Tuunattuja Kalashnikoveja

pstsika

Haukka
Massavanhentunutta romua. Ja väärässä kaliiperissa.

AK47upgraded.jpg

6PCAK-ODACR2-SC.jpg

Ak-47-Ciego-1-mango.jpg

DSCF0247.JPG

1192515445Hg2R85.jpg

modern_AK_3_uj.jpg

1304659937806.jpg

227637_212477908776969_204876142870479_770064_8251589_n.jpg

Magpul-ACS.jpg
 
ZKSDWood.jpgSangen vallan erikoinen viritys.. tuli vastaan amöeiikkalaisessa televiissari-ohjelmassa. AK integroidulla vahvistimella. On noita tosin tainnu naapurin pojilla olla ennenkin, mutta amöriikassa ihan uniiki keksintö. Tai niin ne väitti.

kuva täältä:
http://www.silencertalk.com/forum/viewtopic.php?f=57&t=63449

ja tässä video:

Ihan hassua tuunata massavanhentunutta epäkelpoisuutta tuolla viisiin.
 
Last edited by a moderator:
Roope Ristintekijä kirjoitti:
Jaa mitähän tossa nyt sitten ollaan integroidusti vahvistamassa. Itse olisin kääntänyt ton lontoon kielisen termin kyllä hieman toisin.

Näin käy kun näpyttää ennen aamupuuroa.. vaimennin vois olla parempi termi tosiaan. Takaperoismaassa muuten kaikki hyvin. :a-smiley:
 
Tuollainen tuunaaminen ei ole edes kovin kallista loppujen lopuksi.

Jos Puolustusvoimien ostamalle kiinalaiselle Kalashnikoville määritetään hinnaksi 80-200€ (500-1000 markkaa) niin kohtuuhinnalla aseen ergonomia saadaan ainakin ”siedettävälle” tasolle. Varsinkin jos verrokiksi otetaan kotimaiset rynnäkkökiväärit.

Tuonkaltaiset osat ovat sivukiskoa lukuun ottamatta sellaisia, jotka käyttäjä pystyy kotiolosuhteissa vaihtamaan alkuperäisosien tilalle ilman erityisiä työkaluja tai osaamista.
Tukin, pistoolikahvan ja kädensijan vaihtoon menee noin parikymmentä minuuttia ensikertalaisella jos osiin ei tarvitse tehdä muutoksia. Riippuen sovitustöiden määrästä pahimmillaankin siihen menee pari tuntia.

Osien hinnat ovat ihan kohtuullisia. (Hinnat laskettu suomalaisten asekauppojen yksityishenkilöille tarkoitetuista hinnoista yläkanttiin pyöristäen. Suoraan valmistajalta tilattuna hinta olisi alempi.)

- Teleskooppiperä ja tuubi ~100€
- Kädensuojus ja kaasumännän suojaputken korvaava osa kyllästettynä picatinny-kiskoissa (alla, päällä, sivuilla) ~ 70€
- Pistoolikahva ~ 30€
- Vertikaalikahva ~ 30€

Ilman optista tähtäintä, bipodia, suujarrua, äänenvaimenninta tai taktista valaisinta osien yhteishinta siis on alle 250€ ja noilla em. osilla aseen käsiteltävyys on ainakin samalla tasolla ja jopa parempi kuin Sakoissa / Valmeteissa. Myös tarvittavien lisävarusteiden kiinnitys onnistuu helposti.

Tämä oli nyt vain minun haihatteluani. Kyllähän kenraalit tietävät milloin ase on tullut käyttöikänsä päähän ja se on tarkoituksenmukaisinta sulatella pois.
 
Mielenkiintoni herätti seuraava:

- Kädensuojus ja kaasumännän suojaputken korvaava osa kyllästettynä picatinny-kiskoissa (alla, päällä, sivuilla) ~ 70€

- kuis kenttäpuhdistus käy? Ei sinne kaasumaännän suojaputkeen orava tahdo päästä pesää tekemään, mutta hyvä sieltä on enimmät karstat välillä raapia pois.
 
Kirjoitin epäselvästi.

