Erkki
Ylipäällikkö
Suomessa puun kysyntä on kasvussa ja uusia tehdashankkeita on vireillä. Viimeisin valmistunut hanke oli Metsä Groupin Äänekosken tehdas ja seuraava nousee Kemiin. Tänne tietenkään ei mahdu määräänsä enempää sellutehtaita, eikä niitä kukaan rakenna tuontipuun varaan. Venäjällä taas puuta riittäisi, mutta sinne eivät suomalaiset enää halua tehtaitaan siirtää. Tilanne ei ole juuri muuttunut tästä viiden vuoden takaisesta artikkelista:– Suomalainen metsäteollisuus tekee kaikkein innovatiivisimmat investointinsa ulkomaille. Ikävä kyllä Suomi ei pysty kilpailemaan näistä investoinneista.
Wahlroos tarkensi haastattelussa, että sellupuolella investointien tekeminen Suomen ulkopuolelle johtuu ennen kaikkea siitä, että raaka-ainetta eli puuta on rajallisesti saatavilla.
Paperikoneiden alasajojen jatkuminen on hänen näkökulmastaan silti vääjäämätöntä, elleivät tuotantokustannukset Suomessa laske nykyisestä.
Walhroosilta suorat sanat Ykkösaamussa – ”Suomi ei pysty kilpailemaan näistä investoinneista”
Björn Wahlroosin mielestä lakkautusuhan alla olevien paperikoneiden työntekijät pitäisi päästää neuvottelemaan työehtosopimuksista.www.is.fi
Ehtiikö kiittää kauan? Mitä mieltä olet? Onko venäjän vientikielto suomen edun mukaista vai ei?
Suomalaishankkeet lykkääntyneet
Venäjän hallinnolle tehtaiden kohoaminen maan rajojen sisäpuolelle olisi mieluisaa. Sekä UPM ja Stora Enso ilmoittivat viime vuosikymmenen lopulla kaavailevansa omia suuria metsäteollisuuslaitoksiaan Venäjälle.UPM:n ja venäläisen Svezan yhteisen tehtaan piti aloittaa vuonna 2012. Stora Enso kaavaili samoihin aikoihin sellu- ja paperitehdasta Nizhni Novgorodiin. Molempien hankkeet ovat kuitenkin toistaiseksi jäissä.
UPM:n mukaan selluhanke ei ole enää aktiivinen. Hankkeen ympärillä tehtiin kannattavuusselvityksiä, mutta ne eivät johtaneet pidemmälle. Sama koskee Stora Ensoa.
– Hanke ei ole tällä hetkellä etenemässä. Venäjälle ei ole myöskään muita investointisuunnitelmia, kertoo Stora Enson talousjohtaja Seppo Parvi.
Taustalla on Venäjän viime vuosien kehitys. Poliittisen ja taloudellisen epävarmuuden takia investoinnit itäsuuntaan eivät välttämättä näytä houkuttavilta.
– Raaka-aineen saanti houkuttaa, mutta Venäjän toimintaympäristö on aika lailla erilainen kuin Suomessa, joten siihen sisältyy riskejä, toteaa Kniivilä.
Metsäyhtiöiden investoinnit keskittyvät nyt enemmän kotimaahan, missä tilanne on parempi kuin muutama vuosi sitten.