Turussa useita puukotuksia ja laukauksia

On yksi asia, että tekijää on ammuttu. Silloin kuulustelut voidaan aloittaa suhteellisen nopeasti kun potilaan tila on vakiintunut.

Nyt on sitten hoidettavana monivammapotilas jolla on sekä ampumahaava että neurologinen vamma.

Aika nopeasti määrää lääkäri kuulustelun keskeytettäväksi. Voi hyvinkin myös olla, että kuulusteluissa sanoo vain, että ei muista tapahtuneesta mitään.

Kun vielä jaksaa teeskennellä, että ei opi osaston rutiineja ja vaikuttaa muuten hassahtaneelta, niin lusimispaikaksi tulee vankisairaala.

Torikauppiaan verenkuohahduksen takia saattaa jäädä tekijän kumppanit vapaalle jalalle ja vankisairaala saa elinkautista tahkoavan neurologisen potilaan jonka magneettikuvaukset ja tulkin avustamana tehtävät testit tulevat maksamaan todella maltaita.

Mutta jos pesismaila- ja potkijatyypit olisivat onnistuneet, niin koko kaverista ei olisi enää kustannuksia yhteiskunnalle ruumiinavausta enempää. Se vasta kalliiksi tulee, jos solun taustahenkilötkin/johtaja laitetaan linnaan istumaan elinkautista. Mieluiten jokin kevyt syyte, vähän koppia ja sen jälkeen kaverit ulos maasta ja ulos Schengenistä. Olettaen, etteivät palaa kummittelemaan.

Harmi sinällään. Olisi voinut luulla, että kunnon isku päähän pesismailalla adrenaliinihumalassa riittäisi viemään hengen ihmiseltä.
 
Olen ollut teholla samaan aikaan kun poliisi on käynyt kuulustelemassa epäiltyä. Aika rauhallista menoa.

Niin senhän takia se on rauhallista menoa, että koska hoitohenkilökunta päättää milloin kuulustelu loppuu.

Nytkin henkilö on lehtitietojen mukaan "ollut haluton puhumaan".

Sen sijaan taas esimerkiksi poliisiasemalla jutustelua jatketaan juuri sillä intesiteetillä ja niin kauan kuin kuulustelijat haluavat. Kummasti aika harva kestää sitä intensiivisessä kuulustelussa tulevaa painetta.

Jokainen listätunti jonka kiinniotettu saa sairaalassa menee terroristien hyväksi.
 
Niin senhän takia se on rauhallista menoa, että koska hoitohenkilökunta päättää milloin kuulustelu loppuu.

Samoilla ohjeilla olen ollut paikalla. Mutta myös silloin kun on päätetty käyttää kemikaaleja.

Nytkin henkilö on lehtitietojen mukaan "ollut haluton puhumaan".

No sille ei voi mitään. Kun teholta pääsee pois niin sillä ei ole paljon mahdollisuuksia. Voi yrittää ihan vapaasti olla puhumatta.
 
Soneran salakuuntelu juppaka tulee ensimmäisenä mieleen. Sen jälkeen nokian ja eriksonin kommellukset hiekkamaassa. Onhan näitä julkisia juttuja ollut monta vuosikymmentä, vaan ei niistä hirveästi jutella. Joten usko vain tekniikka on ollut paikallaan ties kuinka kauan ja sitä on kehitetty ihan kotimaisilla voimilla.

Yksittäiset väärinkäytökset yksittäistä henkilöä valvottaessa ovat ihan eri asia kuin kaiken kattava massavalvonta. Kyllähän puhelimen kuuntelu onnistuu, ja kuka hyvänsä tietoliikenteen ammattilainen voisi asentaa minunkin verkkoliittymääni wiretapin.

Sen sijaan haaste on saada siitä tiedosta jotakin irti. Jokaista puhelua ei voida kuunnella ihmiskorvin. Jokaista tekstiviestiä ei ehditä lukea. Jo Neuvostoliitossa osattiin kyllä kerätä tietoa, mutta analyytikoita ei sitten riittänyt raakadatan käsittelyyn. Kerätty tieto pitää pystyä analysoimaan ja jäsentämään, se on se haaste, muutoin koko homma on suurta haaskausta ja pelkkää mediapeliä.