Kaasumännän suojaputken puuosat siis vaihtuvat picatinnykiskolla kyllästettyyn muoviosaan.
Ase puretaan edelleen ihan samoin kuin aiemminkin ja tuo ei vaikuta huoltoon.
 
pstsika kirjoitti:
Kirjoitin epäselvästi.

Kaasumännän suojaputken puuosat siis vaihtuvat picatinnykiskolla kyllästettyyn muoviosaan.
Ase puretaan edelleen ihan samoin kuin aiemminkin ja tuo ei vaikuta huoltoon.

Eli se menee niinkuin luulinkin sen menevän. Epäilyksen peikko iski, pakko oli varmistaa..
 
Kaasumännänsuojaputken tarkoitus kalashnikoveissa on ohjata kaasumäntä liikkuvien osien palatessa eteen takaisin kaasuportille. Suojaputki toimii siis ohjurina. Ilman kaasuputkeakin kalashnikov toimisi kunhan liikkuvat palaisivat aina tarkasti takaisin paikalleen eivätkä löysien sovitusten vuoksi tökkäisi esim. kaasuportin reunaan sulku jääden auki. Kaasumännän suojaputki ei siis toimi tiivistävänä sylinterinä männälle. Nuo halvimmat sekundakiskot (Made in Israel yleisimmin) ovat muovisia ja parhaimmillaan vain muoviosa vaihdetaan normaalin aseen mukana tulevan kaasumännänsuojaputken alk. per. puu/muoviosien tilalle. Tämä ei ole mikään tarkkuusalusta varsinkin jos halutaan rakenteellista tarkkuutta lähteä hakemaan niin suojaputken pitää olla löysästi kiinni aseessa joka taas ei palvele optiikkaa. Jos optiikkaa haluaa kiinniittää kaasumännän suojaputkeen on ainoa tapa siihen sellainen, joka kiinnittyy kiinteästi kiinni piippuun pannoilla (esim. Ultimak). Tällöin kaasumännän suojaputkea ei tietenkään voi purkaa pois menettämättä kohdistusta mutta ei hätää. Alumiiniin ei juuri paskaa jää kiinni ja se ei ruostu. Toisekseen puhdistuksen voi suorittaa ruiskuttamalla hieman öljyä ja hinkkaamalla vaikka haulikolle sopivilla piippuharjoilla enempiä paskoja pois. Ei ole ongelma. Myöskään alk. per. kaasumännän suojaputkea eri erityisemmin tarvitse huoltaa kuten RK:n kaasumännänsuojaputkea varusmiespalveluksessa. Siinä missä RK:ssa mäntä oli tähtimäinen ja putki sileä kalashnikoveissa mäntä on sileä ja suojaputki uritettu joten kovin puhtaaksi sitä ei saa irtiottamallakaan. Lisäksi kalashnikovit ovat sen verran väkivaltaisia laitoksia että pienet epäpuhtaudet eivät paljon vaikuta toimintavarmuuteen. Luistimäntälukkoyhdistelmän paino, ylikaasutuksen antama nopeus ja jäykkä palautusjousi kyllä työntävät tieltään palojätteet ja laitos pelaa vaikkei kiinnittäisi melkein ikinä huomiota kaasumännän suojaputkeen jos sinne eksyvät roskat ovat vain palojätteitä.

Kuvassa on myös TDI/CA ja muiden israelin/amerikan halpaihmeiden lisäksi Leapersin/UTG:n kiskohässäkkä. Murometallia Kiinasta. Jos noista jotain oikeasti haluaa myös optiikan kiinnitykseen käyttää niin valinta on Ultimak. Yläosa kuluttajahinnoin n. 100 dollaria ja alakisko 200 dollaria. Myöskin Samsonilta, Krebsiltä ja Midwestillä tulee asiallisia kiskoja. Pelkän etukahvan (ei todellakaan mikään välttämättömyys) ym. kiinnittämiseen riittää toki halppismallinen etutukki (mielellään lämpösuojalla) jonka hinta on n. 40 dollaria kuluttajalle.

