Turkissa vallankaappaus

Jaat Soininvaaran näkemyksen, mutta mikä on Soininvaaran näkemys?

Itse tulkitsen, että Soininvaara vastusti vallankaappaajia. He ovat "tunareita", koska antoivat Erdoganille hyvän tekosyyn. Soininvaaralla on sama sokea piste kuin muillakin - en usko hänen kannattavan mitään epädemokraattista, koska se ei sovi vihreänliberaaliin maailmankuvaan. Ajatus, että tilanne huononee joka tapauksessa, jos Erdogania ei syrjäytetä, ei millään tavalla sovi Soininvaaran logiikkaan; sille ei ole lokeroa; sitä ei käsitellä.

Itsekin tulkitsen Soininvaaran tarkoittavan myös sitä, että hän pitää epädemokraattista sotilasvallankaappausta tuomittavana asiana, ja että nyt viimeistään Erdogan saa tilaisuuden viedä aikomuksensa loppuun saakka, mikä näkyy sitten vähäisenkin lehdistönvapauden kahlitsemisena ja vapauden viemisenä.

Eri puolueet ja tahot ovat epäilemättä tehneet viisaasti tuomitessaan vallankaappausyrityksen, ainakin yrittävät luoda kuvaa, että heillä ei ole mitään tekemistä sen kanssa, että haluavat demokraattisin keinoin vaikuttaa tilanteen kehittymiseen (vaikka varmaan tiedostavat sen, että demokratian keinoin mahdollisuudet olivat rajalliset ja nyt ne ovat vielä surkeammat).

Oma näkökantani on se johon olen tainnut jo viitatakin, eli onnistuessaan sotilasvallankaappaus olisi saattanut johtaan lopulta demokratian lisääntymiseen vaikka alkuun tilanne olisi (olettaen) ollut toinen. Vaihtoehdoista huonoin on epäonnistunut sotilasvallankaappaus, koka se antaa Erdoganille oikeutuksen viedä läpi haluamansa muutokset. Oliko vallankaappausta yrittäneillä tahoilla sitten "ota tai jätä -tilanne" käsillä, ja päättivät kokeilla onnistuuko, koska seuraavaa tilaisuutta ei välttämättä olisi enää tullut, kun muistetaan, että asevoimissakin on jo islamisaatio meneillään ja Erdogan nimittänyt lojaaleja upseereita merkittäville paikoille.

vlad
 
Ei kannata antautua.

AKP supporters slit the throat of a surrendered soldier

AKP supporters slit the throat of a soldier who surrendered and repeatedly kicked his body. These savages are shown in the media as defenders of democracy,but in reality they are just fanatic Erdogan followers. These people don't care at all about human rights, democracy and freedom of thought . There were incidents in the past, where Turkish soldiers were taken captive by PKK terrorists. Even those terrorists didn't kill surrendered soldiers.
Embedded media from this media site is no longer available
 
13680986_1770301243214745_2708075915547397243_n.webp 13626491_10210426448003471_2271240538996533554_n.webp 13692706_1770301803214689_5685299255317941653_n.webp 13692531_1770301556548047_4381270574465032401_n.webp 13707658_10210426448723489_2787262992522521833_n.webp 13726644_1770301369881399_3801190797156299725_n.webp Nyt hyvä tehdä yhteenvetoa mikä meni pieleen.

Olisi kiva tietää millainen olisi ollut lopputulos jos armeija olisi tajunnut sammuttaa palvelinsalit mitkä ovat kaapeleiden solmukohdissa jolloin soittaminen ja mediat olisivat olleet poissa käytöstä, samalla tietysti radio asemat.

Pressan kone olisi pitänyt tiputtaa heti alkajaisiksi ja riittävää voimaa olisi pitännyt uskaltaa käyttää.
 
Outoa...

Turkkilaispäättäjät: Venäläishävittäjän ampunut turkkilaislentäjä oli mukana vallankaappausyrityksessä

Lauantai 16.7.2016 klo 15.17



Turkissa alkoi perjantai-iltana vallankaappausyritys, jossa kuoli ainakin 260 ihmistä. (EPA/AOP)
Yksi Turkin perjantai-iltana alkaneeseen vallankaappausyritykseen osallistuneista oli Su-24-venäläishävittäjän ampunut turkkilaislentäjä, kertoo Ankaran pormestari Melih Gökçek.

