Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

UAV / UCAV / LAR (robotit) Uutiset ja jutut

Viestiketju osiossa 'Muu sotilaskalusto' , aloittaja Raveni, 05.08.2010.

 1. ctg

  ctg Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  12.04.2010
  Viestejä:
  6,864
  Tykkäykset:
  2,104
  Pisteet:
  1,286
  Hetkinen.

  [​IMG]
  Dubain drone taksi. Istu sisään, laita turvavyöt päälle ja valitse näytöltä paikka ja drone vie sut sinne automaagisesti taivaiden halki.

  https://phys.org/news/2017-02-passenger-carrying-drone-dubai.html#jCp
   
 2. ctg

  ctg Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  12.04.2010
  Viestejä:
  6,864
  Tykkäykset:
  2,104
  Pisteet:
  1,286
  [​IMG]

  https://www.defensetech.org/2017/02/14/marines-afghanistan-deploy-quadcopters/

   
 3. Mainos 4. vlad

  vlad Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  17.01.2015
  Viestejä:
  4,582
  Tykkäykset:
  12,851
  Pisteet:
  1,286
  Puolustusvoimain komentaja Jarmo Lindbergillä on asiaa:

  "Miehittämättömät järjestelmät ovat tulleet jäädäkseen - nyt tarvitaan selvät pelisäännöt

  Miehittämättömistä järjestelmistä, erityisesti lennokeista on tullut arkipäivää yhteiskunnassamme. Niihin liittyy paljon mahdollisuuksia mutta myös uhkia, joiden takia lainsäädäntöä tulisi tarkentaa. Valtaosalle lennokki on harrastusväline. Miehittämättömien järjestelmien hyödyt on kuitenkin havaittu myös viranomaiskäytössä, jossa tällaisten laitteiden käyttö vaihtelee tutkimuksesta ja rajavalvonnasta sotilastehtäviin. Myös hallitusohjelmassa miehittämättömät järjestelmät nähdään tärkeänä asiana, sillä ne sisältyvät robotiikan kärkihankkeeseen.

  Puolustusvoimat on vahvasti mukana miehittämättömien järjestelmien vastuullisessa hyödyntämisessä. Luomme ja ylläpidämme tilannekuvaa miehittämättömien lennokkien avulla sekä kartoitamme merenpohjaa ja etsimme merimiinoja miehittämättömillä vedenalaisilla kulkuneuvoilla.

  Miehittämättömien järjestelmien lisääntymisen taustalla on muun muassa elektroniikan pienentyminen ja halpeneminen sekä tietotekniikan ja akku- sekä paikannusteknologioiden kehittyminen. Miehittämättömien laitteiden suosion syyt ovat yksinkertaisia: ne ovat hyödyllisiä, kustannustehokkaita ja turvallisia. Lennokilla voidaan esimerkiksi varmistaa vastustajan sijainti jalan maassa liikkuvaa sotilaspartiota nopeammin, ja asettamatta partiota vaaralle alttiiksi. Miehittämättömien järjestelmien suunnittelussa ja käytössä ei tarvitse myöskään huomioida ihmiskäyttäjän asettamia rajoituksia.

  Kolikolla on kuitenkin myös kääntöpuolensa. Miehittämättömistä järjestelmistä on muodostunut turvallisuusviranomaisille mahdollisuuksien rinnalla myös haaste. Esimerkiksi Ranskassa ydinvoimaloiden läheisyydessä ja Pariisin keskustassa havaitut tunnistamattomat lennokit ja arvelut niiden tarkoitusperistä ovat saaneet laajasti julkisuutta.

  Samoin Ruotsissa ja Norjassa sotaharjoitusten yhteydessä havaituista tunnistamattomista lennokeista on uutisoitu laajasti. Viime syyskuussa Ruotsissa jouduttiin keskeyttämään lentosotaharjoitus alueella luvatta lentäneen miehittämättömän ilma-aluksen takia.