On naurettavaa laittaa jotain Eotechin tähtäimiä kalashnikoveihin kun ne on juuri suunniteltu AR-15:ta varten jolloin kalashnikoveissa tähtäinlinja nousee turhan ylös ja poskituki menetetään. Tätä voi sitten paikkailla poskituilla (ja uudella perällä) mutta siinäkin karataan taas kauas siitä mikä olisi optimaalista, matala piipputähtäinlinja ja tähtäinten co-witness. Onko muuten PV:n DDR-pyssyissä ja Norincoissa edes sivukiilaa valmiina? Sitä mitä aseisiin suomalaiset tarvitsisivat olisi optiikkaa pimeällä ja valoisalla toimimiseen. Jokin perän tai kahvan vaihtaminen parempaan on täysin triviaalia. Heikoin lenkki on lähes aina käyttäjä, tässä tapauksessa ampumista harrastamaton. Ja siitä syystähän ne aseet "massavanhenevat" koska PV ei sijoita porukkaa sodan ajan joukkoihin koska kokardeja ei ole jakaa kaikille ja koska kokardeja ei ole jakaa on aseet romutettava... Kokardin voi jokainen korvata jollain muulla esineellä kuten vaikkapa maastopuvulla. Massavanhentuminen on tekosyy jolla reservin määrää ja maanpuolustusta ajetaan alas. Motiivit toimintaan on itse jokaisen selvitettävä.

Henkilökohtaisesti näen parhaana Kalashnikovina sellaisen josta käyttäjä itse pitää mutta jos käyttäjä tietää vähääkään oikeasti ammunnasta niin varusteet näkyvät sitä mukaan eli ase on oikeasti varusteltu hyödyllisin ja ammuntaa helpottavilla ratkaisuilla tai sitten se on karvalakkiversio eikä varusteltu vain sillä perusteella mikä näyttää parhaalta ja kuinka joku vielä typerämpi poseeraaja (ei ampuja!) varusti aseensa. Reserviläinen, sivari, kapiainen, poliisi tai kuka tahansa varustaa itse parhaiten aseensa kun se on kotona ja erilaiset lisäosat voi testata läheisellä ampumaradalla tai takapihalla joko itse tai kaverien (siis sellaisten jotka osaavat ja ampuvat) suositusten mukaan. Myöskin ampumataito syntyy ja ylläpidetään tällä tavoin. Muu on itsepetosta.
 
pstfläskkotlettinen :D kirjoitti:
Massavanhentunutta romua. Ja väärässä kaliiperissa.

Nyt en ymmärrä, laitetaanko ne pataan ???
 
commando kirjoitti:
Nuo halvimmat sekundakiskot (Made in Israel yleisimmin) ovat muovisia ja parhaimmillaan vain muoviosa vaihdetaan normaalin aseen mukana tulevan kaasumännänsuojaputken alk. per. puu/muoviosien tilalle. Tämä ei ole mikään tarkkuusalusta varsinkin jos halutaan rakenteellista tarkkuutta lähteä hakemaan niin suojaputken pitää olla löysästi kiinni aseessa joka taas ei palvele optiikkaa. Jos optiikkaa haluaa kiinniittää kaasumännän suojaputkeen on ainoa tapa siihen sellainen, joka kiinnittyy kiinteästi kiinni piippuun pannoilla (esim. Ultimak). Tällöin kaasumännän suojaputkea ei tietenkään voi purkaa pois menettämättä kohdistusta mutta ei hätää.

Hyvä täsmennys. Noihin TDI Armsin ja FABin kiskoihin ei tosiaan kannata laittaa muutakuin valaisinta, bipodia ja vertikaalikahvaa. Jos sellaisille on edes tarvetta. Tuonkaltaisessa käytössä riittävät oikein hyvin eivätkä ole mitään sekundakamaa, vaikka tähtäimille eivät kelpaakaan.

On naurettavaa laittaa jotain Eotechin tähtäimiä kalashnikoveihin kun ne on juuri suunniteltu AR-15:ta varten jolloin kalashnikoveissa tähtäinlinja nousee turhan ylös ja poskituki menetetään. Tätä voi sitten paikkailla poskituilla (ja uudella perällä) mutta siinäkin karataan taas kauas siitä mikä olisi optimaalista, matala piipputähtäinlinja ja tähtäinten co-witness. Onko muuten PV:n DDR-pyssyissä ja Norincoissa edes sivukiilaa valmiina? Sitä mitä aseisiin suomalaiset tarvitsisivat olisi optiikkaa pimeällä ja valoisalla toimimiseen. Jokin perän tai kahvan vaihtaminen parempaan on täysin triviaalia. Heikoin lenkki on lähes aina käyttäjä, tässä tapauksessa ampumista harrastamaton.

