Ukraina: Kysy suomalaiselta sotilasasiantuntijalta Ukrainan konfliktista

TomTom

Ylipäällikkö
Mod
Nyt on taas mahdollisuus kysyä sotilasasiantuntijalta konfliktista. Esitä tähän topikkiin yksi tai useampi kysymys koskien Ukrainan konfliktia. Asiallisista kysymyksistä poimitaan "parhaimmat" ja ne välitetään eteenpäin suomalaiselle sotilasasiantuntijalle.

Kysymykset ja niiden vastaukset vastaajineen julkaistaan myöhemmin. Kysymyksiä voi lähettää suht lyhyen aikaa, joten laita tulemaan kysymyksiä heti!
 
Viimeksi muokattu:
Krimin osalta unohdetaan jatkuvasti, että alueella asuu n. 850 000 tataaria ja ukrainalaista, eivätkä kaikki venäläisetkään halua Venäjän alaisuuteen. Mitä tulee käymään jos enemmistön äänten perusteella alue liitetään Venäjään? Jo nyt alkaa kuulua vahvaa venäläisvastaista mutinaa.
 
Onko mahdollista, että Venäjän toimintaa asian suhteen ohjaa paljolti Venäjän sisäpoliittinen tilanne? Jos on, mitkä sisäpoliittiset tekijät ovat merkittävimmät?
 
Olemmeko nähneet nyt kohtuullisen näytteen siitä temppukavalkadista, jota Venäjä kenties pitää valikoimassaan suhteessa ns. lähiulkomaihin? Olisi mielenkiintoista ymmärtää kuinka hyvin tällaiseen temppusarjaan avoin yhteiskunta voi ylipäätään valmistautua? Miten hyvin Venäjä kykenee hyödyntämään niitä vissejä heikkouksia, joita kullakin mahdollisella vastustajalla on?
 
Kuinka todennäköistä on että Venäjän tavoitteena on todellakin liittää Krimin niemimaa Venäjään? Vai onko kyseessä jonkunlainen painostus Ukrainan sisäpoliittista tilannetta kohtaan?
 
Mikä kansainvälisen politiikan teoria sopii parhaiten Ukrainan kriisin sekä erityisesti siihen liittyvien Venäjän toimien hahmottamiseen?
 
Jos Ukraina hajoaa osiin, mistä eu taikoo tynkä-Ukrainalle tarvittavat miljardiluokan avustukset? Ellei tämä onnistu, minne mahd. pakolaisvirta suuntautuu?
 
Ovatko muut valtiot nostaneet valmiuttaan, ja millä tavoin?
 
Kukas tämä salaperäinen sotilasasiantuntija oikein on, jonka viisauden ammentamiseen nyt tarjotaan mahdollisuutta?

Ukrainan kriisi on monimutkainen, siinä on paljon liikkuvia osia ja se on lisäksi osoittautunut hieman hankalasti ennustettavaksi. Lisäksi kaikenlaisia asian tuntioita ja muita itämaan tietäjiä riittää sopan äärellä hämmentämiseen joka oksan täydeltä, mutta läheskään kaikki M83 asuun pukeutuneet eivät ole mitään asiantuntijoita. Ei edes television suorassa lähetyksessä esiintyessään.
 
Miten pitkälle Venäjä on valmis menemään toimissaan saavuttaaksen sille edullisen lopputuleman Ukrainan kriisiin?
 
Kukas tämä salaperäinen sotilasasiantuntija oikein on, jonka viisauden ammentamiseen nyt tarjotaan mahdollisuutta?

Ukrainan kriisi on monimutkainen, siinä on paljon liikkuvia osia ja se on lisäksi osoittautunut hieman hankalasti ennustettavaksi. Lisäksi kaikenlaisia asian tuntioita ja muita itämaan tietäjiä riittää sopan äärellä hämmentämiseen joka oksan täydeltä, mutta läheskään kaikki M83 asuun pukeutuneet eivät ole mitään asiantuntijoita. Ei edes television suorassa lähetyksessä esiintyessään.

Kommentoin hieman: toisaalta on niin, että kriisi on osoittautunut vaikeaksi ennustaa eri käänteineen. Toisaalta homma on mennyt kuin juna kiskoilla. Tutkija-armeijakuntien arviot ovat osoittautuneet hyvin sanotaan nyt vaikka - arvioiksi. Venäjän doktriinit ovat avoimessa verkossa jokaisen luettavissa, samoin heikäläinen käsitys siitä, mihin heillä on oikeus etujaan turvatessa....onko niitä luettu ollenkaan vai onko luotu eräänlainen toiveiden ja haaveiden rinnakkaistodellisuus, joka on poliittisesti sopiva`? Tästä olen jo pidemmän aikaa pamissut aika ajoin: keskustelemme aidan seipäästä sen sijaan, kun pitäisi puhua laitumesta.

Siksi viritinkin oman kysymykseni koskemaan -temppukavalkadia- ja puhtaasti sotilastemppuja koskien......koska Venäjän harjoittama politiikka on just tällä hetkellä sitä, mitä ovat tarkalleen jo ajat sitten kertoneet noudattavansa.
 
Miten arvioit Suomen Nato-suhteen vaikuttavan turvallisuuspoliittiseen asemaamme nykytilanteessa? Olemmeko Venäjän silmissä vihollismaa mutta ilman todellista selkänojaa Natolta?
 
[poistettu - väärä haara]
 
Koska Venäjälle tärkeä Euraasian-unioni on hajoamassa Ukrainan liikkuessa lännen suuntaan ideologisesti, onko Krimin niemimaan valtaaminen pitkään suunniteltu venäläinen varotoimi sotilaallisen hallinnan varmistamiseksi Mustanmeren alueella ja etelärajoilla vai tilanteen suoma mahdollisuus Ukrainan uuden hallinnon ollessa vielä epävarma?

Koska Venäjän hallinto tekee päätöksensä täysin piittaamatta länsimaiden ja omien kansalaistensa mielipiteistä, voidaanko olettaa että se pitää sanansa Ukrainan jakamattomuudesta vai jatkuuko venäjän alueellinen invaasio Krimin niemimaalta itä-Ukrainaan?
 
Syntyykö alueella aseellista konfliktia, huomioiden kuinka ukrainalaisjoukot loikkaavat Venäjän suojiin?

Millaisia valmiustoimenpiteitä on tapahtunut/tapahtuu itä-euroopassa? Baltian maat, Puola, Slovakia, Unkari, Romania ja Bulgaria noin etupäässä?
 
Mitä tapahtuu Putinin halllinnolle jos Venäjä painostetaan perääntymään Ukrainassa?
 
Miten Suomessa on valmistuttu ns. tunnuksettomien sotajoukkojen vastatoimintaan?
 
Tiedetäänkö loikanneiden ukrainalaissotilaiden olevan aidosti lojaaleja Krimin aluehallinnolle/Venäjälle? Ottavatko nämä joukot osaa e.m. hallinnon toimintaan niemimaalla, vai ovatko kuitenkin valvottuina käytännössä panttivangin asemassa?

Edit: Toinen aihe: Tiedetäänkö Ukrainan armeijan johdon olevan lojaali nykyiselle hallinnolle? Onko armeijan johdossa tapahtunut Janukovitshin (oikeinkirjoitus?) syrjäyttämisen jälkeen henkilövaihdoksia?
 
Miten pitkään tätä harmaata vaihetta kestää ennenkuin Suomi joutuu samanlaisen tempun uhriksi?
 
Back
Top