Tykistö

Minun mielestäni se "laukaustenvaihto" muistutti paljon enemmän oikeaa sotaa, kuin kiinteästä tukikohdasta suoritettu talebanin yksisuuntainen kurmottaminen, mitä PzH2000:sella on tehty. En toki epäile PzH2000:n kykyä, mutta K9:n meriitti tässä asiassa on vähintään samalla tasolla kuin PzH2000:n.


...en myöskään luonnehtisi Turkkia ja/tai Puolaa (+Etelä-Koreaa) "kehitysmaiksi".

Ne stoorit mitä olen tuosta kuullut ovat juurikin olleet jotain muuta kuin kaluston ylistämistä. Kuitenkaan en edelleenkään sanonut PZH2000 olevan oikeaa taistelukokemusta.

Puola olisi hyvä kumppani, mutta kun edelleenkään Puola ei käytä sitä K9 pääelementtiä eli tornia, sitä on siis turha mainita. Lisäksi kuinka lähellä se alustakaan on normi tuotanmallia heillä. K9 uskottavuutta parantaa jos siellä on MTU kone suoraan MTU tehtaalta, mutta onko vai Korealaisten lisenssi versio. Vaihteisto tulee korealaisilta.
 
Kuva varmaan kertoo jotain
Kertoo sen, että PzH2000 sopinee hyvin aavikko-olosuhteisiin. Olisi aika ässä Lohtajan rannoilla.

Ymmärrän pettymyksen, mutta K9 on nyt tulossa. Hinnoista ja sen semmoisista tietävät vain suoraan neuvotteluissa mukana olevat, joita ei liene tässä keskustelussa. En yritä hiljentää keskustelua/kritiikkiä valinnasta. Totean vain, että ehkä PzH2000:sia ei oikeasti ollut tarjolla järkevään hintaan.
 
Typerää vatulointia ollut hankinnan kanssa. Varmasti ollaan tiedetty jo pidemmän aikaa, että tarvetta tulee olemaan. Tästä huolimatta kuranttia käytettyä kalustoa on mennyt nenän edestä ainakin Kroatiaan sekä Viroon?
 
Kertoo sen, että PzH2000 sopinee hyvin aavikko-olosuhteisiin. Olisi aika ässä Lohtajan rannoilla.

Ymmärrän pettymyksen, mutta K9 on nyt tulossa. Hinnoista ja sen semmoisista tietävät vain suoraan neuvotteluissa mukana olevat, joita ei liene tässä keskustelussa. En yritä hiljentää keskustelua/kritiikkiä valinnasta. Totean vain, että ehkä PzH2000:sia ei oikeasti ollut tarjolla järkevään hintaan.

Kuka on pettynyt? :D Mä olen lähinnä ihmetellyt tätä K9 ylistämistä. Ensinnäkin laitteesta on todella vähän mitään tietoa missään. Korealaisia lähteitä ei voi käyttää, kun meistä varmaan aika harva ymmärtää koreaa. Missään julkisissa lähteissä ei ole viitteitä siitä että K9 olisi kokonaissuorituskyvyltään parasta mitä tarjolla on. Kaiken lisäksi mitään sopparia ei ole allekirjoitettu.

Mä olen maininnut K9 mahdollisuuksista jo ennen OPTYK hankkeen julkistuksia vuosia sitten eli jos se on hinnaltaan alhaisempi kuin kilpailijat niin se on hyvä vaihtoehto. Nyt se näyttää menevän juuri niin. Seuraavat viikot tulevat näyttämään miten käy.
 
Business as usual...
Kun tästä hankinnasta päätettiin oli Nliitto vielä olemassa. Panssariprikaatin kalusto oli silloin yksinomaan venäläistä eikä nihin kaluihin saanut tehdä merkittäviä muutoksiakaan. Pääasiassa tämän kaluston
uusimiseksi hankintalistalla oli 152 mm vedettävien ja telalavettisten tykkien lisäksi 140 kpl BTR 80 kuljetusvaunuja, T72 hinaus- ja raivausvaunuja sekä BM27 Uragan 220 mm raketinheittimiä. Yksinkertainen
syy itähankinnoille oli se mistä on tänäänkin puute...raha. Osta yksi ase lännestä tai kolme idästä noin karkeasti. Tykkien mukana tuli sodanajan atarvikkeet, joita yhä riittää ammuttavaksi harjoituksissa.

