Niinistö jyrähti terrorismista ja maahanmuuttokeskustelusta
Terrorismi varjosti tasavallan presidentti Sauli Niinistö puhetta suurlähettiläspäivillä.
Presidentti Sauli Niinistö aloitti suurlähettiläspäivien puheensa muistuttamalla siitä, kuinka paljon satavuotista itsenäisyyttään juhlistavassa Suomessa on varjeltavaa ja kuinka Turun terroristi-isku näytti toteen sen, että tärkein asia on ihmisten turvan ja turvallisuuden varjeleminen, joka on järkkynyt.
Niinistö kiitti puheessaan myös poliisia, pelastushenkilöstöä ja kanssaihmisiä, jotka tekivät Turussa "kaiken, minkä tehdä voi".
Samaan hengenvetoon Niinistö patisti myös eduskuntaa "tekemään sen mikä tehtävissä on" eli täydentämään viranomaisten puutteellisia toimivaltuuksia sekä varmistamaan, että viranomaisilla on myös riittävät resurssit ihmisten turvallisuuden takaamiseen.
Sopimuksia noudatettava
Presidentti muistutti myös suomalaisen maahanmuuttokeskustelun jyrkistä linjoista.
Niinistön mukaan toiset suomalaiset ehdottavat rajojen sulkemista ja toiset vastustavat pakkopalautuksia, kun taas monet eivät näe asiaa niin yksiselitteisenä. Niinistön mukaan jälkimmäiset ovat oikeassa.
Niinistö korosti myös, että Suomi noudattaa kansainvälisiä sopimuksia niin pakolaisten kuin turvapaikanhakijoiden suhteen.
Moitteita monille
Niinistö teki myös rajoja kiinni vaativille tahoille selväksi, että Suomi ei voi sulkea rajojaan: "On siis syytä tehdä selväksi: Suomi ei voi sulkea rajojaan sulkeutumatta itse. Palaaminen rajatarkastuksiin lännessä ei estä turvapaikanhakijan maahanpääsyä; ei estänyt itärajallakaan pari vuotta sitten.
Toisaalta Niinistö myös muistutti pakkopalautuksia vastustaville tahoille, että turvapaikkaa haetaan myös vailla perusteita ja siksi oikeus määrää laittomasti maassa olevia palautettavaksi: "Oikeuslaitoksemme on maailman eturiviä, myös turvapaikka-asioissa. Sen ratkaisujen yleinen ylenkatsominen tai suoranainen vastustaminen horjuttaa koko yhteiskuntajärjestystämme", Niinistö jyrähti.
Presidentti korosti myös, että maahantulo ei ole päättymässä ja tämän vuoksi tarvitaan perinpohjaista keskustelua: "Edessämme on vaikea keskustelu: Miten ylläpitää humaania yhteisöämme samalla vaarantamatta sitä? Tämä keskustelu on syytä käydä perinpohjaisesti", Niinistö korosti.