Perän vaihto ei ole välttämättä huono vaihtoehto jos aseen alkuperäistukki on mallia kiinalainen lapsisotilas. Ressukivääreissä niitä on ainakin ollut. Käytännössä uusvaihtoehdot ovat joko luurankoperä tai teleperä.

Pistoolikahvan vaihtaminen on tosiaan ihan turhaa, mutta menee samalla kertaa näppärästi ja kyllähän tuollaisen uritetun kahvan tuntuma on parempi. Ei kuitenkaan mikään välttämätön tai edes tarpeellinen asia vaan pikemminkin hifistelyä. Sekin on kyllä sallittua, koska tarkoitushan on muokata asetta itselle sopivammaksi.
Vertikaalikahvaa en itsekään käytä, koska minulle lippaan tyvi on paljon luontevampi kädensija. Jollakin toisella taas ei…
Kiskot kuitenkin antavat mahdollisuuden aseen muokkaamisen käyttäjälleen sopivammaksi ja samaan kiskoon menee bipodi hyvin.

Kaikki AK-sukuiset (ei edes kaikki Norincot) eivät ole horopiipuilla ja hyvään yksilöön on ihan ok laittaa optiikkaa siinä missä Arskaankin.
Esimerkiksi matala sivujalka ja avoin punapiste on ihan ok yhdistelmä eikä tarvitse edes välttämättä poskipakkaa. Tai lapsisotilastukilla kyllä tarvitsee, mutta teleperällä ei.

Tietysti jos ampuu tosissaan kilpaa esim. SRA:ta niin 7.62x39 kivääri kannattaa pitää vakioluokassa, mutta se on nyt sivuseikka.

Henkilökohtaisesti näen parhaana Kalashnikovina sellaisen josta käyttäjä itse pitää mutta jos käyttäjä tietää vähääkään oikeasti ammunnasta niin varusteet näkyvät sitä mukaan eli ase on oikeasti varusteltu hyödyllisin ja ammuntaa helpottavilla ratkaisuilla tai sitten se on karvalakkiversio eikä varusteltu vain sillä perusteella mikä näyttää parhaalta ja kuinka joku vielä typerämpi poseeraaja (ei ampuja!) varusti aseensa. Reserviläinen, sivari, kapiainen, poliisi tai kuka tahansa varustaa itse parhaiten aseensa kun se on kotona ja erilaiset lisäosat voi testata läheisellä ampumaradalla tai takapihalla joko itse tai kaverien (siis sellaisten jotka osaavat ja ampuvat) suositusten mukaan. Myöskin ampumataito syntyy ja ylläpidetään tällä tavoin. Muu on itsepetosta.

Totta. Ase ei automaattisesti muutu sen paremmaksi, vaikka siinä olisi kaikki mahdolliset kilkkeet, mutta sen käsittely muuttuu nopeasti huonommaksi kuin vakiokuntoisen jos tavaraa on liikaa tai huonoin ratkaisuin kiinnitetty.
Ehdoton pidättäytyminen karvalakkimallissakaan ei ole mikään itseisarvo. Sopivasti ja käyttäjän tarpeet ja tottumukset huomioiden varusteltu ase on yleensä parempi. Muutosten ei tarvitse edes olla kovin isoja. Vrt. Glockin alkuperäistähtäinten vaihtaminen.

Loppujen lopuksi on ihan sama onko ase ”avoimen luokan” vai vakio, ampuja ratkaisee.

Hejsan kirjoitti:
Nyt en ymmärrä, laitetaanko ne pataan ???