Rupesin vain miettimään että 24 kpl. uusia hinattavia 152mm on kuitenkin isossa kaavassa aika vähän.

Että sotkiko Neukkulan hajoaminen isomman sarjan tilauksen
 
Rupesin vain miettimään että 24 kpl. uusia hinattavia 152mm on kuitenkin isossa kaavassa aika vähän.

Että sotkiko Neukkulan hajoaminen isomman sarjan tilauksen

Kirjallisuudesta on voinut lukea että vedettäviä ei ollut tarkoitus hankkia tuon enempää mutta niiden jatkoksi piti tulla useampi patteristo samaa tykkiä tela-alustalla. Jälkimmäisten hankintamääräksi jäi sitten Neukkulan hajoamisen ynnä muun härdellin jälkeen yksi patteristo joka nyt on jo poistettu.

Kuten taannoin todettiin jäi kotimaisten 155mm kanuunojen hankinta 80-luvulla hiukan vajaaksi. Ehkä 152 K 89 tuli lähinnä täyttämään tuota vajausta?
 
Eikö muka PZH yltä yli 40km???
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016070521849603_uu.shtml

Suomi hieroo kauppoja: Puolustusvoimille panssarihaupitseja Koreasta puoleen hintaan

Keskiviikko 6.7.2016 klo 05.04



Etelä-Korean K9-panssarihaupitseja ampumassa Hoguk-sotaharjoituksessa marraskuussa 2014. (EPA / AOP)
FAKTAT
Tällainen on K9 Thunder

  • Etelä-Koreassa valmistettava 155-millinen panssarihaupitsi.
  • Palveluskäytössä Etelä-Koreassa vuodesta 1999 lähtien.
  • Nopeus 67 kilometriä tunnissa, toimintasäde 480 kilometriä.
  • Kantama 41,6 kilometriä, erikoisampumatarvikkeilla yli 50 kilometriä.
  • Paino 47 tonnia, pituus 12 metriä, leveys 3,4 metriä, korkeus 2,73 metriä.
  • Panssarihaupitsia käyttää viiden hengen miehistö.
  • Myyty Etelä-Korean ulkopuolelle Turkkiin, Intiaan ja Puolaan.
  • Etelä-Korealla on käytössä yli 1 000 K9-panssarihaupitsia.
Lähde: Wikipedia



Maavoimien nykyistä neuvostoliittolaisvalmisteista 122-millistä tykkikalustoa uhkaa massavanheneminen ensi vuosikymmenellä.

Korvaavaa kalustoa alettiin etsiä lähettämällä tietopyyntö potentiaalisille valmistajille keväällä 2015. Nyt hankinta on niin pitkällä, että Suomi aloitti valtioiden väliset neuvottelut Etelä-Korean kanssa käytetystä K9 Thunder -tykistöjärjestelmästä.

- Meillä on ollut aikaisemmin muutamia myönteisiä kokemuksia käytetystä kalustosta, kertoo hallitusneuvos Jouko Tuloiselapuolustusministeriöstä.

Esimerkiksi vuonna 2014 Suomi päätti hankkia Alankomaista 100 vähän käytettyä Leopard 2A6-taistelupanssarivaunua pilkkahintaan.

Nyt keskusteluissa olevat korealaiset 155-milliset panssarihaupitsit eivät nekään ole romurautaa, vaikka käytettyjä ovatkin.

- Puhutaan noin kymmenen vuotta käytössä olleesta kalustosta. Niillä on elinikää jäljellä yli 30 vuotta, kertoo tykistön tarkastaja, eversti Pasi Pasivirta Maavoimien esikunnasta.

- Olen nähnyt niitä paikan päällä Etelä-Koreassa, ne ovat erittäin hyväkuntoisia ja ihan uuden veroisia.


