Ukrainan konflikti/sota

On täällä jo todettukin, että tekee kyllä naurunalaiseksi ryssän voittamattomat ilmatorjuntajärjestelmät (S-400 ym.). Näidenhän piti olla sellaisia tuomiopäivän aseita, että Kaliningradiin sijoitettuna ei kuulemma enää suunnilleen Varsovan ja Berliinin tasalla mikään lentäisi.
Muistin virkistykseksi, ne ovat superohjuksia
 
Budanovin haastattelu jenkeissä. Ilmeisesti ollut salaisesti presidentin matkalla mukana.
https://www.thedrive.com/the-war-zo...with-ukraines-spy-boss-from-his-dc-hotel-room

Hauska yksityiskohta Vuhledarin hyökkäyksestä viime talvelta:

I will share two other examples on the enemy side. Similar situations could be observed during Russian attempts to attack Vuhledar last winter. The same thing happened. They went on attack in combat convoys and there were dozens of pieces of equipment that just didn't get through. And by the way, what is peculiar about that specific operation was that it was commanded personally by Gen. [Sergei] Gerasimov, and when all that equipment was destroyed, he blamed everyone around him and just left the frontline.
 
Ryssä on ottanut merellä jatkuvalla syötöllä turpaan maalta, jolla käytännössä ei edes ole omaa laivastoa Mustalla merellä. Saavutus tämäkin. Jäi tekemättä maihinnousu Odessaan. Lippulaiva Moskva muuttui meriarkeologiseksi tutkimuskohteeksi. Käärmesaarelta jouduttiin vetäytymään tuli perseen alla. Ja nyt lensi ilmaan laivaston päämaja Sevastopolissa. Mihinkään muuhun eivät ole kyenneet kuin laukomaan mereltä risteilyohjuksia Ukrainan kaupunkeihin ja siviilikohteisiin.
 
Venäjän puolustusministeriön mukaan ilmatorjunta ampui alas viisi ohjusta. Venäläiset sotaa seuraavat bloggarit sanoivat Telegramissa, että ohjuksia oli väitetysti kymmenen, joista kaksi osui maaliinsa.
Ryssän lähteet aina uutisoi, että 20 ohjusta tuli ja 2 pääsi läpi. Silti koko kohde on kuvissa paskana.
Väittävät että kuivatelakalle iskettiin 10 Myrsky varjolla. Kolme löysi maaliin mikä riitti.
venakon ilmoittamat pudotusnumerot voivat olla ihan reilunlaisia, mutta mitä siellä loppuviimeksi on pudotettu? Luulen että näihin Storm shadow iskuihin ammutaan ensin valemaaleja, sitten HARM ja muut SEAD välineet, ja viimeiseen aaltoon Storm shadow.
 

Kokoomuksen kansanedustaja ja sotatieteiden tohtori (majuri evp) Jarno Limnéll sanoo, että Ukrainan onnistunut isku Venäjän Mustanmeren laivaston päämajaan Sevastopolissa on merkki siitä, että sota on tulossa kulminaatiopisteeseensä.

– Se kertoo siitä, että tässä koko sotatilanteessa köysi kiristyy. Se mikä alkoi Krimiltä, luultavasti päättyy Krimiin, hän sanoo viitaten Venäjän Krimin miehitykseen vuonna 2014 ja sitä seuranneeseen ”kansanäänestykseen”, jolla Putin liitti niemimaan Venäjään.
 
Siitä huolimatta, että tämän aloituksen takia tullaan torppaamaan mahorkan hajuisen, niin pohditaanpa hieman.

Nämä ohjaus majakat on mielenkiintoinen väite. Näitä kämmenen ja tai antenneineen maksimissaan kyynärän kokoisia laitteita esiteltiin sodan alkupäivinä ja niiden väitettiin olevan ohjausmajakoita. Esitellyistä kuvista osa oli selkeästi radioliikenteen jammereita ja osa pienemmistä taas niin pieniä, ettei niitä voi käyttää muutamaa metriä lähempää paikallistamaan kohdetta.

Tuollainen radiomajakka vaatii hurjasti tehoja, jotta se lähettää tarpeeksi pitkälle tunnistettavan ja suuntauskelpoisen signaalin. Kiovan kokoisesta kaupungista tulee hurja määrä erilaisia aallopituuksia ja lisäksi suurkaupungin korkeat talot aiheuttaa heijasteita. Tuollaisella pienellä lähettimellä kantama on muutamia kilometrejä ja rakennetussa ympäristössä selkeän suunnan poimimiseksi tarvitaan selkeää ja vahva signaali.

Risteileväkin tulee reilut 100 m/s vauhtia ja sen keulaan ei mahdu mitään kovin ihmeellistä. En usko että ryssällä olisi laittaa risteilevän keulaan mitään joka osaisi poimia yksittäisen heikkotehoisen radiolähteen tarpeeksi nopeasti ja varmasti, jotta se voisi käyttää sitä maalinosoitukseen.

