J0h1F
Ylipäällikkö
Huomaan kyllä sarkasmin, mutta 203 mm:iä suurempien kaliiperien kohdalla vaadittu putken pituus alkaa muodostaa ongelman. 203 mm on mahdollista tehdä pitkäputkiseksi (esim. 2S7:n L/56) kantaman pidentämiseksi, ja sen rekyylivoimat ovat kohtuullisesti itseliikkuvalla lavetilla hallittavissa.Jos järeää tykistöä tekisi mieli, niin saisiko 203 mm koossa järeän tykistön haitat mutta teho jäisi puolitiehen? Jospa katsoisi suoraan esim. 240mm väljyyttä, jolloin kranaatti voisi olla jo 160-170 kg painoinen. Se alkaisi olla jo pienten liitopommien kokoluokkaa, ja ne on ilmeisen tehokkaita linnoitteita vastaan. Ampumatarvikkeen hinnan ohella pelotevaikutus olisi tällaisen aseen merkittävä hyöty.
Eihän näin järeitä tykkejä ole kehitetty (tai ainakaan otettu käyttöön) sitten WW-II mutta voisiko moderni suunnittelu-, materiaali- ja valmistusteknologia auttaa? USA:lla oli 240mm M1-haupitsi (1943-59), ja niitä on ilmeisesti Taiwanilla vieläkin käytössä
Liikkuvuudeltaan kohtuullinen tavoitetaso voisi olla tasoa tukkirekka: ihan jokaiseen niemeen ja notkoon ei ole välttämätöntä päästä mutta kulkukelpoisia uria (ts. metsäautoteitä) on moneen paikkaan eikä uusienkaan tekeminen olisi ehkä tekemätön paikka. Tykki perävaununa, a-tarvikkeet vetoautossa ja niiden käsittely vetoauton hiabilla.
Tulisiko kumminkin edullisemmaksi tilata tarvittaessa Hornet/F-35 pudottamaan liitopommeja?
Ja kuten täällä jo keskusteltiin: omasuoja ja selviämiskyky olisivat tällaisten aseiden ongelma, joten lavetti tarvitsee liikkumiskykyä. Se myös tarvitsee lujan jousituksen (joka on ainoastaan telalavetilla mahdollista), kuorma-autolavetin lujittaminen edes 203 mm pitkäputkiselle olisi todennäköisesti mahdotonta, ja vedettävän tykin käytettävyys huono. Käytännössä tuo heittosi kumoaisi kaikki ne perusteet, joilla oma heittoni 203 mm tykistä perustelisi olemassaoloaan (RSRAKH:lle rinnakkaisena, mutta kulutussodassa halvempana operatiivisen tulenkäytön aseena).
Ilmatuki liitopommeina on hyvin rajallinen resurssi, ja pointtini nimenomaan oli tässä, että 203 mm tykki toisi mahdollisuuden suurempaan, kulutussotaan soveltuvaan volyymiin halvemman ampumatarvikkeen muodossa kuin RSRAKH tai ilmatuki. Toki nyt kun meillä on NATO:ssa mahdollisuus luottaa jopa ilmaherruuteen, on ilmatuki sikäli toimitusvarmaa (tosin vaatii JTAC:n), vaikka joutuisimmekin sotimaan kulutussotaa.
Mutta kieltämättä viimeisen vuoden aikana Ukrainassa tapahtunut kehitys tiedusteludroonien ja kamikaze-droonien suhteen on @Old Boy vastaperustelun vahva puoltaja. Kalliit/tärkeämmät aseet lähellä etulinjaa ovat aiempaakin alttiimpina.
Viimeksi muokattu: