Jotta suhteellisuudentaju pysyisi, niin 500 miljoonaa on melkein puolet MTA2020:n 1,2 miljardin euron hintalapusta. Viimeisimmät 500 miljoonan luokkaa olevat maavoimien hankinnat ovat NH90 ja NASAMS, jotka molemmat ovat sitä paitsi enemmän ilmavoimien ja ilmapuolustuksen kalustoa. Suurin maapuolustukseen tehty panostus viime ajoilta lienee Leopard 2A6:n hankinta, mutta siihenkin käytettiin vain 200 miljoonaa euroa. Muutoin yksittäiset kaupat ovat rajoittuneet jo pidempään johonkin korkeintaan sadan miljoonan luokkaan (mm. AMV, Stinger, GMLRS, liikkeenedistämiskalusto).
Tuolla kuvaamallasi 500 miljoonalla eurolla saisi ehkä ~100 kpl modernia itseliikkuvaa 155 mm kalustoa. Mutta sitten tarvitaan vielä ampumatarvikkeet! Siellä teilläpäin
on kulunut yleensä reilulla kädellä, vaikka vihollinen olisi ollut heikko. Jos Ukrainassakin päiväkulutus on ankarien taistelujen aikana noussut satoihin laukauksiin per tykki, niin vaatimukset ovat meilläkin varmasti kovat.
Kuulemma 155 mm kranaatti maksaisi jotakin parin-kolmen tonnin luokkaa plus kartussit. Jos hankitaan suhteellisen maltilliset ~2000 laukausta per uusi tykki, niin siitä syntyy toinen 500 miljoonan euron lasku...
Eli miljardihankinta tämä tykistökin, painii samassa sarjassa kuin MTA2020. Itse olen asennoitunut siten, että mitään uutta ei tule vedettävän 122 mm kaluston tilalle. Sekin voi lopulta olla siedettävä tilanne: kärkiportaalle on kohta K9:t, ja kakkosportaan tukemiseen on vedettävää 155 mm kalustoa pitkälti toista sataa putkea, jotka jaksanevat teknisesti hyvinkin lähemmäs vuosisadan puoliväliä. Kysymysmerkiksi jää vain raskaan, vedettävän kaluston taktinen relevanttius (toiminnan hitaus vs. vastatykistö).