Todistaako hyvä rakennustaito ja symboliikka mitään? Minäkin oletan, että sivilisaatioita on ollut ja mennyt, mutta miten -korkealle- ne teknologiassaan ylsivät, onko todisteita muusta kuin hyvästä kivirakentamisesta, myyttejä ja symboleja? Olettaisi, että edellisistä sivilisaatioista olisi jäänyt joku timanttisen luja teräskaarisilta vaikkapa, tai joku halvatunmoinen maanalainen kaupunti. Kivi ja kuva eivät todista mistään loikataan kuuhun asumaan - teknologiasta.
Mutta käännetääs vähän. Entäs jos edelliset sivilisaatiot eivät värkkäilleetkään teknologian parissa niinkuin me teemme vaan kehittivät esim. henkistä pääomaansa? Rakensivat kelvollista parempia kivirakennuksia ja maalasivat symboleja ja kehittivät ravinnonhankintaa? Jos aiempiin sivilisaatioihin haluaa uskoa tai arvioi niiden tosiolemusta, niin jotenkin tähän suuntaan minä tätä katsoisin.
Jos ihminen kaikkoaa tänään pallolta, niin parhaatkin terässillat ovat veks näkyviltä noin 20 tuhannessa vuodessa, näin ainakin kerrotaan. 100 tuhatta vuotta ja kulttuurimme touhut ovat yksi kerros tulevien arkeologien ihmeteltävänä. Ja aikaa tässä maailmassa on ja sitä on ihmisen vaikea käsittää.
Olen ihan samoilla linjoilla kuin baikal
Mutta poimin tämän kirjoituksen talteen FB:stä, koska oli minusta hyvä ja asiallinen,
(minkä baikal toi myös esiin ja tuon myös minä eli ihmisen nykyinen tieto/viisaus ei käy käsikädessä eikä kerro läheskään kaikkea mitä tällä pallolla on tapahtunut tai tulee tapahtumaan ) ja liippaa läheltä nyt tätäkin keskustelun aihetta, eikä pelkästään ilmastonmuutosta, jota ollaan läpikäymässä kuten miljoonia vuosia on tällä pallolla tehty tehty ja koettu.. osa ihmiskunnasta on näistä muutoksista selvinnyt ja suurinosa ei...
Minä ja ilmastonmuutos
Liityin hiljattain ryhmään ja tunnustan heti, että en tiedä ilmastonmuutoksesta mitään. Koulutukseni ja kokemani perusteella suhtaudun siihen kuitenkin epäilevästi.
Opiskelin 50 vuotta sitten tähtitiedettä ja teoreettista fysiikkaa (myöhemmin monia muita aineita). En niistä paljoa oppinut. Kuluneet vuodet ovat osoittaneet, miten valtavasti tiede on kehittynyt.
Monet ajattelevat,että ihmiskunta on saavuttanut kehityksensä huipun, tai ainakin melkein. Elossa on enemmän tiedemiehiä kuin koko ihmiskunnan aikaisemman historian aikana yhteensä. Tämä on kuitenkin hybristä, ihmisten ylimielisyyttä. Me astumme vasta ensimmäisiä tietämisen askelia.
Lenin sanoi joskus, että materia on ehtymätön. Sen aspekteista tunnetaan vain aine, energia ja informaatio. Aspekteja on enemmän, mahdollisesti valtavan paljon enemmän.
Selitin GTK:lla joskus 30 vuotta sitten ulotteisuuksien eroja ja niiden hahmottamisen vaikeutta.
Oletetaan, että elämme 2-ulotteisessa maailmassa, jonka läpi kulkee 3-ulotteisen maailman vierailija, vaikkapa pallo. Kun pallo kohtaa maailmamme, syntyy piste, josta käytämme nimitystä syntymä. Kun pallo kulkee hitaasti läpi, puhumme kasvamisesta ja vanhenemisesta. Kun pallon projektio muuttuu pisteeksi ja katoaa, puhumme kuolemasta.
Pallon kannalta kyseessä on kuitenkin vaellus 3-ulotteisessa maailmassa ja pelkästään vierailusta meidän maailmassamme. Sanoin työtovereille, että on periaatteessa mahdollista, että me ihmiset ollaan useampiulotteisen maailman asukkeja. Me täällä rajallisessa maailmassamme näemme pelkästään projektiot toisistamme. Me kuljemme tämän maailman läpi.
Jotkut ihmiset pystyvät havainnoimaan näitä toistaiseksi tieteen saavuttamattomissa olevia ulottuvuuksia. Olen joskus puhunut ubikvisesta (kaikkialla läsnä olevasta) informaatiosta. Äitini (60-70 vuotta sitten) sanoi useinkin, että vieraita on tulossa ja pani puita hellaan. Kun vieraat tulivat, kahvi oli valmiina.
Selitän tätä ilmiötä niin, että me kolmiulotteisen maailman ihmiset olemme etäällä tai lähellä perinteisen geometrian ymmärtämällä tavalla. Jossain muussa ulottuvuudessa ihmiset voivat kulkea rinnakkain koko elämänsä ajan ja silti olla maantieteellisesti kaukana. Kvanttimekaniikan uusimmat saavutukset saattavat jossain vaiheessa tuoda ymmärrystä tähän asiaan.
Marja-Liisa Honkasalon johtama tutkimushanke on tutkinut näitä ilmiöitä. Tutkijat sanovat, että yliluonnolliset kokemukset on otettava vakavasti. Luin tutkimusraportin ja totesin, että tiede nykyisellään on täysin avuton näiden ilmiöiden ymmärtämisessä.
Ilmastonmuutosta tarkastelen entisenä tähtitieteilijänä (laudatur eli syventävät opinnot). Tietämys avaruudesta ja jopa aurinkokunnasta on vielä alkupisteessään. GTK:lla monet johtavat geologit puhuivat jo 70-luvulla auringon keskeisestä osuudesta. Geologia tutkii myös maapallon historiaa. Ilmasto on muuttunut valtavasti täysin riippumatta ihmisen olemassaolosta tai vaikutuksesta.
IPCC:n ilmastomalli on monimutkainen supertietokoneille kehitetty ohjelmisto, jossa on sovitettu yhteen suuri määrä keskenään yhteensopimattomia prosesseja. Malli ei pysty selittämään edes toteutunutta kehitystä ja sen ennustuskyky tulevaisuuteen on todennäköisesti olematon.
Ilmastomallia kannattaa väitetysti 97% tutkijoista. Tiede ei kuitenkaan ole asia, jonka kiistoja voidaan ratkaista äänestämällä. Riittää, jos yksikin tutkija on eri mieltä mutta osoittautuu olevan oikeassa.
Pahinta on, että vaikka malli olisi edes jossain määrin oikeassa, mahdollisten toimenpiteiden pitkäaikaisesta vaikutuksesta ei tiedetä mitään. Ilmakehässä olevan hiilidioksidin vähentäminen on kasvullisuuden kannalta pahinta mitä ihmiskunta edes kekseliäimmillään voisi tehdä. Seuraukset olisivat katastrofaalisia.
Ympäristön saastuminen ja luonnon diversiteetti ovat sen sijaan oikeita ongelmia. Niihin pitäisi keskittyä.
Panen tähän loppuun psykologian professori Jordan Petersonin railakkaan tuuletuksen. Video ei ole pitkä, kannattaa katsoa:
https://www.youtube.com/watch?v=pBbvehbomrY