  Tilanne on johtanut Ranskassa muun muassa harrastuskäyttöön tarkoitettujen lennokkien lennättämisen kieltämiseen Pariisin yllä kokonaan. Tarpeeseen säädellä miehittämättömien järjestelmien käyttöä on havahduttu myös Pohjoismaissa. Esimerkiksi Norjassa lennokin lennättämisen aloittaminen edellyttää vähimmilläänkin asian ilmoittamisen viranomaisille. Ruotsissa taas ilmakuvaaminen miehittämättömistä ilma-aluksista käsin on mahdollista vain poikkeusluvalla.

  Maailmalta on saatu myös ensimmäiset viitteet siitä, miten äärijärjestöt hyödyntävät miehittämättömiä järjestelmiä aseena. ISIS -järjestön on raportoitu käyttäneen sekä ansoitettuja lennokkeja että pudottaneen lennokeista kranaatteja Irakissa. Kranaatti-iskujen kohteena ovat olleet myös siviilit.

  Tunnistamattomista miehittämättömistä lennokeista on tullut huolenaihe myös Puolustusvoimille. Alueillamme on viime aikoina havaittu luvatta lentäneitä miehittämättömiä järjestelmiä. Tällaisista lennokeista voi aiheutua riskejä ja jopa suoranaista vaaraa maanpuolustukselle. Lainsäädäntömme tunnistaa tarpeen turvata sotilaallisten järjestelmien ja toiminnan salaamisen. Sotilasalueelle tulo on luvanvaraista, kuten myös sotilaallisten maastoharjoitusten tai järjestelmiemme ilmakuvaaminen. Sen sijaan Puolustusvoimia koskevassa lainsäädännössä ei ole säädetty miehittämättömistä ilma-aluksista tai lennokeista. Sotilasalueelle luvatta tunkeutunutta henkilöä vastaan toimiminen on lennokin torjuntaa yksinkertaisempaa. Miehittämättömän lennokin lennättäjä voi esimerkiksi olla kaukana kohteesta, jonka päällä lennokki lentää.

  Puolustusvoimissa nähdään, että miehittämättömien lennokkien käytön sääntelyä pitää selkeyttää. Viranomaiset tarvitsevat mahdollisuuksia puuttua luvattomasti ja vastuuttomasti toimivia miehittämättömiä järjestelmiä vastaan. Sääntelyn tulisi kyetä estämään puolustusvoimien kohteiden tiedustelutoiminta ja muu luvaton toiminta Puolustusvoimien alueita ja kohteita vastaan. Puolustusministeri asetti viime vuoden lopulla työryhmän selvittämään miehittämätöntä ilmailua ja lennokkitoimintaa koskevaa lainsäädäntöä. Tämä on hyvin tärkeä valmistelutoimi.

  On ymmärrettävää, että miehittämättömien järjestelmien vastuullista käyttöä lisätään ja niiden mahdollisuuksia hyödynnetään yhä laajemmin yhteiskunnassa. Olemme Puolustusvoimissa kuitenkin huolestuneita miehittämättömien järjestelmien luvattomasta tai vastuuttomasta käytöstä. Nykyinen sääntely jättää Puolustusvoimien mahdollisuudet puuttua toimintaan osin tulkinnanvaraisiksi ja käytännössä toimimattomiksi. Viranomaisten toimivaltuuksien tulisi olla lainsäädännössä selkeästi määritelty."

  Linkki: http://www.kaleva.fi/mielipide/vier...lvat-pelisaannot/751792/#.WKVYVpW1Hao.twitter

  Aiheellinen herättely keskusteluun, mutta väistämättä mieleen nousee kysymys/ajatus siitä, että asialle olisi pitänyt tehdä jotain jo vuosi-pari sitten, sen sijaan, että vasta nyt heräillään. Kuinka kauan sitten kestää ennen kuin toimiva lainsäädäntö on valmis, samalla kiinnostaa myös nähdä se, mitkä tahot ovat jarruttamassa keskustelua etenkin puolustusvoimiin kohdistuvan turvallisuusuhan tähden - ja puolustusvoimien kautta sitten koko Suomeen.