Kunnes toisin todistetaan, minun silmiini osunut todistusaineisto viittaa ainoastaan jammereihin ja erikoisjoukkojen waypoint merkkaukseen.
Ei kai ohjusten kohteita kukaan radiolla osoita. IR-valaisimilla kylläkin. Jossain vaiheessa ukrainalaisille jaettiin jopa ohjeita, miten nuo IR-majakat saa näkymään omalla kännykällä. Videoita löytyy ainakin redditistä. Jos niissä on jotain antenneja näkynyt, niin ehkä ne voi aktivoida etänä mobiililla tai wifillä ohiajavasta autosta.
 
Viimeksi muokattu:
Paras kuva Sevastopolista. Ota koppi saatana.

Katso liite: 84138

Edit, mertaranta tribute tälle:

Näittekö, minkä storm shadow iskee? Näittekö, mikä storm shadow iskee? Ukraina ottaa ohjuksen, ottaa puikon omalle niemelleen ja tekee kyllä yhden sotahistorian hienoimmista osumista. Ja Sokolov katsoo, että taivas varjele mitä sieltä tulee - sieltä tulee ohjus!
Tuo kuva menee historiankirjoihin, se on varma. Anteeksi huonomuistisuuteni, mikä vaihe erikoisoperaatiosta oli tämä jossa Ukraina tekee ilmavoimilla täsmäiskuja Venäjän armeijan päämajoihin tappaen kenraaleja? Keskellä kirkasta päivää herran tähden.
 
Viimeksi muokattu:
Eiköhän Krimillä ole myös suuret ammusvarastot joissa on isot määrät kaikennäköistä ammusta varattuna varsinkin Khersonin rintamalle.. Talvella on mukava mennä joesta yli kun vastapuolella ei ole tarpeeksi ammuksia/kalustoa.

Edit. jäi ajatuksesta puolet työpöydälle. Eli tarkoitin sitä, että nyt kun Krimille pystytään näin hyvin iskemään, niin voisi kuvitella että pian alkaa myös ammusvarastot räjähtelemään isommassa mittakaavassa.
 
Viimeksi muokattu:
Kolmasosa menoista sodankäyntiin, sen luulisi alkavan näkyä kansalaisten arjessa ja eri alueiden budjetissa kun joutuvat leikkaamaan erilaisia tukia.

Toisen maailmansodan aikana Neuvostoliitto taisi käyttää 66-75% budjetista sotamenoihin (jos en muista väärin, tosin riippuu myös miten lasketaan). Siihen on vielä matkaa, tosin se tarkoittaisi oikeaa sotataloutta eikä mitään "vuosikausia jatkuvaa operaatiota".
Niinpä. Ja tuo Neuvostoliiton sotatalous tarkoitti sitä, että melkoinen osa siviiliväestöstä näki oikeasti nälkää. Siksihän se suomalaisen keskitysleirin (suomalaisten oma nimitys alkuvaiheessa) lasten vapautuskuva sensuroitiin, kun valkosuomalaisten fasistien leirittämien lasten posket olivat liian pyöreät verrattuina vapaana eläneisiin neuvostokansalaisiin. Ja Luoja tietää, että ne olot suomalaistenkaan ylläpitämillä leireillä eivät turhan ruusuiset olleet.

Keskitysleiri_Petroskoissa.jpg
 
Stenauspäätökset on tehty pv:n ammattilaisten toimesta poliitikkojen myöntämien määrärahojen puitteissa. Ja siinä kansainvälisessä tilanteessa, mikä on päätöstä tehdessä ollut.

Jälkiviisautta tuntuu piisaavan näinä vaikeina aikoina varsinkin sellaisten joukossa, joiden ei päätöksiä ole tarvinnut tehdä, vaan on voinut keskittyä muiden tekemien päätösten arvosteluun.

Ja en nyt tarkoita vaikkapa Ottawan sopimukseen mukaan lähtemistä.

On varmasti muitakin päätöksiä, joissa pv:n näkemys on valmisteluvaiheessa poikennut siitä mitä poliittisesti on päätetty, mutta niillä on sitten menty mitä on päätetty.
Noita päätöksiä on kritisoitu voimakkaasti jo tekovaiheessa ja myös ennen sitä.
(Myös sillä perusteella, että ainoa mahdollinen vihollinen säilyttää omiaan)

Toivottavasti tämä sota avaa silmiä.
 
On se jännä että noista stenauksista edelleen jaksetaan valittaa. Aikaa niistä on kulunut kuitenkin kohta 20 vuotta. Eiköhän sille siinä hetkessä ollut ihan riittävät perusteet. Meidän tapa käydä sotaa on hivenen eri kuin ryssän. Omalla vaunumiehistöllä pitää olla kalusto jolla pärjätä. Ryssälle on sama että palaako ne vai ei. Voi kuvitella kumpi motivoi enemmän.
 
Back
Top