Turussa useita puukotuksia ja laukauksia

Poliisi, sairaala ja rajavartiolaitos valmiudessa Turun terrori-iskun vuosipäivänä – Poliisi: Uuden iskun uhkaa ei ole, mutta tulevaisuuden ennustaminen on haasteellinen juttu
Kymmenet poliisit varautuvat miehittämään Turun keskustan risteykset mielenosoitusten ja yleisötapahtumien vuoksi.

https://yle.fi/uutiset/3-10357478

juttua aiheesta..
02:11->
Kuuntele Yle Uutiset Turku Yle Areenassa:

http://areena.yle.fi/1-4481638
 
Viimeksi muokattu:
Turun terrori-iskusta on tänään kulunut vuosi – Miten teko muutti Suomea?
HS kysyi neljältä asiantuntijalta miten Suomi on muuttunut iskun jälkeen.

Toni Lehtinen HS
Julkaistu: 18.8. 2:00

TASAN VUOSI sitten 18. elokuuta Turussa tehtiin Suomen historian ensimmäinen terroriteko.

Turvapaikanhakijana Suomeen tullut marokkolaismies veti Turun kauppatorilla kaksi keittiöveistä esiin ja pyrki puukottamaan mahdollisimman monta ihmistä. Iskussa kuoli kaksi ihmistä, 31-vuotias ja 65-vuotias nainen. Sen lisäksi iskussa haavoittui kahdeksan ihmistä.

Inhimillisen kärsimyksen lisäksi Turun isku vaikutti myös laajasti suomalaiseen yhteiskuntaan, suomalaisten turvallisuudentunteeseen sekä julkiseen keskusteluun vihapuheesta ja maahanmuutosta.

HS kysyi neljältä asiantuntijalta, miten isku näkyy yhteiskunnassa vuosi tapahtuneen jälkeen.


”Iskusta huolimatta meidän yhteiskuntamme on edelleen luottamukseen perustuva”

ac196d13ada641d882d3d19995185677.jpg


Arkkipiispa Tapio Luoma.(KUVA: KALLE KOPONEN / HS)

Arkkipiispa Tapio Luomauskoo, että suomalainen yhteiskunta on pystynyt palautumaan vuoden takaisesta terroriteosta. Vaikka turvallisuudentunne sai ison kolauksen, Taloustutkimuksen toteuttaman Turvallisuusbarometri 2018:n mukaan ihmisten kokemus turvallisuudesta on korkealla tasolla. Peräti 85 prosenttia kokee olonsa turvalliseksi. ”Se kertoo siitä, että palautuminen Turun tapahtuman jälkeen on ilmeisesti ollut mahdollista. Siihen varmasti vaikutti viranomaisten ripeä toiminta”, Luoma arvioi. Turun tuomiokirkossa järjestettiin pian iskun jälkeen eri uskontojen yhteinen tilaisuus, jossa ihmiset pystyivät käsittelemään tunteitaan.

”Samalla vahvistettiin kokemusta siitä, että iskusta huolimatta meidän yhteiskuntamme on edelleen luottamukseen perustuva, eikä meidän pidä antaa pelolle valtaa. Pelolle vallan antaminen merkitsisi sitä, että suostuisimme siihen, mihin terroriteolla pyritään.”

Luoma ymmärtää, että terroriteko on ollut omiaan synkentämään ihmisten mielikuvia yhteiskunnan tilasta.

”Niille tuntemuksille ei pitäisi antaa liikaa tilaa.”

Hän korostaa, ettei ohitetuksi tulemisen kokemuksia ja syrjään jäämisen tunteita pidä kuitenkaan vähätellä. Nämä tuntemukset ovat usein taustatekijöinä niin terroriteoissa kuin monella maahanmuuttoa voimakkaasti kritisoivalla.

”Yhteiskunnalla on näiden tuntemusten käsittelyssä jatkuvasti tekemistä. Meidän pitäisi osata viisaasti ja rakentavasti hoitaa niitä syitä, jotka ajavat joitakuita äärimmäiseen turhautumiseen ja jopa terroritekoihin.”

Osa suomalaisista on demonisoinut islamia, muslimeja sekä maahanmuuttajia iskun jälkeen. Luoma muistuttaa, että uskonnon ja kirkon sanomaan kuuluu toisen ihmisen kunnioittaminen.

”Väkivalloin ei pystytä ajamaan rakentavasti minkäänlaisia päämääriä.”

