Vanhat NL-tykit vaihtoon - puolustusvoimat hankkii uutta arsenaalia
Torstai 6.8.2015 klo 15.13
(U.S. ARMY)" style="margin-right: 0px; margin-left: 0px; padding-right: 0px; padding-left: 0px; color: rgb(102, 102, 102); text-decoration: underline;">
Tämä ranskalainen 155 mm itseliikkuva Ceaser-tykki voi olla yksi vaihtoehto puolustusvoimien pohtiessa uutta tykkihankintaa. Kuvassa tykki on ranskalaisten käytössä Afganistanissa 2009. (U.S. ARMY)
2020-luvulla puolustusvoimilta vanhenee runsaasti 122 mm neuvostoliittolaisvalmisteista tykistöä ja sen ampumatarvikkeita, joita on ostettu itäblokin hajoamisen yhteydessä.
Vanhentuvan kaluston korvaamiseksi puolustusvoimat etsii 155-millimetrin kaliiperin tykkikalustoa, jota varten se julkaisi keväällä tietopyynnön valmistajille.
Nyt tietopyyntöön on saatu vastauksia.
- Kiinnostus oli hyvinkin laajaa, melkein kaikki vakavasti otettavat tykkien valmistajat ovat kiinnostuneita Suomen hankinnasta, kertoo maavoimien komentaja, kenraaliluutnantti
Seppo Toivonen Iltalehdelle.
Toivonen ei halua nimetä yksittäisiä valmistajia, mutta kertoo tietopyyntöön tulleen vastauksia esimerkiksi ruotsalaisilta, ranskalaisilta ja yhdysvaltalaisilta valmistajilta.
Itseliikkuvia tykkejä
Uusien tykkien toivotaan olevan itseliikkuvia eli jonkinlaisen ajoneuvon päälle rakennettuja.
- Tulevaisuuden tykistön avainsanoja ovat reagointinopeus, tarkkuus, ulottuvuus, liikkuvuus, vaikutus, yhteistoimintakyky ja kustannustehokkuus. Näin ollen pyörä- tai tela-alusteinen ajoneuvo olisi luonteva ratkaisu, tykistön tarkastaja, eversti
Pertti Lahtinen Maavoimien esikunnasta kertoo.
Myös uusien tykkien kantaman pitäisi olla riittävän pitkä, mikä tarkoittaa nykyaikana yli 30 kilometriä.
- Erikoisampumatarvikkeilla, kuten älykkäillä panssariin hakeutuvilla ampumatarvikkeilla, vielä lisätään tulen tehoa, Lahtinen kuvailee.
Uusien tykkien kaliiperi on 155 mm, koska Lahtisen mukaan se on tänä päivänä kehittyvien tykkien kaliiperi maailmalla. Suomella on jo ennestään saman kaliiperin vedettäviä kotimaisia kenttäkanuunoita, joista uusimmat on varustettu omalla apumoottorilla. Niiden liikuttelu vähänkin pidempiä matkoja vaatii kuitenkin erillisen ajoneuvon.
Hinta auki
Toistaiseksi ei ole päätetty, korvataanko vanheneva tykistö kokonaan uudella kalustolla vai kelpaavatko Suomelle myös käytetyt tykit. Hankinnan hintahaitariksi on tietopyynnössä mainittu 0-100 miljoonaa euroa.
Seuraavaksi vuorossa on tietopyyntöön saatujen vastausten analysointi, jonka jälkeen sopivaksi katsotuille valmistajille lähetetään tarjouspyynnöt.
Jos suunnitelmat etenevät aikataulussa, saadaan uudet tykit varusmiehille koulutuskäyttöön vuosikymmenen vaihteessa. Uusilla tykeillä on tarkoitus pärjätä aina 2050-luvulle asti.
Nämä vanhenevat
Ensi vuosikymmenellä vanhentuvaa tykistön kalustoa ovat muun muassa 122 mm kenttähaupitsit vuosimallia 1963, 122 mm panssarihaupitsit ja 122 mm kevyt raketinheitin. Kenttähaupitseja on hankittu jo kylmän sodan aikana 1960-80-luvuilla Neuvostoliitosta sekä myöhemmin Itä-Saksan hajoamisen yhteydessä. Panssarihaupitsit ja raketinheittimet on hankittu käytettyinä kylmän sodan päättymisen jälkeen 1990-luvun alussa.
Uutta tykkikalustoa tarvitaan suorituskykypuutteiden sekä 122 mm aseiden ampumatarvikkeiden ja ajoneuvoalustojen massamaisen vanhenemisen vuoksi.
Lahtisen mukaan nykyisiä tykkejä ja ampumatarvikkeita kuitenkin käytetään niin pitkään kuin ne ovat käyttökelpoisia.
MIKKO VIRTA
[email protected]
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015080620140840_uu.shtml