Puolustustarvikkeiden kysyntä lähti räjähtävään kasvuun Venäjän hyökättyä Ukrainaan. IS pääsi katsomaan, kuinka suomalais-norjalainen Nammo tekee teräksestä tykistökranaattien kuoria Sastamalassa.
www.is.fi
Kuumapuristamista kutsutaan tosiaan myös (kuuma)vetämiseksi, eli siis sama menetelmä periaatteessa, jolla myös messinkihylsyt on valmistettu nyt melkein 150 vuoden ajan.
Myös amerikkalaiset käyttävät samaa menetelmää.
Hundreds are working 24/7 to keep the pipeline of ordnance flowing as Ukraine fights back against Russian invaders.
time.com
Kun mahd. sotatilanteessa tuohon ainoaan ammustehtaaseen tulee ohjus, mitäs sitten.....
No näkisin tälle sen järkevimmän vaihtoehdon, että tehdasrakennuksen (tai merkittävien tuotantotilojen ainakin) pitäisi olla rakennettu kuten vahvistettujen teräsbetonisten lentokonesuojien, joiden tarkoitus on kestää se 1000 kg lentopommi, tai sitten peruskallioon louhittuna. Kallista, mutta oleellisesti vähemmän kallista kuin suurikapasiteettisen kranaattitehtaan menettäminen ohjukseen tai lentopommiin.
Voi olla, että tilat ovat jo olemassa esim. kallioon louhittuna, mutta rauhan aikana on mielekkäämpää ja henkilöstöystävällisempää pitää koneet tavanomaisessa tehdashallissa, jossa on ikkunoita jne.
Ainakin jollain tasolla tuon on pakko olla otettu huomioon.
Löytyy, sotien aikanahan osa kranaattikuorista sorvattiin hyvin vaatimattomissakin konepajoissa. Laatu ei ollut parasta priimaa niin, mutta jokainen murkula oli eteenpäin.
On se silti huomattavasti tehottomampaa valmistus- ja materiaaliteknisesti kuin vetäminen.
Kriisiajan toiminta- sekä tuotantomahdollisuudet on selvitetty etukäteen. Sitten katsotaan mitä tarvii tuottaa tilanteessa, jossa valmistautumisaikaa jää. Nämä tarpeet jyvitetään eri teollisuuslaitoksille sekä soveltuvin osin julkisen sektorin laitoksille. Toimijat (tehtaat, korjaamot tai vastaavat) saavat kriisiaikana ns. suorituskäskyt sotilasviranomaisilta. Monenlaista härpäkettä tarvitaan, esimerkkinä vaikka suorituskäsky, jossa Merivoimille otettaviin siviilialuksiin käskettiin kotimaista lipputehdasta valmistamaan 300 sotalippua ja toinen putiikki taas sai käskyn näiden tarvitsemista lippunaruista. Pommituskohteita siis riittää.
Alla esimerkki, millaista sotatalousalan suunnittelua tapahtuu rauhan aikana:
Katso liite: 86063Katso liite: 86064Katso liite: 86065
Rohkenisin kuitenkin olettaa, että myös päätuotantolaitosten olisi tarkoitus jatkaa toimintaansa, ja myös niiden toiminnan suojaamiseksi olisi tehty muutakin kuin jyvitetty vaikkapa yksi Oerlikon suojaksi. Joka tästä tietää, älköön kuitenkaan mitään paljastako täällä tai muualla (noh, he myös ovat sen varmasti sisäistäneet muutenkin).