MTV Uutiset: Itärajalle kaavaillaan tehokkaampia raja-aitoja, poliittista päätöstä ei ole vielä tehty
Suomella on 1 340 kilometriä yhteistä rajaa Venäjän kanssa. Rajaa erottaa tällä hetkellä vain hontelo piikkilanka-aita, jonka ylittäminen on helppoa.
Kuvassa piikkilanka-aitaa Suomen ja Venäjän rajalta Nuijamaalla Lappeenrannassa. Kuva: Kare Lehtonen / Yle
HELENA KORPELA
30.4. 16:16
https://yle.fi/uutiset/3-12424572#
Itärajan kriittisille alueille kaavaillaan tehokkaampia raja-aitoja, kertoo
MTV Uutiset(siirryt toiseen palveluun).
Pohjois-Karjalan rajavartioston komentaja, eversti
Marko Turunen kommentoi asiaa MTV:lle. Hänen mukaansa raja-aitojen arviointeja on teossa "paperitasolla". Hän vahvistaa MTV:lle, että valmistelevia analyyseja raja-aidoista on tekeillä, mutta päätöstä valtionjohdolta ja poliittisilta päättäjiltä odotellaan.
– On iso päätös, että itärajalle aloitetaan rakentamaan aitoja, joko tärkeimmille alueille tai laajemminkin. Se on mittava muutos meidän järjestelmäämme, ja vaatii siten isomman tason päätöksiä, Turunen sanoo MTV:lle.
Turusen mukaan raja-aitoja on kaavailtu riskialttiille ja kriittisille alueille, kuten rajanylityspaikoille ja niiden läheisille alueille.
Suomella on 1 340 kilometriä yhteistä rajaa Venäjän kanssa. Tällä hetkellä Suomen ja Venäjän välistä rajaa erottaa ainoastaan
hento piikkilanka-aita.
– Nykyisellä aidalla ei ole rajan ylitystä estävää merkitystä. Se on tarkoitettu lähinnä estämään kotieläinten karkaaminen rajan ylitse, sanoi Kaakkois-Suomen rajavartioston apulaiskomentaja
Jukka Lukkari Ylelle loppuvuodesta.
Pohjois-Karjalan rajavartiostoston komentaja Marko Turunen. Arkistokuva. Kuva: Ari Haimakainen / Yle
Osa operatiivista varautumista
Myös sisäministeri
Krista Mikkonen (vihr.) kommentoi raja-aitasuunnitelmia avustajansa kautta MTV:lle.
Mikkonen siteeraa MTV:lle huhtikuun puolessa välissä julkaistua
turvallisuusselontekoa, jossa kerrotaan rajaesteiden pystyttämiseen varautumisen olevan osa Suomen operatiivista varautumista.
– Suomen suorituskykyä rajaturvallisuuden ylläpitämiseksi on tarpeen vahvistaa sekä valmiutta ja kriisivalmiutta parantaa. Kokonaisuuteen kuuluvat muun muassa kriittiset materiaalihankinnat, kyberosaaminen sekä infrastruktuuri ja valvontatekniikka itärajan riskialueilla, selonteossa lausutaan.
Hallitus päätti aiemmin huhtikuussa lisätä merkittävästi rahaa rajavalvontaan. Lisärahoitusta on tarkoitus kohdentaa esimerkiksi
Kaakkois-Suomen rajavartiostoon.