28.12.2016 klo 19:16
3D-tulostimella voi tehdä metallikappaleita, joiden muotoileminen perinteiseen tapaan olisi lähes mahdotonta. Yle
Kahdeksan 3D-tulostinta surisee yötä päivää Helsingissä ja Kajaanissa Sartoriuksen tehtaan kulmassa. Yritys on osa saksalaista konsernia. Suomen Sartorius valmistaa laboratorioissa käytettäviä ultratarkkoja pipettejä monenlaisien nesteiden käsittelyä varten.
Kymmenissä maissa toimivan Sartorius-konsernin suomalainen yhtiö on saanut esineiden kolmiulotteisesta eli 3D-tulostamisesta vahvan kilpailuvaltin.
– Voimme laittaa joka yöksi uudet mallit tulemaan printteristä ja kun tuotekehityshenkilöstö tulee aamulla töihin, uudet mallit ovat jo valmiina. Se nopeuttaa tuotekehitystä useilla kuukausilla, kehuu tuotantojohtaja Matti Pilviö.
Sartoriuksella tehdään uusien tuotteiden prototyyppejä kahdeksalla 3D-tulostimella. Retu Liikanen / Yle
Aikaisemmin kehitteillä olevat mallit on pitänyt sorvailla puusta tai muovista, tai teettää ulkopuolisella mallien tekijällä.
Nopeus on tärkeää kilpailussa maailmanmarkkinoilla, mutta myös firman sisällä. Kansainvälisissä konserneissa eri maissa toimivat yksiköt joutuvat perustelemaan olemassaolonsa pääkonttoriin vähintään joka kvartaali.
Tuotantojohtaja Pilviön mukaan Suomessa tehtävä suunnittelutyö pärjää kustannuskilpailussa vaikka Aasialle 3D-tulostuksen avulla. Se turvaa työpaikkoja.
– Kyllä se tekee suomalaisen tuotannon huomattavasti kilpailukykyisemmäksi. Enää ei täydy miettiä mikä on käsityön hinta, kun laitteet tekevät yöllä itsenäisesti mallit valmiiksi.
Teollinen mullistus
Teknologian tutkimuskeskus VTT:llä on ollut pari vuotta käynnissä tutkimusohjelma, jonka tavoitteena on tuoda 3D:n hyödyntämistä Suomeen..
VTT:n tutkimustiimin päällikkö Pasi Puukko ja metallia tulostava "printteri". Retu Liikanen / Yle
– Kyllä 3D on mullistus ja vaatii uutta ajattelua. Erityisesti suunnittelussa on enemmän vapautta, mutta myös rajoituksia, jotka pitää tuntea.
Rajoitukset vaikuttavat esimerkiksi siihen, kannattaako 3D-tulostamista käyttää vain suunnitteluvaiheen kokeilukappaleiden tekemiseen, muottien valmistukseen vai peräti lopullisen tuotteen sarjatuotantoon.
Esimerkiksi Sartoriuksella tiedetään jo, että varsinaiseen sarjatuotantoon tulostaminen on aivan liian hidasta.
VTT levittää 3D-ilosanomaa omilla järeillä tulostimillaan, joilla voidaan tulostaa muun muassa metallia. Yritykset voivat teettää niillä omia suunnittelukappaleitaan.
Työpaikat Suomeen vai sittenkin ulos?
Yrityskäyttöön tarkoitettujen 3D-printterien myynti kasvaa tänä vuonna 44 prosenttia ja nousee melkein puoleen miljoonaan kappaleeseen. Myös Gartnerin mukaan erilaisten tuoteprototyyppien valmistus on niiden tärkein käyttötapa.
3D-tulostinten yleistyminen tulee jatkumaan selvimmin Pohjois-Amerikassa ja Länsi-Euroopassa, mutta myynnin esimerkiksi Kiinaan Gartner arvioi lähtevän nopeaan ja vuosia jatkuvaan kasvuun.
Puukon mukaan laitteiden ja materiaalin myynnin arvo on “vasta” 5,1 miljardia euroa, mutta suuremmat rahat piilevät uuden teknologian tuomassa lisäarvossa. Sen suuruutta ei osaa arvioida kukaan.
Joka tapauksessa Puukko yllyttää suomalaisyrityksiä pohtimaan miten uutta teknologiaa voisi käyttää hyödyksi.
– Yritysten on tärkeää miettiä miten he voivat hyödyntää tätä ja ottaa ensimmäiset askeleet, jos niitä ei ole vielä otettu. Se on prosessi joka vaatii hetken aikaa.
Puukon mukaan 3D-teknologian käytössä pisimmällä ollaan esimerkiksi lentokone- ja autoteollisuudessa. Nämä alat ovat suurempia muualla kuin Suomessa ja siksi olemmekin kehityksen terävimmästä kärjestä jonkin verran jäljessä.
3D-tulostamalla voidaan tehdä esimerkiksi vahvoja ja kevyitä verkkomaisia rakenteita. Yle
– Sanoisin että, me olemme kirimässä. Suomessa tähän on herätty vähän muita myöhemmin johtuen meidän tuotantorakenteesta, mutta tällä hetkellä on käynnissä kovaa aktiviteettia, Puukko arvioi.
Esineiden tulostamisen on arveltu johtavan jopa siihen, että kun työn hinta menettää merkitystään, alkaisi teollisuustuotanto palata Aasiasta takaisin Eurooppaan. Puukko kuitenkin varoittaa, että suunta voi olla myös päinvastainen.
– Voi käydä myös niin päin, että tuotanto siirtyy entistä lähemmäs suuria kuluttajajoukkoja.
http://yle.fi/uutiset/3-9349679