Tällaisia eteläkorealaisia K9-panssarihaupitseja Suomi on hankkimassa vanhan neuvostoliittolaisen tykkikaluston tilalle. (EPA/AOP)
Puoleen hintaan

Pasivirran mukaan käytetyt korealaiset panssarihaupitsit ovat noin puolta halvempia uusiin verrattuna.

Tykistöhankinnan hinnaksi on muodostumassa "noin sata miljoonaa tai vähän yli".

Sillä rahalla saa panssarihaupitseja "kymmeniä", mutta tarkempaa määrää Pasivirta ei neuvottelujen tässä vaiheessa halua paljastaa.


K9-panssarihaupitsi kulkee lähes seitsemääkymppiä. (EPA/AOP)
Sopii varusmiehille

Puolustusvoimille tarjottiin maailmalta useita uusia itseliikkuvia tykistöjärjestelmiä vanhentuvien neuvostoliittolaisten tykkien korvaamiseksi. Myös käytettyä kalustoa tarjottiin useammasta maasta. Esimerkiksi monet Keski-Euroopan maat ovat nyt turvallisuuspoliittisen tilanteen kiristyttyä uusimassa asejärjestelmiään ja työntävät markkinoille käytettyä 1960-luvulla valmistettua kalustoa.

Etelä-Korean K9 Thunder oli kuitenkin ainoa käytettynä tarjottu järjestelmä, jonka kantama ylitti Suomen vaatiman 40 kilometrin rajapyykin. Myös Suomen tarvitsema kaluston määrä rajasi mahdollisuuksia.

- Kaikilla mailla on aina jotakin tämän tyyppistä käytettyä tarjolla, mutta Suomen verrattaen suuret määrät vaikuttavat, sellaista määrää ei irtoa kovin helposti, puolustusministeriön Tuloisela luonnehtii.

Sekin vaikutti, että Etelä-Koreassa on käytössä yleinen asevelvollisuus, kuten Suomessakin.

- Kun meillä ei ole ammattiarmeijaa, tarvitaan järjestelmä, joka on helppo kouluttaa varusmiehille ja helppo käyttää, Pasivirta kertoo.

Pasivirran mukaan K9 Thunder on myös hyvin suorituskykyinen ja tehokas tykistöjärjestelmä.


K9-panssarihaupitseja Etelä-Korean ja Yhdysvaltojen yhteisessä sotaharjoituksessa maaliskuussa 2016. (XINHUA/AOP)
Ei kotimaisia

Tuloiselan mukaan mahdollisuus uusien itseliikkuvien tykkien hankintaan kotimaisena tuotantona jouduttiin sulkemaan pois, koska Suomesta ei enää löydy tarvittavaa osaamista. Kotimaista ratkaisua markkinoilla ei tällä hetkellä ole.

- Patrialla oli tämän tyyppistä osaamista vielä 10-20 vuotta sitten, mutta enää sitä ei tunnu olevan, Tuloisela huokaisee.

Vielä 1990-luvun lopussa Puolustusvoimat osti Patrialta kotimaisia raskaita 155-millisiä kenttäkanuunoita, jotka kykenevät liikkumaan lyhyitä matkoja oman apumoottorin voimin.



MIKKO VIRTA
[email protected]
 
Hyvä, hyvä, haupparit ovat uudenkarheita (toiveikkaasti tulkiten).

Tuossa todetaan se, mitä olen jankuttanut täällä: Venäjän hyökkäys Ukrainaan muutti käytetyn kaluston markkinatilanteen. Sitä ei ole enää itsestäänselvästi saatavissa. Saksa myi Liettualle haupitsit pilkkahintaan, mutta kyse on Nato-kumppanin auttamisesta ja kyseisellä kahdella maalla on muutakin sutinaa (Boxerien hankkiminen todella kalliilla, Saksan vetovastuu Liettuaan tulevasta Nato-pataljoonasta). On mahdollista, että Saksa tai Hollanti myy PzH2000:sia vielä Viroonkin, mutta liittouman ulkopuolisena maana Suomen on turha odottaa ilmaisia lounaita. Esim. jos Venäjä yllättäen hyökkää Baltiaan, Hollanti tekee meille oharit Leo 2A6 lopputoimitusten osalta.