Pormestarin mukaan lentäjä oli Yhdysvalloissa asuvan ajattelijan Fethullah Gulenin seuraaja. Turkkilaisen ajattelijan luoma Hizmet-liike on vahvasti läsnä turkkilaisessa yhteiskunnassa, kuten mediassa, poliisissa ja oikeuslaitoksessa.

Aiemmin Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan syytti Gulenin seuraajia vallankaappausyrityksen järjestämisestä. Gulen on kieltänyt olevansa vallankaappausyrityksen taustalla ja tuominnut sen jyrkästi.

- Juurikin Gulenin seuraajien järjestö on pilannut välimme Venäjän kanssa. Tämä venäläishävittäjän alasampuminen oli juurikin yhden Hizmet-liikkeeseen kuuluvan lentäjän käsialaa, sanon tämän sataprosenttisella varmuudella. Tähän päivään asti emme ole kertoneet tätä julkisuuteen, vaan pidimme tiedon itsellämme. Mutta minä, Melih Gökçek olen sitä mieltä, että välimme Venäjän kanssa pilasivat nämä roistot, Ankaran pormestari Gökçek avautui CNN Turk -televisiokanavan haastattelussa.

Turkki ampui venäläishävittäjän alas viime vuoden marraskuussa, koska se oli loukannut sen ilmatilaa. Venäjän mukaan alasammuttu venäläiskone oli kuitenkin ollut Syyrian ilmatilassa, kun sitä ammuttiin turkkilaisesta F-16-hävittäjästä. Tapaus jäädytti Turkin ja Venäjän välit, ja Venäjän presidentti Vladimir Putin kutsui alasampumista selkään puukotukseksi.
 
Erdogan on ilmeisen varma jo asemastaan, kun on varaa sanella sodalla uhkaavia ultimaatumeita jo muillekin maille:

David Dolan @ Reuters kirjoitti:
Any country that stands by the Muslim cleric Fethullah Gulen will not be a friend of Turkey and will be considered at war with the NATO member, Turkish Prime Minister Binali Yildirim said on Saturday.

The government said that followers of Gulen, who has been living in self-imposed exile in the United States for years, were behind the attempted coup by a faction of the military on Friday.

The government accuses Gulen of trying to build a "parallel structure" within the judiciary, education system, media and military as a way to overthrow the state, a charge the cleric denies.

Vähän epäilen, ettei tähän ”rinnakkaiseen valtarakennelmaan” kuulu pelkästään gulenisteja vaan myös paljon kemalilaisia, eli kaikki olennaisimmat Erdoganin puolueen vastustajat. Aiemmin uutisoitu tuomarien erottaminen on määränä yli kolmannes (36 %) kaikista Turkin tuomareista. Tilalle nimitettävien poliittista kantaa tuskin tarvitsee kauheasti arvailla.
 
Turkin Presidentti voi tehdä myös itselleen nyt melkoisen karhunpalveluksen.
Kurdit onnistutaan pitämään viellä juuri kurissa mutta kun ere alkaa huonontaa myös muiden "vähemmistöjen" asemaa niin puhutaan prosenttuaalisesti jo melko isosta väestönosasta.
Analyysi: Kuuden tunnin vallankaappaus vai sisällissodan ensimmäiset laukaukset?
Turkissa on ilmeisesti koettu maan historian lyhyin vallankaappaus. Perjantai-iltana alkanut sotilasvallankaappaus näytti suureksi osaksi romahtaneen lauantaiaamuna

Taksimin aukio. Kuva: Sedat Suna / EPA

Kaappausyritys ei vielä ole täysin kukistettu, mutta presidentti Recep Tayyip Erdoğan ja hänelle uskolliset joukot näyttivät varhain lauantai-aamuna olevan niskan päällä.

Erdoğan syyttää vallankaappausyrityksestä Yhdysvalloissa asuvaa uskonnollista johtajaa Fetullah Güleniä, joka pitkään oli Erdoğanin liittolainen. Erdoğan on viime vuosina puhdistanut virkamieskuntaa, oikeuslaitosta ja upseeristoa Gülenin kannattajista. Nyt asevoimissa kerrotaan jo olevan alkamassa uusi puhdistusten aalto.