Nuo kaunottaret ovat suurelta osin vapaiden miesten omaisuutta ja ellei joku valtio ala polkemaan kansalaistensa oikeuksia niin niitä ei laiteta pataan.
 
pstsika kirjoitti:
Hyvä täsmennys. Noihin TDI Armsin ja FABin kiskoihin ei tosiaan kannata laittaa muutakuin valaisinta, bipodia ja vertikaalikahvaa. Jos sellaisille on edes tarvetta. Tuonkaltaisessa käytössä riittävät oikein hyvin eivätkä ole mitään sekundakamaa, vaikka tähtäimille eivät kelpaakaan.

Mikä parasta, Ultimakin yläkiskohan on yhteensopiva suoraan tai muutamalla viilan pyyhkäisyllä noiden alaosien kanssa.

Vertikaalikahvaa en itsekään käytä, koska minulle lippaan tyvi on paljon luontevampi kädensija. Jollakin toisella taas ei…
Kiskot kuitenkin antavat mahdollisuuden aseen muokkaamisen käyttäjälleen sopivammaksi ja samaan kiskoon menee bipodi hyvin.

Minusta tuo että pidetään lippaasta tai jostain kiinni on vähän harhaanjohtavaa. Asento ja otehan vaihtuu ampumamatkan ja tarkoituksen perusteella. Nyrkkisääntönähän olisi hyvä pitää kivääristä kiinni mahdollisimman edestä koska tällöin rekyyli on hallittavampi ja suunnattavuus on nopeaa ja vakaata. Se tosin väsyttää kättä joten pitempiaikaisesti on järkevämpi pitää taas kättä lipastuella ja täten paketti on tiiviimpi. Ja jos pitkälle halutaan ampua niin sitten voi vaikka pitää jostain näiden välimatkalta kiinni tukien lipas käsivarteen. Pystysuoran kahvan käyttäminen voisi olla näiden asentojen jonkinlainen kompromissi. Asennon vaihtamisessa pitää vielä huomata se että lampun kytkin olisi käytettävissä miten sitten piteleekin asetta: edestä, lippaan yläosasta, keskeltä tai kahvan kanssa (peukalo apina- vai vastaotemaisesti). Bipodia kalashnikovissa (pl. RPK) en ole oikein koskaan ymmärtänyt koska lipas itsessään on jo tukipiste (monopodi) ja kalashnikoveilla ei nyt kovin kauas ammuta. Muutenkin bipodi aiheuttaa riippuen tukipinnan materiaalista tarkkuuteen vaihtelua vaikka olisi vapaasti värähtelevä piippu. Jotenkin itse korvaisin bipodin tarkemmassa ammuskelussakin esim. repulla jonka päällitaskujen väliin saisi tukin tuettua hyvin. Tällöin värähtelyt olisivat suhteellisen samanlaiset joka kerta.

Tietysti jos ampuu tosissaan kilpaa esim. SRA:ta niin 7.62x39 kivääri kannattaa pitää vakioluokassa, mutta se on nyt sivuseikka.
Ehdoton pidättäytyminen karvalakkimallissakaan ei ole mikään itseisarvo.

Monet pitävät kalashnikovia ihan puhtaana lisäosista sen takia että se on maailman yleisin rynnäkkökivääri ja kaikissa niissä joita sattuu löytymään pudotettuina maasta ei ole lisäosia joten niistä ei saisi olla liian riippuvainen.

Nuo kaunottaret ovat suurelta osin vapaiden miesten omaisuutta ja ellei joku valtio ala polkemaan kansalaistensa oikeuksia niin niitä ei laiteta pataan.

Niin nuo aseethan ovat veronmaksajien omaisuutta ja niitä nyt uhkaa jälleen tuho. Mielestäni ne voisi jakaa takaisin niille jotka ovat niiden hankinnan rahoittaneet. "Veronpalautus". :)
 
commando kirjoitti:
Niin nuo aseethan ovat veronmaksajien omaisuutta ja niitä nyt uhkaa jälleen tuho. Mielestäni ne voisi jakaa takaisin niille jotka ovat niiden hankinnan rahoittaneet. "Veronpalautus". :)

Ymmärsin, että Hejsan tarkoitti viime sivulla olleita kuvissa esiintyneitä aseita.
Vaihtimista päättelin suurimman osan olevan yksityisten kansalaisten aseita, koska ovat itselataavaa kertatulta ampuvia. Vaihtimessa esim. merkinnät. S ja F ja alin asento kiilattu tuollaisella lirputtimella.
 