Osa suomalaisista on kritisoinut kirkkoa siitä, että se on auttanut turvapaikanhakijoita. Luoma painottaa, että kirkon lähtökohta on yksinkertaisesti se, että hädässä olevaa tulee auttaa, oli hän kuka tahansa ja mistä tahansa.

”Siinä ei voi tehdä erottelua. Eihän Herrakaan antanut meille vaihtoehtoa kun hän sanoi ”rakastakaa lähimmäistänne”. Jos kirkko antaa tukeaan turvapaikkaa hakeville, miksi koetaan, että se on pois Suomen kansalaisilta”, Luoma kysyy.

Suomessa tapahtunut ensimmäinen terroriteoksi luokiteltu väkivallanteko osoitti viimeistään sen, että suomalaiset eivät elä missään saarekkeessa.

”Meidän on pidettävä kiinni siitä luottamuksen ilmapiiristä, jonka varaan suomalainen yhteiskunnallinen elämä on voinut rakentua. Sen lisäksi meidän on oltava valmiita tekemään työtä yhteiskuntaa voimakkaastikin jakavien juopien kuromiseksi.”

Osa suomalaisista jäykistynyt asennepoteroihin

f5771d722a6b4941bd05a6f65e76fb51.jpg


Apulaisprofessori Johanna Sumiala.

Mediatutkija, apulaisprofessori Johanna Sumiala on selvittänyt tutkija Anu Harjun kanssa Turun iskun jälkeistä keskustelua sosiaalisessa mediassa. Kaksikko tutki Twitter-viestejä, joiden tunnisteena oli turku.

Viesteistä nousi huolestuttavia tuloksia keskustelijoiden ajatuksista. Näitä olivat muun muassa se, että islamin uskolla ei ole muita ulottuvuuksia kuin väkivalta, ja islam oli syypää iskuun.

Iskun tekijä oli marokkolainen, ja keskustelijat näkivät, että muslimimaista tulee pelkästään väkivaltaisia ihmisiä,. ja maiden väkivaltainen kulttuuri uhkaa länsimaista sivistysyhteiskuntaa.

”Keskusteluissa oli mukana myös sellaisia henkilöitä, jotka pyrkivät tuomaan nyansseja ja sanomaan, että asetelma ei ole noin mustavalkoinen. He olivat selvästi altavastaajan roolissa”, Sumiala sanoo.

Turun iskun jälkeen julkisuudessa on ollut paljon keskustelua vihapuheen lisääntymisestä. Sumiala näkee, että ihmisten jäykät asenteet ovat jopa vihapuhetta suurempi ongelma.

”Jäykkyys näkyy kyvyttömyytenä ja haluttomuutena kuulla sellaisia näkökulmia, jotka haastavat omat näkökulmat.”

Asenteiden jäykkyys heijastui myös uutismedian tekemiin juttuihin iskuista. Turun iskua käsiteltiin mediassa monipuolisesti myös iskun uhrien ja auttajien kautta. Moni auttajista kuten ruotsalainen Hassan Zubier oli muslimi- tai maahanmuuttajataustainen.

”Auttajista kertominen ärsytti osaa porukasta entistä enemmän.”

Turun iskun pitkäaikaiset vaikutukset suomalaiseen yhteiskuntaan jäävät mahdollisesti pieniksi. Suomessa tapahtuvaa terrori-iskua osattiin pelätä, ja Turun isku näyttäytyy jatkumona terrori-iskujen sarjalle Euroopassa.

”Pitää muistaa, että monelle turkulaiselle isku on vieläkin osa arjen elämää. Heillä tapahtuma nousee mieleen lähes aina, kun he kävelevät Kauppatorin poikki”, Sumiala sanoo.

Hyviksiä on enemmän kuin rasisteja

86e871f1d1bc4639a2be754999148709.jpg


Yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä.(KUVA: MARTTI KAINULAINEN / LEHTIKUVA)

Yhdenvertaisuusvaltuutetun toimiston yhtenä päätehtävänä on ehkäistä syrjintää suomalaisessa yhteiskunnassa. Yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä kertoo, että Turun isku näkyi häirinnän ja vihapuheen lisääntymisenä.

”Seurasimme vihapuhetta tarkemmin iskun jälkeen, ja toimittajiin kohdistunut häirintä ja uhkailu olivat ikävimpiä esimerkkejä häirinnästä”, Pimiä sanoo.