Sittenkin jää erinäiset ongelmat jäljelle. Terroristit ja rikolliset oppivat jatkuvasti käyttämään yhä turvallisempia viestintämuotoja. Viestejä salataan, puhelimia ja sim-kortteja vaihdetaan eikä viestintää käydä kotikoneelta (esim. kahviloiden ja kirjastojen julkiset verkot ja tietokoneet). Kuinka paljon saadaan irti jotakin hyödyllistä? Ehkä yksinäisiä susia saadaan kartalle, jos pystytään selvittämään, ketkä käyvät jihadistisivustoilla tai keräävät pomminteko-ohjeita netistä. Harmi vain, että näitä kaikkia ei voida seurata reaalimaailmassa. Kuinka moni onkaan ollut seurannassa, mutta ei ole jäänyt kiinni?

Kannattaa huomata, että Yhdysvaltain tiedustelukompleksi toimii yli 50 miljardin dollarin vuosibudjetilla. Jos tuo skaalataan väestömäärän mukaan, niin poliisin ja puolustusvoimien tiedusteluinstanssien rahoitus Suomessa pitäisi olla luokkaa lähemmäs miljardi euroa vuodessa. Ja käytännössä rahoituksen pitäisi olla huomattavasti suurempi, jos halutaan valvoa myös ulkomailla tapahtuvia asioita. Muutenhan torjutaan vain kotiperäistä radikalisoitumista, jolloin jokin ryhmä voi tulla Irakista tai vaikka Ruotsista Suomeen radiohiljaisuudessa kaikki suunnitelmat valmiiksi hiottuina. Kellonlyömällä X paikassa Y sitten alkaa tapahtua, kun kaikilla on paikallisesti hankitut kirveet/kiväärit ja luotiliivit mukanaan.

En pistäisi verkkotiedusteluun muutamaa kymmentä miljoonaa euroa enempää. Jos sillä saadaan lista ihmisistä, jotka käyvät radikaalisivustoilla, niin sitten voidaan kohdistaa HUMINT:ia heihin. Miljardilla palkkaa melkoisen määrän poliiseja, ja jokaisen radikaalin peräänkin voidaan laittaa joku seuraamaan 24/7.
 
Niin, nythän näitä "ongelmia" on siirretty aina tarvittaessa muihin keskuksiin, nyt annetaan tehostettua tukea. Voi pyhä vitun jeesus sanon minä.

Tämä tuli mieleen Supon Pelttarin haastattelussa, kun hän kertoi että tekijästä on tullut tietoa heille turvapaikkaprosessin kautta, mutta että hän ei kuulunut heidän 350 seurattavan joukkoon.

Eli tuleeko jokaisesta hakijasta tieto aina Supolle vai oliko tekijällä jotain miksi tieto oli mennyt Supolle?
Onko hän ollut koko ajan Pansiossa?
 
No sille ei voi mitään. Kun teholta pääsee pois niin sillä ei ole paljon mahdollisuuksia. Voi yrittää ihan vapaasti olla puhumatta.

No eipä sillä kiinnijääneellä nyt ole muutenkaan mitään mahdollisuuksia. Ei sitä tarvitse näytön takia kuulustella, vaan sen takia, että mahdolliset rikostoverit saataisiin kiinni.

Pesarilla kiinniotettua leiponut teki todellisuudessa suuren palveluksen terroristeille!
 
Se vasta kalliiksi tulee, jos solun taustahenkilötkin/johtaja laitetaan linnaan istumaan elinkautista. Mieluiten jokin kevyt syyte, vähän koppia ja sen jälkeen kaverit ulos maasta ja ulos Schengenistä. Olettaen, etteivät palaa kummittelemaan.

Aivan loistava idea!

Ihmettelen vain, että esimerkiksi israelilaiset eivät käytä tuota metodia?

Ai olet osallistunut pommi-iskun suunnitteluun ja toteuttamiseen. No laitetaan sulle puoli vuotta linnaa ja sitten karkoitetaan sut Jordaniaan tai Libanoniin.

Jos tekijät on alunperinkin tulleet luvattomasti Schengen-alueelle, niin mikä estää tulemasta toisen kerran luvattomasti?
 
Ei vastaus edelliseen, vaan yleiskommentti.

