Soldierblue
Ylipäällikkö
No ei , otin vain se mukaan koska suomella on sitäKyllä mutta ei ole reilua verrata sitä noihin, sillä on silti paikkansa tukemassa meidän hyökkäyskykyisimpiä osastojamme.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
No ei , otin vain se mukaan koska suomella on sitäKyllä mutta ei ole reilua verrata sitä noihin, sillä on silti paikkansa tukemassa meidän hyökkäyskykyisimpiä osastojamme.
Tämän uutisen Iltalehten väsännyt toimittaja ei selvästi ole tykkimies. Sekoitti kranaatit ja panokset, kun kirjoittaa "ammusten ruutien" vanhenemisesta. Nliitosta aikanaan ostetut ruutipanokset lienevät jo vanhentunu ja tällä hetkellä posautellaan
Itä-Saksan entisiä varastoja. Joskushan nekin sitten loppuvat. Viime vuosikymmenellä tehtiin päätös itäraudasta luopumisesta, joka tarkoitti, ettei lisää ammuttavaa siitä suunnasta osteta. Viron kenttätykistön määrä on myös paljon suurempi kuin
12 kpl Suomen entisiä 122H63:a.
On se hieno vehje.
122H tosiaan palvelee ainakin 20-luvun lopulle. Ja siitäkin voidaan jatkaa ihan vain amitsuunia hankkimalla. Eli ei hätää niiden suhteen. Jos jotain haluaa ajatella nyt korvattavan niin itäkanuunat.
Sitä minäkin mietin että mitä hän tekee? Oli samassa paikkassa koko ajan? Välillä kiersi sitä hylsyäSiinä yhdellä tyypillä oli ainakin tärkeä tehtävä pidellä sitä ensimmäistä hylsyä pystyssä
Jäikö se poistamaan nallia, vai raapustiko se nimmariaan sinne?
Jäikö se poistamaan nallia, vai raapustiko se nimmariaan sinne?
Onko tietoa, että tykit ovat teknisesti niin hyvässä kunnossa, että käyttöä voidaan jatkaa myös 30- ja 40-luvuille tai pidemmällekin? Vai oletatko vain? Enhän minä muuten epäilisi, mutta jos ensimmäiset tykit on hankittu 1960-luvulla ja Itä-Saksan tykitkin olivat käytettyjä, niin...
Sinällään olisi kyllä luojan lykky, jos 122 H 63 saataisiin pidettyä rivissä pidempäänkin. Pelkät ampumatarvikehankinnat olisivat huomattavasti mieluisampia kuin siirtyminen raskaaseen ja huonoon Nato-ylijäämään (M198 tms.) tai helvetin kalliiden (ja kieltämättä tehokkaiden) uusien tykkien hankinnat.
Onko tietoa, että tykit ovat teknisesti niin hyvässä kunnossa, että käyttöä voidaan jatkaa myös 30- ja 40-luvuille tai pidemmällekin? Vai oletatko vain? Enhän minä muuten epäilisi, mutta jos ensimmäiset tykit on hankittu 1960-luvulla ja Itä-Saksan tykitkin olivat käytettyjä, niin...
@Tykimies postasi mainiosti tykistön toimintaa esittelevän videon.
Kerro nyt @Tykimies vielä videolla näkyvästä tykkiryhmän kalustosta, siis muusta kamasta kun itse tykki. Sitähän näkyy runsaasti ihan videon etualalla.
Ovat hyvässä kunnossa. Jopa 130K54:set ovat hyvässä kunnossa ja ne ovat vanhempiakin kuin 122H63:set. 130:ssä pettävät lähinnä tunkit, joilla pieni tykkiryhmä saa nostettua tykkiä kätevämmin, mutta ei niitä suuremmalla porukalla tarvita. Jotkut kiinnikkeet ovat myös nähneet parempia päiviä, mutta itse tykki on pelkkää itärautaa, joka on kyllä pysynyt hyvässä kunnossa, siitä pitävät huolen varusmiehet.
122:set ovat myös erittäin yksinkertaisia, kunnon itärautaa ja kun niitä viikossa useaan otteeseen öljytään sisältä ja ulkoa, niin ei pahemmin edes ruostetta pääse kertymään. Joissakin niistä on vielä alkuperäiset, kyseistä laitetta käyttäneiden keskuudessa kuuluisat puhkeamattomat renkaatkin paikoillaan. Niin kauan kuin lukko toimii ja ammuksia löytyy, niin kyllä näillä vehkeillä pärjätään pitkään.
Nammo valmistaa tykkiruutia edelleen.