Hän korostaa, että asenneilmapiiri niin Suomessa kuin maailmanlaajuisesti on muuttunut ihmisoikeusnäkökulmasta haasteellisemmaksi viime vuosien aikana. Muutoksen taustalla ovat muun muassa nationalismin nousu ja populismin lisääntyminen.

”Nämä yhdistettynä suuriin turvapaikanhakijamääriin Euroopassa sekä terrori-iskuihin vaikuttivat siihen, että asenneilmapiiri on muuttunut negatiiviseksi.”

Pimiä korostaa rasismi on ollut ongelma Suomessa niin Turun iskua ennen kuin sen jälkeen.

”Poliittisten päätöksentekijöidenkin pitäisi puuttua voimakkaammin rasismiin”, Pimiä vaatii.

Turussa järjestetään lauantaina kaksi mielenosoitusta, joista toisen järjestää uusnatsien Pohjoinen vastarintaliike. Turku ilman natseja -mielenilmaus taas vastustaa PVL:n mielenilmausta.

Pimiä korostaa, että vastakkainasettelu ei ole millään muotoa tasainen.

”Suomessa on hyviksiä enemmän kuin rasisteja ja henkilöitä, jotka kyseenalaistavat demokratian ja ihmisoikeudet.”

Ennaltaehkäisy on paras keino estää väkivaltainen radikalismi

ec145613282a43ea911be02236b18041.jpg


Poliisitarkastaja Timo Kilpeläinen. (KUVA: MIKKO STIG / LEHTIKUVA)

Poliisin toiminta Turun terrori-iskun aikaan ja sen jälkeen sai monelta taholta kiitosta. Turun iskun tekijästä tehtiin kuitenkin useita kuukausia aiemmin ilmoitus, mutta vihje ei johtanut toimiin.

Nyt poliisi on pyrkinyt tehostamaan vihjeiden käsittelyprosessia.

”Olemme kehittäneet vihjeiden käsittelyprosessia siten, että vaarallisia uhkia koskevat vihjeet tunnistettaisiin paremmin ja niihin kyettäisiin reagoimaan nopeammin”, poliisitarkastaja Timo KilpeläinenPoliisihallituksesta kertoo.

Poliisille tulee vuosittain melkein 30 000 vihjettä.

”Haasteena on se, miten me kykenemme tunnistamaan tuosta määrästä sen kenties yhden merkittävän vihjeen”, Kilpeläinen toteaa.

Poliisi on kehittänyt keinoja ehkäistä ennalta väkivaltaista radikalisoitumista. Kun poliisi tunnistaa huolta aiheuttavan henkilön joko vihjeen tai omien tutkimustensa perustella, jatkotoimien pitää olla selvät.

”Näissä tapauksissa kyse ei aina ole vielä rikoksista tai valmistelussa olevista rikoksista. Silloin kun henkilöt eivät ole poliisin asiakkaita, meidän pitää ohjata ihminen oikeiden palveluiden piiriin.”

Ennaltaehkäisyyn liittyy myös poliisin suhde kansalaisiin, varsinkin nuoriin. Poliisin pitää pystyä olemaan läsnä yhteisössä muutenkin kuin silloin kun asiat ovat jo menneet pieleen.

”Vaikka poliisin luotetaan viranomaisena hyvin paljon, luottamus ja kunnioitus eivät ole synonyymeja keskenään. Jos poliisi nähdään vain ajamassa hälytysajossa paikasta toiseen, se voi luoda turvattomuuden tunnetta.”

Poliisi on seurannut Ruotsin viimeaikaista tapahtumia. Radikalisoitumien ennaltaehkäisy on Kilpeläisen mukaan erittäin tärkeää.

”Pyrimme siihen, että tilanne ei pääsisi kehittymään Ruotsin kaltaiseksi, että syntyy varjoyhteiskunta ja tulee todella ikäviä ilmiöitä, jotka vaikuttavat arjessa kansalaisten turvallisuuteen.”

Turun iskun vuosipäivänä järjestetään sekä uusnatsien sekä heitä vastustavien mielenosoitukset.

Poliisipartiot saavat jatkossa lisäkoulutusta vastaaviin vastakkainasettelutilanteisiin. Ideana on, että poliisi pystyisi toimimaan konfliktitilanteissa neutraalina sovittelijana.

