Mossadin miehelle maksumuurit ovat heikkoja:
Valmistajilta on jo tiedusteltu kiinnostusta myyntiin.
Saabin valmistama Arthur-vastatykistötutka. Saabin mukaan se havaitsee tykistöaseet 60 kilometrin päästä. (KUVA: SAAB AB)
Jarmo Huhtanen HS
Julkaistu: 23.2. 20:21
ARMEIJAN suunnitelma hankkia vastatykistötutkia on lähtenyt liikkeelle pikavauhtia.
Puolustusvoimien logistiikkalaitos on jo lähettänyt tutkien valmistajille osoitetun tietopyynnön, jossa tiedustellaan niiden kiinnostusta osallistua hankkeeseen. Vastauksia pyydetään kahden kuukauden sisällä eli 18. huhtikuuta mennessä.
Mahdollisen kaupan arvioitu veroton hinta on 35 miljoonaa euroa.
HS uutisoi tammikuussa, että Puolustusvoimat havittelee vastatykistötutkia, joita Suomessa ei nyt ole. Venäläiset ovat käyttäneet näitä tutkia tehokkaasti Ukrainan sodassa tuhoamaan Ukrainan armeijan tykistöä ja kranaatinheittimiä.
TYKISTÖN TARKASTAJA, eversti
Pasi Pasivirta kertoi HS:lle keskiviikkona Helsingissä, että Logistiikkalaitoksen tietopyyntöön odotetaan puolenkymmentä vastausta.
Järjestelmien valmistajia on muun muassa Ruotsissa (Saab), Israelissa (Elta Systems) ja Yhdysvalloissa (Raytheon).
Pasivirran mukaan vastatykistötutkien käyttö on Suomen oloissa vaativaa maasto-olosuhteiden aiheuttamien tutkaheijasteiden takia.
Maavoimien tavoitteena on, että uusi tutkajärjestelmä olisi sen käytössä jo vuonna 2020.
VASTATYKISTÖTUTKA pystyy määrittelemään sen pisteen, mistä vihollinen ampuu epäsuoralla tulella. Näin vihollisen tykit ja heittimet voidaan yrittää tuhota hyvin nopeasti.
Pasivirta sanoi tammikuussa HS:lle, että jos kaikki tykistön suunnitelmissa olevat hankkeet toteutuvat, niin Suomelle muodostuu Euroopan paras ja kehittynein tykistöjärjestelmä.
Moniin eurooppalaisiin valtioihin verrattuna Suomen tykistö on erittäin vahva.
Siihen kuuluu 500 kappaletta 122 millimetrin kenttähaupitsia, 160 kappaletta 155 millimetrin kenttäkanuunaa ja 72 kappaletta 122 millimetrin panssarihaupitsia.
Lisäksi arsenaalissa on muun muassa 22 kappaletta raskaita raketinheittimiä ja 18 Amos-kranaatinheitinjärjestelmää.
Suomen tykistön vahvuus onkin isompi kuin kaikkien muiden Pohjoismaiden yhteensä.
Esimerkiksi Ruotsissa on tavoitteena se, että maahan olisi ensi vuoden loppuun mennessä ostettu 36 kappaletta 155 millimetrin Archer-tykkiä. Norjalla on käytössään vanhoja M109-panssarihaupitseja ja suunnitelmissa on korvata niitä 18 modernilla panssarihaupitsilla. Tanskalaiset ovat valmistelleet 12–18 panssarihaupitsin hankintaa.
”Suomalaisena tykistön tarkastajana on helppo olla kansainvälisissä tapaamisissa”, Pasivirta sanoi keskiviikkona.
PUOLUSTUSMINISTERIÖ julkisti helmikuun puolivälissä, että Suomi ostaa Etelä-Koreasta 48 kappaletta käytettyjä 155 millimetrin K9 Thunder -panssarihaupitseja. Hinta on 146 miljoonaa euroa. Hankintaan liittyy optio lisäostoista.
K9-panssarihaupitsien toimitukset ajoittuvat vuosille 2017–2024. Maavoimat suunnittelee, että ensimmäinen niistä olisi jo mukana Helsingissä kesäkuun alussa järjestettävässä Puolustusvoimain lippujuhlan päivän paraatissa.