Koko Suomi järkyttyi syvästi elokuussa, kun häikäilemätön puukkomies hyökkäsi silmittömästi ohikulkijoiden kimppuun Turun keskustassa. Kahden ihmisen kuolemaan ja kahdeksan haavoittumiseen johtanutta veritekoa tutkitaan terroritekona.
Pääepäilty Abderrahman Bouanane ja muut epäillyt ovat kotoisin Marokosta, mutta maan viranomaiset eivät ole toistaiseksi kommentoineet tapausta.
Nyt Marokon turvallisuuspalvelun (englanniksi Central Bureau of Judicial Investigations) johtaja Abdelhak Al Khayam kertoo ensimmäistä kertaa julkisuudessa maansa tiedustelun käsityksen asiasta. Hän sanoo Marokon viranomaisten seuranneen tarkasti Turun tapahtumia.
Al Khaym oudoksuu sitä, ettei Suomesta ole oltu heihin yhteydessä.
- Emme ole saaneet toistaiseksi tietoa tutkimusten etenemisestä. Kaiken sen, minkä tiedämme, olemme lukeneet uutisista, Marokon terrorismin vastaisen taistelun ykkösjohtaja kertoo puhelimitse.
- Mutta jos tulevaisuudessa on jotain, jota voimme teille Suomessa tarjota, esimerkiksi informaatiota tai jotain muuta, teemme sen.
Kosto turvapaikkapäätöksestä?
Kansainvälinen lehdistö on nimennyt Abdelhak Al Khayamin maan ykkösterroristienjahtaajaksi. Toisin kuin monen arabimaan, usein äärimmäisten salaisten turvallisuuspalveluiden johtajat, Al Khayam viihtyy hyvin julkisuudessa.
Motiivikseen terroristien jahtaamisessa Al Khayam on sanonut sen, että äärimuslimit häpäisevät islamin uskontona.
Al Khayam pohtii tekijän mahdollisia motiiveja terroristien käsittelystä Marokossa saatujen kokemusten kautta. Turun iskun uhrien profiillit ihmetyttävät häntä.
- Meidän kokemuksemme mukaan tämän kaltaiset terroristit eivät iske erityisesti naisiin. Siksi meitä ihmetyttää se, että hän hyökkäsi juuri naisten kimppuun. Useimmiten terroristien kohteena ovat lainvalvontaviranomaiset tai muuten henkilöt, jotka symboloivat valtiota.
Al Khayam muistuttaa, että yksikään terroristijärjestö ole ottanut vastuuta iskusta.
- Tekijä ei ole tunnettu siitä, että hänellä olisi ollut yhteyksiä joihinkin näistä organisaatioista.
- Hänhän oli hakenut Suomesta turvapaikkaa, jonka Suomen viranomaiset olivat evänneet. Isku tapahtui pian päätöksen jälkeen. Siksi voi olla, että hyökkäyksellä oli jotain tekemistä tämän kanssa.
Al Khayam antaa ymmärtää, että syynä saattoi olla estää maasta poistaminen.
Reaaliaikaista tietoa
Al Khayam peräänkuuluttaa laajaa kansainvälistä yhteistyötä ja yhteisiä operaatioita terrorismin vastaisessa taistelussa. Suomi kuuluu tähän joukkoon.
Hän sanoo maansa olleen asiassa aktiivinen.
- Olemme pystyneet antamaan ulkomaisille kumppaneillemme reaaliaikaista, tärkeää tietoa yksittäisten terroristiepäiltyjen liikkeistä, suunnitelmista ja kontakteista. Näillä tiedoilla on kyetty estämään useita terrori-iskuja Euroopassa.
- Tämä on menestyksen salaisuus terrorismin vastaisen taistelussa.
"Terroristit sokeita"
Entä mitä Marokon viranomaiset haluisivat sanoa Suomelle, jota ensimmäistä kertaa historiassa on kohdannut mahdollinen terrori-isku?
- Terrorismilla ei ole uskontoa, kansallisuutta tai rajoja. Sen vihollinen on ihmisyys. Terroristit ovat myös sokeita eivätkä he tee eroa uhrien välillä. Heitä ei kiinnosta se, onko uhri eurooppalainen vai arabi, Al Khayam lataa.
Ennakkoluulot saattavat kuitenkin haitata väkivallan patoamista.
- Meidän pitää olla avoimia muille kulttuureille, jotta voimme tehdä yhteistyötä ja auttaa toisiamme tässä ilmiössä, joka koskee meitä kaikkia.
Hänestä myös eurooppalaisissa moskeijoissa pidettäviä saarnoja on seurattava. Vaikka kulttuuria ja uskontoa on voitava harjoittaa vapaasti, myös kontrollia on oltava.
- Meidän pitäisi myös lisätä yhteistyötä turvallisuuspalveluiden välillä ja kehittää kumppanuuksia, jotta viranomaiset voisivat taistella yhdessä tätä ilmiötä vastaan.
ANTERO EEROLA