”Ensisijainen tehtävämme on tietenkin yleisen turvallisuuden ylläpitäminen. Pyrimme myös siihen, ettemme ainakaan omalla toiminnallamme edistä polarisaatioita ja konfliktien eskaloitumista.”

dafce0bc23cb4ee2bb9c2a7af5e3c684.jpg


Markkolaistaustainen mies teki terrori-iskun Turun kauppatorille vuosi sitten. Kaupunkilaiset toivat tapahtumapaikalle satamäärin kynttilöitä. (KUVA: SAMI KILPIÖ)

https://www.hs.paskamedia.fi/kotimaa/art-2000005795172.html
 
https://www.facebook.com/juhani.huo...jEd00m_LwrlJxjzpAEF76O41Khu0cRamcP&__tn__=m-R
Juhani Huopainen
6 hrs ·

Turussa tapahtuu jihadistinen terrori-isku. Usea menettää henkensä, moni loukkaantuu pysyvästi. Sitäkin useammat säikähtävät.
Tapaus oli "värisuora" - siinä toteutui kaikki se, mistä turvapaikkaralliin skeptisesti suhtautuneet olivat varoittaneet aiemmin:
1) Tulijan henkilöllisyyttä ei tiedetty (vaikka kaikkien taustat muka tunnetaan).
2) Henkilö oli reissannut läpi Euroopan, onnistunut hankkimaan huumekauppa- ja pahoinpitelytuomioita muissa maissa.
3) Eurooppalaiset ystävämme eivät olleet rekisteröineet miestä - sormenjälkiä ei otettu eikä syötetty yhteiseen tietokantaan. Suomessa ei hoksattu kysyä mitään tietoja.
4) Tulija oli lähtenyt turvallisesta, mutta köyhästä ja näköalattomasta maasta. Kun siirtolaiskriisi alkoi, kaikenlaiset onnenonkijat hoksasivat, että jos haluaa lähteä Eurooppaan uudella henkilöllisyydellä ja täydellä ylläpidolla, nyt tai ei koskaan.
5) Tulijan kaveri, pitkään Suomessa asunut maahanmuuttajataustainen nuori, radikalisoi tulijan. Siitä huolimatta, että tämä kaveri osallistui radikalisminvastaiseen ohjelmaan Suomessa. Hyvin näytti toimivan.
6) Kun kielteinen turvapaikkapäätös oli tehty ja vastaanottokeskuksessa lorvimisen aika oli ohi, ja edessä paluu kotiin, tulijaa ei laitettu koppiin, viety lentokentälle tai muutenkaan valvottu.
7) Tulija ei ollut mikään ydinfyysikko, työvoimapulan paikkaaja, mukava puolisokandidaatti tai muutenkaan yhtään mitään sellaista, mitä esitteissä oli luvattu.
8) Kaverin radikalisaatiosta oli vinkattu poliisille, mutta koska mitään konkreettisia suunnitelmia tai todisteita sellaisesta ei ollut, ei viranomainen voinut eikä halunnut tehdä mitään. Viranomaisten kommenttien mukaan vastaavia tapauksia on satoja, eikä niitä kaikkia pystytä seuraamaan.
9) En nyt keksi tähän hätään enempää, mutta tätä riittäisi.
Meille oli valehdeltu silmät ja suut täyteen, ja ilmiselvimpienkin valheiden epäilyn kerrottiin olevan rasismia. Arvopohjan vastaista. Ei saa tarkistaa, pitää luottaa.
Tulee terrori-iskun vuosipäivä. Mitä tekee Turun valtuustoryhmät - julkaisevat yhteislausuman, missä tuomitaan rasismi ja natsit.
Toistan: vasemmistoliiton, vihreiden, kokoomuksen, SDP:n, keskustan, RKP:n, kristillisdemokraattien ja Sinisen tulevaisuuden Turun valtuustoryhmät kertovat meille jihadistisen terroriteon vuosipäivänä, että ”Iskun vuosipäivää ei saa käyttää hyväksi väkivaltaisen rasismin levittämisessä”. Ei sanaakaan maahanmuuttopolitiikasta, uskonnollisesta fanatismista. Turun terroriteko ei muka liity mihinkään, vaan oli pelkkää vihaa. Se ei muka johdu mistään, tai ole minkään poliittisten valintojen seurausta.
Turun perusssuomalaisilla ilmeisesti keitti yli. Persut julkaisivat oman noottinsa: ”Perussuomalaiset ei unohda Turun terrori-iskua”.
Mitä tekee Helsingin Sanomien Tommi Nieminen – twiittaa:
Tämän voisi uutisoida - täysin todenmukaisesti - myös näin: "Turun perussuomalaiset antoivat hyväksyntänsä uusnatsistiselle Pohjoismaiselle Vastarintaliikkeelle"
Ja linkkaa mukaan Jari Heinon Turun Sanomiin kirjoittaman artikkelin, jossa on muutama irtolauseita ja otsikkona ”Turun puolueet paheksuvat uusnatsien marssia – Perussuomalaiset ei ole mukana kannanotossa”
Siitähän tästä oli kysymys juuh. Turun Sanomien juttu ei linkkaa julkilausumiin, eikä pyydä selventäviä lausuntoja. Luodaan mielikuva, että Perussuomalaiset eivät haluaisi vastustaa uusnatseja.
Tommi Nieminen oli yhdessä asiassa ihan oikeassa. Helsingin Sanomat varmaan voisi uutisoida, kuten hän ehdotti.
 