  vlad
   
  TBman, John Hilly ja ctg tykkäsivät tästä.
 5. ctg

  ctg Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  12.04.2010
  Viestejä:
  6,864
  Tykkäykset:
  2,104
  Pisteet:
  1,286
  Merijalkaväki kutsuu quad-droneaan Instant Eyeksi.

  http://www.spacedaily.com/reports/US_Marines_test_Instant_Eye_mini_drone_999.html
   
  John Hilly tykkäsi tästä.
 6. Sardaukar

  Sardaukar Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  05.03.2014
  Viestejä:
  8,578
  Tykkäykset:
  15,496
  Pisteet:
  1,286
 7. ctg

  ctg Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  12.04.2010
  Viestejä:
  6,864
  Tykkäykset:
  2,104
  Pisteet:
  1,286
   
  John Hilly ja JR49 tykkäsivät tästä.
 8. ctg

  ctg Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  12.04.2010
  Viestejä:
  6,864
  Tykkäykset:
  2,104
  Pisteet:
  1,286
  Parveilua pinnan päällä ja sen alla siviiliviranomaisten kannalta.


  Sama maanpinnalla, mutta tällä konseptilla korjataan sähköverkkoa kriisialueella.


  Ja sitten drone kuljettamassa lääkkeitä Amazonin alueella syrjäseudulla asuville sairaille. Tämä konsepti voi pelastaa jonkun hengen, kun helikopteri lento tulisi liian kalliiksi ja auto/vene liian hidas.

   
  Viimeksi muokattu: 20.02.2017
  TBman ja Sarek1 tykkäsivät tästä.
 9. yrjö

  yrjö Kenraali

  Liittynyt:
  29.01.2012
  Viestejä:
  2,592
  Tykkäykset:
  3,096
  Pisteet:
  636
  TBman ja peelo tykkäsivät tästä.
 10. Jukkis

  Jukkis Kapteeni Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  13.09.2012
  Viestejä:
  986
  Tykkäykset:
  845
  Pisteet:
  76
  @ctg vikaan karkasi sama video kuin tokassa.
   
  ctg tykkäsi tästä.
 11. StmSvejk

  StmSvejk Majuri

  Liittynyt:
  08.08.2014
  Viestejä:
  1,234
  Tykkäykset:
  852
  Pisteet:
  156
  http://www.tekniikkatalous.fi/tekni...jattavalla-veneella-punaisellamerella-6626173

  "Yhdysvaltalaisten sotilaslähteiden mukaan isku osoittaa, että Huthit saavat tukea kolmansilta osapuolilta.

  ”Tällaista teknologiaa ei ole helppo kehittää. Useat terroristiryhmät ovat aikaisemmin yrittäneet vastaavaa. Onnistuminen osoittaa, että Hutheja tuetaan ulkopuolelta”, vara-amiraali Kevin Donegan toteaa."

  Onnistui saksalaisilta vasta ensimmäisessä maailmansodassa:

  https://de.wikipedia.org/wiki/Fernlenkboot
   
  TBman tykkäsi tästä.
 12. ctg

  ctg Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  12.04.2010
  Viestejä:
  6,864
  Tykkäykset:
  2,104
  Pisteet:
  1,286
  Korjattu
   
  Jukkis tykkäsi tästä.
 13. vlad

  vlad Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  17.01.2015
  Viestejä:
  4,582
  Tykkäykset:
  12,851
  Pisteet:
  1,286
  Kiinnostava katsaus drone-evoluutiosta Ukrainassa käynnissä olevan sodan ajalta - aika tyhjistä lähtivät liikkeelle ja varsin pitkälle ovat vajaassa kolmessa vuodessa päässeet.

  "Ukraine's Drone Army Was Born In a Crucible of Conflict
  Ukraine is building an unmanned air force for 21st-century warfare.


  On the eve of combat, Ukraine's unmanned aerial forces were woefully out of date.

  Almost three years ago, when confrontation appeared imminent over Russia's annexation of Crimea, Ukraine's military relied on Soviet-era Tu-143 "Flight" drones, a technologically inferior warbird that didn't even have video cameras. These bygone drones shot stills on film that had to be developed afterward. Predictably, in the opening salvos of conflict, Russian-backed separatists easily shot them down.

