Supon erikoistutkija: Tällaisia ovat Suomen radikaali-islamistiset verkostot
Suomen radikaalin islamismin kenttä voidaan asiantuntijan mukaan jakaa kolmeen osaan.
Suojelupoliisin mukaan Suomeen on syntynyt radikaali-islamistisia verkostoja. Suojelupoliisilla on tällä hetkellä noin 350 henkilöä tarkkailussa.
Suojelupoliisin erikoistutkija Pekka Hiltunen kertoo Iltalehdelle, että suomalaisen radikaali-islamismin kenttä voidaan jakaa kolmeen osaan: sisäisiin vaikutteisiin, ulkoisiin vaikutteisiin ja virtuaalimaailmaan.
Verkostot ovat marginaali-ilmiö, mutta pyrkivät laajentumaan. Suomen kohdalla olennaista on kuitenkin se, että verkostojen historia on meillä vielä lyhyt. Verkostojen määrää Hiltunen ei voi julkisesti arvioida.
1. Sisäiset vaikutteet
Suomen sisäiset verkostot ovat ryhmiä, jotka pyrkivät tietoisesti levittämään radikaalia ideologiaa ja värväämään riveihinsä lisää ihmisiä. Ne ovat keskeisiä toimijoita suomalaisessa radikaalissa islamismissa.
Verkostot eivät ole kovin hierarkkisia tai kurinalaisia, vaan niihin liittyy ja niistä jättäytyy pois ihmisiä. Osa on tiiviimpiä ja osa löyhempiä, mutta niissä saattaa olla tiiviimpiä ytimiä, jotka säilyvät.
- Suhtautuminen irtautumiseen riippuu varmasti siitä, minkä tyyppistä spesifiä toimintaa on ollut, missä on ollut mukana, minkälainen henkilön oma sosiaalinen verkosto muuten on, Hiltunen arvioi.
Verkostot sijoittuvat fyysisesti useimmiten kaupunkeihin ja pyrkivät piilottamaan toimintansa. Osallistumista ei haluta tehdä avoimesti.
- Kyllähän tällaiset verkostot luonnollisesti viihtyvät kaupunkiympäristöissä, koska siellä yksinkertaisesti sitä väestöä on, Hiltunen sanoo.
2. Ulkoiset vaikutteet
Verkostot saattavat ottaa vaikutteita ulkomaisilta henkilöiltä, joilla on Suomeen yhteyksiä. Henkilöt saattavat matkustaa Suomeen levittämään radikaalia ideologiaa.
Suomi ei kuitenkaan ole korkea-arvoisten oppineiden merkittävä kohdemaa.
- Se ei ehkä Suomessa ole se pääasiallinen väylä, että tänne tulisi juuri äärimmäisen korkean profiilin oppineita tiiviillä syötöllä, Hiltunen kertoo.
3. Virtuaalimaailma
Sisäisten ja ulkoisten vaikutteiden välimuotona on verkossa tapahtuva propagandan levittäminen ja värväystoiminta.
Verkossa esiintyy hyvin erilaisia auktoriteetteja, joiden kannattajakunta kuitenkin vaihtelee laajasti, eikä heillä ole välttämättä suurta kuulijakuntaa Suomessa.
- Sieltä löytyy toimijoita aivan laidasta laitaan, puhtaista terroristijärjestöistä pitkän linjan radikaalioppineisiin, Hiltunen selventää.
Samalla viestintä ei ole kuitenkaan aina suoraan kohdennettua, vaan pikemminkin yleistason viestintää.
Tavoitteet vaihtelevat
Radikaalin islamismin tavoitteet vaihtelevat. Osa tähtää Isisin tyyliseen nopeaan kalifaatin rakentamiseen, osa taas uskoo pitkäaikaiseen prosessiin.
Hiltusen mukaan se, että joku on radikaali islamisti, ei välttämättä kerro suoraan, minkä tyyppiseen islamilaisen valtion rakentamiseen hän pyrkii.
- Kyllä on ihmisiä, jotka haluaisivat myös Suomeen, totta kai, oman ideologiansa mukaisen yhteiskuntajärjestyksen, Hiltunen sanoo.
Suomen tapauksessa radikaalin toiminnan ei kuitenkaan välttämättä nähdä tähtäävän siihen nopealla aikavälillä.
- Tavoitteena saattaa esimerkiksi olla juuri jakolinjojen luominen, tuen heikentäminen kriisialueilla toimiviin operaatioihin tai kannatuksen kerääminen, Hiltunen luettelee.
Osa verkostoista saattaa pitää Isisin toimintaa hyväksyttävänä ja tavoitteellisena, osa taas identifioituu johonkin konfliktiin tai tapahtumaan, jonka puolesta toimitaan. Verkoston siteet ja identiteetti muodostuvat hyvin erilaisille ja eri laajuisille pohjille.
Olennaisena erona Suomessa on se, ettei täällä ole yhtä pitkää radikaaliverkostojen historiaa. Verkostot eivät ole päässeet muotoutumaan yhtä kookkaiksi kuin maissa, joissa toimintaa on ollut hyvin pitkään.
Kaksi syytä radikalisoitua
Hiltusen mukaan radikalisaatiota tutkittaessa on havaittu, että se pohjaa kahdelle pääakselille. Ihminen etsii verkostoista kuulumisen ja merkityksen tunnetta elämäänsä.
- Osa näistä verkostoista pyrkii tarjoamaan sosiaalista ympäristöä ja sitä isoa tarinaa, joka antaisi ihmiselle merkityksen, hän kertoo.
Koska verkostot eivät ole kovin hierarkkisia, ei niissä ole välttämättä yksittäistä ihmistä, jolla on käskyvalta muihin. Sen sijaan erilaisia aktiivisuuden muotoja saatetaan pitää esillä suotavana ja oikeana toimintana.
Samoista verkostoista saatetaan lähteä myös esimerkiksi Lähi-itään vierastaistelijoiksi. Into lähteä saattaa olla peräisin mistä tahansa, joko Suomesta, ulkopuolelta tai virtuaalimaailmasta.
Radikaali islamismi on kuitenkin yhä vain marginaali-ilmiö. Suurempi kannatus myös näkyisi laajemmin yhteiskunnassa.
- Luonnollisesti meidän yhteiskunnassamme myös näkyisivät nämä radikaali-ilmiöt huomattavasti vahvemmin, jos kannatus olisi suurempaa, Hiltunen huomauttaa.
PATRIK SAARTO