Turkkilaiset ovat pahasti jakautuneet Erdoğanin kannattajiin ja vastustajiin. Monet vastustajat pelkäävät, että Erdoğan on viemässä Turkkia kohti islamilaista valtiota. Tämä jakolinja ei katoa minnekään ja Turkissa on jo jonkin aikaa kuulunut puhetta sisällissodan vaarasta. Kun maan asevoimien hävittäjät ampuvat alas omia helikoptereitaan, sota ei enää ole kaukana.

Vallankaappaus ei olisi ensimmäinen Turkissa. Sotilaat ovat kaapanneet vallan useaan otteeseen Turkissa. Vuonna 1980 sotilaat ottivat vallan kuukausien huolellisen suunnittelun jälkeen asevoimien komentajien käskystä. Kaikki eteni sotilaallisen järjestelmällisesti komentoketjun kautta.

Armeija päätti silloin puuttua tilanteeseen, koska maa näytti olevan ajatumassa sisällissotaan vasemmistolaisten ja oikeistolaisten ryhmien yhteenottojen seurauksena.

Tämänkertainen vallankaappausyritys on lähtenyt liikkeelle asevoimien sisältä, mutta komentoketjun ulkopuolelta. Vallankaappausyrityksestä pidätettyjen listalla on lukuisia everstejä ja alempia upseereita. Uusimpien tietojen mukaan joukossa on myös muutama kenraali.

Turkissa asevoimat piti pitkään oikeutenaan puuttua politiikkaan, jos poliitikot eksyivät oikealta tieltä. ”Oikea tie” oli modernin Turkin perustajan Kemal Atatürkin ei-uskonnollinen malli. Islamistitaustainen presidentti Erdoğan on poikennut tältä tieltä moneen kertaan. Nytkin vallankaappauksen tekijät sanoivat haluavansa pelastaa Turkin maallisen järjestelmän ja demokratian.

Dramaattisen yön lopputuloksena voi hyvinkin olla yksinvaltaisen presidentti Erdoğanin aseman vahvistuminen ennestään. Se olisi vaarallinen tie Turkille.

Erdoğanin kehotus kansalaisille tulla kaduille näytti myös tuoneen kaduille aseistettuja presidentin kannattajia, mikä varmasti lisää pelkoja Erdoğanin vastustajien parissa.

Turkissa on edessä vaarallisia aikoja, vaikka vallankaappausyritys nyt näyttää päättyvän tähän.
 
@BlackFox - vai onko sittenkään outoa? ns. lentäjä tuomitaan kuolemaan ja teloitetaan, seurauksena Turkin ja Venäjän välit kohenevat ja pian ne ovat riittävän hyvät ja kumpikin taho on tyytyväinen. Kummallekin on etu se, että välit normalisoituvat - reaalipolitiikkaa näet.

vlad
 
Yöllä kun tilanne oli epäselvä, niin ulkomaat ottivat kantaa tosi nihkeästi. Tällä hetkellä vailuttaa siltä, että pakko olla voittajan puolella ettei jännitteet räjähdä käsiin.

Jeppis jepulis. Pidetään peukkuja paremmalle mutta samalla valmiina on tuki "demokraatiselle" lailliselle esivallalle.
 
Turkkilainen fregatti on vallattu laivastotukikohdassa Gölcükissa, kertoo uutistoimisto Reuters kreikkalaisen armeijalähteen tietojen perusteella.

Lähteen mukaan fregatin on vallannut Turkin hallitusta vastustava ryhmä ja komentaja on otettu panttivangiksi.

Gölcük sijaitsee Turkin luoteisosassa.
 
Jos koko show ei ollut Erdoganin masinoima verinen tekosyy vetää oppositio ml. asevoimat sellaiseen siltaan ettei sieltä nousta, niin jotenkin sellaiset "nuijasodan" fiilikset. Vaikka tietää että onnistumisen mahdollisuudet ovat hyvin pienet, lähdetään edes yrittämään melkein itsemurhahengessä koska toinen vaihtoehto on näivettyä pois. Nuijamiesten osalta tämä tietty oli ihan konkreettista, Turkin osalta henkistä kun vapaudet viedään.

