Second kirjoitti:Mitäkähän on muuten todelliset asemien maihdolliset mahdollisuudet noilla telatykeilläkään? Jotenkin tuntuu että aina ajatellaan että ne tykit ampuu iskun ja vaihtaa asemia ennenkuin vihollinen ehtii ampua vastatykistöä. Ok. No miettikääs hetki sitä että miten tämmöinen poukkoilu vaikuttaa tulenkäytön mahdollisuuksiin silloin kun sitä tarvittaisiin? Asemia vaihtava tykki jo on pois tulitoiminnasta vaikkapa sen 30-60 minuuttia ja tulitoimintaa yksissä asemissa on vain sen 1-2 minuuttia. On toki ihan kiva ajatella että se yksittäinen patteri selviää pidempään hengissä kuin vedettävä kalusto... Mutta entäpä se jalkaväkijoukko jolle joudutaan toteamaan että "ei oo, odottakaa kun tykit saadaan asemiin. Yksi patteri pääsee ampumaan tuossa 25 minuutin päästä. toinen patteri 40 minuutin päästä ja kolmannesta ei ole tietoa. Koittakaas pojhat kestää sen aikaa." Silloinkin sitten saadaan tonttiin se säälittävä muutama kymmentä kranaattia ja taas tykit vaihtaa paikkaa. Jalkaväkijoukko on tässä vaiheessa jo hajonneena ympäri metsiä ilman haluakaan taistella.
En ole tykistöasiantuntija mutta jotenkin veikkaisin että samat tuliasemien vaihtoihin liittyvät dilemmat ne on sielläkin ja tässä mielessä telatykistöön liittyvät mielikuvat ovat osin vääriä, aika pahastikin.
Miksi sen aseman vaihdon pitäisi kestää noin kauan? Eikö kymmenessä minsassa kerkeä pois vaara-alueelta? Tai jopa viidessä minuutissa? Ja jos tarpeeksi kaukaa päästään ampumaan, niin periaatteessa asemasta tarvitsee lähteä vasta kun vastatykistötutkat varoittavat kohtitulevista ammuksista (siis olettaen, että sellaisia hankitaan telakanuunoiden kanssa). Ja kun tiedetään, että armeija ei kuitenkaan saa kaikkia vedettäviä tykkejä korvattua telamalleilla, niin vihollinenkin saattaa hyvinkin säästää vaivaa ja jättää ampumatta vastatykistöllä vaikeampia maaleja ja keskittyy helpompiin maaleihin, kun niitäkin ampumalla saadaan kohtituleva tuli vähenemään.