13:00 PVL:n kulkueen päälle lensi hedelmiä ja mätiä tomaatteja. Ainakin yksi natsien vastustaja kiinniotettu.

11:43 Poliisi teki ennaltaehkäisevän kiinnioton eli kiinnioton ilman syytä mielenosoituksesta. Kyseessä oli jo neljäs ennaltaehkäisevä kiinniotto tänään (kolme aiempaa oli bussista).

https://varisverkosto.com/2018/08/liveseurantaa-turusta-ilmannatseja/

Tämä on se poliittisesti sitoutumaton...

Misha Dellinger
@MiskaDellinger

Vasemmiston läntisen alueen toiminnanjohtaja, vastuulla Häme, Satakunta ja Varsinais-Suomi. Myös politiikantutkija ja perheenisä. [email protected]

Unohtui mainita, että taisi olla tuo 13:00 tiedotettu kiinniotto :eek:

 
Viimeksi muokattu:
Uusnatsien marssilla 300 osallistujaa – poliisi raudoitti vastamielenosoittajan Kauppatorilla
Vesa Moilanen
pic_5_4056377_k3391165_651.jpg

Pohjoismaisen vastarintaliikkeen marssijoita.

PAIKALLISET Turun Sanomat 11:33 38
Päivitetty 13:42

Uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) marssiin osallistui poliisin mukaan yli 300 ihmistä.

Turun Puutorilta liikkeelle lähtenyt mielenilmaus päättyi yhden jälkeen Tuomiokirkon viereiselle Akatemiantalolle, jonka edessä ohjelma jatkui puhein. Poliisi ohjaa liikennettä edelleen Tuomiokirkon ympäristössä.

Vesa Moilanen
pic_5_4056377_k3391252_651.jpg

Konepistooleilla aseistautuneet poliisit turvasivat Pohjoismaisen vastarintaliikkeen marssia.

Kulkueen meno sujui pääosin rauhallisesti. Kulkuetta turvaamassa oli muun muassa ratsupoliiseja sekä mellakkapoliiseja varusteissaan.

Marssijoiden mukana kulki myös konepistoolein varustettuja poliiseja.

Reitin varrella oli jonkin verran vastamielenosoittajia, mikä poliisin mukaan aiheutti häirintää ja tönimistä molemmin puolin.
Kauppatorilla sattuneessa välikohtauksessa poliisi raudoitti kulkueen ulkopuolisen henkilön.

PVL on saanut käräjäoikeudelta lakkautuksen, mutta päätös ei ole lainvoimainen.

Jo aiemmin tänään Turussa marssivat Turku ilman natseja -mielenosoittajat. Heidän tapahtumansa jatkui musiikilla ja puheella Puolalanpuistossa. Paikalla nähtiin muun muassa Hassan Zubier, joka sai vakavia vammoja auttaessaan puukotuksen uhria.

Vesa Moilanen
pic_5_4056377_k3391038_651.jpg


Turku ilman natseja -marssi sujui rauhallisesti, ja osallistujat huusivat natsien ja fasismin vastaisia iskulauseita useilla kielillä.
Poliisin arvion mukaan paikalla oli yli tuhat marssijaa. Liikkeellä oli enimmäkseen 20-40-vuotiaita, mutta mukana oli myös perheitä.

Vesa Moilanen
pic_5_4056377_k3391105_651.jpg

Turun terrori-iskussa vuosi sitten vakavasti loukkaantunut ruotsalainen Hassan Zubier oli mukana Turku ilman natseja -mielenosoituksessa.