Kun tilanne on mikä on, K9 oli täysin pätevä valinta. Jopa erinomaisesti pelattu. Poislukien ehkä liian aikainen tiedottaminen (Влади́мир Пу́тин), mutta siitä vastuu kuuluu poliitikoille. Sitä vain toivoisi, että tykistön uusimiseen annettaisiin rahaa kunnolla. Yhden F-35:n hinnalla saa aikamoisen määrän korealaista epäsuoraa.
 
Viimeksi muokattu:
Hyvä, hyvä, haupparit ovat uudenkarheita (toiveikkaasti tulkiten).

Tuossa todetaan se, mitä olen jankuttanut täällä: Venäjän hyökkäys Ukrainaan muutti käytetyn kaluston markkinatilanteen. Sitä ei ole enää itsestäänselvästi saatavissa. Saksa myi Liettualle haupitsit pilkkahintaan, mutta kyse on Nato-kumppanin auttamisesta ja kyseisellä kahdella maalla on muutakin sutinaa (Boxerien hankkiminen todella kalliilla, Saksan vetovastuu Liettuaan tulevasta Nato-pataljoonasta). On mahdollista, että Saksa tai Hollanti myy PzH2000:sia vielä Viroonkin, mutta liittouman ulkopuolisena maana Suomen on turha odottaa ilmaisia lounaita. Esim. jos Venäjä yllättäen hyökkää Baltiaan, Hollanti tekee meille oharit Leo 2A6 lopputoimitusten osalta.

Kun tilanne on mikä on, K9 oli täysin pätevä valinta. Jopa erinomaisesti pelattu. Poislukien ehkä liian aikainen tiedottaminen (Влади́мир Пу́тин), mutta siitä vastuu kuuluu poliitikoille. Sitä vain toivoisi, että tykistön uusimiseen annettaisiin rahaa kunnolla. Yhden F-35:n hinnalla saa aikamoisen määrän korealaista epäsuoraa.
Eikös nuo haupitsit ole Baltialle aika turhia. Rintama olisi nopeasti rannikolla ja uutiskuvista näkisimme, kun saksalaisia haupitseja vietäisiin laveteilla Venäjän takalinjoille sotasaaliina.
 
Eikös nuo haupitsit ole Baltialle aika turhia. Rintama olisi nopeasti rannikolla ja uutiskuvista näkisimme, kun saksalaisia haupitseja vietäisiin laveteilla Venäjän takalinjoille sotasaaliina.

Virolaisille on ymmärtääkseni jonkinlainen kansallinen häpeä se, että NL miehitti maan vuonna 1940 marssimalla paikalle, kuulaa ei tullut vastaan. Tähän peilaten Viro ei uusintaottelussa tekisi samaa virhettä, vaikka lopputulos olisikin sama.
 
Eikös nuo haupitsit ole Baltialle aika turhia. Rintama olisi nopeasti rannikolla ja uutiskuvista näkisimme, kun saksalaisia haupitseja vietäisiin laveteilla Venäjän takalinjoille sotasaaliina.

Ehkä baltit meinaavat laittaa hanttiin?
 
Tämähän kuulostaa hyvältä.

Puoleen hintaan

Pasivirran mukaan käytetyt korealaiset panssarihaupitsit ovat noin puolta halvempia uusiin verrattuna. Tykistöhankinnan hinnaksi on muodostumassa "noin sata miljoonaa tai vähän yli". Sillä rahalla saa panssarihaupitseja "kymmeniä", mutta tarkempaa määrää Pasivirta ei neuvottelujen tässä vaiheessa halua paljastaa.

Mikäs se haarukoitu hinta sitten olisi? Jakolasku on nyt aika suoraviivainen toteuttaa. Kyllä niitä taitaa tulla ihan useita kymmeniä.
 
Back
Top