Palataas taas työväen aatteesta turvallisuuspoliittisiin selontekoihin
http://www.hs.fi/paakirjoitukset/a1442028166621?ref=hs-fprio-A5
Presidentti seurasi sivusta, kun ministeri huseerasi
PÄÄKIRJOITUS 13.9.2015 2:00 Päivitetty: 13.9.2015 8:38
KOLUMNI
Unto Hämäläinen HELSINGIN SANOMAT
Kasarmitorin laidalla, Helsingin Kaartinkaupungissa, seisoo uljas keltainen rakennus, Suomen puolustusministeriön talo. Samassa korttelissa on myös Suomen puolustusvoimien päämaja, jonka virallinen nimi on Pääesikunta.
Korkeiden muurien ja monien porttien takana on oma pienoismaailmansa, jossa tehdään suunnitelmia kaikkein pahimman päivän varalta: miten Suomea pitäisi puolustaa, jos vihollinen hyökkäisi kimppuumme.
Maanpuolustuskorttelista annetaan tietoa ulospäin vain huolellisesti säännöstellen. Sotilaiden ja muiden virkamiesten väliset riidat, juonittelut ja valtakamppailut yritetään pitää poissa julkisuudesta.
Viime viikkoina julkisuuden hallinta on kuitenkin pettänyt. Mediassa on raportoitu tarkasti, miten puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) halusi vaihtaa ministeriönsä kansliapäällikön ja sai lopulta tahtonsa läpi, vaikka syrjäytetyllä Arto Rädyllä oli kamppailussa takanaan mahtavat taustavoimat ulko- ja puolustushallinnon virkakunnassa, mediassa ja myös Puolustusvoimissa.
Rädyn poliittisista suhteista antaa oivan kuvan se, että hänellä olisi ollut takanaan enemmistö ministereistä, jos pääministeri Juha Sipilä (kesk) olisi päästänyt nimityksen hallituksessa äänestykseen asti.
Ehkä Rädyllä oli myös presidentti Sauli Niinistön hiljainen tuki, mutta viimeisessä perustuslakiuudistuksessa presidentiltä vietiin oikeus nimittää ministeriön kansliapäällikkö.
Puolustusvoimien ylipäällikkö joutui siis seuraamaan sivusta, kun ministeri huseerasi presidentin tontilla. Keskustelun on täytynyt olla presidentille tuskallista, sillä hän haluaa pitää ulko- ja turvallisuuspolitiikassa langat käsissään.
Presidentin tahto näkyi viime vuonna, kun hän nimitti Puolustusvoimien komentajaksi Jarmo Lindbergin. Jyrki Kataisen (kok) hallituksen ministerit, ainakin hallituksen enemmistö, olisi ollut valmis valitsemaan Arto Rädyn komentajaksi.
Räty olisi voitu nimittää komentajaksi, sillä siirtyessään Pääesikunnasta ministeriön johtoon hän jätti portin paluulleen Puolustusvoimien johtoon auki ja otti viideksi vuodeksi virkavapaata kenraalin virasta.
Räty siis putosi virkapeleissä kahden tuolin väliin.
Virkanujakka on nyt ohi, ja uusi kansliapäällikkö Jukka Juusti aloittaa ensi vuoden alussa viiden vuoden mittaisen kautensa.
Arto Räty täyttää lokakuussa kuusikymmentä vuotta ja siirtyy täysin palvelleena reserviin. Todennäköisesti kansainväliset yritykset tai yhteisöt yrittävät värvätä Rädyn neuvonantajakseen.
Nimityksen takana on nähty myös kamppailua Suomen turvallisuuspolitiikan linjasta. Kiihkeimmät Rädyn kannattajat ovat ennustaneet, että puolustusministeri Niinistö yrittää katkoa suhteet Natoon, johon hänen kolme edeltäjäänsä Carl Haglund (ministerinä 2012–2015), Stefan Wallin (2011–2012) ja Jyri Häkämies (2007–2011) kytkivät Suomen puolustusta.
On selvää, että kansliapäällikön vaihdos lisäsi mielenkiintoa Niinistöä kohtaan. Uuden ministerin sanomisia ja tekemisiä seurataan tarkasti niin kotimaassa kuin ulkomaillakin, etenkin Ruotsissa, Venäjällä ja Yhdysvalloissa.
Pelot linjanmuutoksesta ovat liioiteltuja. Puolustusministerin valta on rajallinen. Hän ei yksinään päätä suhteista ulkovaltoihin tai Naton kaltaisiin suuriin toimijoihin.
Presidentti ja hallitus ryhtyvät lähikuukausina kirjoittamaan uutta turvallisuus- ja puolustuspoliittista selontekoa. Silloin määritellään Suomen suhtautuminen Natoon. Linja vahvistetaan eduskunnassa, ja käsittely kestää ainakin vuoden.
Selonteon kirjoittaminen on tällä kerralla jännittävä prosessi. Kirjoitustyön aikana paljastuu, mitä mieltä perussuomalaiset ovat Suomen mahdollisesta Nato-jäsenyydestä.
Puolueen kantahan on vielä auki. Näin voi päätellä puheenjohtaja Timo Soinin vastauksesta Ulkopolitiikka-lehden kysymykseen.
"Tiedät kysyessäkin, etten vastaa tuohon sillä lailla, että saisit siihen selvää kantaa, koska minulla ei ole selvää kantaa. Kaikki ovat tietävinään minun Nato-kantani, mutta voin sanoa, etten tiedä sitä itsekään", ulkoministeri myönsi.