Vesa Moilanen
pic_5_4056377_k3391060_651.jpg

Naamioitunut mielenosoittaja näyttää voitonmerkkiä.

pic_5_4056377_k3390964_651.jpg

Ihmisiä kokoontuneina Turun Puolalanpuistoon.

http://www.ts.fi/uutiset/paikallise...raudoitti+vastamielenosoittajan+Kauppatorilla
 



LYHYT ESSEE VÄKIVALLASTA JA ANTIFASISMISTA
August 18, 2018kemper2011Antifa, Antifasismi,Liimanjuojanatsit, Natsit, Pohjoismainen Vastarintaliike,Poliittinen väkivalta, PVL

Tämän keskustelun syntyperä on typerin mahdollinen, nimittäin voivottelu siitä että Marco de Witin lippis pöllittiin hänen seuratessaan PVL:n mielenosoitusta Turussa 18.8.2018. De Wit kaatui jahdatessaan rosvoa ja teloi nilkkansa, haha.

dk4nz6hxcaad-f6.jpg

Suomessa on aika monta vuotta nyt ollut enenevissä määrin väkivaltaista äärioikeistoa, mistä olen kirjoittanut aiemminkin. Keskeinen ongelma sen käsittelyssä on nämä aspektit:
  • Oikeistoliberaaleilla ei ole työkaluja äärioikeistolaisuuden käsittelyyn, vaan oikeistoliberaalit vetoavat yleensä siihen että natseilla on myös sananvapaus, ja heidän argumenttinsa pitää todistaa vääräksi. Mutta jo Albert Camus osasi sanoa sen ettei nämä ihmiset oikeasti hae mitään dialogia: kun muu oikeisto keskustelee äärioikeistolaisen kanssa, äärioikeistolainen voittaa jo siinä
  • Suomen oikeistolaisissa puolueissa on jokseenkin vahvaa tendenssiä tunnistaa äärioikeistolaiset tahoksi, joka tukee oikeistolaisia aatteita, ja nähdä nämä tietynlaisina liittolaisina, mikä on toki väärä tulkinta.
  • Suomen poliisivoimat ovat vähintäänkin suorittavan portaan osalta vahvasti äärioikeistolaisia kannattavia, minkä todistaa vuodot esim. poliisien salaisesta FB-ryhmästä missä oli jaettu Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen natsipropagandaa kenenkään kyseenalaistamatta.
Viimeisen 10 vuoden aikana on muodostunut tietty kuvio siitä että äärioikeisto eskaloi väkivaltaisten keinojen käyttöä eri tavoilla ja eri tilanteissa.

Kaasuisku vuoden 2010 Helsinki Pridessa oli ensimmäinen tällainen tapaus joka on saanut suurempaa huomiota, sen jälkeen PVL on mm. pahoinpidellyt eduskuntavaaliehdokkaita Oulussa, tappanut ohikulkijan Helsingissä ja vähemmällä huomiolle jääneitä pahoinpitelyitä on ollut lukuisia.

Suomi Ensin/Rajat kiinni -järjestöryppääseen kuuluvat ihmiset ovat pahoinpidelleet ohikulkijoita Helsingin keskustassa lukuisia kertoja vuoden 2017 aikana pitämiensä mielenosoituksien aikana ja tiedossa on myös se, että ryhmän edustajia on otettu kiinni ampuma-aserikoksista.

Näissä tapauksissa on ollut havaittavissa se että poliisin reaktiot väkivaltaisiin ryhmiin on pääosin ollut aneemisia tai kokonaan olemattomia. Tietty määrä rikosilmoituksia toki johtaa aina pieniin tuomioihin oikeudessa, mutta esimerkiksi poliisilain suomia valtuuksia harvoin käytetään näiden ryhmien edustajiin eikä ennen mielenosoituksia tehdä ennalta-ehkäiseviä kiinniottoja.

Tosiaan: poliisi on suunnannut ennalta-ehkäisevät kiinniotot kokonaisvaltaisesti äärioikeiston vastustajiin. Viimeksi tänään poliisi otti kiinni kolme henkilöä vastamielenosoittajia Turkuun kuljettavasta bussista.

Ja se mitä olen itse todistanut, on se miten poliisi jatkuvasti käyttäytyy näissä mielenosoituksissa.