Siis se "lirputin" (osa lippaansalvan rakennetta) on joissain kalashnikoveissa vain osa suunnittelukokonaisuutta ja tavallaan estämässä ettei vaihdinta paineta liian alas. Jos vaihtimen haluaa pois aseesta niin varmistin pitää nostaa tuon pisteen yli ja taivuttaa lisää alaspäin. Alin asentohan on kertatuli. Melkein kaikissa kalashnikoveissa on tuo "lirputin" ja kolmiasentoinen vaihdin muttei se tarkoita yhtään sen enempää että ase ampuisi sarjaa tai ei. Tuo yksi jossa sitä ei ole on airsoft-ase muuten. Pelkkä ylimääräinen metallipala tai hitsiklöntti estämässä vaihtimen asentoa sarjatulelle ei riitä missään maassa jonka tiedän poistamaan sarjatulta. Aikoinaan tuollaisia viritelmiä oli esim. JFY:n uzeissa joita tuotiin Suomeenkin mutta asialle tuli stoppi. Kalashnikoveissa vaihdin ylhäällä on varmistettu, keskellä sarja ja alhaalla kertatuli mutta useimmat kertatulikalashnikovit toimivat myös kertatulella vaikka vaihdin olisi "sarja"- eli keskiasennossa eli ne eivät ole silloin varmistettuna enää.
 
Mulla meni nyt senat sakaisin ja tuli tyhmä virhe tuon vaihtimen kanssa.
Eli siis vaihdin on kaksiasentoinen S + F. Alin asentohan on tosiaan sarjatuli, mutta joku blackout iski ilmeisesti aivoihin aiempaa viestiä kirjoittaessa, vaikka tietenkin tunnen AK-sukuisten vaihtimet. Samanlainen kaksiasentoinen vaihdin & merkinnät kuin suurimmassa osassa suomalaisten reserviläiskivääreistä siis.

E. Tämä koski siis edellisen sivun kuvissa olevia aseita ja liittyi tuohon Hejsanin kysymykseen ja sitä seuranneisiin vastauksiin.
 
Siis alin asento on kertatuli (kertatuli itselataavissa "siviilikivääreissä" myös) ja keskimmäinen asento on sarjatuli (kertatuli itselataavissa "siviilikivääreissä" myös) ja ylin asento on varmistettu. Kertatuli "siviili"-kalashnikovissa voi olla kolmiasentoinen vaihdin ja se tarkoittaa lähinnä sitä että rungossa on pieni kolo johon vaihdin naksahtaa. Toimintaan se ei vaikuta. Kolo löytyy keskeltä vain siksi että samaa runkoa on käytetty eikä valmistusprosessissa olla jaksettu kiinnittää huomiota siihen jätetäänkö ko. kolo tekemättä vai ei.
 
Juuri noin ja kuohituissa reserviläiskivääreissä, joissa on kaksiasentoinen vaihdin ylin on varmistettu ja alin kertatuli. Menee väsyneenä ajatukset ihan sekaisin kun miettii sotilas- ja siviiliaseita samassa yhteydessä.
 
Suurin osa varusmiesten ampumista vahinkosarjoista johtui meidän aikana siitä, ettei vaihdinta painettu tarpeeksi alas.. äkkiä sen oppi, ettei ole mikään hienosäätöinstrumentti. Jännä ilmiö, voisi olettaa että mieluumin vaihdin paiettaisiin liian alas. Omassa tussarissa se oli sen verran löysä, että sarja-asento oli hankalampi löytää.
 
Vaihtimeen iskemällä pop-niitin tai käyttämällä Krebs Customin tai Blackjack bufferin vaihtimen käyttö helpottuisi kun vaihtimen saisi alas etusormella. Etusormelle löytyisi tätä myöten myös turvallinen sormikontrolli.

BJswiftN.jpg

2359807.JPG
 
En ole kampetta pitänyt käsissäni kuin kahdesti, enkä laukaustakaan ampunut, mutta eikös uudemman mallin rynkyssä ollut ihan pätevä vaihdin?
 
Back
Top