Huh, reserviläiset eivät siis olekaan ainoita tunkkien rikkojia. Nimimerkillä itsekin yhden rikkonut, ei tosin tykkiä vaan autoa tunkatessa...
Lähinnä minua mietitytti putken kuluminen ja osittain kaikkinainen pikkuosien (kuten mainitsemasi tunkit 130K54:n osalta) kuluminen/hajoaminen koulutuskäytössä.
Tykimies voisi kertoa millaista tulevaisuuden paikannus ja muuta elektroniikkaa tai muita teknisiä hifistelyä noihin tykkeihin voisi saada kontuullisella hinnalla ja mikä vaikutus niillä olisi niiden käyttöarvoon?
Tähän en osaa hirveästi sanoa. Kenttätykeistä 155K98:han on ainoa missä on valmiina enemmän tekniikkaa. Siitäkään en sen enempää tiedä, kun muutaman kerran läheltä nähnyt.
Mutta kokemuksesta voin sanoa, että mitä enemmän elektroniikkaa, niin sitä monimutkaisemmiksi asiat yleensä tuppaavat menemään. Eli tekniikka ei ole oikotie onneen. Viime vuosinahan on paljon kehitetty näille vanhemmillekin tykeille tekniikkaa viestivälineiden muodossa. Pelkästään itse oman varusmiespalvelukseni aikana olen nähnyt ja kokenut muovista laatikkoa miljoonine johtoineen, kannettavaa läppäriä, painavaa akustoa aggrekaatin kanssa, kannettavaa langatonta akustoa, muutamaa eri järjestelmää jne. Eli paljon kokeiluja ja mahtavatko vieläkään tietää mitä tulevaisuudessa suuremmissa määrin ehkä hankkivat. Mutta kyllä sinne jotain tietokonevirityksiä on ToughBookin muodossa kokeiltu, mutta mitä kaikkea se nykyään sisältää, pitäisi varmaan päästä kertaamaan että tietäisin kertoa. Mutta tosiaan vaikka parikaapelikin on yksinkertainen viestijärjestelmä, niin aika harvoissa asemissa se ampumaleireillä toimi moitteettomasti. Paineaallot liikuttavat johtoja ja joskus lähtevät kokonaan irti. Paineaaltojen mukana on myös koko järjestelmä sammunut, tietokone useimmiten, joskus ei ole laitteet toimineet, vaikka kaikki on kytketty kuten pitääkin. Ja on niitä viestikaluston osiakin joskus keräilty tykkipihalta kun täyspanoksen jälkeen muoviset osat muuttaneet vähän kauemmaksi siitä missä ne aiemmin olivat.
Eli kyllä siellä on haasteita kehittää laitteita, jotka kestävät kaikenlaisia olosuhteita pakkasesta vesisateeseen, niillä on riittävä akunkesto, laitteet kestävät ampumatoiminnan aiheuttamat paineaallot ja mieluiten mitä vähemmän johtoja, sitä helpompaa työ toki on.
Mitä suuntaamiseen ja muuhun tulee, niin erinomaisesti toimii kyllä kiertokaukoputki ja kkp yhdistelmänä. Eipä sitä oikein nopeammaksi enää saa kun harjaantunut kaveri suuntaa 10 sekunnissa oikeaan kohteeseen.
Sitten taas komentopaikalla tekniikkaa on jo otettu enenevissä määrin käyttöön, mutta siitä en osaa sanoa sen enempää.
Jossain oli juuri kuva jossa läppäri oli suojatussa kotelossa telineessä pystyssä tykin vieressä.
Joo siinä on se ToughBook ja ovat keksineet sille tosiaan metallilaatikon, hieno juttu sinänsä, koska kestää muovia huomattavasti paremmin. Mutta sitten taas mahtaako siellä olla millaiset pehmustukset tai paikat laitteille, etteivät ne laitteet helise seiniä vasten siellä laatikon sisällä, jolloin taas tullaan sitten siihen, että kestääkö se laite käytössä kuinka paljon ja jos siitä lähtee johtoja, pysyvätkö ne kuinka pitkään kiinni. Mutta tosiaan tuo läppäriviritelmä on ollut enemmän ja vähemmän esillä viime vuosina, itsekin olen sitä kokeillut ja käyttänyt, mutta varsinaisesti aika harvoin se mukana oli. Ohjelmistokehitystä varmasti siinäkin vielä edessä tulevaisuudessakin.
Mitä siinä läppärissä on ja mitä sillä tehdään? Tykinjohtajan pääte imeisesti?