VMP. Kommarilehdistön (99 % suomalaisesta mediasta) suurin huoli näyttää olevan nyt suomalaisten "radikalisoituminen" kostotoimenpiteisiin, ei se että maassa pyörii edelleenkin tuhansia tyyppejä, joiden todellisesta henkilöllisyydestä ja ideologista ei ole mitään tietoa, ja joilla ei ole edes oikeutta olla maassa. Ja että mitään muutosta "pakolais"sirkukseen ei ole näkyvissä vaan tasaisesti pahenevaa tappavuutta.

Salekin näytti olevan eniten huolissaan suomalaisten käytöksestä, kuin miten tämä paska estetään jatkossa. Siihen olisi kyllä yksinkertaisia, halpoja ja toimivia keinoja.

Joitakin hyviä asiantuntijalausunto ja blogeja tällä kertaa, ei pelkkää skebeliä. Ehkäpä jokunen lamppu syttyi päässä.

Itse aiheutettu vahinko.
 
Aivan loistava idea!

Ihmettelen vain, että esimerkiksi israelilaiset eivät käytä tuota metodia?

Ai olet osallistunut pommi-iskun suunnitteluun ja toteuttamiseen. No laitetaan sulle puoli vuotta linnaa ja sitten karkoitetaan sut Jordaniaan tai Libanoniin.

Jos tekijät on alunperinkin tulleet luvattomasti Schengen-alueelle, niin mikä estää tulemasta toisen kerran luvattomasti?

Israelilaiset vapauttivat yli tuhat (ainakin satoja... ehkä kaikki vangitut eivät olleet terroristeja) terroristia saadakseen takaisin yhden kaapatun sotilaansa. Että eipä sielläkään ole lopulta tärkeintä, että uhrit saavat oikeutta, vaan että elävät saadaan pelastettua.

https://en.wikipedia.org/wiki/Gilad_Shalit_prisoner_exchange

Voidaan miettiä, mitä elinkautiseen käytetyllä rahalla saataisiin aikaan jossakin muualla, esimerkiksi hoitojonoissa. Tai palkkaamalla vanginvartijoiden sijaan poliiseja ennaltaehkäisemään tekoja.

Toki pitää arvioida myös riski, palaako terroristi uhkaamaan Suomea. Mutta aika vaivalloinen matka se on ja vaatii päättäväisyyttä, mikäli aikoo palata Timbuktusta takaisin tänne tekemään pahojaan. Matkalla on monta muutakin valtiota, jossa voisi iskeä. Ehkäpä neitseellisellä maaperällä vaikkapa Puolassa tai Virossa.
 
Olen ollut elämäni aikana tiukoissa paikoissa. Pelkokin on tullut tutuksi. Pahoissa paikoissa mulle on tullut tutuksi sellaiset luonteenpiirteet ja ominaisuudet jotka tekee ihmisestä toimintakykyisen silloin kun paska osuu ropeliin. Yleensä toimintakykyinen ihminen on harkitseva, faktoissa pysyvä ja rauhallinen. Palkokasvi ei mene venttiiliin vaikka sitä sinne joku yrittäisi varta vasten laittaa. Hermot on terästä ja ne huolletaan sitten tilanteen jälkeen. Kun tilanne on päällä niin ammattimies tekee enemmän ja puhuu vähemmän. Se keskittyy olennaiseen.
Tätä taustaa vasten mä olen hieman ihmeissäni luettuani koko ketjun läpi. En tiedä miten sen sanoisin, mutta jotenkin odotin että tällä foorumilla missä pitäisi olla kylmähermoisia sotilaita, eikä niinkään herkkähipiäistä väkeä pysyttäisiin tiukassa paikassa faktoissa eikä niinkään puhuttaisi mielipiteistä ja tunteista. On luonnollista että tälläinen herättää voimakkaita tunteita, mutta kuten sanottua, toimintakykyisellä ihmisellä on myös harkintakykyä. Myös ennen entterin painamista. Tähän jäisi varmaan 10 sivua jos kaikki kirjoittajien omat mielipiteet ja tunteenpurkaukset poistettaisiin.

En tiennyt että täällä kirjoitteluun vaadittiin sotilasuraa ja tiettyä korkeajännitys-tarinan sankarin kylmähermoisuutta. Itseltäni ei löydy kumpaakaan ja asepalveluksen mitoilla olin vain mitätön ja keskinkertainen sotilas. Olenko nyt siis tullut väärään paikkaan jos maanpuolustus on silti töitä, harrastuksia ja sydäntä lähellä oleva asia, vaikkakin kaikki kirjoittelut mitä tänne nimimerkin takaa laitan ovat lähinnä omia mielipiteitäni?

