliance personnel and military units in Turkey are “safe and secure” following the attempted coup.

NATO Secretary-General Jens Stoltenberg said in a Twitter post that he had spoken to NATO’s supreme commander, U.S. Army Gen. Curtis M. Scapparrotti, who “confirms that all NATO personnel and units in Turkey are safe and secure.”

The alliance chief also tweeted that he welcomed “the strong support shown by the people and all political parties to democracy and to the democratically elected gov of Turkey.”

Syrian opposition
The exiled Syrian opposition congratulated the Turkish people for halting the attempted military coup.

The Turkey-based Syrian National Coalition said Turkey has protected its democratic institutions “in the face of dark and desperate attempts that sought to take control of the popular will.”

It says the Turkish people value democracy and “will not let a group of putschists take it away in a desperate attempt to restore military rule.”

Turkey has been one of the main backers of the uprising against Syrian President Bashar Assad, and is hosting some 2.7 million Syrian refugees.

In the early hours of the attempted coup, celebratory gunfire broke out across Damascus. The government and its supporters view the rebels as terrorists and consider Turkey to be one of their chief sponsors.

Hamas
The Islamic militant group Hamas has congratulated Turkish President Recep Tayyip Erdogan for quashing a “vicious” plot to overthrow him.

The Turkish leader has been a staunch supporter of Hamas and a fierce critic of Israel. Hamas says it remembers Turkey’s “wise leadership in supporting the Palestinian people and their cause” and working to lift the blockade on Gaza, the coastal territory ruled by the group.

Hamas supporters took to the streets in several places across the Gaza Strip to celebrate the failure of the coup, raising Turkish flags and posters bearing Erdogan’s image.

Turkey recently restored ties with Israel after a six-year lull following a deadly Israeli naval raid to stop an activist flotilla aiming to breach the Gaza blockade.

Qatar
The Gulf nation of Qatar, which has close ties to Erdogan’s government, was quick to condemn the military coup attempt.

It called the attempted coup a “violation of the constitutional legitimacy” in Turkey and said it supports all legal measures the government takes to maintain security and stability.

The official Qatar News Agency said the ruling emir, Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani, has spoken with Erdogan by phone to express Qatar’s support.

Qatar and Turkey have grown increasingly close in recent years, and share similar stances on their support for Syrian rebel groups and the Muslim Brotherhood. The two countries agreed last year to establish a Turkish military base in Qatar.

Iran
Iran said the attempted military coup in Turkey was “doomed to fail.”

Foreign Minister Mohammad Javad Zarif was quoted by the official IRNA news agency as praising the “brave defense by the people of Turkey of their democracy and elected government.”

He said the events in neighboring Turkey prove “that coup d’etat has no place and is doomed to fail in our region.”
https://www.theguardian.com/world/live/2016/jul/15/turkey-coup-attempt-military-gunfire-ankara

Erdoğan, who returned to Istanbul in the early hours of the morning from his holiday in the resort of Marmaris, said the attempted coup was “treason” undertaken by “a minority within our armed forces”.

Uskon että hän oli siinä "turkin valtion" learjetissä, koska mä menin nukkumaan yhden jälkeen (kolme suomen aikaa) ja kone roikkui niemaan yllä valmiina suuntaamaan eurooppaan taikka venäjälle.
 
Uskon että hän oli siinä "turkin valtion" learjetissä, koska mä menin nukkumaan yhden jälkeen (kolme suomen aikaa) ja kone roikkui niemaan yllä valmiina suuntaamaan eurooppaan taikka venäjälle.
Oli siinä, koska hyvin pian kun TC-ATA (Gulfstream IV SP eikä Learjet) oli laskeutunut Atatürkin lentoasemalle Istanbulissa, Erdogan näkyi livevideolla astuvan autosta lentokentällä.
 
  • Tykkää
Reactions: ctg
578a0f0bc36188fe438b457c.jpg


RT kertoo, että kapinallisten kaappaama Yavuz (F-240) olisi lähtenyt satamasta karkuun, mutta sitten palannut sinne takaisin ja että mukana olisi panttivankina Turkin laivaston komentaja amiraali Bülent Bostanoğlu.

Ei vaikuta oikein siltä, että kapinallisilla olisi tämäkään kippo varsinaisesti hallussa ja komennossa. Saattavat yrittää neuvotella itselleen lievempää tuomiota kuin nappi otsaan.
 
Minusta tämä kuva kertoo aika hyvin missä Lähi-Idässä mennään Erdoganin ja vallankaappauksen suhteen:

CneObvhWAAAaqZ8.jpg


(Kuvassa siis Hamasin jäseniä juhlimassa Erdoganin voittoa ”islamin vastustajista”)
 
Back
Top