Äärioikeistolaiset saavat liikkumavaraa, vastamielenosoittajia paimennetaan, ja rintamasuunta on aina vastamielenosoittajiin päin. Väkivaltaisia äärioikeistolaisia ei oteta kiinni edes ilmiselvissä väkivaltarikostapauksissa, mutta vastamielenosoittajat päätyvät putkaan huomattavan helposti.

Voidaan aina tehdä argumentti sen puolesta että poliisin kenttäjohto on tulkinnut tilannekohtaisesti tapauksia ja käyttänyt pakkokeinoja ja poliisilain suomia oikeuksia tietyllä tarkoituksenmukaisella tavalla. Ongelma onkin se että tämä ei kestä tarkempaa tarkastelua koko kuvion kannalta, missä poliisi valitsee aina äärioikeistolaisten edun yli vastamielenosoittajien.

Samaan aikaan poliisihallitus on yrittänyt lakkauttaa PVL:n toimintaa oikeusteitse, mutta kentällä tilanne on täysin päinvastoin ja PVL:n toimintaan ei puututa, kun nämä marssivat tai osoittavat mieltään.

Luonnollisin selitys tälle on se, että poliisihallituksella ei ole keinoja puuttua paikallisen poliisin toimintaan.

Se kehyksestä, mutta mihin tämä kehitys on johtanut?

Ne laajat kansanryhmät, jotka äärioikeistoa ovat vastustaneet, ovat monesti vaatineet sitä että oikeusvaltio ja laillisuusyhteiskunta toimisi äärioikeistoa vastaan lain sallimilla keinoilla.

Noin kymmenen vuotta tätä on yritetty, ja monet onkin tajunneet sen ettei se kerta kaikkiaan onnistu.

Voidaankin aina kysyä sitten, että missä kohtaa tulee vastaan se piste, jossa voidaan todeta että poliisista ei ole demokraattisen yhteiskunnan suojaajaksi.

Minulle se tuli vastaan jo hyvän aikaa sitten, joskus vuonna 2015 jo.

Looginen jatko sille on se että äärioikeistoa vastaan pitää toimia keinoilla millä hyvänsä, ovat ne sitten laillisia tai laittomia, koska mitä väliä laillisuudella on tilanteessa, missä lakiin nojaava yhteiskunta onkin täysin toimintakyvytön?

Väkivallattomuuden puolesta tehdään aina vetoomuksia, että se pitäisi lopettaa. Mutta miksi?

Vaikka Suomen jokainen antifasisti sanoutuisi irti väkivaltaisista keinoista, se ei estäisi natseja käyttämästä väkivaltaa. Ei ole kyse mistään eskalaatioprosessista siinä vaiheessa, jos PVL:n Torniainen on jo potkinut jonkun hengiltä Elielinaukiolla. Siinä ei ole enää eskalaation mahdollisuutta tai riskiä, jos vastapuoli on jo osoittanut olevansa valmis surmaamaan vastustajansa.

Tapahtumat Yhdysvalloissa 2017-2018 osoittavat että väkivaltainen äärioikeiston vastustaminen toimii. Charlottesvillen veriteko johti siihen, että moni äärioikeiston vastustaja päätti väkivallan tien olevan oikea tie, ja se on ajanut monet äärioikeistolaiset liikkeet Yhdysvalloissa ahtaalle, koska nämä eivät voi enää pitää kokoontumisia tai mielenosoituksia ilman sitä riskiä, että kohtaavat väkivaltaa.

Liike, joka palvoo voimaa ja valtaa, ei voi menestyä jos se ei pääse esittämään voimakasta.

Mikä on tämän looginen päätepiste? Se että äärioikeisto ajetaan taas maan alle, poissa silmistä ja viedään heiltä kasvun mahdollisuus. Siihen päättyy antifasistinen väkivaltakin, koska se ei ala etsiä uutta kohdetta itselleen.

Siksi väkivaltaisen toiminnan tukeminen on asia jonka jokaisen itselleen rehellisen äärioikeiston vastustajan pitäisi tehdä. Ei pidä hokea mitään moraalisaarnoja ihmisille, jotka väkivaltaisin keinoin puolustavat juuri niitä ihmisoikeuksia, jotka äärioikeisto haluaa viedä pois muilta.

 
Viimeksi muokattu:
Monta viestiä olen lukenut, mutta on vielä epäselvää että onko tuolla sellaisia marsseja joissa vastustetaan terrorismia.
 
Back
Top