Se että onko asia väärin, riippuu ihan kunkin yksilön henkilökohtaisesta moraalikäsityksestä. Aivan vitun laitontahan se siis todella on mennä härväämään poliisilla hallussa olevaan tilanteeseen. Eikä siis kannata, jos ei halua sanktioita.

Ei ylipäätään pitäisi kuulua suomalaiseen käytökseen häiritä viranomaisen toimintaa varsinkin tälläisessä tapauksessa ja tuossa tilanteessa. Helposti tulee mieleen esim. tilanne jossa toinen tai kolmas hyökkäys olisi alkanut hieman jälkeenpäin ja ainoa jolta voitaisiin saada faktatietoa kohteista, tekijöistä jne on kaveri joka on pistetty elottomaksi pesarilla poliisin kiinnioton yhteydessä.

Eli toisinsanoen tosiasiassa käytännössä kannatat moista laitonta toimintaa. Se, että jos asia olisi tapahtunut hätävarjelutilanteessa, asia olisi toinen. Jos oma moraalinen kompassisi on noin vinoutunut, niin se on hieman erikoista.
Varmaan pieksäisit vaikka käsiraudoissa olevia pesismailalla seuraavaksi?

Ei jää omalla kohdalla yhteen kertaan kun poliisi on henkilöä hakiessaan sanonut että olisin kyllä voinut maksaa kiinniotetulle takaisin eivätkä he sitä panisi pahakseen. Yhtä ainoaa, oikeata toimintamallia näissä tapauksissa ei ole vaan jokainen meistä navigoi omalla kompassillaan. Sateenkaaren toisessa päässä on niitä jotka odottavat tyhjällä kadulla jalkatievalon vaihtuvan vihreäksi ja toisella puolella on sitten hieman synkempiä ihmisiä.
 
Ei vastaus edelliseen, vaan yleiskommentti.

VMP. Kommarilehdistön (99 % suomalaisesta mediasta) suurin huoli näyttää olevan nyt suomalaisten "radikalisoituminen" kostotoimenpiteisiin, ei se että maassa pyörii edelleenkin tuhansia tyyppejä, joiden todellisesta henkilöllisyydestä ja ideologista ei ole mitään tietoa, ja joilla ei ole edes oikeutta olla maassa. Ja että mitään muutosta "pakolais"sirkukseen ei ole näkyvissä vaan tasaisesti pahenevaa tappavuutta.

Salekin näytti olevan eniten huolissaan suomalaisten käytöksestä, kuin miten tämä paska estetään jatkossa. Siihen olisi kyllä yksinkertaisia, halpoja ja toimivia keinoja.

Joitakin hyviä asiantuntijalausunto ja blogeja tällä kertaa, ei pelkkää skebeliä. Ehkäpä jokunen lamppu syttyi päässä.

Itse aiheutettu vahinko.
Korkki kiinni ja nukkumaan... Palaillaan aamusella asiaan.:)
 
Viimeksi muokattu:
MODERAATTORIT: Nämä tiedustelulakikeskustelut voisi varmaan siirtää muualle?

Mutta jatkan aiheesta vielä sen verran, nyt kun tarkempaa budjetointia katsoin, että miljardi on ehkä hieman harhaanjohtava tavoite. Sillä saisi oletettavasti satelliitinkin tai pari taivaalle. Mutta kalliiksi tiedustelulakikin joka tapauksessa tulee, jos haluamme oman NSA:n.

1280px-US_intelligence_budget.png

United_States_Intelligence_Community


https://en.wikipedia.org/wiki/Unite...munity#/media/File:US_intelligence_budget.png
 
Ei ylipäätään pitäisi kuulua suomalaiseen käytökseen häiritä viranomaisen toimintaa varsinkin tälläisessä tapauksessa ja tuossa tilanteessa. Helposti tulee mieleen esim. tilanne jossa toinen tai kolmas hyökkäys olisi alkanut hieman jälkeenpäin ja ainoa jolta voitaisiin saada faktatietoa kohteista, tekijöistä jne on kaveri joka on pistetty elottomaksi pesarilla poliisin kiinnioton yhteydessä.