En näe Erdoganissa pisaraakaan kritiikkiä mitään omaa tekemistä kohtaan. Mies on jääräpäisempi ja omaan erinomaisuuteensa vakuuttunut enemmän kuin Putin. Valtiomiesteko olisi ollut nostaa näiden maanpetturuus- ja kuolemantuomiolöpinöihin edes jollakin tapaa pyrkimys siihen että kaikki olisivat tyytyväisiä Turkissa, mutta ei.
 
@BlackFox - vai onko sittenkään outoa? ns. lentäjä tuomitaan kuolemaan ja teloitetaan, seurauksena Turkin ja Venäjän välit kohenevat ja pian ne ovat riittävän hyvät ja kumpikin taho on tyytyväinen. Kummallekin on etu se, että välit normalisoituvat - reaalipolitiikkaa näet.

vlad
Sitä vain mietin että Venäjä-turkki väleissä tapahtui kummaa parantumista ennen tätä.
 
Se mikä näissä perusteluissa menee ristiin todellisuuden kanssa on demokratian puolustaminen. Vallankaappaus oli selkeästi demokratian vastainen toimenpide.

Toisaalta taas Turkissa demokratia ei tarkoita laajoja kansalaisvapauksia.

Vaikka länsimaissa demokratia ja kansalaisoikeudet nähdään yhteenkuuluvina niin turkin tapaus on hyvä esimerkki siitä että asiat eivät todellakaan ole samoja.

Ei ne ole ihan yhteenkuuluvia, eikä Turkin tapaus ole kovin hyvä esimerkki vastakkaisesta. Mielestäni hieman yleistät tuossa liikaa. (Ainakin kunnes selvennät mitä tarkoitit että meikäkin ymmärtää. Joskus vedellään liian leveällä pensselillä.)
 
Olikos ne ydinkärjet siellä Incirlikissa? Mahdi nousisi ydinasevaltiaaksi samoin tein? Israelin kommandot iskisivät ja Mahdi vaatisi Natoa mukaan kostoretkelle, olisi raamatullista.
 
Jos koko show ei ollut Erdoganin masinoima verinen tekosyy vetää oppositio ml. asevoimat sellaiseen siltaan ettei sieltä nousta, niin jotenkin sellaiset "nuijasodan" fiilikset. Vaikka tietää että onnistumisen mahdollisuudet ovat hyvin pienet, lähdetään edes yrittämään melkein itsemurhahengessä koska toinen vaihtoehto on näivettyä pois. Nuijamiesten osalta tämä tietty oli ihan konkreettista, Turkin osalta henkistä kun vapaudet viedään.

En näe Erdoganissa pisaraakaan kritiikkiä mitään omaa tekemistä kohtaan. Mies on jääräpäisempi ja omaan erinomaisuuteensa vakuuttunut enemmän kuin Putin. Valtiomiesteko olisi ollut nostaa näiden maanpetturuus- ja kuolemantuomiolöpinöihin edes jollakin tapaa pyrkimys siihen että kaikki olisivat tyytyväisiä Turkissa, mutta ei.

Örde on ihan yhtä "luotettava" informaation rehellisyyden suhteen kuin Putin... o_O
 
Jos koko show ei ollut Erdoganin masinoima verinen tekosyy vetää oppositio ml. asevoimat sellaiseen siltaan ettei sieltä nousta, niin jotenkin sellaiset "nuijasodan" fiilikset. Vaikka tietää että onnistumisen mahdollisuudet ovat hyvin pienet, lähdetään edes yrittämään melkein itsemurhahengessä koska toinen vaihtoehto on näivettyä pois. Nuijamiesten osalta tämä tietty oli ihan konkreettista, Turkin osalta henkistä kun vapaudet viedään.

No mutta nuijasodassahan oli osapuolina nuijamiesten puolella Ruotsin valtionhoitaja ja suomalaisten aatelisten puolella Puolan kuningas. Valtiopoliittisesti pienempihän kärhämä tämä Turkin konflikti.
 
Minusta tämä kuva kertoo aika hyvin missä Lähi-Idässä mennään Erdoganin ja vallankaappauksen suhteen:

CneObvhWAAAaqZ8.jpg


(Kuvassa siis Hamasin jäseniä juhlimassa Erdoganin voittoa ”islamin vastustajista”)

Hamas juhlii demokratian voittoa. Juu.
 
Back
Top