  ...
  ".

  Artikkeli on pitkähkö, joten linkin tapaa loput: http://www.popularmechanics.com/flight/drones/a25281/ukraine-makeshift-drones/

  Muistelen, että aikoinaan aiheesta on käyty keskustelua Ukrainan sotaa käsittelevässä ketjussa (tai sodan oppeja käsittelevässä ketjussa) joten artikkelissa on tavallaan vedetty yhteen jo niitä vuosien takaisia havaintoja ja kerrottu kuinka pitkälle on kuljettu kesästä 2014.

  vlad
   
  Mustaruuti, Marakatti ja JR49 tykkäsivät tästä.
 14. Mainos 15. JR49

  JR49 Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  22.02.2015
  Viestejä:
  5,026
  Tykkäykset:
  11,092
  Pisteet:
  1,286
  Olipas kiinnostava artikkeli! Tuolla näkyi käyneen kuin aikoinaan lentokoneen kehityksessä; sota-aika antaa kovan buustin nyt lennokkien kehitykselle.
  Ennustan, että ei mene kauaa, kun lennokit tosissaan metsästävät lennokkeja ja ampuvat niitä alas. Mutta tosiaan pitkälle on Ukraina päässyt, kun on ollut pakko.
   
  TBman, Mustaruuti ja ctg tykkäsivät tästä.
 16. ctg

  ctg Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  12.04.2010
  Viestejä:
  6,864
  Tykkäykset:
  2,104
  Pisteet:
  1,286
  https://www.bloomberg.com/news/arti...s-brown-clad-drivers-with-an-octocopter-drone
   
  Sarek1 tykkäsi tästä.
 17. ctg

  ctg Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  12.04.2010
  Viestejä:
  6,864
  Tykkäykset:
  2,104
  Pisteet:
  1,286
  Todella mielenkiintoinen näkökulma monijalkaisiin kävelijöihin.


  http://spectrum.ieee.org/automaton/...x-legged-robot-oneups-nature-with-faster-gait
   
  Sarek1 tykkäsi tästä.
 18. magitsu

  magitsu Kenraali

  Liittynyt:
  07.06.2015
  Viestejä:
  2,227
  Tykkäykset:
  2,435
  Pisteet:
  636
  Ollaan jo edetty niin pitkälle, että ensimmäinen todellinen työhevonen on jäämässä eläkkeelle. MQ-1 Predator antaa tilaa MQ-9 Reaperille 2018.
  http://www.upi.com/Defense-News/201...drone-in-2018/5331487955304/?spt=su&or=btn_tw

  The Predator's retirement will effectively conclude the unmanned aerial vehicle's 21 years of service with the Air Force.
   
  TBman, John Hilly, ctg ja nämä jäsenet tykkäsivät tästä.
 19. ctg

  ctg Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  12.04.2010
  Viestejä:
  6,864
  Tykkäykset:
  2,104
  Pisteet:
  1,286

  http://hackaday.com/2017/02/27/i-am-science-fiction-incarnate-i-am-handle/

  http://spectrum.ieee.org/automaton/robotics/humanoids/boston-dynamics-handle-robot
   
  Viimeksi muokattu: 28.02.2017
  Mustaruuti tykkäsi tästä.
 20. vlad

  vlad Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  17.01.2015
  Viestejä:
  4,582
  Tykkäykset:
  12,851
  Pisteet:
  1,286
  ctg tykkäsi tästä.
 21. vlad

  vlad Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  17.01.2015
  Viestejä:
  4,582
  Tykkäykset:
  12,851
  Pisteet:
  1,286
  Syyriassa on spotattu Venäjän miehittämätön Uran-9 taisteluajoneuvo (kyseessä lyhyt gif, joten se perusteella on paha mennä tekemään mitään arviota):  vlad
   
 22. ctg

  ctg Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  12.04.2010
  Viestejä:
  6,864
  Tykkäykset:
  2,104
  Pisteet:
  1,286
  Herman30, Mustaruuti ja Sarek1 tykkäsivät tästä.

Jaa tämä sivu