Tätä pidän epätodennäköisenä. Jos kantti kestää tappaa viattomia siviilejä, niin tuskin tyyppi nopeasti murtuu kuulusteluissakaan. En tunne poliisin kuulustelumetodeja, mutta aika pahasti pitää mennä fyysiseksi, että mitään tietoa saa irti tuollaiselta kuulusteltavalta. Viikkojen ja kuukausien kopittaminen psykologisine temppuineen voi toimia, mutta se on liian hidasta, jos terroristeilla on suunnitelma toiminnan jatkamisesta. Sitä paitsi kidutettu ihminen kertoo mitä hyvänsä, jos uskoo sen miellyttävän kuulustelijaa ja lopettavan kidutuksen. Pahimmillaan resurssit on sitten ihan väärässä paikassa, kun tyyppi tietämättömyyttään ähkäisee seuraavan iskun tapahtuvan kauppakeskuksessa X, kun todellisuudessa seuraava iskukohde on rautatieasema Y.

Suomessa ei nimittäin ole mahdollista neuvotella tuomiosopimuksia. Syyttäjä ei tarjoa vain kymmenen vuoden kakkua, jos epäilty pystyy antamaan tietoa, jolla lisäiskut vältetään. Murha on murha ja tuomio elinkautinen, vaikka auttaisit selvittämään Kennedyn ja Palmen murhan.
 
Keskustelu



Janne Riiheläinen @veitera·13t

Yllättävän moni haluaa näköjään kiihkossaan olla osa ongelmaa, ei osa ratkaisua. #Turku #eivihapuheelle



adam seven @a7_FIN_SWE

Vastauksena käyttäjälle @veitera
Tämä nyt kuitenkin on eurooppalainen ongelmia. Pitääkö saada vapaasti edistää väkivaltaa? Ollaanko poikkeustilassa jossa poikkeuskeinot >

> väkivaltaideologian edistäjiä kohtaan otetaan käyttöön? En rajaa kysymystä turvapaikanhakijoihin, enkä edes islamisteihin.

Hm.. piti olla välissä etten rajaa maahanmuuttajiin.. Jos siis edistää väkivalta- ideologiaa..
 
Uhreista ei ole ymmärrettävästi tietoja julkisuudessa. Perjantaisessa tiedotustilaisuudessa TYKSin edustaja kertoi kaikki sairaan tuotujen potilaiden olevan "aikuisia".
Uhrien ikähaarukaksi on kuitenkin ilmoitettu 15-67v.
Toivottavasti tämä 15v lapsi ei ole toinen menehtyneistä.
 
Hieno ketju. Pystyy hyppäämään sivulta ~5 sivulle ~45 ilman, että mikään muuttuu. Aivan sama ulina käynnissä samoilla sykleillä.
 
Uhreista ei ole ymmärrettävästi tietoja julkisuudessa. Perjantaisessa tiedotustilaisuudessa TYKSin edustaja kertoi kaikki sairaan tuotujen potilaiden olevan "aikuisia".
Uhrien ikähaarukaksi on kuitenkin ilmoitettu 15-67v.
Toivottavasti tämä 15v lapsi ei ole toinen menehtyneistä.

Uutisoinnin mukaan uhrit ovat 15-67-vuotiaita. Yksi luokkaantuneista on 18-vuotias, muut aikuisia. Deduktiivinen päättely: 15-vuotias on kuollut.

https://yle.fi/uutiset/3-9785770

Uhrien kohtalo – uhrit pääasiassa naisia
Puukotuksen seurauksena kuoli kaksi naista. He ovat Suomen kansalaisia. Toisen uhreista tiedetään olleen Jehovan todistaja.

Loukkaantuneita on kahdeksan, heidän joukossa yksi Italian, yksi Iso-Britannian ja yksi Ruotsin kansalainen. Yksi loukkaantunut on 18-vuotias, muut aikuisia. Loukkaantuneista kuusi on naisia ja kaksi miehiä. Loukkaantuneet miehet yrittivät auttaa uhreja.

Puukotuksen uhrit ovat poliisin mukaan 15-67-vuotiaita.

Kun terrori-isku on herättänyt niin paljon tunteita kuin on, kuten @Samovarius huomautti, niin millaisia tunteita repeääkään, jos kuolonuhreissa paljastuu olevan lapsia? No nyt paljastui, eikä tämä ainakaan minua viilentänyt. :mad:
 
Back
Top